Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

20 luxe horlogemerken die de echte gentleman niet zullen misstaan

We hangen er ons hele leven aan op en bepalen alles wat we doen op basis van dit verschijnsel. Echter zal het nooit tastbaar worden en zijn we niet in staat om te bewijzen dat het meer is dan een door de mens ontwikkeld fenomeen.

Tijd, want daar hebben we het over, wordt hierdoor iets bijzonders. Al meer dan 3500 jaar geleden, in 1500 voor Christus werden de eerste tijdwaarnemingen al gedaan. Dit deed men met behulp van speciale zonnewijzers op basis van de zon, de draaiing van de aarde en de schaduw die hierdoor ontstond. Deze methode bleek echter vooral in de scheepvaart niet goed te werken. Als draagbare vervanger werd daarom de zandloper ontwikkeld. Een instrument waarbij de tijd gemeten kan worden op basis van de snelheid waarmee zand van het ene reservoir in het andere reservoir loopt. Hoewel dit instrument een stuk praktischer was dan de zonnewijzer was het niet het einde van alle ontwikkelingen. In de 17e eeuw werd bijvoorbeeld het slingeruurwerk gepatenteerd en niet veel later zagen ook de klok en het horloge het levenslicht.

 

Het horloge: meer dan alleen een tijdsaanduiding

Tegenwoordig dient het horloge niet meer alleen als middel om de tijd van af te lezen. Vooral door mannen wordt een horloge primair gedragen als sieraad en is het meten van de tijd slechts een handige bijkomstigheid. De meeste luxe horlogemerken voor heren richten zich daarom niet alleen op de juiste mechanica voor het aflezen van de tijd, maar ook op het design van de horloges.

In dit artikel bespreken we twintig van deze luxe horlogemerken voor heren. We vertellen u wat het merk uniek maakt en welk bijzondere verhaal er achter het merk schuilt.  

 

1. Audemars Piguet

Van oudsher komen kwalitatief hoogstaande horloges uit Zwitserland. Hier hadden ze de techniek perfect onder de knie en waren er verschillende partijen die tijdloze kunstwerken op de markt brachten. Een van deze partijen was Audemars Piguet, ontstaan in 1875.

Audemars Piguet streefde ernaar om artistieke meesterwerken te combineren met technische hoogstandjes. Dit lukte ze erg goed, tot het Zwitsers monopolie op het maken van horloges langzaam werd opgeheven door de veranderende industrie.

Om hierop in te spelen ontwikkelde Audemars Piguet in 1997 de Royal Oak. Een tijdloos en stoer horloge dat vrijwel helemaal uit staal bestaat. Een revolutionair concept dat tot op heden nog niet is ingehaald door andere merken.  

 

2. Blancpain

Naast de Zwitsers hadden ook de Fransen de kunst van het maken van horloges goed onder de knie. Het volgende horlogemerk in deze lijst met luxe horlogemerken voor heren is Blancpain. Het ontstaan van dit merk vond plaats in 1735, waar een familie besloot zich te richten op de ambacht van het maken van horloges.

Twee eeuwen lang bleef de bedrijfsvoering binnen de familie, waarna het in 1932 door een gebrek aan geschikte opvolging werd overgenomen. De kernwaarden van het familiebedrijf worden echter tot op de dag van vandaag nog steeds in acht genomen. Zo richt Blancpain zich ook nu nog op het traditionele vakmanschap wat in 1735 zo belangrijk was.  

 

3. Breguet

Wederom een van oorsprong Frans horlogemerk: Breguet is in 1775 opgericht en vestigde zich in Zwitserland. Hier ontwikkelde ze polshorloges met Zwitserse kwaliteiten. Echter lag de focus van Breguet ook op het ontwikkelen van nieuwe technologieën.

Een van deze technologieën is de tourbillon. Een mechanisme dat in een uurwerk wordt verwerkt en voorkomt dat de zwaartekracht invloed heeft op de tijdsaanduiding. Dit mechanisme was vooral een uitkomst voor de klassieke zakhorloges, maar werd later ook in polshorloges toegepast. Tegenwoordig komt dit overigens niet alleen terug in horloges van het luxe horlogemerk Breguet, maar ook in tal van andere merken.  

