Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Zweetgeur uit schoenen verwijderen doe je zo

Zweetgeur uit schoenen verwijderen doe je zo
Met deze 7 tips ruiken je schoenen straks weer als nieuw.

Je hebt een paar schoenen dat heerlijk zit, er fantastisch uitziet en van topkwaliteit is. Het liefst draag je je schoenen iedere dag. Tót je ineens ontdekt dat er een luchtje aan ze hangt. Zonde, want je schoenen zijn verder nog prima en je bent ze nog lang niet beu. Maar wanneer je neus je precies kan vertellen waar je schoenen zich bevinden, dan is dat het einde van jullie samenzijn. Met pijn in het hart ga je op zoek naar een nieuw paar schoenen. Is dit een herkenbaar scenario? Ho, stop! Lees dan voordat je je stinkende schoenen weggooit, eerst deze blog. Want wij vertellen je hoe je zweetgeur uit schoenen verwijdert. Na het lezen van deze tips ruiken jouw lievelingsstappers binnen de kortste keren weer heerlijk fris!

In dit artikel lees je meer over:

  • Zweetgeur uit schoenen halen (7 tips)
  • 4 tips om zweetvoeten te voorkomen
  • Nieuwe schoenen kopen
  • Een belangrijke tip om zweetvoeten te voorkomen, verklappen we je nu alvast: draag leren schoenen. Leren schoenen hebben namelijk een ademende en vochtabsorberende werking. Hierdoor blijven je voeten fris en droog en krijgen bacteriën en schimmels die nare luchtjes veroorzaken geen kans. Leren schoenen dragen zo bij aan gezondere voeten. Op zoek gaan naar een paar leren schoenen, doe je dus vooral voor jouw eigen gezondheid.

Hoe krijg je zweetgeur uit schoenen?

Deze vraag houdt veel schoenenliefhebbers bezig. Niets is namelijk zo zonde als afscheid moeten nemen van een paar schoenen dat nog in prima conditie is, comfortabel zit én je nog steeds helemaal mooi vindt, alleen maar omdat er door het vele dragen een zweetluchtje in is gekropen. Ook kan het dragen van schoenen met een zweetgeur vervelend zijn wanneer je onverwachts in een situatie komt waarbij je je schoenen uit moet doen. Wil je altijd kunnen rekenen op frisse schoenen? Lees dan hier onze tips over zweetgeur uit schoenen halen.

Tip 1: Zet je schoenen in het zonnetje

Dat je je mooiste blikvangers best wel eens in het zonnetje mag zetten, bedoelen we hier letterlijk. Een goede manier om ongewenste geurtjes tegen te gaan, is namelijk door je schoenen een tijd in de zon te zetten. Zonlicht doodt de bacteriën en schimmels die jouw schoenen doen laten stinken. Bovendien knappen je schoenen op van de frisse lucht. Leg je inlegzolen naast je schoenen, zodat ook deze volledig in het zonlicht liggen. Check voordat je je schoenen klaarzet voor een uurtje zonnebaden wel eerst de buienradar. Anders heb je er later misschien een nat probleem bij.

Tip 2: Stop je schoenen in de vriezer

Net zoals het warme zonlicht bacteriën doodt, is ook de kou een wapen in de strijd tegen bacteriën. Schimmels kunnen namelijk niet tegen vrieskou. Wil jij dit middel inzetten? Zoek dan eerst een geschikt plekje in je vriezer. Vervolgens verpak je je schoenen ieder apart in een dunne plastic zak. Knoop beide zakken goed dicht en plaats de schoenen in de vriezer. Haal de schoenen na een nachtje vrieskou weer uit de diepvries en maak de plastic tassen open. Laat de schoenen daarna binnen rustig op kamertemperatuur komen. Zet je leren schoenen niet bij de verwarming in een poging om dit proces te versnellen. Hierdoor droogt het leer uit. Ook kunnen de schoenen hiervan uit model raken. Met wat geduld heb je straks weer fijne, warme én geurloze schoenen!

Tip 3: Vul je schoenen met baking soda

Zijn warmte en kou niet genoeg om de geurtjes uit je schoenen te verdrijven? Probeer het dan eens met zuiveringszout, ofwel baking soda. Strooi een laagje baking soda in je schoenen en laat je schoenen vervolgens een nachtje staan. Het zuiveringszout neemt alle vieze geurtjes op. De volgende dag is het alleen nog een kwestie van je schoenen goed schoonmaken met de stofzuiger en voilà: je schoenen ruiken weer als nieuw!Tip 4: Zweetgeur uit schoenen met een theezakje Je wil er daarna geen kopje thee meer van trekken, maar theezakjes transformeren in je schoenen tot echte wonderzakjes. En het mooie is, iedere theesmaak voldoet! Het werkt als volgt: leg een aantal ongebruikte theezakjes in je schoenen. Zet deze vervolgens op een warme, droge plek en wacht minstens één dag. De theezakjes absorberen het vocht en de ongewenste geurtjes zo uit je schoenen. In plaats daarvan ruiken je schoenen dan naar munt, kersen of citroen. Héérlijk!PS: ben je meer een koffiedrinker? Deze truc werkt ook met koffiepads.   

Tip 5: Zweetgeur uit schoenen halen met azijn

Azijn is toch dat goedje dat niet lekker ruikt? Klopt! En dat riekende goedje turnt stinkende schoenen om in heerlijk geurende schoenen. Hoe? Meng een paar eetlepels azijn en enkele druppels afwasmiddel met een kopje water. Het afwasmiddel neutraliseert de azijngeur. Doop twee schone theedoeken in het azijnmengsel en stop ze in de schoenen. Laat deze een nachtje staan en je schoenen zijn weer als nieuw!

