Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Laarzen die als gegoten zitten? Zo meet je simpel en snel de schachtmaat van je laarzen.

Schacht, schachthoogte en schachtwijdte: hoe zit het ook alweer? Je schoenmaat kun je ons zo vertellen, maar weet je ook welke schachtmaat van laarzen voor jou ideaal is? De schacht van een laars kan per model en merk afwijken. Toch zijn er wel een aantal standaardmaten en richtlijnen beschikbaar aan de hand waarvan je kunt inschatten of de schacht van een laars je zal passen of niet. Voordat je dit kunt doen, moet je echter wel weten wat je schachtmaat ís. Gelukkig is het meten van de schachtmaat van je laarzen niet al te ingewikkeld. In dit artikel lees je hoe je je schachtmaat meet en waar je bij het kiezen van de juiste schachtmaat op moet letten. Zo zorg je ervoor dat jouw laarzen altijd als gegoten zitten!

Je schachtwijdte opmeten doe je zo

Het meten van je schachtmaat is iets waar je waarschijnlijk niet altijd aan denkt. Toch kan het je helpen bij de aanschaf van nieuwe laarzen. Zo kom je niet onverwachts voor te krappe of te wijde schachten te staan. Daarnaast is het, zeker wanneer je je dameslaarzen online bestelt, fijn om direct te weten of die fantastische laars je zal passen of niet. Daarom laten we je in dit artikel graag zien hoe je jouw schachtmaat het beste meet. Het heeft alles te maken met de schachthoogte, schachtwijdte en hakhoogte.

Schachthoogte, schachtwijdte en hakhoogte

Voordat je jouw schachtmaat gaat meten, is het goed te weten welke maten er gehanteerd worden door schoenfabrikanten. Bij een laars gaat het om de schachthoogte, de schachtwijdte en de hoogte van de hak.

  • De schachthoogte wordt gemeten vanaf de bovenkant van de hak tot de bovenkant van de schacht. De schachthoogte wordt altijd vanaf de achterkant van de laars gemeten.
  • De schachtwijdte is de grootst meetbare omtrek rondom de schacht van de laars. Waar de grootste omtrek zich bevindt, hangt van de laars af. Zo is het breedste gedeelte bij korte laarzen vaak de bovenkant van de schacht. Bij lange laarzen is dit vaak het gedeelte bij uw kuit.
  • De hakhoogte is de hoogte van de hak gemeten vanaf de achterkant. De hakhoogte telt niet mee met de totale schachthoogte.

Tips voor het meten van je schachtwijdte

De schachtmaat die bij laarzen vermeld staat, is gebaseerd op de schachtwijdte. Voor het kiezen van de juiste schachtwijdte is het belangrijk om je kuitomvang te meten. Het breedste gedeelte van de schacht is ook het breedste gedeelte van je kuit. Zodra je de juiste omtrek van je kuit weet, kun je gemakkelijk bepalen of je de schachtmaat zult passen. Maar hoe meet je jouw schachtwijdte, ook wel kuitomvang, het best?

Tip 1: Weet wat je meet

Het is belangrijk om de omvang van het breedste gedeelte van je kuit te meten. Je kunt, door met je hand van boven naar beneden langs je kuit te gaan, gemakkelijk voelen wat het breedste gedeelte van je kuit is. De schachtwijdte van je laarzen meten is nu een kwestie van deze omtrek meten. Het meten gaat gemakkelijker wanneer je iemand vraagt je te helpen. Zo weet je zeker dat het meetlint niet verschuift en dat de maat van je kuit juist opgemeten wordt.

Tip 2: Meet niet ‘s ochtends

Een tweede tip die we je willen meegeven, is dat je de omtrek van je kuit het best later op dag kunt meten. In de loop van de dag worden je kuiten namelijk altijd iets dikker.

Tip 3: Ga erbij zitten

Wanneer je beweegt of op een bepaalde manier staat, span je je kuiten soms wel en soms niet aan. Ook de mate waarin de kuit wordt aangespannen kan per houding verschillen. De juiste schachtwijdte van je laarzen meten doe je dan ook door erbij te gaan zitten. Zorg er daarbij voor dat je onderbeen in een hoek van negentig graden ten opzichte van je bovenbeen staat. Meet in deze houding je kuitomvang op.

Tip 4: Trek het lint niet te strak

Wellicht klinkt deze tip overbodig, maar we willen hem toch graag vermelden. Het is namelijk belangrijk dat je het meetlint niet te strak aantrekt. Leg het lint liever iets losser dan te strak om je kuit. Wanneer je het meetlint te hard aantrekt, meet je een kleinere kuitomvang dan je daadwerkelijk hebt.

