Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Schoenen onderhouden in 25 tips

Schoenen onderhouden in 25 tips
Je schoenen onderhouden is dan ook belangrijk en mag je niet verwaarlozen.

Als het goed is zijn je schoenen net zo belangrijk voor je als de rest van je outfit. Het blijft echter lastig om te bepalen welke onderhoudsmethoden bij welke vlekken en bij welk type schoen horen. In dit artikel leggen we het je allemaal uit. We doen dit door middel van 25 tips. Daarnaast bespreken we hoe je leren schoenen kunt onderhouden, delen we tips over hoe schoenen van nubuck en suède het beste onderhouden kunnen worden en sluiten we af met advies over het schoonmaken van canvas schoenen.

Als je wil dat je schoenen zo lang mogelijk hun kwaliteit behouden, is het onderhouden van je schoenen erg belangrijk. Je zal vuil moeten verwijderen en het materiaal liefde en aandacht moeten geven. Hoe je dit kunt doen, bespreken we hieronder.

Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen

In vergelijking met je oude, ietwat uitgelopen paren, lijken nieuwe schoenen vaak een stuk vatbaarder voor vuil en viezigheid. Dit is ook niet zo gek, want nieuwe schoenen worden hier vaak nog niet tegen beschermd. Je zal dus zelf voor deze bescherming moeten zorgen. Dit doe je door je nieuwe pumps, sneakers, laarzen of ballerina's na aankoop in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray. Je kunt ervoor kiezen om een spray aan te schaffen die gericht is op één enkel materiaal, zoals leer of suède, maar je kunt ook voor een nanospray kiezen. Doordat deze spray universeel is, kan hij voor meerdere materialen gebruikt worden.

Tip 2: Houd de schoenlepel bij de hand

Bij het aantrekken van je schoenen, komt het ongetwijfeld wel eens voor dat je op de hak van je schoen trapt en deze indeukt. Vervolgens peuter je met een vinger tussen je schoen en je voet om de hak weer recht te trekken. Hoewel dit een normaal tafereel is bij veel mensen, is het slecht voor je schoenen. De sporen zullen na verloop van tijd dan ook goed zichtbaar zijn. En dat is zonde van die mooie nieuwe instappers, gespschoenen of loafers! Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat je damesschoenen of herenschoenen in goede staat blijven, kun je bij het aantrekken van je schoenen het beste gebruikmaken van een schoenlepel. Deze plaats je tegen de binnenkant van de hak alvorens je in de schoen schuift. Als je de schoen aan hebt, trek je de schoenlepel weer uit de schoen.

Tip 3: Wissel af

De volgende tip heeft niet direct betrekking op het onderhouden van je schoenen, maar indirect zorgt deze tip er wel voor dat je schoenen onderhouden worden. Je doet er namelijk goed aan om meerdere schoenen in je kast te hebben staan en deze om en om te dragen. Het materiaal van de schoenen heeft door het dragen flink wat te verduren en kan wel wat rust gebruiken. Hier zorg je voor door de schoen enige tijd niet te dragen. Wissel je nieuwe pumps dus gerust af met die comfortabele sneakers of eigentijdse enkellaarsjes!

Het opbergen van schoenen

Schoenen onderhouden doe je ook als je na een lange dag werken thuis komt en je je schoenen uittrekt. De plek waar je ze opbergt heeft namelijk invloed op de kwaliteit van de schoenen. Zeker wanneer ze gedurende de dag nat zijn geworden.

Tip 4: Het nut van schoenspanners

We vertelden net al dat het dragen van schoenen zijn sporen nalaat. Er ontstaan bijvoorbeeld deuken en kreukels op de plekken waar schoenen tijdens het lopen buigen. Om deze weer op te rekken en ervoor te zorgen dat schoenen hun oorspronkelijke vorm weer aannemen, doe je er goed aan om speciale schoenspanners in je schoenen te stoppen voordat je ze opbergt. Schoenspanners zijn in verschillende materialen te verkrijgen. Als je voor echte kwaliteit wilt gaan, kies je het best voor (ceder)houten schoenspanners. Het voordeel van houten schoenspanners is dat ze vocht, zuur en zout opnemen en dit dus niet in de schoen blijft zitten.

