Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Zo draag je een overhemd

Zo draag je een overhemd
ken jij de enquête en gebruiken?

Het dragen van een overhemd is voor veel mannen een vanzelfsprekendheid. Het is de basis voor een zakelijke outfit en ook voor een casual, maar nette outfit kun je met een overhemd altijd uit de voeten. Toch kan een overhemd dragen lastiger zijn dan je in eerste instantie verwacht. Het ene overhemd is het andere niet en verschillende situaties vragen om verschillende typen overhemden. In dit artikel beantwoorden we 10 vragen rondom het dragen van een overhemd. 

Een overhemd dragen: we beantwoorden 10 veelgestelde vragen

Het dragen van een overhemd kan verschillende vragen oproepen. Moet het overhemd bijvoorbeeld in of uit de broek gedragen worden? En wanneer mag je een overhemd aan met korte mouwen en wanneer draag je een overhemd met lange mouwen? In dit artikel bespreken we de 10 meest gestelde vragen die betrekking hebben op een overhemd dragen. Ze kunnen je helpen bij het afstemmen van het juiste overhemd bij de juiste outfit voor de juiste gelegenheid.

Bekijk alle overhemden

Vraag 1: wat is de beste stof voor een overhemd?

Er zijn een aantal zaken belangrijk voor het comfortabel dragen van een overhemd. In de eerste plaats is het natuurlijk fijn als de stof zacht aanvoelt. Ga voor een herenoverhemd van zacht materiaal. Daarnaast is het ook prettig als de stof in staat is om eventueel vocht zoveel mogelijk af te voeren. Helaas voldoet niet iedere stof in deze twee situaties. Een stof die dit wel doet, is katoen. Wat betreft het dragen van een overhemd is dit dan ook een veilige en comfortabele keuze. Ook denim en chambray zijn goede materialen voor een (net) overhemd voor heren.

Je bent er echter nog niet als je het materiaal van jouw overhemd gekozen hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kwaliteit van de stof en de dikte van het overhemd? De kwaliteit controleren, doe je door de fold in de gaten te houden. Is de stof van jouw overhemd gemaakt volgens de two fold, dan zijn de draden van het garen tweemaal samengedraaid, waardoor de kwaliteit van het overhemd hoog is en de stof over het algemeen duurzamer wordt. De beste dikte voor een overhemd is afhankelijk van jouw eigen wensen. Wij raden je aan om er in ieder geval voor te zorgen dat het overhemd dik genoeg is om doorschijnen te voorkomen, maar tegelijkertijd ook dun genoeg, zodat niet direct het zweet uitbreekt als je het overhemd aantrekt.

Vraag 2: draag je een overhemd in of uit de broek?

Hoe je jouw overhemd draagt is grotendeels afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. In een zakelijke situatie creëer je een nette look door je overhemd in je broek te dragen. Zorg er hierbij wel voor dat het overhemd netjes in je broek zit en niet opbolt rond je middel. Dit doe je eenvoudig door een getailleerd overhemd te dragen dat aansluit op jouw lichaam.
Ben je op zoek naar de perfecte look voor in je vrije tijd? Draag het overhemd dan over je broek. Kies daarnaast voor een ander type overhemd, waarbij de onderkant recht en niet rond is. 

Vraag 3: wat zijn de beste kleuren voor een overhemd?

Of iets je al dan niet staat, is vaak sterk afhankelijk van de kleur. Een licht overhemd staat de ene man prachtig, terwijl het voor de andere man niets doet. Over het algemeen is het een kwestie van uitproberen en kritisch in de spiegel kijken om te bepalen welke kleuren goed bij jouw huid passen en welke niet. Wil je het op veilig spelen? Kies dan in zakelijke situaties altijd voor donkerblauw, zwart, grijs of wit. Deze kleuren zijn tijdloos en laten zich gemakkelijk combineren met een pak, waardoor je er altijd als een moderne man uitziet. 

Vraag 4: de bovenste knoop van het overhemd: zijn hier speciale gebruiken voor?

Wat te doen met de knoopjes van het overhemd? Of je jouw overhemd kunt dragen met de bovenste knopen open of dicht, is afhankelijk van een aantal dingen. Denk hierbij aan jouw persoonlijke smaak, het type boord en de situatie waarin je je bevindt. We bespreken afzonderlijk hoe het zit voor een zakelijke en een casual outfit.

Zakelijk gezien is het aan te raden om jouw overhemd zoveel mogelijk dicht te knopen. Als je een mooie stropdas hebt uitgezocht voor bij jouw pak of als je een net overhemd met puntboord draagt, doe je idealiter de bovenste knoop van jouw overhemd dicht. Draag je geen stropdas, dan mag je de bovenste knoop open laten.

In de vrije tijd gelden andere gebruiken. Je kunt naast de bovenste, bijvoorbeeld ook de tweede en misschien zelfs de derde knoop openlaten. Ook bij een button down overhemd, een overhemd dat bij uitstek past bij een casual outfit, is het aan te raden om de bovenste knoop open te laten. Draag een overhemd bijvoorbeeld met een mooie chino of nettere spijkerbroek. 

Vraag 5: en hoe zit met onderste knoop?

Ook de onderste knoop kan bij een overhemd dragen voor twijfel zorgen. Hoort deze in een casual outfit gesloten te zijn of mag hij open blijven? Eigenlijk is het heel simpel. De onderste knoop van een overhemd doe je bijna altijd dicht. Een uitzondering kan zijn zodra je een trui over je overhemd draagt, bij een vrijetijdslook. Ook gaat deze regel niet op als je een overhemd en T-shirt draagt en in de zomer besluit om alle knopen open te laten, maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Vraag 6: hoe zit het met de boord? 

