TERUG

Schoenenkennisbank

Laarzen die als gegoten zitten? Zo meet u simpel en snel uw schachtmaat

Geschreven door Ilse Visscher

Uw schoenmaat kunt u ons zo vertellen, maar weet u ook wat uw schachtmaat is? De schacht van een laars kan per model en merk afwijken. Er zijn wel een aantal standaardmaten en richtlijnen beschikbaar aan de hand waarvan u kunt inschatten of de schacht past of niet. Voordat u dit kunt doen, moet u echter wel weten wat uw schachtmaat ís. De schachtmaat van uw laarzen meten is gelukkig niet al te ingewikkeld.

In dit artikel laten we u zien hoe u uw schachtmaat meet en waar u bij het kiezen van de juiste schachtmaat op moet letten.

Zo zorgt u ervoor dat uw laarzen altijd als gegoten zitten!

 

De schachtmaat van uw laarzen meten doet u zo

Schachtmaat opmeten

Het meten van uw schachtmaat is iets waar u waarschijnlijk niet altijd aan denkt. Toch kan het u helpen bij de aanschaf van laarzen. Zo komt u niet onverwachts voor te krappe of te wijde schachten te staan. Daarnaast is het, zeker wanneer u online bestelt, fijn om direct te weten of een laars u zal passen of niet.

Om deze reden laten we u in dit artikel zien hoe u het best uw schachtmaat kunt meten.

 

Welke onderdelen zijn er?

Voordat u uw schachtmaat gaat meten, is het goed te weten welke maten er gehanteerd worden door schoenfabrikanten. Bij een laars gaat het om de schachthoogte, de schachtwijdte en de hoogte van de hak.

  • De schachthoogte wordt gemeten vanaf de bovenkant van de hak tot de bovenkant van de schacht. De schachthoogte wordt altijd vanaf de achterkant van de laars gemeten.
  • De schachtwijdte is de grootst meetbare omtrek rondom de schacht van de laars. Waar de grootste omtrek zich bevindt, hangt van de laars af. Zo is het breedste gedeelte bij korte laarzen vaak de bovenkant van de schacht. Bij lange laarzen is dit vaak het gedeelte bij uw kuit.
  • De hakhoogte is de hoogte van de hak gemeten vanaf de achterkant. De hakhoogte telt niet mee met de totale schachthoogte.

 

Tips voor het meten van uw schachtmaat

Laarzen met schachtmaat XL  Laarzen met schachtmaat L
Laarzen met schachtmaat XL                                   Laarzen met schachtmaat L

De schachtmaat die bij laarzen vermeld staat, is gebaseerd op de schachtwijdte. Voor het kiezen van de juiste schachtwijdte is het belangrijk om uw kuitomvang te meten.

Het breedste gedeelte van de schacht is ook het breedste gedeelte van uw kuit. Zodra u dit weet, kunt u gemakkelijk bepalen of u de schachtmaat zult passen.

Maar hoe kunt u uw schachtmaat, ook wel kuitomvang, het best meten?

 

Tip 1: Weet wat u meet

Het is belangrijk om de omvang van het breedste gedeelte van uw kuit te meten. U kunt, door met uw hand van boven naar beneden langs uw kuit te gaan, gemakkelijk voelen wat het breedste gedeelte van uw kuit is.

De schachtmaat van uw laarzen meten is nu een kwestie van deze omtrek meten. Het meten gaat gemakkelijker wanneer u iemand vraagt u te helpen. Zo weet u zeker dat het meetlint niet verschuift en u per ongeluk een verkeerde maat meet.

 

Tip 2: Meet niet ‘s ochtends

Een tweede tip die we u willen meegeven, is dat u de omtrek van uw kuit het best later op dag kunt meten. In de loop van de dag worden uw kuiten namelijk altijd iets dikker.

 

Tip 3: Ga erbij zitten

Van den Assem Hillegersberg

Wanneer u beweegt of op een bepaalde manier staat, spant u uw kuiten soms wel en soms niet aan. Ook de mate waarin de kuit wordt aangespannen kan per houding verschillen.

De juiste schachtmaat van uw laarzen meten doet u door erbij te gaan zitten. Zorg er daarbij voor dat uw onderbeen in een hoek van negentig graden ten opzichte van uw bovenbeen staat. Meet in deze houding uw kuitomvang op.

