Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Draagt jouw kind de verkeerde maat schoenen?

Dat je baby, peuter, kleuter of iets oudere kind kan groeien als kool, klinkt je als ouder waarschijnlijk heel bekend in de oren. Zeker op het gebied van schoenen, kan het wel eens gebeuren dat je voor je gevoel nog maar onlangs nieuwe kinderschoenen hebt gekocht, wanneer je erachter komt dat deze alweer te klein zijn. Of dat je tijdens het kopen van nieuwe schoenen ontdekt dat het oude paar echt hoognodig plaats moet maken voor een paar schoenen in één of zelfs twee maten groter. Een geruststelling: je bent niet de eerste ouder die dit overkomt. Wist je dat ongeveer twee op de drie kinderen een verkeerde maat schoenen draagt? Toch is het beter om het dragen van te kleine of te grote schoenen te voorkomen. Wat de gevolgen zijn van het dragen van een verkeerde maat schoenen en hoe je het perfect passende paar kinderschoenen vindt, daar vertellen we je in dit artikel alles over!

Schoenmaat kind

De gevolgen van het dragen van een verkeerde maat schoenen kunnen groot zijn, zeker wanneer er sprake is van te kleine schoenen. Zo kan het langdurig dragen van de verkeerde maat schoenen bijvoorbeeld leiden tot voetvervormingen zoals hallux valgus, waarbij de grote teen naar binnen groeit. Maar ook als kinderen te grote schoenen dragen kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld hun motoriek. Om ervoor te zorgen dat kinderen schoenen in de juiste maat en met voldoende groeiruimte dragen, geven we je graag verschillende tips. Zo weet je de volgende keer dat je samen met je kinderen schoenen koopt, precies waar je op kunt letten!

De juiste kinderschoenen maat

Dat kinderen er baat bij hebben als ze de juiste maat schoenen dragen, weten we allemaal. Toch blijkt dus dat het nog regelmatig voorkomt dat kinderen de verkeerde maat schoenen dragen. Wat de gevolgen van het dragen van te grote of te kleine schoenen kunnen zijn, vertellen we hieronder.

Te kleine schoenen

Vooral het dragen van te kleine schoenen kan voor kinderen grote gevolgen hebben. Er kunnen klachten ontstaan die van tijdelijke aard zijn, maar het is ook mogelijk dat er blijvende lichamelijke klachten ontstaan. En dat willen we natuurlijk voorkomen! Enkele van de gevolgen van het langdurig dragen van een verkeerde maat schoenen zijn:

null

1. Schoenen voor hallux valgus

We hebben het net al even kort benoemd. Een mogelijk gevolg van het dragen van te kleine schoenen is dat kinderen hallux valgus ontwikkelen. Bij deze aandoening groeit de grote teen naar binnen, waardoor er een knobbel aan de zijkant van de voet groeit. De gevolgen van hallux valgus kunnen groot zijn. Als de teen eenmaal scheef staat, is het moeilijk om deze weer recht te trekken. In het slechtste geval kan alleen een operatie uitkomst bieden.

null

2. Platvoeten

Een tweede veel voorkomend gevolg van het dragen van de verkeerde maat schoenen, kan zijn dat een kind platvoeten ontwikkelt. Dit wil zeggen dat de voetboog is verzakt, waardoor deze op de grond rust. De voet rust 'plat' op de grond. Heeft jouw kind last van platvoeten, dan hoeft dit overigens niet direct grote gevolgen te hebben. Zolang je kind geen klachten ontwikkelt, is er in principe niets om je zorgen over te maken. Heeft je kind wel klachten en is hij of zij bijvoorbeeld sneller vermoeid of heeft je kind last van pijn of kramp in de benen? Ga dan langs bij de huisarts. Hier kun je indien nodig een doorverwijzing krijgen om je kind bij de podoloog speciale steunzolen aan te laten meten.

3. Likdoorn kind

Het dragen van de verkeerde maat schoenen kan voor overtollig eelt en zelfs voor het ontwikkelen van likdoorns zorgen. Eelt ontstaat op plekken op de voet waar veel druk of wrijving is. In principe beschermt eelt de huid, maar bij een teveel aan eelt kan een branderig en pijnlijk gevoel ontstaan. Wanneer je kind langdurig te kleine schoenen draagt, heeft het eelt geen mogelijkheid om naar buiten te groeien. In dat geval kan er een likdoorn ontstaan. Het eelt groeit op deze plek naar binnen en oefent druk uit op bijvoorbeeld het bot. Dit kan bij je kind een pijnlijk gevoel veroorzaken.

null

4. Schoenen doorgezakte voet

Wist je dat de verkeerde maat schoenen dragen, ervoor kan zorgen dat de voorvoet van je kind doorzakt? Het klinkt misschien niet logisch, maar door overbelasting van de voorvoet wordt de druk op de middenvoetsbeentjes te hoog, waardoor de voorvoet uiteindelijk doorzakt. Blijkt je kind last te hebben van een doorgezakte voorvoet, dan is er gelukkig relatief eenvoudig iets aan te doen. Speciale steunzolen kunnen er namelijk voor zorgen dat de druk verminderd wordt, waardoor klachten geleidelijk afnemen en het probleem verholpen wordt.

null

5. Het plezier in lopen verdwijnt

Naast de verschillende gezondheidsproblemen die we hierboven besproken hebben, kan het dragen van de verkeerde maat schoenen er ook voor zorgen dat kinderen het plezier in lopen verliezen. Lopen doet door het dragen van de verkeerde maat schoenen immers vaak pijn. En pijn is nu eenmaal niet fijn. Nu lopen kinderen niet zoals volwassenen dat doen. Uren wandelen is aan kinderen vaak niet besteed. Wat is het probleem, zul je dan misschien ook denken…..Hoewel kinderen niet direct wandelen, is lopen en rennen wel vaak een onderdeel van spel en spelen. En als kinderen hier het plezier in verliezen....

