Skip to content
Fijnproever in schoenen
Maureen  - 
Ga terug

Verschijn met cachet bij de tee met deze kledingetiquette voor golfers

Sla jij ook wel eens een balletje? Als je regelmatig op de golfbaan verschijnt, weet je ongetwijfeld al precies hoe je je dient te kleden. Heb jij de golfsport echter pas ontdekt, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je je geen raad weet. De kledingetiquette golf is strikt en wordt op de meeste clubs tot op de dag van vandaag in een bepaalde mate nageleefd. In dit artikel helpen we jou daarom een handje. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat voor bovenkleding, onderkleding, schoenen en accessoires je kunt dragen om tot de meeste golfclubs in Nederland te worden toegelaten.

Golf: een elitaire sport of een vooringenomen stempel?

Je kent de vooroordelen die over het golf heersen ongetwijfeld. Het zou een elitaire sport zijn die niet voor iedereen toegankelijk is. Feit is dat golf in zijn beginjaren inderdaad een sport was die enkel werd bespeeld door de elite. Zo was het bijvoorbeeld niet toegestaan om binnen de stadsmuren te spelen en diende men, als men het spel wilde spelen, eerst lid te worden van een society. Iets wat natuurlijk niet iedereen zomaar lukte. Heden ten dage is deze elitaire reputatie allang opgeheven. De sport is toegankelijker geworden en kan door iedereen die dat graag wil, beoefend worden. Er gelden echter op de meeste golfclubs wel nog steeds kledingvoorschriften: de kledingetiquette golf. Deze schrijft je voor welke kleding gepast is en welke kleding je beter voor een andere gelegenheid kunt bewaren.

Etiquette golfkleding: zo kom je goed voor de dag

Binnen de golfsport wordt er veel waarde gehecht aan de kledingetiquette die geldt op de baan. Ondanks dat de kledingetiquette de laatste jaren flink versoepeld en minder bindend is, zullen golfers het niet waarderen als je je niet aan de kledingetiquette golf houdt. Dat je je netjes kleedt blijft dus belangrijk, maar het voornaamste is natuurlijk dat je je prettig voelt in je kleding én dat deze je niet beperkt in je bewegingen. Hierdoor kun je je volledig op je spel richten en word je niet afgeleid door je kleding of door de kleding van anderen op de baan. Wel zo prettig!

Dameskleding voor op de golfbaan

We bespreken hieronder de kledingetiquette golf afzonderlijk voor de bovenkleding, de onderkleding, de schoenen en de accessoires. In principe geldt de kledingetiquette zowel voor mannen als voor vrouwen. Daar waar verschillen zijn, worden deze benoemd.

Etiquette golfkleding: de bovenkleding

De bovenkleding bestaat zowel voor vrouwelijke als voor mannelijke golfers uit een nette polo met kraag. Idealiter is dit een speciaal T-shirt dat is ontwikkeld voor de golfsport. Voordeel hiervan is dat de stof ademt, waardoor eventueel transpiratievocht makkelijk afgevoerd kan worden. Het blijft met andere woorden niet in je T-shirt zitten en zal geen irritaties opleveren als je afslaat bij de tee of die gewenste hole-in-one of birdie probeert te slaan. Naast een nette polo, die al dan niet speciaal is ontworpen voor het beoefenen van golf, zijn nette overhemden voor mannen in de regel ook toegestaan. Deze dienen voorzien te zijn van een kraag en kunnen net als de polo zowel lange als korte mouwen hebben. Vrouwen mogen in tegenstelling tot mannen ook een mouwloos hemd dragen. Deze moet wel netjes zijn en hoort ook een kraagje te hebben. Tot slot dien je je overhemd, polo of hemdje in je broek of rok te dragen. Wat betreft kleur zijn er overigens geen strenge regels. Je mag kiezen voor mooie kleuren of bijzondere prints, maar je mag het ook rustig houden. Wat je wilt.

De ideale bovenkleding in de winter

Ook in de winter kan er gegolfd worden. Wel is het belangrijk dat je je dan warmer aankleedt. Dit doe je door een speciaal golfjack aan te trekken over je polo en eventuele trui. Dit jack is vaak gemaakt van waterdichte en ademende stof. Daarnaast kenmerkt de stof zich door een lichte stretch waardoor je niet beperkt zult worden in je bewegingen.