Tip 5: Als alle schoenspanners in gebruik zijn

Als je de laatste persoon bent die thuiskomt en alle schoenspanners al in gebruik blijken te zijn, hoef je niet bang te zijn dat je schoenen onderhouden niet mogelijk is. Als alternatief voor de schoenspanners kun je namelijk ook krantenpapier opfrommelen en in de schoen stoppen. De schoen blijft hierdoor in model en vocht wordt eveneens geabsorbeerd.

Tip 6: Laarzen in model houden

Waar schoenspanners voor zowel damesschoenen als herenschoenen uitkomst bieden, zijn dat laarzenspanners voor dames- en herenlaarzen. Door deze in de schacht van de laars te schuiven, nadat je ze uitgetrokken hebt, blijft ook deze in model. Gebruik je geen laarzenspanners? Dan zal de schacht altijd ombuigen en zullen de sporen hiervan zichtbaar blijven op de laars

Verschillende materialen uitgelicht

Na enkele tips besproken te hebben over schoenen onderhouden in de algemene zin van het woord, gaan we nu dieper in op de verschillende materialen waarvan schoenen gemaakt worden. We beginnen met leer, gaan vervolgens over op nubuck en suède en sluiten af met textiel.(Glad) leren schoenen onderhouden Leren schoenen zijn zowel onder mannen als onder vrouwen favoriet. Voor een goede kwaliteit is het belangrijk dat het materiaal in staat is om te ademen. Jouw leren dames- of herenschoenen onderhouden kan hierbij helpen. We bespreken negen tips.

Tip 7: Bijenwas en leer zijn een perfecte match

Schoenen onderhouden kan met verschillende middelen. Denk bijvoorbeeld aan schoencrème, doeken en borstels. Wat betreft leren schoenen is het belangrijk dat de onderhoudsmaterialen gemaakt zijn op basis van bijenwas. Het voordeel van bijenwas is dat het het leer voedt en voor bescherming zorgt. Tevens zorgt het voor een mooie glans, waardoor je leren schoenen er na de behandeling weer als nieuw uitzien. En dat is goed nieuws voor je gladleren veterschoenen, gespschoenen of boots!

Let op: Er geldt één uitzondering op bovengenoemde regel om leren schoenen te behandelen met onderhoudsmaterialen op basis van bijenwas. Wit leer dat behandeld wordt met dit type onderhoudsmateriaal slaat nog wel eens geel uit. Dit is vooral goed te zien als de lichtval niet optimaal is. Gebruik daarom voor je wit leren sneakers een crème die je schoenen wel stralend wit houdt, zoals in de Keep Them White set van Frans Muller.

Tip 8: Droog vuil verwijderen

Vlekken op schoenen kunnen hardnekkig zijn, maar het is ook goed mogelijk dat vlekken milder van aard zijn. Dit wordt ook wel droog vuil genoemd. Voordeel van dit soort vuil is dat het relatief eenvoudig van schoenen te verwijderen is. Door met een borstel van paardenhaar over uw schoenen te wrijven, ben je in staat om het meeste vuil te verwijderen.

Tip 9: De hardnekkige vlekken verwijderen

Blijkt dat er na het borstelen toch nog vlekken op de leren schoenen zitten, dan gaat het waarschijnlijk om hardnekkige vlekken. Om deze vlekken te verwijderen pak je een katoenen doek en maak je deze nat. Knijp de doek vervolgens uit en dep hem enkele malen in de schoencrème. Wrijf dit nu in de schoen door ronddraaiende bewegingen te maken.