Te grote schoenen

Net als het dragen van te kleine schoenen kan ook het dragen van te grote schoenen voor problemen zorgen bij kinderen. Dit zijn twee gevolgen van het dragen van te grote schoenen:

1. Eelt bij kind

Wist je dat eeltvorming ook kan ontstaan als je kind te grote schoenen draagt? De wrijving tussen de voet en het materiaal van de schoen, maakt dat eeltplekken kunnen groeien en dat de bijbehorende klachten zich kunnen manifesteren.

2. Struikelen en vallen

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en leren lopen -en rennen- gaat vaak met vallen en opstaan, zeker bij de allerjongsten. Kinderen moeten nog goed nadenken over hoe ze hun voet op de beste manier af kunnen laten rollen bij het zetten van een stap. Dit gaat al niet altijd goed wanneer kinderen een juiste maat schoenen dragen, laat staan dat een kind het lopen moet leren op te grote schoenen. De kans op valpartijen is bij het dragen van te grote schoenen vele malen groter. Hierdoor kunnen pijnlijke (schaaf)wonden ontstaan en kan het zelfvertrouwen van je kind bij een regelmatige struikelpartij, een -tijdelijke- deuk oplopen.

Nooit meer de verkeerde kinderschoenen maat

Als ouder wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk van de bovenstaande problemen bij je kind voorkomen. Het is daarom noodzakelijk om bij het kopen van nieuwe kinderschoenen extra aandacht aan de maat te schenken en die nieuwe, mooie blikvangers voor je zoon of dochter pas te kopen wanneer je helemaal zeker weet dat je de goede maat schoenen te pakken hebt! Om je hierbij te helpen, hebben we verschillende tips op een rijtje gezet:

Tip 1: Schoenmaat kind - de grootste van de twee

Kindervoeten zijn nooit identiek aan elkaar. Het komt geregeld voor dat de ene voet net iets groter is dan de andere voet. Dit kan lastig zijn bij het bepalen van de juist maat, want moet je nu naar de grotere of naar de kleinere voet kijken? Om te voorkomen dat je kind de verkeerde maat schoenen draagt, is het aan te raden om altijd de grotere voet als uitgangspunt te nemen. Koop de schoenen op basis van deze voet, zodat je zeker weet dat allebei de voeten voldoende ruimte hebben.

Tip 2: Kinderschoenen maat - de maat is maar een maat

Je stapt de schoenenwinkel binnen, kijkt om je heen en loopt vervolgens resoluut naar het schap met de kinderschoenen maat 24. Dat andere paar schoenen dat je onlangs nog hebt gekocht voor je kindje, had ook deze maat. Dus dan zal maat 24 nu ook wel goed zijn, toch? Nee, dit hoeft niet. Helaas is de maatvoering van schoenen geen universeel gegeven. Waar het ene merk maattabel A gebruikt voor het bepalen van de maat, houdt een ander merk maattabel B aan. En weer een ander merk kiest voor maattabel C. Laat je bij het kopen van kinderschoenen dus niet alleen leiden door de maat, maar luister vooral naar je gevoel. Zolang de schoen past, is het niet erg als de maat afwijkt van wat je in gedachten had.

Tip 3: Schoenmaat kind - kinderen groeien als kool.....

Kinderen groeien ontzettend snel. Als je schoenen voor je kinderen koopt, is het dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Omdat kinderschoenen enige tijd meegaan, is het belangrijk dat er voldoende ruimte aanwezig is om te groeien. Als leidraad kun je het beste een duimbreedte speling aan de voorkant van de schoen aanhouden. Je kind kan zijn tenen op deze manier vrij bewegen én er is genoeg ruimte om een eventuele groeispurt op te vangen.

Tip 4: Kinderen groeien... en hun voeten ook

Wist je dat kindervoeten ongeveer één maat per half jaar groeien? Dit betekent dat je eigenlijk twee keer per jaar nieuwe schoenen moet kopen voor je kind. En natuurlijk koop je die schoenen niet zonder eerst de schoenmaat goed op te meten. Stel dat je uitgaat van die ene maat extra en dat je kind net een groeispurt achter de rug heeft, waardoor zijn of haar voeten niet één, maar twee maten zijn gegroeid…..Het zou toch zonde zijn als je de nieuwe schoenen direct weer kunt vervangen, nietwaar?

Tip 5: Schoenmaat kind - niet de schoen op de voet, maar de voet op de schoen

Een veelgebruikte methode om de schoenmaat van een kind op te meten, is door de zool van de schoen op de voet te drukken. Valt de schoen nu groter uit dan de voet, dan is de kans groot dat de schoen wel zal passen. Dat is in ieder geval de aanname…een beter manier om te bepalen of een schoen de juiste maat heeft, is echter om te kijken naar de lengte van de binnenkant van de schoen in plaats van naar de lengte van de hele schoen. Een nauwkeurigere methode is dan ook om het losse voetbed uit de schoen te halen en je kind hierop te laten staan. Heeft hij zijn voet helemaal gestrekt en is er zowel in de lengte als in de breedte wat vrije ruimte voor de groei? Dan zit het met de maat van dit specifieke paar schoenen wel goed en kun je die nieuwe hippe kinderschoenen met een gerust hart kopen!