Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

6 tips tegen piepende schoenen

6 tips tegen piepende schoenen
Piepende schoenen verhelpen is een eitje met deze tips.

Zodra je ergens binnenkomt, draaien alle hoofden jouw kant op. Iedereen vraagt zich namelijk af waar dat piepende geluid ineens vandaan komt. Enigszins gegeneerd probeer je rustig en ongezien verder te lopen, maar helaas wil dat niet echt lukken. Je schoenen piepen namelijk ontzettend! Piepende schoenen kunnen erg frustrerend zijn. Het gepiep kan zo vervelend zijn, dat je je schoenen niet meer draagt. Maar je schoenen om deze reden laten verdwijnen in de kast of zelfs de vuilnisbak, is natuurlijk erg zonde. Bovendien is het ook helemaal niet nodig. Het verhelpen van die vervelende piep in je schoen lukt namelijk prima met behulp van deze huis-tuin-en-keukentips!

Omdat wij weten hoe vervelend piepende herenschoenen of damesschoenen kunnen zijn, geven we je in dit artikel 6 tips om het gepiep te verhelpen. Zo kun je straks weer rustig een ruimte binnenlopen zonder dat iedereen je geërgerd aankijkt vanwege je fantastische, maar nogal piepende schoenen.

Het mysterie van de piepende schoen

Waarom piepen mijn schoenen? Deze vraag horen we vaker. Hoe komt het dat sommige schoenen piepen en sommige helemaal niet? Meestal worden piepende herenschoenen, zoals loafers, veterschoenen of sneakers, of damesschoenen zoals pumps, ballerina's, sneakers en enkellaarsjes veroorzaakt door productiefoutjes, slijtage of vocht in de schoenen. Vaak wrijven twee delen van de schoen tegen elkaar. Daardoor ontstaat een piepgeluid. Piepende -of krakende- schoenen of schoenzolen kunnen erg hinderlijk en soms zelfs wat gênant zijn. Je kunt ervoor kiezen om je piepende schoenen niet meer te dragen, dan is het probleem immers opgelost. Maar dat is natuurlijk zonde van die prachtige, nieuwe schoenen! Gelukkig zijn er andere oplossingen die het gepiep kunnen verhelpen. Zo kun jij snel weer -in stilte- genieten van je nieuwe blikvangers.

Ontdekken waar het geluid vandaan komt

Voordat je over kunt gaan tot het daadwerkelijk verhelpen van het gepiep van je schoenen, is het belangrijk dat je uitzoekt waar het geluid vandaan komt. Om erachter te komen wat het gepiep -of gekraak- precies veroorzaakt, kun je het beste je nieuwe schoenen aantrekken en vervolgens bewegen met je voeten. Loop eerst heen en weer met de schoenen. Beweeg dan van voor naar achter met je voeten en vervolgens van links naar rechts. Probeer goed te luisteren bij welke beweging je het gepiep hoort. Zodra je hebt achterhaald welke beweging het gepiep veroorzaakt, kijk dan welke delen van de schoen bij die beweging buigen. Vaak zijn dat de delen waar wrijving veroorzaakt wordt en waar dus het piepgeluid vandaan komt.

Tip: soms kan het lastig zijn om zelf te achterhalen wanneer je schoen precies piept. Vraag of iemand je kan helpen. Die persoon kan dan gehurkt gaan zitten terwijl jij voorbijloopt en zo beter horen waar de schoen piept en welke delen van de schoen op dat moment buigen.

Piepende schoenen verhelpen: 6 tips

Een piep in je schoenen verhelpen, kan op verschillende manieren. Uiteraard is de oplossing voor je piepende schoenen afhankelijk van de oorzaak van het gepiep. We hebben zes tips voor je op een rijtje gezet waarmee het verhelpen van piepende schoenen a piece of cake wordt!

Tip 1: strooi wat talkpoeder in je schoenen

Heb je achterhaald waar het geluid vandaan komt? Mooi! Als het gepiep van je schoenen veroorzaakt wordt aan de binnenkant van de schoen, is dat gemakkelijk op te lossen. Gepiep vanuit de binnenkant van de schoen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door wrijving van de binnenzool tegen de schoen of de wrijving van je voeten langs de binnenkant van de schoen. Het piepende geluid in je herenloafers of damessneakers verhelpen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit probleem kan gemakkelijk worden opgelost door wat talkpoeder in je schoenen te strooien. Talkpoeder absorbeert het vocht dat ontstaat door de wrijving. De wrijving wordt hierdoor verminderd en dat resulteert in schoenen zonder gepiep!
Piepen je schoenen omdat de binnenzool schuurt? Til de binnenzool dan uit je schoen en strooi talkpoeder langs de binnennaden van de schoen. Kun je de binnenzool niet verwijderen? Wrijf dan talkpoeder in de rand van de zool. Als het gepiep veroorzaakt wordt door wrijving bij de tong van de schoen, strooi dan talkpoeder op de tong, onder de veters.

Tip: Heb je geen talkpoeder in huis? Maizena schijnt ook prima te werken!

Tip 2: laat wat lucht weglopen

Een tweede reden waarom je schoenen kunnen piepen, is lucht die vastzit tussen de binnen- en buitenzool. Dit is vaker de oorzaak bij schoenen met een dikke en stugge zool. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dr. Martens schoenen. Deze hebben een dikke zool en veel eigenaren van de hippe schoen geven dan ook aan last te hebben van Dr. Martens die kraken of piepen. Deze reden (vastzittende lucht tussen binnenzool en buitenzool) is eenvoudig op te lossen: prik met een naald een gaatje in de onderkant van je zool. Op deze manier kan de lucht weglopen. Met het weglopen van de lucht komt er al snel een eind aan het gepiep in je zolen.