 

Tip 4: Trek het lint niet te strak

Wellicht klinkt deze tip overbodig, maar we willen hem toch graag vermelden. Het is namelijk belangrijk dat u het meetlint niet te strak aantrekt. Leg het lint liever iets losser dan te strak om uw kuit.

Wanneer u het meetlint te hard aantrekt, zult u logischerwijs een kleinere kuitomvang meten dan u daadwerkelijk heeft.

 

Tip 5: Meet beide kuiten

Geen kuit is gelijk. Het is dan ook goed mogelijk dat uw ene kuit een net wat grotere omvang heeft dan uw andere kuit. Waar u bij ongelijke schoenmaten ook kiest voor de grootste schoen, kunt u dit bij de schachtmaat ook het beste doen.

Wanneer u voor de kleinere omtrek kiest, zal de grotere kuit te strak in de laars komen te zitten. Dit helpt niet mee wat betreft het draagcomfort van de laars.  

 

Een aantal zaken om rekening mee te houden

Laarzen met schachtmaat M  Laarzen met schachtmaat XS-S
Laarzen met schachtmaat M                                     Laarzen met schachtmaat XS/S

U weet nu hoe u uw schachtmaat kunt meten. Het is eigenlijk redelijk eenvoudig: meet de omtrek van het breedste gedeelte van uw kuit. Buiten het meten van uw schachtmaat, zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.

Deze hebben allemaal invloed op de keuze voor de juiste schachtmaat.

 

1. Weet hoe de schachtmaat aangeduid wordt

Het kan per verkoper, merk of zelfs model verschillen hoe de schachtmaat aangeduid wordt.

Gebruikelijk is het om schachtmaten aan te duiden in XS/S, M, L en XL. Net als we bij kleding gewend zijn. Het is uiteraard van belang om te weten welke omvang in centimeters bij welke maataanduiding hoort.

Van een XS/S is sprake wanneer de schacht smaller valt dan normaal. Deze schachten zijn geschikt voor mensen met een in verhouding smalle kuit. Bij een schoenmaat 38 betekent dit gemiddeld genomen een kuitomvang tussen de 30 en 34 centimeter.

De M is de ‘normale’ schachtmaat. Bij een schoenmaat 38 komt dit neer op een kuitomvang tussen de 35 en 38 centimeter. Houd deze maataanduiding in uw achterhoofd wanneer er gesproken wordt over een normale kuitomvang.

Wanneer u een schachtmaat L heeft, is uw kuitomvang wat wijder dan gemiddeld. Bij een schoenmaat 38 moet u in dit geval denken aan een kuitomvang tussen de 39 en 43 centimeter.

Tot slot is er nog de maataanduiding XL. Deze maat past bij een kuitomvang tussen de 44 en 48 centimeter bij een schoenmaat 38. Heeft u een wijdere kuitomvang, dan zijn er voldoende merken beschikbaar die extra brede schachten bieden.

 

2. De daadwerkelijke omvang verschilt per schoenmaat

Schachtmaat schoenen opmeten
Achtereenvolgend: Schachtmaat S - Schachtmaat M - Schachtmaat L - Schachtmaat XL

De bij punt 1 genoemde kuitomvangen in centimeters, zijn allen gebaseerd op de kuitomvang bij een schoenmaat 38. Dit is gedaan om een indicatie te kunnen geven voor een smalle, normale of wijde schachtmaat.

In de praktijk verschilt de daadwerkelijke schachtmaat in centimeters vaak iets per schoenmaat. Zo is de kuitomvang vaak kleiner bij een maat 36 dan bij een maat 40.

Door de schachtmaat te geven bij een schoenmaat 38 (in sommige gevallen maat 39), kan er wel een indicatie gegeven worden over of de schacht smal, normaal of juist wijd valt. Is de schachtmaat bij een maat 38 bijvoorbeeld tussen de 30 en 34 centimeter? Dan is er sprake van een smalle schacht (XS/S). Dit gegeven geldt vervolgens ook voor de andere schoenmaten binnen hetzelfde model.

