Skip to content
Ga terug

De etiquette van de herenhoed: meer dan voor rouwen en trouwen

Je ziet het waarschijnlijk steeds minder mannen doen: een hoed dragen. Alleen bij bijzondere gebeurtenissen zoals een trouwerij of een begrafenis zie je ze nog wel eens tevoorschijn komen. Maar waarom niet gewoon tijdens alledaagse activiteiten? Zolang je de etiquette van de herenhoed volgt, kun je namelijk in vrijwel iedere situatie een hoed dragen. Maar wat is de etiquette van de herenhoed precies? En welke hoed draag je het best in welke situatie?

Klassiek, maar nog steeds leidend: de etiquette van de herenhoed

Van oudsher vertelt de etiquette van de herenhoed hoe je dit accessoire hoort te dragen. Veel van deze gebruiken zijn inmiddels zo ingeburgerd dat ze bij de meeste mannen wel bekend zijn. Om je geheugen toch weer een beetje op te frissen, hebben we zeven belangrijke richtlijnen op een rijtje gezet.

1. Binnen moet de hoed af

Tegenwoordig wordt de hoed vooral gedragen als versiering, maar vroeger was dat heel anders. De hoed werd toen gebruikt om het hoofd te beschermen tegen zon, regen of kou. Anders gezegd: de hoed was bedoeld om je hoofd te beschermen als je buiten was. Het dragen van de hoed was binnen niet nodig en werd daarom ook niet gedaan. En nog steeds zal het niet door iedereen gewaardeerd worden als je je hoed binnen op houdt. Hier zijn overigens wel een aantal uitzonderingen op. Zo mag je je hoed wel ophouden als je in een winkel bent en ook in het openbaar vervoer ben je niet verplicht om je hoed af te zetten.

2. In gezelschap draag je geen hoed

Een nadeel aan de hoed, is dat deze je deels afschermt van de mensen om je heen. Zeker als je hoed brede randen heeft, kan dit lastig zijn. De etiquette van de herenhoed schrijft daarom voor dat je in gezelschap beter geen hoed kunt dragen. Draag je wel een hoed en kom je onverwacht in een groter gezelschap terecht, zet je hoed dan alsnog af. De mensen om je heen zullen dit enorm waarderen.

3. Groeten doet je door je hoed te lichten

Het is wat ouderwets, daar zijn we ons van bewust, maar toch schrijft de etiquette van de herenhoed ons nog steeds voor dat je iemand groet door je hoed even op te lichten. Dit gebaar, dat door vrijwel iedereen herkend zal worden, wordt tot op heden nog steeds als charmant en gracieus gezien. Met deze simpele handeling tover je dan ook ongetwijfeld een lach op het gezicht van de persoon die je groet. Reden genoeg om deze traditie voort te blijven zetten, nietwaar?

4. Bij het volkslied zet je je hoed af

Klinken de eerste noten van het Wilhelmus dan is het aan jou om je hoed af te zetten. Het volkslied wordt volgens de etiquette namelijk niet gezongen met de hoed op. Je houdt deze dus in je hand totdat de laatste noten zijn weggeëbd. Als je het helemaal goed wilt doen, pak je de hoed met je rechterhand van je hoofd en houd je deze vast ter hoogte van je hart. Met de hand op het hart is immers dé manier om het volkslied ten gehore te brengen.

5. Een goede hoed zit net boven je wenkbrauwen

Het dragen van een hoed lijkt heel eenvoudig. Je zet hem op en bent in principe klaar. Een goede hoed heeft echter ook een draagwijze als we de etiquette mogen geloven. Zo hoort de rand van je hoed net boven je wenkbrauwen te zitten. Zit de hoed hoger, dan kan deze wat klein ogen. Valt de hoed aan de andere kant laag over je ogen dan kan dit de mensen om je heen het idee geven dat je je van hen afsluit.

Om ervoor te zorgen dat je hoed precies goed valt, is het bij het kopen van de hoed belangrijk om de juiste maat te kiezen. Hiervoor kun je tientallen hoeden passen, maar het is ook verstandig om de omtrek van je hoofd op te meten. Voor de beste pasvorm doe je dit in een lijn ongeveer 2 centimeter boven je oren.

6. Je hoed is als een (over)jas

De etiquette van de herenhoed helpt je in de meeste situaties te bepalen of je je hoed al dan niet kunt dragen. Draag je in een bepaalde situatie een overjas? Dan is het vaak ook geaccepteerd als je je hoed op houdt. Draag je je overjas niet, dan kun je beter ook je hoed afzetten.

Let wel op: er gelden een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo kun je in de kerk je overjas prima aanhouden, maar wordt het minder gewaardeerd als je je hoed op houdt. 

7. Hoe chiquer de kleding, hoe strakker de hoed

De ene hoed is de andere niet. De ene hoed past dan ook beter in een bepaalde situatie dan de andere. Over het algemeen kun je de etiquette van de herenhoed aanhouden die zegt dat chique kleding het best gecombineerd wordt met een strakke hoed. Hoe informeler de kleding, hoe losser de hoed mag zijn.

