Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Oog voor detail: 5 x de mooiste manieren om veters te strikken

Je veters strikken kan op verschillende manieren. Heb jij net een paar sneakers of veterschoenen gekocht en vind je het leuk om je nieuwe blikvangers een extra trendy touch te geven? Dan kan ‘de ladder’, ‘het spinnenweb’, de ‘doubleback’ of een ander creatief veterpatroon uitkomst bieden. Er zijn namelijk eindeloos veel mooie manieren om je schoenen te veteren, anders dan in het gebruikelijke patroon. Creatief veters strikken hoeft niet eens zoveel tijd te kosten: met behulp van de onderstaande strikmethoden tover je jouw nieuwe schoenen in een paar minuten tijd om tot ware kunstwerkjes!

5 x creatief veters strikken

Wat speurwerk op het gebied van veters strikken leert ons dit: er zijn ontzettend veel creatieve manieren om veters te strikken en zo je schoenen te voorzien van een opvallende stijl. Sommige van deze stijlen komen het best tot hun recht bij een paar vlotte sneakers, andere zijn ook goed toe te passen op nette veterschoenen (zoals de straight bar). Wij hebben vijf bekende patronen gevonden die je schoenen een subtiele twist geven en hebben deze stap voor stap voor je beschreven. Hieronder lees je meer over manieren van veters rijgen in de volgende patronen: 

  • De Ladder
  • De Straight bar
  • De Knotted
  • Het Spinnenweb
  • De Doubleback

Of je nu nette schoenen of opvallende sneakers draagt: er is altijd een strikmethode die bij jou en je schoenen past!

Speels je veters strikken met de Ladder

Wil je je sneakers eens anders dan anders veteren en kies je daarbij het liefst voor een subtiel patroon? Dan is de ‘ladder’ een manier van veter strikken die jouw sneakers het juiste accent geeft. Dit patroon dankt haar naam aan twee rijen verticale lussen, verbonden door horizontale ‘treden’. De veters van je sneakers in minder dan vijf minuten rijgen in dit speelse patroon, doe je zo:

Stap 1: Zet de sneaker met de neus van je af voor je op tafel.

Stap 2. Haal de veter van binnen naar buiten door de beide onderste ogen. Breng de uiteinden omhoog en controleer of ze even lang zijn.

Stap 3. Trek het rechteruiteinde van de veter van buiten naar binnen door het oog erboven. Er ontstaat een verticale lus tussen de twee ogen. Doe nu hetzelfde met het linkeruiteinde van de veter.

Stap 4. Rijg het rechteruiteinde van de veter door de lus aan de linkerkant van de schoen. En vice versa.

Stap 5. Blijf stap 3 en stap 4 herhalen tot de bovenste ogen van de schoen zijn bereikt en voilà: de ladder!

Simpel en recht je veters rijgen in horizontale strepen (Straight bar)

Deze manier van veters strikken levert een rij van horizontale lijnen op, zonder dat er op de achtergrond een veter te zien is. Het is een nette, strakke manier van veters strikken, die zich niet alleen goed leent voor sneakers, maar ook voor het stylen van nette schoenen. Je maakt de straight bar als volgt:

Stap 1: Zet de sneaker met de neus van je af voor je op tafel.

Stap 2. Je begint bij de onderste rij ogen. Haal de veter van buiten naar binnen door de beide ogen.

Stap 3: Het rechteruiteinde van de veter steek je van binnen naar buiten door het oog erboven.

Stap 4: Dan steek je het linkeruiteinde van binnen naar buiten door het derde oog -van onderaf gezien- aan de linkerkant, je slaat dus een oog over.

Stap 5: Vervolgens breng je het rechteruiteinde horizontaal naar het linkeroog op dezelfde rij. Je steekt de veter van buiten naar binnen door het oog.

Stap 6: Het linkeruiteinde breng je horizontaal naar het rechteroog op dezelfde rij. Ook hier steek je de veter van buiten naar binnen.

Stap 7: Het rechteruiteinde steek je van binnen naar buiten door het vierde oog -van onderaf gezien- aan de rechterkant. Je slaat dus weer een oog over. Vervolgens steek je de veter horizontaal van buiten naar binnen door het rechteroog op dezelfde rij.

Stap 8: Je blijft deze stappen herhalen, totdat je bij de bovenste twee ogen bent.

De knotted is een speelse strikwijze die er in eerste instantie misschien wat ingewikkeld uitziet, maar in de praktijk relatief eenvoudig te maken is. Eenmaal voorzien van de knotted-style, ogen je sneakers stijlvol met een rebels accent. Deze acht eenvoudige stappen helpen je je veters rijgen -of 'knopen'- volgens de knotted.

Stap 1. Zet je sneaker met de neus van je wegkijkend voor je op tafel.

Stap 2. Neem een wat langere veter. Haal deze door de beide onderste ogen van de schoen.

Stap 3. Breng beide uiteinden omhoog en controleer of ze even lang zijn.

Stap 4. Wikkel de uiteinden van de veters om elkaar, zoals je doet wanneer je je veters strikt (de stap voordat je een lus in je veter maakt).

Stap 5. Trek de veter aan en haal de uiteinden van binnen naar buiten door het volgende oog erboven.