Etiquette golfkleding: de onderkleding

Je weet nu wat volgens de kledingetiquette golf geaccepteerd wordt wat betreft je bovenkleding. Hoog tijd dus om door te gaan met de onderkleding. Afhankelijk van het weer en je eigen voorkeur kun je een lange of korte broek te dragen. Deze laatste hoort op knielengte te vallen en moet er netjes uitzien.

Golfbaan kleding dames

Vrouwen mogen er daarnaast ook voor kiezen om een rok te dragen. Deze mag boven de knie vallen, maar hij mag niet aanstootgevend of uitdagend zijn. Daarnaast is het verplicht om sokken te dragen. Vrouwen mogen zowel hoge als enkellange sokken dragen, terwijl mannen geacht worden om hoge sokken te dragen. Ook voor de onderkleding gelden overigens geen specifieke regels wat betreft kleur en print. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je boven- en onderkleding wat betreft kleur en print bij elkaar passen. Het wordt je niet in dank afgenomen als je outfit meer weg heeft van een bonte kermis dan van golfkledij.

De ideale onderkleding in de winter

In de winter kun je een extra regenbroek dragen. Deze trek je aan over je normale golfbroek, zodat je beschermd bent tegen regen en wind. Idealiter is je regenbroek gemaakt van een rekbare, ademende stof. Je wordt zo niet beperkt in je bewegingen en er zullen geen irritaties ontstaan als je transpireert. Daarnaast doe je er verstandig aan om een extra paar sokken of speciale golflaarzen te dragen. Je kunt je zo volledig richten op je spel en wordt niet afgeleid door irrelevante zaken als kou.

Etiquette golfkleding: de schoenen

Ook de juiste schoenen zijn belangrijk om optimaal te kunnen genieten van je golfspel. Sterker nog: speciale golfschoenen zijn verplicht, wil  je de baan betreden. Onderscheidend aan golfschoenen zijn de speciale noppen of spikes onder de schoen. Met behulp van deze noppen of spikes ben je in staat om jezelf stevig te positioneren. Handig, want de eerste stap naar een goede swing is een stabiele houding. Spikes kunnen uit verschillende materialen bestaan. Zo bestaan er ijzeren spikes, maar ook speciale softspikes. Deze zijn wat zachter in vergelijking met ijzeren spikes, maar zorgen evengoed voor de juiste balans. Afhankelijk van je schoenen kun je de spikes losdraaien en verwisselen voor nieuwe.

Etiquette golfkleding: accessoires

Je hebt je nu bijna helemaal aan kunnen kleden volgens de kledingetiquette golf. Het enige wat nog ontbreekt zijn de regels rondom accessoires. Er zijn verschillende accessoires die op de meeste clubs geaccepteerd worden. We bespreken ze hieronder.

Hoeden en petten

Hoeden en petten worden eigenlijk op iedere golfclub geaccepteerd. Het hoofddeksel beschermt je tegen de zon en zorgt ervoor dat je een beter zicht hebt op de baan. In de winter kun je je hoed of pet beter vervangen voor een warme muts. Je verliest op deze manier minder lichaamswarmte, waardoor je je naar alle waarschijnlijkheid langer en beter op je spel kunt concentreren. Hoeden, petten en mutsen worden echter niet toegestaan in het clubhuis. Als je deze ruimte betreedt, dien je je hoofddeksel dus af te zetten.

Golfen in de regen: paraplu en regenpak

Het Nederlandse weer is onvoorspelbaar. Het kan zomaar gebeuren dat het gaat regenen terwijl je op de green van de vijftiende hole staat. Om je te beschermen tegen deze regen kun je een regenpak aantrekken of een paraplu gebruiken. Zolang deze een rustige print hebben en niet voorzien zijn van een opzichtig patroon, kun je er zonder gêne mee naar het clubhuis lopen. Hier kun je schuilen voor de ergste regen, maar je kunt natuurlijk ook buiten blijven en je spel afmaken.