Let op: Het spreekt wellicht voor zich, maar bij het kiezen van de juiste schoencrème is het belangrijk dat deze exact dezelfde kleur heeft als de schoenen. Is dit niet het geval dan zul je uiteindelijk kleurverschillen krijgen.

Tip 10: Onderhoud na het poetsen

Het is gelukt! Zowel de milde vlekken als de hardnekkige vlekken zijn verwijderd. Je bent echter nog niet klaar. Om het maximale resultaat te bereiken is het belangrijk om de schoenen nog een laatste maal op te wrijven. Dit doet je idealiter met een borstel van paardenhaar, maar het kan ook met een katoenen doek. Je schoenen blinken nu weer als nooit tevoren.

Tip 11: Krassen snel verwijderen

Je kent het vast wel. Je bent op weg naar een zakenlunch of andere belangrijke aangelegenheid en je schuurt met je schoen tegen de muur of plint, met een flinke kras tot gevolg. Flink balend loop je verder. Er is op dit moment immers toch niets meer aan te doen… Denk je. Niets is echter minder waar. Je kunt krassen namelijk niet alleen met schoencrème, maar ook met transparante lippenbalsem wegwerken. Daarnaast wil een kleurloze potloodgum nog wel eens uitkomst bieden.

Tip 12: De mismatch tussen regen en leer

Leer en water zijn over het algemeen geen goede combinatie. Je leren dames- of herenschoenen onderhouden doe je dan ook door te voorkomen dat schoenen nat worden. Hoe? Simpel, door het weerbericht te controleren voordat je de deur uitgaat. Voorspelt dit dat het de hele dag gaat hozen en moet je veel buiten zijn? Laat je schoenen deze dag dan liever in de kast staan en kies voor een ander paar.

Tip 13: Is leer seizoengevoelig?

Nee, in principe kun je leer zowel in de zomer als in de winter, herfst en lente dragen. We hebben al verteld dat je schoenen wel kunt beschermen tegen water, maar ook voor sneeuw en de bijbehorende pekel moet je uitkijken. Deze kunnen je nieuwe dameslaarzen of herenboots eveneens flink beschadigen. Heeft een sneeuwstorm onverhoopt voor vlekken gezorgd op je schoenen? Poets deze dan weg door een mengeling te maken van gedestilleerd water en azijn. Zorg voor gelijke delen van beide middelen. Dep een doek in de mix en wrijf dit over de vlek. Laat de schoen drogen en smeer hem vervolgens in met schoencrème.

Tip 14: Als leren schoenen dan toch nat zijn geworden

Leren schoenen onderhouden doe je idealiter dus door ervoor te zorgen dat je schoenen niet nat worden door sneeuw of regen. De kans daarop is echter verdraaid klein. Om je natte leren schoenen te laten drogen is het belangrijk om deze niet direct onder of op de verwarming te leggen. De warmte zorgt ervoor dat het leer te snel droogt, waardoor het materiaal uitdroogt en er uiteindelijk scheuren ontstaan. En dat scheuren funest zijn voor leren schoenen, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen.

Tip 15: De dam is gebroken

Blijkt dat je ook na het drogen van je schoenen nog last hebt van watervlekken? Poets deze dan weg met een laagje leercrème in dezelfde kleur als je schoenen, zoals schoenenexpert Sofie uitlegt in de tweede aflevering van ons schoenenspreekuur. Of je smeert de watervlek in met wat vaseline. Zorg ervoor dat de vlek volledig is geïmpregneerd met de vaseline. Wrijf vervolgens met een wollen doek over de vlek en de watervlekken zullen verdwijnen. Hebben beide tips niet het gewenste resultaat? Neem je schoenen dan mee naar een van onze vestigingen. Onze onderhoudsdeskundigen daar kijken graag wat zij voor jou en je schoenen kunnen betekenen! Nubuck en suède schoenen onderhouden Naast leren schoenen vliegen ook de suède schoenen over de toonbank. Of het nu gaat om enkellaarsjes of instappers voor dames of loafers of instappers voor heren; suède is een geliefd materiaal wat voor het vervaardigen van ieder type schoenen wordt gebruikt. Deze schoenen onderhouden is lastiger dan leren schoenen onderhouden, maar moet met de volgende tips zeker lukken.