Belangrijker dan de etiquette is hierbij overigens dat je vooral naar jouw eigen gevoel luistert. Alleen als je je prettig voelt in de combinatie van je kleding en hoed, is het aan te raden om deze te dragen. Past de combinatie niet bij je of voel je je hierdoor niet op je gemak, dan kun je beter voor een andere hoed of een andere combinatie van hoed en kleding gaan.

Van formeel naar informeel: deze hoeden kun je dragen

Hoeden zijn er in verschillende vormen en maten. De ene hoed is vooral geschikt voor formele gelegenheden, zoals een black tie evenement, terwijl andere hoeden juist beter passen bij informele of alledaagse gebeurtenissen. Welke keuzes er zoal zijn wat betreft de vorm van je hoed, laten we hieronder zien aan de hand van vijf verschillende typen hoeden.

1. De cilinderhoed

De meest formele hoed in dit rijtje is ongetwijfeld de cilinderhoed, waarschijnlijk beter bekend als de hoge hoed. Deze hoed kenmerkt zich door zijn zwarte of grijze kleur en hoge schacht. De cilinderhoed wordt overigens nauwelijks nog in het alledaagse leven gedragen. Wel komt de hoed geregeld terug als aanvulling op bijvoorbeeld een trouwpak en ook bij een gelegenheid waar de dresscode black tie of white tie is, is de cilinderhoed een favoriet accessoire.

2. De bolhoed

De bolhoed is klassiek en vooral bekend geworden door Charlie Chaplin. Hoewel de hoed van 1920 tot 1970 niet was weg te denken uit het straatbeeld, wordt dit type hoed tegenwoordig nauwelijks nog gedragen. De bolhoed is traditioneel zwart van kleur en kenmerkt zich door zijn bolle bovenkant. Het combineren van de bolhoed is door zijn klassieke uitstraling wat lastig. Met de combinatie van een bolhoed, een net zwart pak en een vlinderdas zit je altijd goed. Zeker als je deze draagt voor een feestelijke, maar chique gebeurtenis.

3. De deukhoed

De deukhoed, ook wel bekend als de gleufhoed of de fedora, is een hoed die tegenwoordig vaak gedragen wordt door mannen. De hoed kenmerkt zich door de deuken die vaak zowel links als rechts in de hoed zitten. Een ander kenmerk van de deukhoed is de band die om de hoed zit. Deze zorgt voor een mooie afwerking bij deze klassieke hoed. Bekende kleuren van de deukhoed zijn bruin, grijs en zwart, maar ook andere kleuren zijn mogelijk.

Het fijne aan deze hoed is dat de etiquette van de herenhoed laat zien dat de hoed zowel bij formele als bij informele gelegenheden gedragen kan worden. Het is wel af te raden om deze hoed bij de écht formele gelegenheden te dragen. Moet je bijvoorbeeld in black tie of white tie verschijnen, dan is de deukhoed niet de meest gangbare optie.

4. De cowboyhoed

Wie kent hem niet, de cowboyhoed. Vooral in Amerika is deze hoed niet weg te denken. De hoed is vaak gemaakt van licht materiaal en kenmerkt zich door de brede rand. Deze beschermt goed tegen de zon, maar geeft de hoed ook een eigentijdse uitstraling. Een cowboyhoed is vaak zowel links, rechts als aan de bovenkant ingedeukt. Met de etiquette van de herenhoed in ons achterhoofd is deze hoed vooral geschikt voor informele gelegenheden. Ga je bijvoorbeeld met vrienden op stap of heb je een gezellig familie-uitje, dan is deze hoed in combinatie met een losse spijkerbroek, een stoer paar herenboots en een blouse the way to go.

5. De panama

De panama is vooral in de zomer een favoriete hoed onder mannen. De hoed is handgemaakt en komt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, uit Ecuador. Hier worden bladeren op een dusdanige manier in elkaar gevlochten dat deze prachtige hoeden ontstaan. De panama heeft net als de deukhoed een kenmerkende zwarte band om de schacht. De kleur van de hoed zelfs is vaak licht. Ook de panama is vooral geschikt als je casual gekleed gaat. Voor een dag naar het strand, een wijntje op het terras of een bezoek aan enkele architectonische hoogstandjes in een van de grote steden in ons land, is de panama de beste hoed.

Voorschriften versus gevoel

De etiquette van de herenhoed biedt enkele voorschriften als het gaat om het dragen van de hoed. In welke mate je deze volgt, is afhankelijk van jouw eigen gevoel. De voornaamste richtlijn bij het dragen van een herenhoed is namelijk dat je jezelf er prettig bij moet voelen. Alleen op die manier zorg je voor een stijlvolle en zelfverzekerde look.

De etiquette van de herenhoed: wat zijn voor jou de belangrijkste richtlijnen?

Wij zijn benieuwd. Deel ze met ons door een reactie achter te laten.