Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Zo bereken je jouw schoenmaat

Zo bereken je jouw schoenmaat
Tips om jouw schoenmaat te weten te komen.

Niks is zo makkelijk en leuk als online schoenen shoppen: met een paar muisklikken heb je keuze uit de mooiste sneakers, instappers, laarzen, veterschoenen en andere trendy blikvangers. Heb je jouw droomschoenen eenmaal in het vizier, dan is het slechts een kwestie van bestellen. Op dat moment slaat de twijfel toe, want hoe groot vallen je nieuwe musthaves eigenlijk en welke schoenmaat is dus de juiste voor jou? Ben jij iemand die in dat geval voor de zekerheid hetzelfde paar schoenen in twee verschillende maten bestelt? Dan is dit artikel voor jou. Lees hier hoe je jouw schoenmaat berekent en bespaar jezelf veel tijd met het retourneren van te grote of te kleine schoenen. Want na het lezen van dit artikel weet jij van ieder nieuw droompaar de juiste maat voor jouw voeten bepalen. Handig!

In dit artikel lees je meer over:

  • Schoenmaat berekenen
  • Schoenmaat berekenen in centimeters
  • Schoenmaat berekenen: de formule
  • 5 tips voor perfect passende schoenen 

Begin je jouw zoektocht naar perfect passende schoenen liever meteen? Bekijk dan hier onze collecties damesschoenen en herenschoenen.

Damesschoenen

Herenschoenen

Beige sneakers met zwarte veters

SCHOENMAAT BEREKENEN

Zeker wanneer je schoenen bestelt in een merk waarvan je de pasvorm nog niet kent, kan je schoenmaat berekenen helpen bij het bepalen van de juist maat voor je nieuwe blikvangers. Wil jij de kans dat jij de perfect passende schoenen bestelt aanzienlijk vergroten? Lees dan hieronder in vier stappen het antwoord op de vraag ‘Hoe bereken ik zelf mijn schoenmaat?’

STAP 1: PAPIER, PEN EN EEN MEETLINT

Voor het berekenen van je schoenmaat, heb je de volgende hulpmiddelen nodig: twee vellen papier, een pen en een meetlint of een liniaal. Een meetlint is handiger wanneer je behalve de lengte, ook de breedte van je voeten wilt meten.

STAP 2: GEEN OF DUNNE SOKKEN VOOR HET BESTE RESULTAAT

Je schoenmaat berekenen lukt het beste bij blote voeten of wanneer je dunne sokken draagt. Doe daarom je schoenen en bij voorkeur ook je sokken uit, voordat je begint met het opmeten van de lengte van je voeten. Zo weet je zeker dat je de exacte maat van je voeten meet. Bij het omrekenen van de lengte van je voeten naar de bijbehorende schoenmaat, wordt al rekening gehouden met het feit dat je nog wat extra ruimte in je schoenen moet hebben.

Bruine sneakers met bruine hielpand

STAP 3: METEN IS WETEN

Heb je eenmaal je sokken en schoenen uit, dan ben je klaar om je voeten op te meten. Leg een vel op de grond. Plaats vervolgens je linkervoet recht op het papier en trek een streep bij het punt waar je tenen het verste uitsteken. Dit is meestal bij de bovenkant van je grote teen. Markeer ook het punt achter je hak. Trek vervolgens een lijn tussen de twee punten en meet het aantal centimeters dat deze lijn telt. Nu weet je hoeveel centimeters je linkervoet telt. Maar omdat bijna niemand twee voeten heeft die precies even lang zijn, is het belangrijk om ook de rechtervoet op te meten. Leg daarom het andere vel op de grond en meet op precies dezelfde wijze de lengte van je rechtervoet.

Heb je de lengte van beide voeten opgemeten, dan neem je vervolgens de lengte van de langste voet als uitgangspunt. Zo voorkom je dat je schoenen straks aan één voet te krap zitten.

STAP 4: DE MAATTABEL RAADPLEGEN

Weet je eenmaal hoeveel centimeters je langste voet telt? Dan kun je jouw schoenmaat berekenen aan de hand van de maattabel die het merk van jouw nieuwe wannahaves hanteert. Hieronder vind je een maattabel van het label Waldläufer. Per label kan de maattabel ietwat afwijken, maar in grote lijnen komen veel maattabellen met elkaar overeen.

MAATTABEL VOOR DAMES EN HEREN

Voetlengte (cm)                    Schoenmaat (EU)                  Schoenmaat (UK)

22,3 – 22,6 cm                       maat 36                                  maat 3

22,7 – 23,0 cm                       maat 36,5                               maat 3,5

23,1 – 23,4 cm                       maat 37                                  maat 4

23,5 – 23,9 cm                       maat 37,5                               maat 4,5

24,0 – 24,4 cm                       maat 38                                  maat 5

24,5 – 24,8 cm                       maat 38,5                               maat 5,5

24,9 – 25,2 cm                       maat 39                                  maat 6

25,3 – 25,6 cm                       maat 39,5                               maat 6,5

25,7 – 26,0 cm                       maat 40                                  maat 7

26,1 – 26,4 cm                       maat 41                                  maat 7,5

26,5 – 26,7 cm                       maat 42                                  maat 8

26,8 – 27,1 cm                       maat 42,5                               maat 8,5

