Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Hoe draagt u een sjaal? Het sjaal dragen voor heren uitgelegd

Als u een sjaal draagt... Doet u dit dan enkel om de functionaliteit van het accessoire of ook om de schoonheid ervan?

Mannen zijn over het algemeen nog niet honderd procent overtuigd van het dragen van een sjaal. Een sjaal dragen voor heren gebeurt dan ook vaak alleen als het kwik onder de nul duikt en het hoger optrekken van de kraag van de winterjas niet meer genoeg is om de kou tegen te houden.

Wat mannen echter vaak vergeten is dat een sjaal niet alleen voor warmte zorgt, maar ook een stijlvolle aanvulling is op een outfit. Zeker als u de sjaal op de juiste manier met uw outfit weet te combineren, mag de sjaal vaker gedragen worden dan alleen wanneer het buiten erg koud is.  

 

Een sjaal dragen voor heren

Maar wat is "de juiste manier" van een sjaal dragen voor heren nou eigenlijk? Welk materiaal draagt u bijvoorbeeld wanneer, hoe combineert u een sjaal het best met uw outfit en op welke manieren kunt u uw sjaal knopen?

In dit artikel nemen we het allemaal met u door, zodat u uw sjaal niet alleen als functioneel, maar ook als stijlvol accessoire kunt dragen. Zo wordt het een echte toevoeging aan uw outfit.  

 

De materiaalkeuze

Waar vrouwen vaak tientallen sjaals van uiteenlopende dikte en verschillende materialen in de kast hebben hangen, beperkt de collectie van heren zich vaak tot één warme wollen wintersjaal.

Zonde, want sjaals voor heren zijn er in verschillende materialen die uw outfit stuk voor stuk zullen complementeren. Materialen die naast wol vaak gebruikt worden voor herensjaals zijn linnen, katoen, zijde en kasjmier. We bespreken deze materialen kort.  

 

Linnen

Een linnen sjaal is over het algemeen dun en licht. Dit type sjaal is daardoor vooral geschikt voor de lente en de zomer. Voordeel van linnen is dat deze stof ademt. Hierdoor is het ook gedurende de warme periode geen probleem om een sjaal te dragen.  

 

Zijde

Een zijde sjaal heeft in vergelijking met de andere materialen die in dit artikel beschreven worden een net iets andere uitstraling. Zijde wordt over het algemeen gezien als een exclusieve stof, waardoor deze vooral gedragen wordt tijdens gala's en chique evenementen.  

 

Katoen

Net als een linnen sjaal komt ook een katoenen sjaal het best tot zijn recht in de lente of zomer. Gedurende deze seizoenen zorgt dit type sjaal voor een stijlvolle toevoeging aan uw outfit. De stof ademt, waardoor deze niet veel warmte vast zal houden. In de winter heeft een katoenen sjaal dus niet altijd het gewenste effect.  

 

Kasjmier

Kasjmier is een type wol afkomstig van de ondervacht van de kasjmiergeit. Net als een wollen sjaal, is ook de kasjmieren sjaal het meest geschikt voor de winter. De fijne vezels van een kasjmieren sjaal zorgen er namelijk voor dat u lekker warm blijft.  

 

De sjaal dragen voor heren: hoe combineert u deze met uw chique of casual outfit?

De meeste mannen dragen hun sjaal enkel als ze naar buiten gaan. Ze dragen de sjaal dus vooral in combinatie met hun overjas en niet zozeer met een casual of zakelijke outfit.

Maar is het in dat geval de bedoeling om uw sjaal onder de overjas te verbergen of is het gebruikelijk om deze er juist overheen te dragen?

In principe bent u natuurlijk vrij in uw keuze. De meest stijlvolle look creëert u echter wanneer u uw sjaal op uw overjas draagt. Dit geldt zowel voor wollen, linnen, katoenen en kasjmieren sjaals.  

 

Uw sjaal combineren met een chique outfit

Een zijde sjaal draagt u over het algemeen niet op uw overjas. Zoals gezegd wordt deze sjaal vooral tijdens chique gelegenheden gedragen. Het is dan ook gebruikelijk om de sjaal bijvoorbeeld met de ascot knot onder uw overhemd te dragen.

Kiest u echter voor een andere knoop?

Draag de sjaal dan over uw overhemd voor het mooiste resultaat.  

 

Uw sjaal combineren met een casual outfit

Wilt u daarnaast uw sjaal combineren met een casual outfit?

Ook dat kan. Kies in dit geval wel voor een nonchalante knoop, zoals de fling. Uw sjaal een aantal keren losjes om uw nek wikkelen zorgt daarnaast ook voor een stijlvolle, maar nonchalante uitstraling.

U kunt daarnaast ook kiezen voor een bijzondere en speelse print. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat uw outfit en uw sjaal in goede harmonie zijn met elkaar. Het vinden van de juiste balans is hierbij essentieel.  

 

De persoonlijke touch waar een sjaal dragen voor heren voor zorgt

Naast het materiaal en de manier waarop u de sjaal combineert met uw outfit, is het bij een sjaal dragen voor heren ook belangrijk om goed na te denken over de print en de kleur van de sjaal. Met behulp van dit accessoire bent u immers in staat om uw persoonlijke stijl uit te dragen. Met het dragen van een sjaal vertelt u dus indirect iets over uzelf.

U doet er goed aan om niet voor een te drukke print te kiezen. Dit past vaak niet bij de stijlvolle, zakelijke of zelfs chique outfit die u draagt bij uw sjaal. Prints die het over het algemeen goed doen bij mannen zijn een eenvoudige streep of ruit of een wat gewaagdere paisleyprint.

Ook het kiezen van de juiste kleur is belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld mooi om een sjaal te dragen in een contrasterende kleur van uw jas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een donkere sjaal bij een lichte jas of aan een gekleurde sjaal bij een donkere jas. Vooral dit laatste zorgt voor een zomers en vrolijk tintje in de koude dagen.

Houdt u de kleur liever neutraal en onopvallend?

U kunt ook kiezen voor een bijzondere weeftechniek zodat uw sjaal toch een persoonlijke uitstraling krijgt.  

 

Vijf manieren om een sjaal te dragen uitgelegd

Een sjaal dragen voor heren is meer dan de sjaal enkele malen om uw hals wikkelen. Er zijn verschillende knooptechnieken waardoor de manieren om een sjaal te dragen kunnen variëren. We bespreken hieronder van vijf manieren om een sjaal te dragen hoe u deze zelf kunt knopen.  

 

Manier 1: De artic tuck

Wilt u uw sjaal op een warme en stijlvolle manier dragen, dan is de artic tuck wellicht iets voor u. Voor het beste, en warmste resultaat, gebruikt u een wollen sjaal die niet te lang is.

Het knopen van de sjaal gaat dan als volgt:

 • Stap 1: Wikkel de sjaal eenmaal om uw nek. Zorg ervoor dat beide uiteinden op uw borst eindigen.
 • Stap 2: Stop beide uiteinden terug in de sjaal. Op deze manier krijgt u een zogenoemde col.

 

Manier 2: De ascot knot

De ascot knot is een erg mooie knoop om met een zijden sjaal te maken. U kunt de sjaal in dit geval onder uw overhemd knopen en dragen naar een chique gelegenheid.

De ascot knot kan overigens ook met andere sjaals geknoopt worden. Dit gaat als volgt:

 • Stap 1: Sla de sjaal om uw nek. Zorg er hierbij voor dat een van de twee uiteinden langer is dan het andere uiteinde.
 • Stap 2: Leg een knoop in de sjaal. Dit doet u door het lange uiteinde over het korte uiteinde te slaan en het lange uiteinde vervolgens achterlangs door de ontstane lus te trekken.
 • Stap 3: Drapeer het lange uiteinde nu over het korte uiteinde en stop beide uiteinden onder uw overhemd.

 

Manier 3: De classic traditional

De classic traditional is misschien wel de meest eenvoudige knoop voor een sjaal. Dit doet echter geen afbreuk aan de klasse die de classic traditional uitstraalt. Voor de beste look draagt u uw overjas open en zorgt u ervoor dat de sjaal tot halverwege uw bovenbenen reikt.

 • Stap 1: Drapeer de sjaal om uw nek. Zorg er hierbij voor dat beide uiteinden ongeveer even lang zijn.

Manier 4: De parasian knot

Een sjaal dragen voor heren kan ook door deze volgens de parasian knot te knopen. Dit is een methode van een sjaal dragen die vooral in Europa ongekend populair is onder mannen én vrouwen. U gaat als volgt te werk:

 • Stap 1: Vouw de sjaal dubbel.
 • Stap 2: Leg de sjaal om uw nek.
 • Stap 3: Haal de twee uiteinden nu door de lus aan de andere zijde en trek deze ietwat aan. Zorg dat de lus in het midden komt te zitten.

 

Manier 5: De fling

Een zomerse manier van de sjaal dragen is middels de fling. Deze methode is vooral geschikt bij een casual outfit en hoeft om die reden ook niet per se gecombineerd te worden met een overjas. De stappen voor het maken van de fling zijn als volgt:

 • Stap 1: Leg de sjaal om uw nek.
 • Stap 2: Sla een van de uiteinden losjes over uw schouder naar achter.

Een sjaal dragen voor heren gaat verder dan het warm houden van uw nek en hals. U kunt de sjaal ook gebruiken als stijlvol accessoire. Op deze manier bent u in staat om uw outfit een persoonlijke noot te geven en kunt u zichzelf onderscheiden van de massa. Dit doet u door te kiezen voor een sjaal in de stof, kleur en print die bij u en uw outfit passen.

Draagt u de sjaal al als stijlvol accessoire of enkel om uzelf warm aan te kleden?