Rugpijn is een vervelende en lastige kwaal waar veel mensen ongewild mee worden geconfronteerd. In de meeste gevallen zijn rugklachten te wijten aan een slechte houding en ‘uitlijning’ van de wervelkolom. Bij de uitlijning van je wervelkolom speelt het dragen van verkeerde schoenen een grote rol, omdat voeten de basis vormen voor de rest van het lichaam. Het soort schoenen waar je op loopt, kan dus bijdragen aan het verminderen van (onder)rugklachten. Maar waar moet je bij het kopen van nieuwe schoenen voor rugklachten dan op letten? Wij weten raad! Lees je mee?
Goede schoenen voor rug: waarom is dit belangrijk? Zoals we al kort benoemden, kunnen 'verkeerde' schoenen, onder andere, de aanleiding zijn voor rugklachten. Het goede nieuws is dat door te lopen op goede herenschoenen of damesschoenen je rugklachten kunnen afnemen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen!
Hoe zit dat dan precies?
Verkeerd schoeisel zorgt ervoor dat je op een minder natuurlijke manier gaat lopen, rennen en staan. Hierdoor kun je te maken krijgen met een verstoorde spierbalans, waardoor je last krijgt van onverklaarbare klachten in de (onder)rug. Hoe langer je de verkeerde schoenen draagt, hoe groter de kans is dat je klachten toenemen.
Iedere stap doet dan letterlijk pijn. In het uiterste geval kom je bij een rug- en nekprofessional terecht. Deze kijkt ook altijd naar de voeten. Het is dan ook aan te raden om de eigen schoenenkast eens goed onder de loep te nemen. Welke schoenen uit jouw collectie zijn goede schoenen voor rugklachten? Ter ondersteuning vertellen wij welke schoensoorten aan te raden zijn en welke vooral niet.
Schoenen die niet goed zijn voor je rug
We beginnen met een opsomming waarin we alle schoensoorten opnemen –zowel voor dames als voor heren- die kunnen bijdragen aan rugklachten.
Hoge hakken
Bijna iedere vrouw is zich ervan bewust dat dagelijks op hoge hakken lopen niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de rug. Maar wat voor de meeste heren misschien onbekend is, is dat het langdurig dragen van een paar cowboyboots, hetzelfde effect heeft op hun rug als dat de stiletto’s hebben op de rug van de vrouw.
Het dragen van –te- hoge hakken, en dan hebben we het al over hakken van meer dan vier centimeter, veroorzaakt een kromming in je onderrug en dat maakt dat je je knieën meer buigt. Hierdoor moeten de dijspieren harder werken, verkort je hiermee je kuitspieren en ontstaat er twee keer zoveel druk op je knieschijven. Dit alles heeft weer zo zijn uitwerking op de (onder)rug. Het langdurig dragen van hoge hakken kan uiteindelijk rugklachten veroorzaken.
Ballerina’s
Een voorbeeld van een schoen die vaak geen voetbed heeft, is de ‘ballerina’. Dit soort schoen biedt niet voldoende steun aan de voetholte en geeft niet genoeg demping of schokabsorptie. Doordat de ballerina laag is uitgesneden, biedt deze minder steun dan een veterschoen of een instapper (een instapper zit namelijk hoger op de wreef).
De volgende merken ballerina’s hebben wél een goed voetbed en bieden daardoor meer steun, dan merken die voornamelijk ballerina’s maken vanuit een modisch oogpunt: Hassia, Waldlaufer en Paul Green. Dus als je dan kiest voor een ballerina, zorg er dan voor dat je kiest voor een merk dat niet alleen hele mooie ballerina's maakt, maar ook ballerina's die je voeten en rug maximaal ondersteunen. Overigens heeft de ultra platte schoen nog een klein voordeel dat we je niet willen onthouden: ze zijn erg beweeglijk en laten je spieren harder werken. Het gevolg: sterkere spieren.
Slippers
Wanneer de zomer aanbreekt, lopen we in groten getale op slippers, en dan wel het liefst badslippers. Makkelijk, koel en…hartstikke slecht voor je rug! Het zit namelijk zo: bij het dragen van badslippers krul je je tenen (on)bewust. Dit voorkomt dat je je slipper onderweg verliest. Door het krullen van je tenen worden je heupen zwaarder belast dan de bedoeling is. De gevolgen hiervan merk je direct in je (onder)rug. Met name de dunne en goedkope slippers leveren klachten op.
Wanneer je in de zomer toch graag op slippers loopt, zorg dan in ieder geval dat je slippers een goed en stevig (maar wel flexibel) voetbed hebben. Luxe (leren) slippers hebben een verantwoord voetbed en sluiten goed om de wreef. Zo krijgt je voet alle ondersteuning die het nodig heeft. Uitgelopen schoenenIedereen heeft wel zo'n paar in de kast staan: een stel schoenen van een paar seizoenen oud. Gemiddeld intensief gedragen, dus qua looks zien ze er vaak nog netjes en verzorgd uit. Een logische gedachte is dan ook, dat je denkt dat ze nog wel een seizoen of wat mee kunnen. Toch willen we je hiervoor waarschuwen.
