Skip to content
Kleurrijke damessneakers onder een fuchsia pantalon
Ga terug

Tot welke leeftijd groeien je voeten?

Tot welke leeftijd groeien je voeten eigenlijk? Dat is de vraag waar je in dit artikel het antwoord op leest. Behalve interessant is het ook handig om te weten tot welke leeftijd voeten groeien. Zeker wanneer je kinderen hebt en je voor je gevoel steeds weer opnieuw schoenen aan het kopen bent, omdat je hartenlapjes er alweer uitgegroeid zijn. Verder gaan we in op andere groei-weetjes rondom de voeten. Weet jij bijvoorbeeld welke voeten het langst doorgroeien: meisjesvoeten of jongensvoeten? Of wat de grootste schoenmaat ter wereld is? Tot slot delen we verschillende tips voor iedereen die op kleine of juiste grotere voet leeft. Want welke schoenen staan nou het mooist bij kleinere voeten en welke bij grotere voeten?

  • Wanneer stoppen je voeten met groeien?
  • Wanneer zijn je voeten uitgegroeid?
  • Kan je schoenmaat nog veranderen naarmate je ouder wordt?
  • De mooiste schoenen voor kleine voeten.
  • De mooiste schoenen voor grote voeten.

Krijg jij van al het lezen over groeiende voeten, een groeiende in nieuwe schoenen? Duik dan hier alvast in onze collectie damesschoenen en herenschoenen van dit moment. We hebben dames- en herenschoenen in de meest uiteenlopende maten van maat 35 tot en met 43 voor dames en maat 38 tot en met 50 voor heren.

Man in witte broek draagt witte instapschoenen van Santoni

Wanneer stoppen je voeten met groeien?

Iedereen die kinderen heeft, zal het kunnen beamen: niets groeit zo snel als een paar kindervoeten. Heb je voor je gevoel net nieuwe schoenen gekocht, dan kun je alweer op zoek naar het volgende paar in een maatje groter. Maar waar je in het begin nog reikhalzend uitkijkt naar het moment dat je voor je schattige kleintje opnieuw een paar stappertjes mag kopen, is dit wel anders wanneer je puberzoon of -dochter alwéér uit zijn of haar nieuwe schoenen is gegroeid. Houdt die groeispurt dan nooit op? We kunnen je geruststellen: met het begin van de puberteit komt het einde van de groei van de voeten in zicht!

Close up van twee damesvoeten met witte sneakers aan.

Tot wanneer groeien je voeten?

Laten we, voordat we komen bij het punt waarop de voeten stoppen met groeien, beginnen bij het begin; de groei van de voeten. Die groei is namelijk bij pasgeboren baby's het grootst. De voeten van een baby groeien, tot deze ongeveer vijftien maanden oud is, gemiddeld elke twee maanden een halve maat. Daarna groeien de voetjes ietsje minder snel. Totdat een baby twee jaar oud is, groeien de voeten elke drie maanden een halve maat, om het jaar daarna iedere drie tot vier maanden een halve maat te groeien. Vanaf het moment dat kinderen drie jaar oud zijn, gaat de groei nog iets minder hard. Vanaf dat moment groeien de voeten gemiddeld één tot twee schoenmaten per jaar. Als er tenminste geen groeispurt tussendoor komt. In dat geval mag je er gerust nog een halve maat extra bijtellen. Een laatste flinke groeispurt maken de meeste meisjes gemiddeld rond hun dertiende en jongens rond hun vijftiende door.

Wanneer zijn je voeten uitgegroeid?

De voeten maken in de puberteit vaak nog een laatste groeispurt door, om vervolgens bij meisjes rond hun veertiende jaar te stoppen met groeien. Omdat jongens hun laatste groeispurt iets later doormaken, groeien hun voeten gemiddeld door totdat zij zo’n zestien jaar oud zijn. Dit zijn echter gemiddelden; hoe lang de voeten -en de rest van het lichaam- doorgroeien, verschilt per kind. Soms zijn voeten pas helemaal uitgegroeid rond het twintigste levensjaar van een kind. Hoe groot je voeten worden, is voor iedereen anders. De gemiddelde schoenmaat voor Nederlandse vrouwen ligt rond maat 39,5. Voor Nederlandse mannen ligt het gemiddelde rond maat 43. De grootste schoenmaat ter wereld heeft een man uit Venezuela; Jeison Rodriguez. Hij lijdt aan een aandoening, waardoor hij blijft groeien. Een Nederlandse schoenmaker gespecialiseerd in het maken van schoenen in grote maten, maakte voor hem een paar schoenen in maat 68.