Tip 3: gebruik het juiste onderhoudsmiddel

Bij schoenen van leer en suède is het onderhoud erg belangrijk. Deze schoenen vereisen aandacht, maar uiteindelijk heb je er daardoor alleen maar langer plezier van. Door je schoenen op de juiste manier te onderhouden, blijven ze niet alleen langer mooi, je voorkomt hiermee ook dat de schoenen gaan piepen of kraken. Leren en suède schoenen kunnen namelijk een piepend of krakend geluid gaan produceren wanneer de schoenen wat stugger worden. Met het juiste onderhoudsmiddel houd je de schoenen soepel. Kies bij leren schoenen daarom voor een onderhoudsmiddel voor leer en bij suède schoenen voor een onderhoudsmiddel speciaal voor suède. Deze onderhoudsmiddelen zijn speciaal afgestemd op het materiaal van je schoen en werken daarom beter dan een universeel onderhoudsmiddel. Krakende schoenen van nepleer kun je ook proberen aan te pakken door het materiaal waar je schoenen van zijn gemaakt soepel te houden. Al adviseren wij je om altijd voor echt leren schoenen te gaan. 

Tip 4: de hak vastmaken

Een piepend of krakend geluid kan ook veroorzaakt worden doordat de hak van je schoen los zit. Ook dit probleem kun je zelf verhelpen. Met secondelijm of rubbercement kun je de hak weer vastmaken aan je schoen. Dit is wel een erg nauwkeurig klusje. Te veel lijm kan namelijk zorgen voor beschadigingen of lelijk vlekken op je schoenen. Neem je liever het zekere voor het onzekere, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je schoenen naar de schoenmaker te brengen. Deze kan de hak gemakkelijk, snel en vakkundig weer vastmaken.

Piepende schoenen door vocht

Het piepende geluid bij het lopen kan ook veroorzaakt worden vanwege vocht in je mooie nieuwe herensneakers of damesenkellaarsjes als gevolg van een onverwachte regenbui waar jij en je schoenen in terecht zijn gekomen. Ook hiervoor hebben we een aantal tips.

Tip 5: laat je schoenen goed drogen

Deze tip klinkt vrij logisch en daarom lijkt het wellicht wat overbodig om hem te noemen. Toch doen we het. Zijn je schoenen nat geworden, dan is het belangrijk dat je ze op natuurlijke wijze laat drogen voordat je ze een opnieuw aantrekt. Het klinkt aantrekkelijk om je schoenen bij de verwarming te zetten. Daar is het immers lekker warm en dan drogen je schoenen snel! Toch is dit voor schoenen van leer of suède geen goed idee. Door de warmte droogt het leer namelijk uit. En ook buiten in de volle zon kunt je je schoenen beter niet neerzetten. Ook hier bestaat het gevaar van uitdroging. Bovendien kan de felle zon je schoenen ook nog eens doen verkleuren en dat wil je uiteraard voorkomen. Schoenen van leer of suède die nat geworden zijn, laat je daarom het beste drogen aan de lucht. Wil je dat je schoenen optimaal kunnen drogen? Stop dan schoenspanners in je schoenen. Herenschoenen zijn het meest gebaat bij cederhouten schoenspanners, damesschoenen met schoenspanners van schuim. 

Tip 6: laat je binnenzolen goed drogen

Als het kan, dan is het verstandig om de binnenzolen uit je schoenen te halen wanneer je je schoenen gaat drogen. Je kunt je binnenzolen dan apart laten drogen. Hierdoor drogen ze extra goed en het droogproces wordt ook nog eens versneld. Je zult merken dat wanneer je schoenen helemaal droog zijn, het gepiep dat door vocht veroorzaakt werd, helemaal verdwijnt.

Kom je er zelf niet uit?

Het kan natuurlijk dat je er maar niet achter komt waardoor het gepiep van je schoenen wordt veroorzaakt. Of misschien weet je wel wat de oorzaak is, maar lukt het je niet het op te lossen. En wellicht laat je het gewoon liever aan een expert over, omdat je bang bent je schoenen te beschadigen.

Naar de winkel

Als je nieuwe schoenen hebt gekocht die piepen, kun je er altijd mee teruggaan naar de winkel. Soms komt het namelijk voor dat schoenen piepen vanwege een productiefout. Dan kun je het probleem niet zelf oplossen. In de winkel kunnen we voor je controleren waar het probleem van je piepende schoenen vandaan komt en kunnen we meedenken over een oplossing om het probleem te verhelpen.

Naar de schoenmaker

Natuurlijk kun je met je piepende pumps, sneakers, enkellaarsjes en veterschoenen ook altijd naar de schoenmaker gaan. Deze kan voor je uitzoeken waar het probleem zit en met je bespreken hoe dit eventueel kan worden opgelost. Piepende schoenen verhelpen lukt namelijk niet altijd met huis-tuin-en-keukentips. Soms is het probleem wat ingewikkelder en kan het beter door een professional worden opgelost. 

Shop damesschoenen

Shop herenschoenen

Vind een Assem-winkel

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account