Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Je handen verzorgen in slechts 10 minuten per week

Je kent het wel. Het weer is guur en koud. Binnen staat de verwarming hoog. Op de bank onder een dekentje zitten is precies wat nu fijn is. Totdat je handen droog en schraal aanvoelen. Ze blijven aan je kleding en je dekentje haken. Daarnaast heb je het idee dat je handen er minder verzorgd uitzien. Met je handen verzorgen ben je echter niet echt bezig. Het lijkt zoveel werk en het resultaat is niet gegarandeerd... denk je. Niets is echter minder waar. Met een aantal simpele tips verzorg je je handen in minder dan 10 minuten per week! 

Zowel met producten uit huis als met producten uit de winkel kun je je handen in deze barre tijden net even wat meer aandacht en liefde geven. Want je weet wat ze zeggen, handen en nagels zijn je visitekaartje. Dan wil je toch ook dat ze er netjes en verzorgd uitzien? Met de methoden uit dit artikel heb je dat binnen no time voor elkaar.

Waarom is je handen verzorgen belangrijk?

Je vraagt jezelf misschien af waarom je handen verzorgen zo belangrijk is? We hebben een aantal redenen voor je op een rijtje gezet:

  1. Je handen worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden. Koud weer tast de huid aan.
  2. In de wintermaanden draaien we graag de verwarming open. Heerlijk voor de temperatuur, maar minder lekker voor de luchtvochtigheid. Die luchtvochtigheid merk je ook in je huid; deze wordt namelijk sneller droog.
  3. Chemische schoonmaakmiddelen, zeep en water zorgen er ook voor dat je handen uitdrogen. Na het doen van huishoudelijke taken is goede handverzorging een must.
  4. Je huid reageert op je levensstijl. Gezonde voeding heeft een positief effect op je huid, maar veel stress kan bijvoorbeeld een negatief effect hebben.
  5. Ook in de zomermaanden kunnen je handen schade oplopen. De huid van je handen kan beschadigen als je zonder zonbescherming op je handen de zon in gaat.

De 4 methoden van je handen verzorgen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je handen te verzorgen! Je leest er hieronder meer over. Overigens hoef je niet alle manieren van je handen verzorgen die in dit artikel besproken worden dagelijks toe te passen. Sommige methoden zijn al effectief als je ze een keer per week doet.

null

1. Bye bye old skin

Wanneer je begint met je handen verzorgen, is het wijs om te starten met het scrubben van je handen. Dit kan met een scrub die je voor jee lichaam gebruikt, maar er zijn ook speciale handscrubs. Het scrubben van je handen zorgt ervoor dat de dode huidcellen verwijderd worden. Scrubben zorgt voor een gladde huid. Het scrubben van je huid hoeft niet iedere dag. Een à twee keer per week is voldoende.

Do it yourself!

Scrub kun je zelf maken. Door een eetlepel suiker met het sap van een halve citroen te mengen, maak je jouw eigen scrub. Wrijf dit over je handen. De suiker scrubt de dode huidcellen los terwijl het sap van de citroenen een verzachtende werking heeft. Was na het scrubben je handen en smeer ze in met crème.

Heb je geen scrub in huis of vind je het geen prettig idee om met suiker en citroensap aan de slag te gaan? Geen probleem! Je kunt namelijk ook je dode huidcellen verwijderen met melk. Verwarm 2,5 deciliter melk tot net onder het kookpunt en week je handen daar tien minuten in. Door het zuur in de melk laten de dode huidcellen los. Was daarna je handen en gebruik een handcrème. 

null

2. Goed gevoed

Droge handen kun je voorkomen en genezen door een goede voedende handcrème te gebruiken. Het is aan te raden om elke keer nadat je je handen wast, een handcrème op te smeren. Door je handen te wassen drogen deze namelijk sneller uit. Dit betekent echter niet dat je je handen minder vaak moet wassen. De meeste bacteriën worden namelijk nog steeds doorgegeven door aanrakingen. Om te voorkomen dat je handen snel uitdrogen na het wassen, is het aan te raden om ze droog te deppen in plaats van droog te wrijven. Smeer daarnaast een voedende handcrème in. Doordat er tal van verschillende handcrèmes zijn, is er altijd een die goed bij je past. 