Over het algemeen zijn er twee boordtypen te onderscheiden: de kleine of zachte boord en de stijve boord.
De kleine boord kun je het best dragen als je met jouw kleding doelt op een nonchalante en casual look. Zeker als je de bovenste en de tweede knoop open laat, zorgt dit voor een stijlvol, net en jong geheel. De stijve boord is daarentegen vooral geschikt als je strak in het pak gaat. Doordat de boord stug is en goed in model blijft door aangebrachte baleinen zijn overhemden met dit type boord erg mooi onder een colbert of pak. Helemaal als je een stropdas wilt dragen, is het aan te raden om een overhemd met stijve, hoge boord te dragen. Overigens zie je tegenwoordig ook steeds vaker een overhemd zonder kraag, met name in de zomer. 

Vraag 7: Manchetten: wat is de etquette? 

De uiteinden van de mouw van een overhemd, beter bekend als manchetten, mogen opvallen. Wel is het in dat geval belangrijk dat je een overhemd met het juiste type manchetten draagt naar de juiste gelegenheid. 
Zo creëer je bijvoorbeeld een elegante look door een overhemd met afgesneden manchetten te dragen naar een formele gelegenheid. Voor een luchtige look voor een informele gelegenheid kun je daarentegen het best kiezen voor een overhemd met afgeronde manchetten.

Om er daarnaast voor te zorgen dat de manchetten goed opvallen, kun je, als de gelegenheid het toestaat, de manchetten sluiten met speciale manchetknopen. Het leuke hiervan is dat ze jouw outfit niet alleen opfleuren, maar ze ook voor een persoonlijke noot binnen jouw outfit zorgen.

Afhankelijk van jouw stijl kun je kiezen voor enkele manchetknopen, waarbij aan een zijde van de manchet een knoop te zien is, óf dubbele manchetknopen, waarbij aan beide zijden van de manchet een knoop te zien is.

Vraag 8: kunnen lange mouwen opgerold worden? En hoe doe je dat dan?

Ook hier geldt weer dat het al dan niet oprollen van de mouwen afhangt van de situatie. In een zakelijke situatie is het vooral belangrijk om naar de bedrijfscultuur te kijken. Als deze niet toestaat dat je jouw mouwen oprolt, doe je dat idealiter ook niet. Heerst er echter een relaxte sfeer bij jou op kantoor, dan is het oprollen van de mouwen geen probleem. Het zorgt voor een proactieve uitstraling en laat zien dat je van aanpakken houdt.
Casual is het oprollen van de mouwen overigens niet aan regels onderhevig. Je kunt in dit geval doen wat jij wilt. 

Een overhemd dragen en de mouwen oprollen kan op twee manieren. Bij de ene manier sla je steeds een stuk stof om met een gelijke breedte als de manchet, totdat deze net onder of net boven jouw elleboog prijkt. Waarschijnlijk is dit ook de manier die je gebruikt, of niet?

Het kan echter ook anders. Bij de tweede methode sla je de manchet eerst om tot op jouw bovenarm en vervolgens sla je het onderste gedeelte van de dubbelgevouwen stof om naar boven. Dit doe je net zo vaak totdat de stof en de manchet bij elkaar komen.

Vraag 9: een print op het overhemd. Wanneer is dit gebruikelijk en wanneer niet?

Prints op kleding stellen je in staat om jouw persoonlijkheid uit te drukken middels je kleding. Een vrolijke print doet immers vermoeden dat je in een goede bui bent, terwijl een donkere print het tegenovergestelde kan suggereren. Hoewel het laten zien van jouw persoonlijkheid altijd goed is, is het niet altijd handig om dit met behulp van een overhemd te doen. Zakelijk doe je er bijvoorbeeld verstandig aan om niet voor een drukke print, maar voor een effen overhemd of een overhemd met subtiele print te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een dunne streep. In jouw vrije tijd mag je echter uitpakken. Een drukke print of een effen overhemd zijn hier om het even.

Vraag 10: kan zowel een overhemd met korte als een overhemd met lange mouwen?

Wederom wordt het onderscheid tussen een overhemd dragen met lange mouwen en een overhemd dragen met korte mouwen gemaakt op basis van de situatie. Is deze zakelijk of is deze casual?

In het geval van een zakelijke situatie creëer je de meest stijlvolle look door een overhemd met lange mouwen te dragen. Doordat de manchetten een stukje onder jouw colbert uitkomen, ontstaat een mooi contrast dat past binnen de zakelijke etiquette. Korte mouwen zijn vooral geschikt als je casual gekleed gaat of als het erg warm is. Je creëert op deze manier een frisse en vrolijke look. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat jouw mouwen niet te strak zitten. Als richtlijn kun je aanhouden dat de mouwen iets strakker mogen zitten dan het overhemd.

Een overhemd dragen roept bij veel mannen verschillende vragen op. Hoewel het een basic kledingstuk is, is het niet altijd het makkelijkste kledingstuk. Tien van de meest voorkomende vragen zijn in dit artikel beantwoord, zodat je jouw overhemd zowel zakelijk als privé stijlvol en modieus kunt dragen. Draag jij je overhemd het liefst casual, met een zachte boord, of een overhemd zonder kraag? Of ga je juist liever voor chique look met een stropdas of een overhemd met strik? Combineer je het overhemd met jasje of trui? Of draag je jouw overhemd met een strak kostuum? Er zijn genoeg opties waarmee jij met jouw overhemd stijlvol voor de dag kunt komen! 

De top 5 meest populaire herensneakers

Welke schoenen kan ik dragen onder een pantalon?

Welke kleuren passen bij elkaar?

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account