Dame zit met twee benen in de zon en draagt muiltjes

Kan je schoenmaat nog veranderen naarmate je ouder wordt?

Uitzonderingen -zoals mensen met een groeiaandoening- daargelaten, zijn de meeste voeten na het twintigste levensjaar definitief uitgegroeid. Toch kan het zijn dat je schoenmaat naarmate je ouder wordt, nog een maatje toeneemt. De reden hiervoor is dat je voeten, naarmate je ouder wordt, iets door kunnen zakken. Dit betekent dat je voeten iets platter gaan staan. Hierdoor kan het zijn dat je merkt dat schoenen in een halve of hele maat groter dan je gewend bent, nét iets comfortabeler zitten. Verder kun je naarmate je ouder wordt iets bredere voeten krijgen. In dat geval kan het verstandig zijn om te kiezen voor schoenen in een andere breedtemaat. Wil je zeker weten dat je schoenen de juiste pasvorm hebben? Lees dan in deze tips hoe je de juiste pasvorm van je schoenen bepaalt.

De mooiste schoenen voor kleine voeten

Zoals je al las, ligt de gemiddelde schoenmaat voor Nederlandse dames op maat 39 en voor heren op maat 43. Dit is echter een gemiddelde. Maar wat als je kleinere voeten hebt? Als dame met schoenmaat 36, 37 of 38 en voor heren met een maat 40 of 41 valt er meestal genoeg te kiezen. Heb je als vrouw echter een schoenmaat 35, dan kan het vinden van een mooi paar laarzen of sneakers wel eens lastig zijn. Hetzelfde geldt voor mannen die op zoek zijn naar mooie schoenen in maat 38. In dat geval nodigen we je uit om ons ruime aanbod schoenen in kleine maten te bekijken. En doe je als dame graag wat extra inspiratie in trendy merken op het gebied van kleine schoenen op? Lees dan het artikel ‘Kleine voeten, kleine schoenen’ en maak kennis met kwaliteitsmerken zoals DL Sport voor fijne sneakers, of de merken Lina Locchi en Lamica voor een elegant paar sandalen, of het hippe BiBi Lou voor een mooi paar slippers of andere schoenen in een kleine maat. Je zult zien: de keuze in kleine maten is reuze bij Van den Assem Schoenen. Voor zowel dames als heren met een bescheiden schoenmaat.

Dame met witte broek draagt groene pumps

De mooiste schoenen voor grote voeten  

Net zoals je voor mooie schoenen in kleine maten terecht kunt bij onze winkels en onze webshop, hebben we ook een fijn aanbod voor mensen die op iets grotere voet leven. Zo bevat ons schoenenaanbod voor dames verschillende leuke sneakers, sandalen, enkellaarsjes, instapschoenen en nog veel meer onweerstaanbaar mooie schoenen tot en met maat 44. En kun je als heer voor zowel je nette schoenen als je casual sneakers bij ons terecht tot en met maat 50. Wil je als dame weten hoe je een elegante look creëert met een schoenmaat meer? Lees dan het artikel 'Schoenmaatje meer? Deze schoenen zijn perfect voor de grotere voet' en laat je inspireren door de trendy looks met sneakers, sandalen en andere schoenen die ideaal zijn voor de grotere voet.

De vraag wanneer je voeten zijn uitgegroeid beantwoord

In dit artikel heb je kunnen lezen wanneer je voeten ongeveer zijn uitgegroeid. Bij meisjes zijn de voeten vaak rond hun veertiende uitgegroeid, bij jongens is dit meestal rond hun zestiende levensjaar. Heb jij kinderen wiens voeten nog volop in de groei zijn? Houd je dan maar vast aan de gedachte dat vroeg of laat het moment komt dat de voeten zijn uitgegroeid. En dat is natuurlijk dé gelegenheid om aan een uitgebreide schoenencollectie te beginnen ; )