Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Zelf je voetproblemen oplossen is makkelijker dan je denkt. Lees hier wat je kunt doen

Voeten: we vergeten ze vaak. Ze zitten natuurlijk ook meer wel dan niet verstopt. Totdat het moment komt, dat er zich een kwaal aan je voeten ontwikkelt. Pas dan realiseer je je hoe vervelend het is als je voeten niet in optimale conditie zijn. Gelukkig kun je zelf al heel veel voetproblemen oplossen. Veel voetproblemen komen door het dragen van de verkeerde schoenen. In dit artikel behandelen we zes veelvoorkomende voetproblemen -zoals oedeem voeten, hallux valgus en platvoeten- waar mensen vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. Je leest hoe deze voetproblemen te herkennen zijn, wat de oorzaken ervan zijn en vooral ook: wat je zelf kunt doen in het oplossen van voetproblemen.

Algemene tip: om voetproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Schoenen mogen niet te strak en ook niet te los zitten. Draag nieuwe schoenen liever niet meteen heel lang en vaak achter elkaar. Bouw de duur van het dragen langzaam op. Over nieuwe schoenen gesproken:

Voetproblemen: zes veelvoorkomende voetproblemen oplossen

Voordat we je op weg helpen in het verzorgen van je voeten, starten we dit artikel met het bespreken van de zes meest voorkomende voetproblemen. Maar wat als je nu toch te maken krijgt met een kwaal aan je voeten? Voetproblemen oplossen wordt een stuk gemakkelijker met onze tips. Hieronder beschrijven wij zes voetproblemen die je zelf op kunt lossen.

1. Oedeem voeten of dikke voeten

Oedeem oftewel, opgezette/dikke voeten, is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels.

Hoe te herkennen?

Als je schoenen niet meer passen en je rond moet lopen met pijnlijke dikke voeten of enkels, dan kun je last hebben van oedeem. Om dit zeker te weten druk je je vinger voor een paar seconden stevig in de huid. Haal je vinger weg. Zie je een putje in je voet, dan houd je vocht vast en is er sprake van oedeem.

Oorzaken?

Hitte of een lange vliegreis werken oedeem in de hand. Dit komt omdat het lichaam de warmte niet goed kwijt kan. Gelukkig trekt deze vorm van oedeem snel weer weg. Vervelender is het wanneer de oorzaak ligt binnen het lichaam. Bijvoorbeeld als de bloedvaten in je benen het bloed niet goed afvoeren naar je hart, dan kan het vocht zich ophopen in je voeten, enkels en onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.

Wat te doen tegen oedeem? Je voetproblemen oplossen:

  • Beweeg voldoende om het bloed te laten stromen.
  • Wees matig met alcohol, want alcohol onttrekt vocht aan je lichaam.
  • Wees matig met zout, ook zout heeft een negatief effect op het vochtgehalte.
  • Neem een wisseldouche. Wissel warm water af met koud water. Dit bevordert de doorbloeding van het lichaam.
  • Leg je gezwollen voeten bij het slapen omhoog voor een betere vochtafvoer.
  • Bij aanhoudende klachten, bezoek je huisarts. Hij kan je aan steunkousen helpen.

2. Voetschimmel

Voetschimmel, oftewel zwemmerseczeem, ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijke huid te infecteren.

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Voetschimmel veroorzaakt een plaatselijke ontstekingsreactie: schilferingen, kloofjes, jeukende blaasjes of rode, schilferende voetranden.

Oorzaken?

Mensen kunnen last krijgen van voetschimmel door:

  • Zweetvoeten en slecht ventilerende schoenen en sokken.
  • Tropisch klimaat waarbij veel op blote voeten wordt gelopen.
  • Openbare zwembaden, sauna’s, fitness, kleedruimten.