Een voorbeeld

Schachtmaat M wordt voornamelijk gebruikt om aan te duiden dat de schacht normaal valt. Dit betekent dat deze ook normaal valt voor de kleinere en grotere schoenmaten dan 38.

Over het algemeen wordt aangenomen dat iemand met schoenmaat 36 een kleinere kuitomvang heeft dan iemand met maat 38. Dit kan betekenen dat een kuitomvang van 32 centimeter voor een maat 36 resulteert in een schachtmaat M, terwijl dezelfde omvang voor maat 38 juiste een XS/S betekent. Het gaat hierbij dus om een indicatie wat betreft een smalle, normale of wijde schacht.

Mocht u twijfelen of een aangegeven schachtmaat bij uw kuitomvang past, kijk dan altijd naar de schachtomvang van de laars in centimeters. Mocht deze informatie niet aanwezig zijn, vraag deze dan aan. Op die manier weet u zeker dat de laars u past.

 

3. Let op het materiaal van de laars

De schachtmaat van uw laarzen meten is een goede basis, maar naast uw schoenmaat kan ook de materiaalkeuze voor een bepaalde afwijking zorgen. Zo is het verstandig om bij laarzen die bijvoorbeeld met wol zijn gevoerd, een extra centimeter bij uw schachtmaat op te tellen.

Door de dikkere voering is de daadwerkelijke schachtomvang ín de laars namelijk iets kleiner dan de omvang die aangeduid wordt (aangezien deze omvang vanaf de buitenkant gemeten wordt). Kijk dus goed naar het type voering dat in de laars wordt gebruikt.

 

4. Weet hoe u uw laars zult combineren

Tot slot is het ook goed om te weten met welke outfits u uw laars zult combineren. Draagt u uw laarzen bijvoorbeeld voornamelijk onder jurken (en dus alleen met een panty of maillot), dan kunt u uw kuitomtrek aanhouden als schachtmaat.

Draagt u uw laarzen echter altijd over broeken, dan is het goed om eens te kijken of een bredere schachtmaat dan uw kuitomvang niet voor meer draagcomfort zorgt. Dan knelt uw broek immers minder in uw laars.

 

Uw laars zit als gegoten

De juiste schachtmaat van uw laarzen meten doet u door de omvang van het breedste gedeelte van uw kuit te meten. Deze omtrek in centimeters is de basis voor het kiezen van de juiste schachtmaat.

Doordat u weet welke schachtmaat bij u past, zult u minder snel voor verrassingen komen te staan. U weet immers of u een smalle, normale of juist wijde schacht nodig heeft.

Vergeet daarbij niet rekening te houden met de verhouding tot uw schoenmaat, de binnenvoering van de laars en de manier waarop u de laars graag wilt combineren. Als u deze elementen in uw achterhoofd houdt, dan zult u zeker de juiste schachtmaat van uw laarzen meten én vinden.

 

Heeft u nog tips wat betreft de schachtmaat van uw laarzen meten?

Deel deze door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Rating | Entry Details

54321 (5.0/5, gebaseerd op 1 reactie)

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Double monk strap schoenen dragen doet u zo

In dit artikel leest u alles over double monk strap schoenen en hoe u deze kunt combineren met verschillende…
Lees meer
6566 | 0 | 19 Aug 2019

Schoenenkennisbank

Kleurrijke herensneakers combineren: zo wordt het geen bonte kermis

Kleurrijke herensneakers combineren is lastig. Zeker als u niet helemaal weet wat de trends op dit gebied…
Lees meer
3465 | 0 | 15 Aug 2019

Schoenenkennisbank

Uw slippers schoonmaken: omdat we er in de zomer allemaal fris en fruitig bij willen lopen

Het zomerseizoen is in volle gang en dat betekent dat de slippers veelvuldig worden gedragen. Maar ook…
Lees meer
11002 | 0 | 12 Aug 2019

Shop de producten

Zwarte laarzen

Angelo Bervicato

Zwarte laarzen

€ 239,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte laarzen

Lamica

Zwarte laarzen

€ 159,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte laarzen

Lilian

Zwarte laarzen

€ 299,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte laarzen

Kendall + Kylie

Zwarte laarzen

€ 229,95

Te koop bij: Van den Assem

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen