Ga met je blote voeten op een stuk papier staan en laat de omtrek aftekenen. De afstand van het puntje van je grote teen tot je hiel is de lengte in millimeter. Neem de grootste voet als referentie.
Op Assem.nl zie je per product onder het kopje maatadvies wat wij je aanraden over hoe de schoen valt. Zo weet je of je de schoen beter een maatje groter, kleiner of gewoon in je eigen maat kunt bestellen.
Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ begint het voorkomen van vieze schoenen bij het leggen van een beschermlaag over de schoen. Maak je schoenen vuil- en waterafstotend met behulp van een vuil- en vochtafstotende spray. Assem adviseert Collonil Carbon Pro spray. Deze spray is voor zowel leer als suede. De Collonil Carbon Wax is speciaal voor gladde- en matte leersoorten.
Lakleer vereist ander onderhoud dan gevet leer. Lakschoenen hebben al een gesloten laklaag over het leer en sprays kunnen daarop doffe plekken achterlaten. Gebruik voor lakleren schoenen daarom alleen Collonil Lack Mousse.
Leren schoenen zijn niet voor niets populair. Leer is sterk en soepel: daarom zitten leren schoenen zo comfortabel. Maar om dat zo te houden vragen leren schoenen om wat onderhoud, ook als je ze niet draagt. Leer is een organisch materiaal, dat moet kunnen ademen. Voorkom kale neuzen of scheuren in het leer door het leer met enige regelmaat te poetsen. Met een kwartiertje poetsen per maand gaan je schoenen veel langer mee. Schoenmeer voedt het leer waardoor het niet uitdroogt en heerlijk soepel blijft.
Poets glad leer met de goede kleur, een blanco schoensmeer heeft minder effect. Poets bij gevlamd leer met de donkerste kleur. Voor vet leer met wat meer glans is er ook een spray van bijenwas die schoenen van glad leer, verrijkt leer, gewaxt leer en mat leer mooi houdt.
Spray en poets niet te veel, en gebruik absoluut geen schoenpoets of spray op basis van siliconen. Dat legt een afgedichte laag over leer en leer moet kunnen blijven ademen.
In principe is regelmatig sprayen (na tien keer dragen) met de Collonil spray voldoende voor het onderhoud van textiel, suède en nubuck schoenen. De kleur kun je wat opfleuren met een nubuck- en textielflacon. Verkrijgbaar in diverse kleuren, dus ook matchend bij jouw kleur sneaker of laars. Gebruik zeker geen schoensmeer, dan wordt de suède hard en maak je vlekken.
Met schoenspanners blijven je leren schoenen in model, het leer blijft stevig en je voorkomt loopplooien die zich vormen tijdens het dragen. De spanner brengt het leer weer terug in de oorspronkelijke spanning. Een houten schoenspanner neemt daarnaast ook nog eens vocht op.
Voor lange laarzen zoals overknee laarzen is het ook aan te raden laarzenspanners te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat de lange schacht in model blijft, zonder spanner verslapt het materiaal. Bovendien kunnen in bepaalde stoffen, zoals leer, ook plooien en uiteindelijk scheuren komen van het hangen of dubbelslaan van de schacht. Een huis-, tuin- & keuken-oplossing is een PET-fles, die voorkomt omvouwen, maar houdt niet de vorm van de schacht optimaal.
Laat je schoenen relaxen, in een gemiddelde vrouwengarderobe is dat eerder regel dan uitzondering. Het regelmatig wisselen van een paar schoenen zorgt dat het door het dragen opgerekte materiaal tot rust kan komen, en je schoenen de tijd hebben om te drogen. Dus heren: wissel ook af met je favoriete stappers.
Good old blarenpleisters helpen het beste bij het voorkomen van blaren, maar als je tóch blaren hebt opgelopen biedt een badje kamille-thee uitkomst. Ook goed voor vermoeide voeten, wat daar ook tegen helpt is het rollen van een tennisbal onder je voetzolen.
Maak je zolen ruwer met een schuurpapiertje. De lak onder je schoenen is vaak onderdeel van het design, maar kan soms voor uitglijders zorgen.
Loop je schoenen in met iets dikkere sokken. Maar niet zomaar sokken, natte sokken. Ja, we weten het, het klinkt een beetje vies. Met je sok in iets nats stappen, is niet bepaald een fijn gevoel. Maar wees gerust, de tip is echt een tikkeltje natte sok gebruiken, het hoeft geen compleet doorweekte sok te zijn.
Wat verder helpt is de knellende punten van de schoen, bijvoorbeeld waar naden in elkaar overgaan te föhnen. Doe dit wel van een afstandje en niet te dichtbij.
Met je nette, maar helaas wel krakende schoenen kun je niet zachtjes een business meeting binnen sluipen. Normaal willen we vocht juist laten onttrekken uit je schoenen, maar vocht is juist het antwoord tegen krakende schoenen. Leg je schoenen een avondje op een natte doek, wrijf vervolgens wat talkpoeder aan de binnenzijde. Je krakende schoenen zijn verholpen.
Zijn je (leren) schoenen vochtig? Zet ze dan nooit te dicht bij een warmtebron, sommige materialen kunnen hierdoor krimpen of uitdrogen en door het te snelle drogen kunnen barsten ontstaan. Stop droge kranten in je natte schoenen en vervang ze (afhankelijk van hoe nat ze zijn) om het uur. Daarna helpen de eerder genoemde cederhouten schoenspanners.
Toch kan (een beetje) nattigheid ook schoenenprobleempjes oplossen. Bijvoorbeeld bij krappe of krakende schoenen.
* Klantenservice bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur (gesloten op feestdagen).