Let op: Nubuck schoenen zijn in principe leren schoenen, maar kunnen op dezelfde manier onderhouden worden als suède schoenen. Om deze reden zijn beide materialen samengevoegd.

Tip 16: Schoencrème is uit den boze

Bij leren schoenen hebben we verteld dat je schoencrème kunt gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen. Bij suède en nubuck schoenen kun je dit echter beter niet doen. Schoencrème zorgt er namelijk voor dat het suède hard wordt en zijn glans verliest. Als je daarnaast niet de hele schoen inwrijft, creëer je juist vlekken in plaats van dat je ze verwijdert.

Tip 17: Herinnering: water- en vuilafstotende spray

In de eerste tip in deze lijst met tips waarmee je schoenen onderhouden gemakkelijker wordt, hebben we verteld dat je je nieuwe schoenen in moet spuiten met een speciale water- en vuilafstotende spray. Bij suède schoenen is het niet alleen belangrijk dat je dit doet als je de schoenen net gekocht hebt, maar ook dat je dit, na regelmatig dragen, blijft herhalen. Het materiaal blijft hierdoor van hoge kwaliteit, waardoor je er langer plezier van zult hebben.Let op: Verwijder voordat je de schoenen opnieuw inspuit wel alle eventuele vlekken. Doe je dit niet, dan bescherm je de vlek en dat zou zonde zijn. In de volgende vier tips lees je hoe je vlekken kunt verwijderen uit suède schoenen.

Tip 18: Droog vuil verwijderen

Ook suède schoenen kunnen besmet raken met droog vuil. Denk hierbij aan zand of ander materiaal dat niet direct in de schoen zal trekken. Om dit te verwijderen pak je een zachte borstel, idealiter een suèdeborstel, en wrijf je hiermee over de schoen. Let bij het borstelen goed op dat je altijd in dezelfde richting borstelt. De haartjes blijven zo te allen tijde mooi intact.

Tip 19: Vlekken kunnen uitgegumd worden

Is het niet gelukt om de vlekken met de suèdeborstel te verwijderen? Probeer ze dan eens uit te gummen. De kleurloze gum die we genoemd hebben in tip 11 komt ook bij suède damesschoenen en herenschoenen goed van pas. Let wel op dat de gum schoon is. Het zou zonde zijn als je door de ene vlek uit te vegen een nieuwe vlek creëert.

Tip 20: Watervlekken

Ook als je suède schoenen draagt tijdens een regen- of sneeuwbui zullen er watervlekken ontstaan. Omdat het hier om suède of nubuck gaat, kun je de schoenen het best op natuurlijke wijze laten drogen. Zet de schoenen in ieder geval niet bij de verwarming of bij een andere warmtebron. Een wat koelere plek is stukken beter voor de schoen.Let op: Als het ‘s nachts zo hard gesneeuwd heeft dat er flink met zout/pekel gestrooid is, kun je suède schoenen beter een dagje in de kast laten staan. Morgen is er immers weer een nieuwe dag om met je mooie schoenen te pronken.

Tip 21: Vette pech: een vetvlek!