27,2 – 27,5 cm                       maat 43                                  maat 9

27,6 – 27,9 cm                       maat 43,5                               maat 9,5

28,0 – 28,3 cm                       maat 44                                  maat 10

28,4 – 28,8 cm                       maat 45                                  maat 10,5

28,9 – 29,2 cm                       maat 46                                  maat 11

29,3 – 29,6 cm                       maat 46,5                               maat 11,5

29,7 – 30,0 cm                       maat 47                                  maat 12

30,1 – 30,5 cm                       maat 47,5                               maat 12,5

30,6 – 30,9 cm                       maat 48                                  maat 13

31,0 – 31,4 cm                       maat 49                                  maat 14

31,5 – 31,8 cm                        maat 50                                  maat 15

VERSCHILLENDE LENGTEMATEN

Zoals je ziet in de tabel, kunnen schoenmaten in verschillende lengtematen worden uitgedrukt. Zo zijn de lengtematen in het Verenigd Koninkrijk (de UK) anders, dan onze eigen Europese schoenmaten. Bovendien vallen de maten van schoenen in landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje vaak wat kleiner, dan in landen zoals Nederland en Duitsland. Om die redenen is het slim om in de maattabel van het schoenenmerk waarin je schoenen wil kopen, na te gaan welke maatvoering het label gebruikt.

SCHOENMAAT BEREKENEN IN CM

Heb je geen maattabel bij de hand en wil je toch graag je schoenmaat berekenen, dan is er een rekenformule die je kunt gebruiken om tot de juiste schoenmaat te komen.

SCHOENMAAT BEREKENEN FORMULE

Deze formule helpt je jouw schoenmaat berekenen: neem de lengte van je voet en voeg hier 2 centimeters aan toe. Vermenigvuldig dit totale aantal centimeters met factor 1,5 en je komt tot jouw schoenmaat. Kortweg is de formule: (voetlengte in cm + 2 cm) x 1,5 = schoenmaat. 

Roze suède sandalen in combinatie met roze luipaard print jurk

5 TIPS VOOR PERFECT PASSENDE SCHOENEN

Nu je weet hoe je de juiste lengtemaat van jouw nieuwe schoenen berekent, kun je met een gerust hart die mooie nieuwe damessneakers, herensneakers of andere dames- of herenschoenen online bestellen. Zijn je nieuwe aanwinsten eenmaal bij je thuis afgeleverd, dan moet een passessie natuurlijk bepalen of je schoenen inderdaad aan alle wensen voldoen, zowel qua uiterlijk als qua pasvorm. Daarom delen we hieronder 5 tips waarmee jij bepaalt of jouw nieuwe schoenen de ideale pasvorm hebben.

1. CHECK DE RUIMTE BIJ DE TENEN

Een goed passende schoen mag niet te veel of te weinig ruimte hebben. Schoenen bieden voldoende ruimte wanneer je net een duim tussen je jouw hiel en achterzijde van de schoen kunt steken. Lukt dit niet, dan is de schoen te klein. Heb je meer dan een duimbreedte aan ruimte, dan is de schoen te groot. Nog een teken dat je schoenen goed passen, is als je voldoende ruimte hebt om je tenen te strekken. Komen je tenen tegen de binnenkant van de neus van de schoen? Dan is de schoen te klein.

2. KIJK OF DE SCHOENEN AANSLUITEN

Wil je bepalen of je schoenen goed passen, dan speelt niet alleen de lengte maar ook de breedte van de schoen een rol. Schoenen in de verkeerde breedtemaat kunnen namelijk te los of te strak om je voeten zitten. Dit is in beide gevallen oncomfortabel. Schoenen sluiten aan als ze goed dicht kunnen en je voet er prettig in ‘vastzit’, zonder te knellen of schuiven. Neem bijvoorbeeld nette schoenen voor heren: de gespen moeten dicht kunnen, zonder dat ze pijnlijk op de wreef drukken. Maak bij het passen daarom altijd de sluitingen dicht en controleer of er nergens iets knelt.

3. HOE VOELT HET CONTREFORT?

Bij schoenen die goed passen, moet het contrefort -ofwel het hielstuk- sluitend om de hielen zitten. Dit is zeker bij schoenen die met de schachten lossen om je enkels zitten, zoals laarzen, extra belangrijk. Maar ook bij andere schoenen, zoals pumps of lage herenboots, is een goed passend contrefort essentieel voor een fijn loopcomfort.

4. GEEN KNELLENDE TENEN

Heb je eenmaal vastgesteld dat het met de lengte, breedte en het contrefort van je schoenen helemaal goed zit, dan volgt er een laatste check van de tenen. Deze moeten namelijk niet alleen in de lengte, maar ook in de hoogte voldoende ruimte hebben. Beweeg je tenen omhoog en voel of de neus bovenop niet knelt.  

5. VOLG JE GEVOEL

Naast de bovenstaande praktische tips, is het slim om voor het passen van nieuwe schoenen even de tijd te nemen en om rustig voor jezelf na te gaan of je schoenen voor jouw gevoel helemaal naar wens zitten. Lopen je schoenen comfortabel en heb jij er een goed gevoel over? Dan is dat het teken dat jij jouw nieuwe droompaar gevonden hebt!

Schoenen inlopen

Zo draag je een overhemd

Welke kleuren passen bij elkaar?

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account