Handschoenen

Ook over handschoenen wordt in de regel niet moeilijk gedaan. Je kunt handschoenen aantrekken die als voornaamste reden hebben om je handen warm te houden, maar je kunt ook speciale handschoenen aanschaffen die ervoor zorgen dat je meer grip hebt bij het vasthouden van je golfclub. Kies je voor deze laatste, houd er dan rekening mee dat er zomer- en winterhandschoenen op de markt zijn. Deze laatste zorgen niet alleen voor meer grip, maar ze houden je handen ook beter warm.

Mobiele telefoons en tablets

De drie bovengenoemde accessoires worden dus zonder problemen toegestaan. De volgende accessoires, mobiele telefoons en tablets, zijn een ander verhaal. De kledingetiquette golf schrijft op de meeste clubs in Nederland voor dat telefoons alleen zijn toegestaan op specifieke plekken op het terrein. Op de baan, in het clubhuis en op de driving range zijn ze in ieder geval pertinent niet toegestaan. Natuurlijk gelden hier wel uitzonderingen op. Ben je bijvoorbeeld getuige van een noodsituatie op de baan, dan ben je verplicht om je telefoon voor de dag te halen en de situatie te rapporteren.

Hoe dien je je te kleden na het spel?

Het spel is gespeeld. Je hebt nipt gewonnen van je partner en om dit te vieren besluit je om nog een drankje te doen in het clubhuis. Maar mag je hier wel naar binnen in de kleding die je gedragen hebt tijdens de match? Nee, dit zal je niet in dank worden afgenomen. Je kunt je beter even opfrissen in één van de kleedkamers op het terrein. Trek daarnaast ook een andere outfit, inclusief andere schoenen aan die past binnen de cultuur van de club. Vaak is deze te bestempelen als smart casual of als tenue de ville.

Tenue de ville

Ben je lid van een chique club, dan dien je je in het clubhuis ook zo te kleden. Draag, als man, een colbert, overhemd en een stropdas boven een nette broek. Trek daarnaast ook nette, gepoetste schoenen aan. Als vrouw doe je er goed aan om een nette jurk of een mantelpak te dragen. In beide gevallen is het belangrijk dat de jurk of de rok net over de knie valt en dat je je benen bedekt, bijvoorbeeld met een panty. Een paar nette schoenen en eventuele accessoires maken de outfit af.

Smart casual

Als je club minder elitair is, is smart casual vaak het gewenste kledingvoorschrift. Hierbij is het belangrijk dat je comfortabele, nette kleding draagt. Als man zit je vrijwel altijd goed wanneer je een overhemd combineert met een nette broek. Denk hierbij aan een pantalon of chino. Een nette jeans mag, maar het is niet de bedoeling dat deze een bijzonder patroon of  ‘modieuze’ scheuren heeft. Als vrouw draag je een jurk of een nette broek met top en blazer. Een jeans wordt over het algemeen minder gewaardeerd en kun je dus beter thuis laten. Je maakt de outfit af met nette schoenen. Instappers zijn hierbij het gemakkelijkst. Zeker als je het gras eventueel nog zult betreden. Met het oog op de bescherming van de baan, zijn hoge hakken hier niet toegestaan.

Etiquette golfkleding: algemeen geldend of clubspecifiek?

We vertelden je aan het begin van dit artikel al dat je tot de meeste golfclubs in Nederland toegelaten wordt als je je kleedt volgens de kledingetiquette golf. Er is echter geen garantie. Het is golfclubs namelijk toegestaan om hun eigen regels en hun eigen voorschriften op te stellen wat betreft kleding. Controleer daarom altijd vooraf welke etiquette geldt bij jouw club. Je kunt dit doen door de website te bekijken of even te bellen met de desbetreffende golfclub. De kledingetiquette golf is in de basis streng, maar wordt de laatste jaren steeds meer losgelaten. Toch zal het de norm blijven dat jij en je spelpartners zich netjes kleden. Dit hoort nu eenmaal bij de sport en zal naar alle waarschijnlijkheid altijd bij de sport blijven horen. Is het niet omdat de kledingetiquette golf het voorschrijft, dan is het omdat je medespelers dat van je verlangen.