Je voetproblemen oplossen:

  • Was je voeten niet met teveel zeep.
  • Droog je voeten goed af (tip: gebruik eventueel een föhn om de ruimtes tussen de tenen goed droog te blazen.)
  • Draag dunne katoenen sokken en verschoon ze één keer per dag.
  • Draag badslippers in openbare ruimten.
  • Trek schoenen aan die goed ventileren en niet knellen.

3. Likdoorn

Hoe ziet een likdoorn eruit?

Een likdoorn, oftewel een eksteroog, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. De eeltkern van een likdoorn oefent een pijnlijke druk uit op de zenuwen of het bot van de teen.

Hoe te herkennen?

Een likdoorn ziet eruit als een glasachtig, geel en pijnlijk plekje op de voet.

Oorzaken?

Verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voeten of een combinatie van beide kunnen het ontstaan van likdoorns veroorzaken.

Je voetproblemen oplossen:

  • Gebruik likdoornpleisters (met salicylzuur waardoor de likdoorn losweekt).
  • Gebruik antidrukringen, deze voorkomen een pijnlijke druk op likdoorns.
  • Draag ruimere en comfortabelere schoenen.
  • Bezoek bij aanhoudende klachten een voetspecialist of huisarts.

4. Hallux valgus

Hallux valgus, oftewel een standafwijking van de grote teen, kan veel pijn en ongemak veroorzaken.

Hoe te herkennen?

Er is sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Andere kenmerken zijn een pijnlijke grote teen en een pijnlijke knobbel –bunion- aan de zijkant van de grote teen.

Oorzaken?

De afwijking aan de voet kan aangeboren zijn of de persoon kan last hebben van hypermobiliteit van de gewrichten en het naar binnenzakken van de voet.

Je voetproblemen oplossen met bijvoorbeeld hallux valgus steunkousen:

  • Draag ruime schoenen en een lage hak.
  • Wissel regelmatig van schoenen.
  • Speciale voetbewegingen die je voet soepeler maken.
  • Steunzolen of nachtspalken.

5. Eelt en eeltkloven

Eelt bestaat uit een opeenhoping van dode epitheelcellen. Vanwege plaatselijke druk of wrijving worden er vlak onder de bovenste huidlaag steeds nieuwe cellen aangemaakt. Wanneer er meer nieuwe cellen worden aangemaakt dan dat er oude afsterven, ontstaat er een opeenhoping. Soms kan deze eelt –met name op de hiel- kloven en barsten vertonen, wat heel pijnlijk kan zijn.

Hoe te herkennen?

Je kunt eelt herkennen aan de gele of bruine kleur, soms ziet het er glazig uit. Eeltkloven zien eruit als sneetjes. Deze kunnen ontsteken en bloeden.

Oorzaken?

Wanneer je een ‘sta-beroep’ uitoefent, aan overgewicht lijdt of al op leeftijd bent, heeft u meer kans op overtollig eelt. Eeltkloven ontstaan wanneer eelt erg droog is.

Je voetproblemen oplossen:

  • Draag niet te ruime schoenen die een te dunne of te harde onderkant hebben.
  • Draag goed passende sokken in de schoenen.
  • Vijl het eelt regelmatig bij en bezoek een pedicure wanneer je moeite hebt om het eelt zelf te verwijderen.
  • Smeer je voeten dagelijks in met een vette crème.

6. Platvoeten

Bij platvoeten raakt de hele voetzool de grond: er is geen sprake van een gewelf (boog) in het midden van de voet aan de binnenzijde. Dertig procent van de kinderen tussen de twee en vijf jaar ontwikkelt platvoeten. Deze verdwijnen vaak vanzelf. Drie procent van de volwassenen heeft blijvend last van platvoeten.

Hoe te herkennen?

Niet-platvoeten raken de grond met hun hiel, de buitenste voetrand, de voorvoet en de tenen. Bij een platvoet staat de hiel vaak naar buiten. Iemand met een natte platvoet laat een afdruk van de complete voetzool zien. De klachten die je kunt voelen zijn: pijn, vermoeidheid en krampen.

Oorzaken?

Een platvoet kan ontstaan doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet onvoldoende aanspannen. Of, in de meer zeldzame gevallen, door afwijkende verbindingen en vorm van de voetbotjes.

Platvoeten behandelen:

  • Schaf schoenen aan met een stevig hielstuk wanneer de binnenkant van de schoenen abnormaal slijt.
  • Let op: schoenaanpassingen of steunzolen beïnvloeden het natuurlijk beloop van de platvoet niet.
  • Draag niet te vaak hoge hakken en wissel je schoenen regelmatig af.
  • Bij pijnklachten, raadpleeg altijd je huisarts.

Voeten en voetverzorgingstips

Bovenstaande vertelt je welke veelvoorkomende voetproblemen er zijn, wat de oorzaken ervan zijn en hoe je deze voetproblemen het beste kunt aanvliegen. Dat laatste is vooral heel nuttig. Maar nog beter is het om voetproblemen te voorkomen. Hieronder lees je zeven tips over de dagelijkse behandeling van je voeten, zodat je voetproblemen kunt voorkomen.

1. Voeten en extreme hitte en kou

Je bent vast wel eens de tuin in gelopen, waarbij je er al snel achter kwam dat de tegels zo heet waren dat je een dansje maakte om maar te voorkomen dat je voetzolen zouden verbranden. Extreme hitte, maar ook kou, is niet goed voor je voeten. Het gebruik van ijs, warme kruiken en elektrische dekens is dan ook af te raden. Heb je ’s nachts last van koude voeten? Trek dan een paar sokken aan.

2. Voeten en een voetenbad

Was je voeten iedere dag voor maximaal tien minuten met lauw water. Dep ze daarna goed droog.

3. Voeten en voetencrème

Gebruik een natuurlijke bevochtigingscrème om de voeten lekker soepel te houden. Door de voeten soepel te houden, hebben ze geen kans om uit te drogen en dat gaat scheurtjes en sneetjes tegen in de huid.

4. Voeten en nagels vijlen

Het vijlen van teennagels heeft de voorkeur boven knippen. Door het knippen vouwen uw nagels altijd een beetje om. Dit kan het inscheuren van de nagel bevorderen.

5. Voeten en een voetinspectie

Inspecteer je voeten regelmatig. Zie je veranderingen of afwijkingen, zoals sneetjes, rode of harde plekken, blaren of verkleuringen? Vraag dan tijdig om advies bij je huisarts.

6. Voeten: beweeg!

Geef je voeten voldoende beweging. Wandel iedere dag minimaal een half uur. Kom je hier niet aan toe? Trek dan 3 x 5 minuten per dag je enkels omhoog en laat ze dan weer zakken. Zo train je je voeten.

7. Voeten en goede schoenen

Zorg dat je de juiste schoenen draagt. Schoenen mogen niet te strak en ook niet te los zitten. Draag nieuwe schoenen liever niet meteen heel lang en vaak achter elkaar. Bouw de duur van het dragen langzaam op.

Voeten en het belang van goede schoenen

In dit artikel beschreven we wat voeten allemaal kunnen meemaken. En omdat we ze niet dagelijks aan een inspectie onderwerpen –wat wel goed zou zijn voor de voeten-, kan het zijn dat een voetprobleem pas later wordt ontdekt. En dat hoeft dus helemaal niet. Voetproblemen oplossen is vaak gemakkelijker dan het lijkt. Maar wat nog veel beter is, is het voorkomen van voetproblemen. Kies voor goede schoenen –niet te ruim en niet te strak-, trek katoenen –niet te kleine- sokken aan en behandel je voeten als koninginnen. Je hebt er per slot van rekening maar twee en ze brengen je iedere dag weer naar daar waar je wezen moet. Bij Van den Assem shop je de mooiste dames-, heren- en kinderschoenen. Check onze nieuwste collectie! Vanavond dus nog even met de voeten in het lauwwarme water, insmeren met een vette crème en hup met die voeten op een kussen op de bank. Daar worden niet alleen je voeten blij van toch?…