Stap 6. Herhaal stap 4 en 5 totdat je bovenaan bij de twee bovenste ogen bent gekomen.

Stijlvol veters strikken: het Spinnenweb

Het spinnenweb dankt haar naam aan een kruislings geregen veterpatroon dat je sneaker direct een eigenwijze boost geeft. Het repeterende patroon komt vooral tot zijn recht bij een sneaker met acht paar ogen en is -wanneer je het veterstrikken op deze wijze eenmaal onder de knie hebt- in een paar minuten tijd te maken. Deze stappen helpen je je schoenen te voorzien van het enige spinnenweb dat absoluut niet stoffig is!

Stap 1: Zet de sneaker met de neus van je wegkijkend voor je op tafel.

Stap 2. Start bij de op-één-na-onderste rij ogen, vanaf de neus gezien.

Stap 3. Haal de veter van binnen naar buiten door beide ogen. Breng de uiteinden omhoog en controleer of ze even lang zijn.

Stap 4: Steek het rechteruiteinde van de veter van buiten naar binnen door het oog daaronder. Doe hetzelfde met het veteruiteinde links. Er ontstaat aan beide zijden een lus.

Stap 5: De uiteinden steken nu uit de onderste ogen. Vanaf hier gaan we naar boven.

Stap 6: Je kruist de uiteinden met elkaar en steekt ze links en rechts door het eerstvolgende lege oog.

Stap 7: Dan steek je het rechteruiteinde van de veter vervolgens beneden door de lus. Hetzelfde doe je voor het linkeruiteinde aan de linkerkant.

Stap 8: Je blijft stap 6 en 7 herhalen tot je bij de bovenste twee ogen komt. En tadaaa....je schoenen zijn voorzien van een spinnenweb, dat je voor altijd wil laten zitten!

Veters strikken speciale manier: de Doubleback

Het is niet voor niets dat de doubleback zich achteraan in dit rijtje van stikmethoden bevindt: deze manier van veters strikken vergt van deze vijf strikmethoden de meeste oefening. Maar dan heb je ook wat: de doubleback springt direct in het oog vanwege het kruislingse patroon zowel aan de onder- als bovenkant van de schoen doorloopt. Ga je voor een echte veteruitdaging? Volg dan de onderstaande acht stappen en laat je verrassen door dit mooie patroon!

Stap 1: Zet de sneaker met de neus van je af voor je op tafel.

Stap 2. Je begint bij de ogen op de tweede rij van boven. Haal de veter van buiten naar binnen door het oog links en rechts.

Stap 3. Breng beide uiteinden omhoog en controleer of ze even lang zijn.

Stap 4. Kruis de veters met elkaar en steek de uiteinden van buiten naar binnen in het vierde oog van bovenaf gezien (je slaat dus links en rechts een oog over).

Stap 5. Herhaal stap 4 totdat je bij het onderste paar ogen van de schoen bent.

Stap 6. Eenmaal onderaan, steek je het linkeruiteinde van de veter recht omhoog in het oog op de zevende rij -van bovenaf gezien- aan de linkerkant. Hetzelfde doe je met het rechteruiteinde aan de rechterkant, je trekt daarna de veter aan.

Stap 7. Nu ‘werk’ je je weg weer omhoog door kruislings de uiteinden in de vijfde rij ogen, van boven geteld, te steken. Vervolgens herhaal je deze kruissteek bij de derde rij ogen van bovenaf.

Stap 8. Je kruist de uiteinden opnieuw en steekt hierbij onder de horizontale veter ter hoogte van het tweede oog door naar de eerste rij ogen helemaal bovenaan.

En ja hoor: je schoenen zijn geveterd in een echte doubleback!

Veter strikken: een subtiele twist aan je schoen

Het maken van een nieuw veterpatroon in je schoenen vraagt even wat handigheid, maar verdient zichzelf dubbel en dwars terug als het gaat om de extra touch die het aan je schoenen toevoegt. En heb je de bovenstaande manieren van veters strikken eenmaal onder de knie? Dan zijn de nieuwe mogelijkheden eindeloos. Zo kun je de bovenstaande patronen bijvoorbeeld met verschillenden kleuren veters maken. Of wat dacht je van veters rijgen met linten? Ook zijn er online nog veel meer trendy manieren te vinden, waarop je jouw schoenen kunt voorzien van opvallend veterwerk.

Veters strikken sneakers

Vooral bij sneakers komt een bijzonder patroon mooi tot zijn recht. De uitdaging hierbij is om de stijl van het veterwerk aan te passen aan de stijl van de schoen. Bij een witleren strakke sneaker past een eenvoudig patroon prachtig. Een bontere, opvallende sneaker kan juist met een extravagante methode zoals het spinnenweb nog stijlvoller ogen. En stijlen zoals de straight bar en de doubleback matchen prima met een zakelijke sneaker. Heb je nog een paar mooie, nieuwe veters liggen en schoenen die een extra accent verdienen? Dan is dit de perfecte gelegenheid om jouw blikvangers te voorzien van een veterpatroon wat hen nóg meer laat stralen!

Weet je al met behulp van welke wijze van veters strikken jij je schoenen die eigenzinnige touch gaat geven?

Laat het ons weten in een reactie!