De meeste rugklachten ontstaan namelijk door het dragen van 'uitgelopen schoenen'. Schoenen waarbij de demping zo goed als volledig is verdwenen. Vervang je 'oude' uitgelopen schoenen dan ook regelmatig met nieuwe, maximaal ondersteunende exemplaren.
Goede schoenen voor rugklachten
Nu je weet welke soort schoenen een rol kunnen spelen bij rugklachten, kunnen we dieper in gaan op de eigenschappen van schoenen voor rugklachten die wel goed zijn voor ons lichaam. Hoewel ieder lichaam en ieder paar voeten uniek is, zijn er wel bepaalde randvoorwaarden en richtlijnen waar je bij het kiezen van de goede schoenen rekening mee kunt houden.
Materiaalkeuze
Het materiaal van je schoen draagt bij aan een goede conditie van je voeten en dus aan de rest van het lichaam. Schoenen moeten soepel zijn, ademen en transpiratievocht door kunnen laten. Onder andere leer is een materiaal dat al deze eigenschappen bezit.
Flexibele schoenen
Schoenen horen in de meeste gevallen buigzaam te zijn, tenzij er anders door uw arts geadviseerd is. Een buigzame schoen werkt als een schokbreker wanneer je loopt. Let er wel op dat de zool niet helemaal dubbelgevouwen kan worden. De flexibiliteit hangt nauw samen met de materiaalkeuze.
Schoenen met een uitneembare zool
Wanneer je behoefte hebt aan steun op maat, dan is het verstandig om je eigen voetbed in een schoen te leggen. Intussen zijn er heel veel schoenen verkrijgbaar die een uitneembare zool hebben. Op deze manier kun je heel gemakkelijk de originele binnenzool verwisselen met je eigen binnenzool.
Voldoende ruimte
Voor het juist afwikkelen van de voet, hebben je tenen voldoende ruimte nodig. Dit wordt ook wel afwikkelingsruimte genoemd. Bij het afwikkelen van de voet moet de teen de voorkant niet raken. Bij een klein maatverschil, koop je altijd de schoen in de maat van je grootste voet. De kleinere voet kan dan aangepast worden middels een half of heel zooltje.
Uitgebreid passen
Neem uitgebreid de tijd voor het passen van je nieuwe schoenen. De belangrijkste regel hierin is dat schoenen direct lekker moeten zitten. Stevigheid is daar een belangrijke rol in. Schoenen mogen niet knellen, maar ook niet te los zitten. Houd bij de aanschaf van je nieuwe schoenen in je achterhoofd, dat het zogenaamde ‘uitlopen’ van de schoen niet betekent dat hij langer of groter wordt.
Een te kleine schoen wordt nooit groter. Let daarbij op dat de hiel sluitend past, dat je niet schuift in je schoenen en dat je je tenen vrij kunt bewegen. Vraag bij twijfel advies aan onze kundige verkopers uit één van onze Assem-filialen. Zij helpen je graag bij het bepalen van de juiste maat en soort schoen.
Hakken en centimeters
Veel vrouwen hebben een zwak voor een elegante schoen met een imponerende hak. En dat begrijpen wij maar al te goed. Maar we weten ook dat het langdurig dragen van hoge hakken niet goed is voor de voeten en dus voor de rug.
Als je heel graag op hakken loopt, koop dan schoenen met hakken die niet hoger zijn dan vier centimeter. Wanneer je kiest voor een hogere variant, dan komt er te veel druk op voorvoet te staan.
Goede schoenen voor rugklachten: de feiten op een rij
Rugklachten zijn hartstikke vervelend. Maar in veel gevallen kunnen we er gelukkig zelf iets aan doen. Bekijk je schoenenkast eens goed en bepaal op basis van de gegeven criteria of je heren- of damesschoenen gezond voor je lichaam zijn. Loop niet te lang door op oude en uitgelopen schoenen. Vervang je schoenen regelmatig. Te vaak of te lang op hoge hakken lopen (hoger dan vier centimeter), kan rugklachten veroorzaken. Sowieso is het aan te raden om, naarmate de leeftijd stijgt, de hakhoogte te laten dalen. Tot een bepaalde leeftijd zijn de voeten nu eenmaal gezonder en sterker en kunnen ze net iets meer hebben.
Het dragen van het juiste schoeisel op advies van de verkoopster, die altijd het beste met je voor heeft, kan rugklachten duidelijk doen verminderen. Loop daarom gerust één van onze winkels binnen en laat je informeren en adviseren over de schoen die het beste bij jou en je rug past.
Bekijk hier alle schoenen voor dames