Tip 6: Stop ze in de wasmachine

Even voor de duidelijkheid: deze tip gaat niet voor iedere schoen op. Dus voordat je nu je suède leren mocassins in de wasmachine gooit: niet doen! Alleen schoenen van canvas, katoen of synthetische materialen kunnen normaal gesproken wel tegen een wasbeurt. Voor het geurvrij maken van echte leren schoenen van gladleer, nubuck of suède, gebruik je de overige tips in dit rijtje. Wil je zeker weten dat je schoenen een wasbeurt in de wasmachine overleven, controleer dan vooraf van welk materiaal je schoenen zijn gemaakt. Kun je de schoenen wassen? Lees dan in dit artikel over het schoonmaken van stinkende schoenen hoe je de schoenen wast.

Tip 7: Gebruik een schoenendeoderant

Een laatste oplossing wanneer alle andere middelen niet werken, is de schoenendeoderant. Deze hygiënische spray doodt bacteriën en helpt nare geurtjes verdrijven. Schoenendeoderant is onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen.

Zweetgeur in schoenen voorkomen

Nu je precies weet wat je kunt doen om zweetgeur uit schoenen te verwijderen, kun je aan de slag om je schoenen terug in hun oorspronkelijke frisse staat te brengen. Wil je jezelf dit werkje in de toekomst liever besparen? Dan is het slim om de grootste veroorzakers van geurtjes in schoenen te voorkomen: zweetvoeten. Zweetvoeten ontstaan wanneer je voeten het te warm en te vochtig hebben in je schoenen. Dit klimaat is namelijk ideaal voor bacteriën om zich in voort te planten. Het grappige is dat zweet van zichzelf geen geur afgeeft. Pas wanneer de bacteriën het zweet afbreken, ontstaan er afvalstoffen met de bekende penetrante geur. Omdat bacteriën alleen een kans krijgen om te groeien bij zweetvoeten, is voorkomen dat je voeten gaan zweten in je schoenen dé manier om je schoenen fris te houden.

Zo voorkom je zweetvoeten

Er zijn verschillende manieren om zweetvoeten te voorkomen of te beperken. Hieronder delen we graag vier tips met je. Draag leren schoenenNiet goed ventilerend schoeisel is een van de belangrijkste redenen waarom zweetvoeten ontstaan, zeker bij warme temperaturen. ‘Ademende’ schoenen zijn gemaakt van materialen die frisse lucht doorlaten. De constante toevoer van verse lucht zorgt ervoor dat het vocht de warmte die ontstaan in de schoen, direct worden afgevoerd. Wil je de kans op zweetvoeten beperken? Kies dan voor echt leren schoenen. Of je schoenen nu gemaakt zijn van gladleer, lakleer, nubuck of suède; leer is het allerbeste materiaal tegen geurende schoenen. Materialen zoals stof of imitatieleer (kunstleer) hebben deze ademende en vochtabsorberende eigenschappen niet. Nu heb je eerder al kunnen lezen, dat je stoffen sneakers van luchtjes kunt ontdoen door ze een wasbeurt te geven. Bij imitatieleren schoenen is dit lastiger. Ons advies is dan ook om niet voor kunstleren schoenen te kiezen, tenzij het om zeer open modellen zoals slippers of sandalen gaat. In dat geval komen je voeten toch in aanraking met voldoende frisse lucht.

Tip 1: Wissel regelmatig van inlegzool

Tijdens het dragen van je schoenen, trekt het vocht van je voeten vooral in de binnenzolen. Heb je sneller last van zweetvoeten, dan is het slim om deze binnenzolen regelmatig te vervangen door nieuwe inlegzolen. Dit maakt zweetgeur uit schoenen halen heel eenvoudig. Gebruik ook hier bij voorkeur leren inlegzooltjes.

Tip 2: Houd je voeten droog en schoon

Heb je last van zweetvoeten, dan is een goede voethygiëne extra belangrijk. Houd je voeten schoon door ze regelmatig te wassen met lauwwarm water en droog je voeten daarna goed af. Zo krijgen voet- en nagelschimmels minder kans. Ook kun je je voeten extra beschermen, door ze na het drogen te verzorgen met een bacterie- of schimmeldodend poeder. Heb je eenmaal last van een voetschimmel, dan is het wassen van je voeten alleen niet meer voldoende om geurtjes tegen te gaan. Behandel je voeten in dat geval met een middel tegen voetschimmel. Vaak zijn deze middelen bij de lokale drogist, of via de huisarts te verkrijgen.

Tip 3: Draag katoenen sokken

Naast een goede hygiëne, dragen ook katoenen sokken bij aan het houden van droge voeten en dus reukloze schoenen. Let op: synthetische sokken versterken het effect van zweetvoeten juist, omdat ze de voeten afsluiten van frisse lucht. Trek iedere dag een nieuw paar schone katoenen sokken aan en wissel zo nodig zelfs meerdere keren per dag van sokken.

Ondanks deze tips over zweetgeur uit schoenen halen, zijn schoenen - zeker wanneer ze intensief gedragen zijn - soms niet meer te redden. In dat geval zit er maar één ding op, en dat is zo snel mogelijk op zoek gaan naar een nieuw paar leren blikvanger! En wil je in de toekomst nóg langer kunnen genieten van fris ruikende leren schoenen, dan sluiten we af met deze tip: je schoenen gaan nog langer mee, wanneer je ze dagelijks afwisselt met andere schoenen. Kortom, één paar leren schoenen is mooi, maar twee, drie, vier, vijf of meer paar leren schoenen is beter!

Bekijk onze schoenen

Ontdek alle merken

Lees meer blogs

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account