null

3. Voeding

Naast een voedende crème is ook goede voeding belangrijk bij het verzorgen van je handen. Wat je eet heeft namelijk effect op je huid. Kies er daarom voor om voedingsmiddelen te eten die veel biotine bevatten. Biotine is erg goed voor je handen en nagels. Je vindt biotine onder andere in eieren, noten, pinda's, soja en zuivel. Merk je dat je handen wat extra voeding kunnen gebruiken? Biotine is ook in veel voedingssupplementen te vinden.

null

4. Een masker voor je handen

Naast alle verzorgende crèmes die er al bestaan, kun je ook een verzorgend masker maken dat je handen verzorgt. Hoe je dat doet? Simpel! Meng 2 eetlepels volle yoghurt, 5 druppels amandelolie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel haver door elkaar. Breng dit op je handen aan en laat het masker 10 minuten intrekken. Daarna spoel je je handen af met lauwwarm water. Smeer je handen tot slot in met een hydraterende crème. Blijven je handen droog aanvoelen ondanks dat je handcrèmes gebruikt? Probeer dan eens een olie voor op je handen. Wanneer je bijvoorbeeld 's avonds op de bank zit of net voordat je naar bed gaat, kun je je handen insmeren met kokosolie. Als je dan katoenen handschoenen aantrekt, blijven je handen warm en kan de olie goed intrekken en zijn werk doen. Was de volgende ochtend je handen en smeer ze in met een voedende crème. Je zult merken dat je handen meer gevoed zijn dan de dag ervoor!    

Vergeet je nagels niet!

Naast het verzorgen van je handen, speelt de verzorging van je nagels ook een belangrijke rol bij het handen verzorgen. Als nagels ongezond zijn, is dit namelijk goed te zien. Doordat ze broos zijn, zullen ongezonde nagels gemakkelijker breken of splijten. Maar uitdroging van je nagels is ook te zien wanneer ze wat ribbelig worden. Met onderstaande methoden verzorg je je nagels!

1. Hydratatie

Om je nagels goed te verzorgen is het ten eerste belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer je vocht tekort komt, zul je dit zien aan de kwaliteit van je nagels. Je nagels worden harder en droog en zullen ribbels krijgen. Gezonde nagels zijn door voldoende hydratatie wat zachter en flexibeler.

Om je nagels extra te verzorgen, kun je ervoor kiezen om een nagelolie aan te brengen. Hier kun je speciale nagelolie voor kopen, maar een badje met olijfolie werkt ook al erg goed. Neem een kommetje met lauwwarm water en voeg daar olijfolie aan toe. Laat je nagels hier even in weken.

Haal vervolgens je handen uit het kommetje en dompel een tiental wattenschijfjes in het water. Leg de wattenschijfjes vervolgens op je nagels en laat ze hier enkele minuten liggen. Was daarna je handen goed. Wanneer je dit meerdere keren per week herhaalt, zul je zien dat het resulteert in sterkere nagels.

Nadat je je handen hebt drooggedept, kun je nog kijken naar je nagelriemen. Door het weken zijn je nagels minder droog waardoor je gemakkelijker je nagelriemen iets terug kunt duwen. In nagelsetjes zit vaak een bokkenpootje, dat speciaal gemaakt is om nagelriemen terug te duwen. Let bij het terugduwen van je nagelriemen op dat je de nagelriem niet kapot maakt, de huid is namelijk erg fragiel. Doe dit dan ook niet te vaak. Eens per week is voldoende.