We begrijpen dat het flink balen is wanneer er vet op dure suède schoen terecht is gekomen. Gelukkig is er ook voor dit probleem een oplossing. Vetvlekken zijn namelijk te verwijderen met talk. Dit mineraal heeft de eigenschap dat het vet opneemt, waardoor het uit de suède schoen zal verdwijnen. Ideaal als je het ons vraagt. Om de vlek te verwijderen met talk ga je als volgt te werk. Eerst strooi je wat talkpoeder op de vlek en laat je dit intrekken. Vervolgens schud je het talkpoeder eraf en wrijf je de schoen, indien nodig, op met de suèdeborstel. Daarnaast is er nog een andere oplossing om een vervelende vetvlek uit suède schoenen te krijgen. Hiervoor maak je eerst een sopje van lauwwarm water met afwasmiddel. Vervolgens doop je een schone doek in dit sopje. Met de natte doek dep je vervolgens op de vetvlek. Laat de schoenen daarna bij kamertemperatuur opdrogen et voilà: de vetvlek is verdwenen. Deze tip en andere slimme onderhoudstips voor je schoenen deelt onze schoenenexpert Sofie graag met je in het schoenenspreekuur! Schoenen van textiel schoonmakenWe sluiten deze lijst af met vier tips omtrent het onderhouden van textiele schoenen. Eigenlijk vallen hier dus alle schoenen onder die van wat voor stof dan ook geweven zijn.

Tip 22: Hetgeen iedereen doet, maar beter zou vermijden

Je denkt misschien: schoenen gemaakt van textiel -waaronder bijvoorbeeld sneakers- zijn makkelijk. Ik gooi ze in de wasmachine, zet het programma aan en klaar is kees. Met jou denken velen dit, maar eigenlijk ga je hier de mist mee in. Schoenen, gemaakt van textiel, schoonmaken doe je beter niet in de wasmachine. Het gevaar dat bij deze methode dreigt is dat het eventuele rubber dat in de schoen verwerkt is, krimpt. En met een zool die opeens kleiner is dan je voet, wordt lopen op je stoffen schoenen een stuk lastiger.

Tip 23: Handenarbeid

Een beter alternatief om textiele schoenen schoon te maken is door ze met de hand te wassen. Je kunt een sopje maken door water en wat zeep of milde shampoo te mengen en de schoen hier vervolgens in onder te dompelen. Eventuele vlekken kun je extra aandacht geven door ze op te wrijven met een doek of een borsteltje.

Tip 24: De grote oppervlakken en de naden

Als het niet nodig is om je schoenen onder te dompelen in een sopje kun je je ook enkel richten op de vlekken. Als deze zich op het grote oppervlak bevinden, gebruik je het best een stofdoek. Hiermee wrijf je, eventueel nadat je de doek met water hebt bevochtigd, over de vlek. Zitten de vlekken rond de naden, gebruik dan een oude tandenborstel. Door deze te bevochtigen en er vervolgens mee over de vlek te poetsen, verdwijnen de vlekken

.Tip 25: Hardnekkige vlekken bestrijden

Ook textiele schoenen zijn natuurlijk vatbaar voor hardnekkigere vlekken. Deze kun je op textiele schoenen onder andere verwijderen met wat schoonmaakmiddel. Nu kun je, zoals bij tip 23 al uitgelegd is, de hele schoen onderdompelen in een sopje, maar je kunt ook een mix maken van water en het schoonmaakmiddel. Wrijf dit vervolgens met een doek of borstel in het materiaal om de vlek te verwijderen. Schoenen onderhouden kun je zoals je ziet op uiteenlopende manieren doen.

Welke onderhoudsmethode het meest geschikt is, is afhankelijk van het materiaal waaruit de damesschoen of herenschoen vervaardigd is en de reden waarom je je schoenen onderhoudt. Doe je dit om de kwaliteit te garanderen dan gebruik je andere methoden dan wanneer je specifiek een vlek wilt verwijderen.

Alle tips samen zorgen er in ieder geval voor dat je je schoenen met trots kunt dragen. Er is geen vuiltje te zien en ook op de kwaliteit valt niets aan te merken.  Heb jij nog een onderhoudstip die je graag met anderen deelt? Laat het ons weten in een reactie!  

Shop damesschoenen

Shop herenschoenen

Bekijk de nieuwe collectie

 

 

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account