Tip 5: Meet beide kuiten

Geen kuit is gelijk. Het is dan ook goed mogelijk dat je ene kuit een net wat grotere omvang heeft dan je andere kuit. Waar je bij ongelijke schoenmaten ook kiest voor de grootste schoen, doe je dit ook bij de schachtwijdte. Zo weet je zeker dat je nieuwe laarzen straks aan beide kuiten comfortabel zitten.

Schachtwijdte: een aantal zaken om rekening mee te houden

Je weet nu hoe je de schachtwijdte kunt meten. Het is eigenlijk redelijk eenvoudig: meet de omtrek van het breedste gedeelte van je kuit. Buiten het meten van je schachtmaat, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Deze hebben allemaal invloed op de keuze voor de juiste schachtmaat.

1. Weet hoe de schachtmaat aangeduid wordt

Het kan per verkoper, merk of zelfs model verschillen hoe de schachtmaat aangeduid wordt. Gebruikelijk is het om schachtmaten uit te drukken in centimeters. Het is uiteraard van belang om te weten welke omvang in centimeters bij welke maataanduiding hoort. Onderstaande schachtmaten zijn gebaseerd op schoenmaat 38.

Schacht: omvangmaat 35-38 cm

Omvangmaat 35-38 cm de ‘gemiddelde’ schachtmaat. Ter vergelijking: we praten hier over maat M.

Schacht: omvangmaat 40-43 cm

De volgende schachtmaat vertaalt zich in 40-43 cm. Deze schachtmaat is geschikt voor de iets bredere kuit (maat L).

2. De daadwerkelijke schachtwijdte verschilt per schoenmaat

De bij punt 1 genoemde kuit omvangen in centimeters, zijn gebaseerd op de kuitomvang bij een schoenmaat 38. Dit is gedaan om een indicatie te kunnen geven voor een smalle, normale of wijde schachtmaat. In de praktijk verschilt de daadwerkelijke schachtmaat in centimeters vaak iets per schoenmaat. Zo is de kuitomvang vaak kleiner bij een maat 36 dan bij een maat 40. Door de schachtmaat te geven bij een schoenmaat 38 (in sommige gevallen maat 39 of 40), kan er wel een indicatie gegeven worden over of de schacht smal, normaal of juist wijd valt. Is de schachtmaat bij een maat 38 bijvoorbeeld tussen de 30 en 34 centimeter? Dan is er sprake van een smalle schacht (XS/S). Dit gegeven geldt vervolgens ook voor de andere schoenmaten binnen hetzelfde model.

3. Let op het materiaal van de laars

De schachtmaat van je laarzen meten is een goede basis, maar naast je schoenmaat kan ook de materiaalkeuze voor een bepaalde afwijking zorgen. Zo is het verstandig om bij laarzen die bijvoorbeeld met wol zijn gevoerd, een extra centimeter bij je schachtmaat op te tellen. Door de dikkere voering is de daadwerkelijke schachtomvang ín de laars namelijk iets kleiner dan de omvang die aangeduid wordt (aangezien deze omvang vanaf de buitenkant gemeten wordt). Kijk dus goed naar het type voering dat in de laars wordt gebruikt.

4. Hoe ga je de laarzen combineren?

Tot slot is het ook goed om te weten met welke outfits je je laarzen gaat combineren. Draag je jouw laarzen bijvoorbeeld voornamelijk onder jurken (en dus alleen met een panty of maillot), dan kun je je kuitomtrek aanhouden als schachtmaat. Draag je je laarzen echter altijd over broeken, dan is het goed om eens te kijken of een bredere schachtmaat dan je kuitomvang niet voor meer draagcomfort zorgt. Dan knelt je broek immers minder in je laars.

Laarzen met de perfect schachtwijdte zitten als gegoten

De juiste schachtwijdte van je laarzen meten doe je door de omvang van het breedste gedeelte van je kuit te meten. Deze omtrek in centimeters is de basis voor het kiezen van de juiste schachtmaat. Wanneer je weet welke schachtwijdte bij je past, kom je minder snel voor verrassingen te staan. Je weet immers of je een smalle, normale of juist wijde schacht nodig hebt. Vergeet daarbij niet om rekening te houden met de verhouding tot je schoenmaat, de binnenvoering van de laars en de manier waarop je je laarzen graag wil gaan combineren. Houd deze tips in je achterhoofd bij het meten van de juiste schachtwijdte en je kunt erop rekenen dat je laarzen vanaf nu altijd perfect zullen passen!

Heb jij nog tips wat betreft het meten van de schachtwijdte van laarzen?

Laat een reactie achter onder dit bericht!