2. Vijlen en polijsten

Vervolgens kijk je naar de lengte van je nagels. In sommige beroepen moeten deze kort zijn, in andere beroepen maakt het niet uit. Moeten je nagels altijd kort zijn? Knip ze dan niet af, maar vijl ze kort.

Door je nagels te knippen, breken deze af en worden ze broos. Dit zie je misschien niet altijd bij het eerste aanzicht, maar de nagels kunnen door het knippen splijten. Er kan lucht tussen de lagen van de nagel komen, waardoor de bovenste laag er vanaf splijt en je dunnere nagels overhoudt.

Vijlen is beter voor je nagels. Bovendien kun je door te vijlen, gemakkelijker een gewenste vorm aanbrengen. Tijdens het vijlen is het belangrijk dat je in één richting vijlt. Idealiter maak je gebruik van een glasvijl.

Vind je het toch prettiger om je nagels te knippen? Doe dit dat bijvoorbeeld nadat je in bad bent geweest. De nagels zijn dan week van het water, waardoor de kans op slijten kleiner is. Naast het vijlen van je nagels, kun je ze ook polijsten. Je maakt je nagels dan glad. Bij vrijwel iedere drogist polijstblokken vind je waarmee je je nagels kunt polijsten. Dit zorgt ervoor dat je nagels gladder en glanzender worden, wat direct een verzorgde uitstraling geeft. Doe dit echter niet te vaak. Van te veel polijsten worden nagels dunner en slapper en dat is nu net wat je niet wil.

3. Kleur bekennen

Wil je een kleurtje op je nagels? Kies dan voor een kleur die het beste bij je handen past. Naarmate je ouder wordt, kunnen pigmentvlekken of rimpels zichtbaar worden op je handen. Wil je de aandacht daar niet op vestigen, dan kun je het beste voor een neutrale kleur nagellak kiezen.

Voor een langdurig effect kies je ervoor om eerst aan basiscoating aan te brengen, waarna je de gekleurde nagellak aanbrengt. Een basiscoating zorgt niet alleen voor een langdurige kleur, maar beschermt je nagels ook tegen verkleuring door het gebruik van nagellak.

Tip: Afgebladderde nagellak ziet er niet verzorgd uit. Zorg er daarom altijd voor dat je tijdig je nagellak verwijdert. Een nagellakremover zonder aceton of een nagellakremover met aloë vera is goed voor je huid.

Extra tip: Heb je altijd of heel vaak nagellak op? Laat dan je nagels eens een keer blanco. Door constant nagellak te dragen komt er te weinig zuurstof en zonlicht bij je nagels. Daardoor worden ze brozer en groeien ze minder snel!

4. Au naturel

Heb je liever natuurlijke nagels zonder gekleurde nagellak maar zou je ze net wat witter willen zien? Week je nagels dan vijf minuten in een bakje met witte azijn. Je nagels krijgen geheid een natuurlijke en gezonde uitstraling. Mocht je waterstofperoxide in huis hebben (dit wordt onder andere gebruikt voor het kleuren van haren), dan kun je dit met een wattenschijfje over je nagels wrijven. Dat zorgt ook voor frisse, witte nagels met een heldere uitstraling.

5. Stop met slechte gewoontes

Ten slotte is nagelbijten of het afbijten van stukjes van de nagelriem een echte no go. Maar dat wist je eigenlijk al, nietwaar? Afgebeten nagels zien er onverzorgd uit en het is bovendien ook niet goed voor je handen en nagels. Probeer zoveel mogelijk van je nagels af te blijven. Door op je nagels te bijten heb je namelijk extra kans op infecties rondom je nagels en deze doen niet alleen pijn, maar zien er ook niet verzorgd uit.

Je handen verzorgen kan zoals je ziet al met een aantal snelle methodes en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het is bovendien niet noodzakelijk dat je er wekelijks veel tijd in steekt. Wanneer je dagelijks een beetje extra aandacht geeft aan je handen en nagels, zul je het resultaat al snel merken.