 

4. Breil

Breil is een Italiaans horlogemerk dat absoluut moet worden opgenomen in deze lijst met luxe horlogemerken voor heren. In 1942 werd het eerste polshorloge van dit merk ontwikkeld en op de markt gebracht. Een belangrijk speerpunt van het merk is het onverwoestbare karakter van de horloges.

Om dit aan het publiek te bewijzen haalde Breil in 1956 een bijzondere en gewaagde stunt uit. Ze beklommen de Eiffeltoren in Parijs en lieten vervolgens verschillende horloges naar beneden vallen.

De reden?

Ze wilden bewijzen dat de horloges ook na een val van meer dan 300 meter nog steeds zonder problemen zouden functioneren. Iets wat ze zeker bewezen hebben, want het was toen en is nu nog steeds een van de grootste luxe horlogemerken voor heren.  

 

5. Breitling

Van Breitling heeft u ongetwijfeld wel eens gehoord. Dit luxe horlogemerk voor heren is in 1884 opgezet in Zwitserland. Een horloge wordt over het algemeen gezien als een statussymbool, maar heeft daarnaast ook tal van nuttige functionaliteiten.

Zo was Breitling het eerste horlogemerk dat het voor elkaar kreeg om zowel een stopwatch als een uurwerk te verwerken in een polshorloge. Door deze functionaliteit werd het horloge geliefd binnen de luchtvaart en kozen veel vliegeniers voor een echte Breitling.

Een andere bijzondere ontwikkeling van Breitling is het horloge dat in staat is om zichzelf op te winden. Dit gebeurt op basis van polsbewegingen, waardoor het horloge in principe dag en nacht gedragen kan worden.  

 

6. Cartier

Cartier kennen we waarschijnlijk allemaal als sieradenmerk. Echter dient sieraden hier wel in de brede zin van het woord opgevat te worden. Ook in het vervaardigen van horloges is Cartier vooruitstrevend. De eerste horloges werden bijvoorbeeld gemaakt voor de soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

Kenmerkend aan Cartier is dat ze slechts vijf modellen op de markt hebben gebracht. Dit wil echter niet zeggen dat u maar een beperkte keuze heeft. Elk model heeft namelijk tientallen varianten, waardoor u uitstekend in staat bent om zich te onderscheiden als u dat wilt. De uurwerken van Cartier zijn over het algemeen klassiek, luxe en stijlvol te noemen.

 

7. Chopard

Chopard richtte zich in 1860 ook op het ontwikkelen van hoogstaande en luxe horloges. Dit is dan ook met recht een van de luxe horlogemerken voor mannen die opgenomen is in deze lijst. Chopard heeft enkele bijzondere kenmerken. Zo is dit een van de laatste familiebedrijven binnen de industrie.

Daarnaast heeft Chopard een aantal kenmerken die hij zich volledig eigen heeft gemaakt. Denk hierbij aan het oog voor detail in de horloges en de innovatie in de techniek. Tot slot zijn de horloges van dit merk buitengewoon accuraat en erg betrouwbaar.  

 

8. Greubel Forsey

Het volgende horlogemerk is nog relatief jong. Pas in 2004 werd het in Zwitserland opgericht. Ook bij Greubel Forsey wordt er getracht om esthetiek te combineren met technologie. Vooral deze laatste, de technologie, is bijzonder.

Greubel Forsey is namelijk het eerste horlogemerk waarbij meerdere tourbillions gebruikt worden binnen één horloge. Het voordeel hiervan is dat de tijdsaanduiding nog preciezer en duidelijker is.  

 

9. Fossil

Er zijn al verschillende Europese luxe horlogemerken voor heren de revue gepasseerd. Het volgende merk, Fossil, komt van de andere kant van de oceaan. Dit Amerikaanse merk is in 1984 opgericht en richt zich op duurzaamheid en moderniteit.

Fossil heeft namelijk niet alleen klassieke en analoge uurwerken, maar ook moderne uurwerken zoals de smartwatch. Hiermee worden de functionaliteiten van een horloge gecombineerd met enkele functionaliteiten van een mobiele telefoon, waardoor een hedendaags en modern sieraad ontstaat. Fossil probeert zo op een duurzame manier een impact te maken op de wereld.  

 

10. IWC

WC, International Watch Company, is in 1868 opgericht in Zwitserland. Dit luxe horlogemerk voor heren probeert met zijn ontwerpen en technologieën een brug te slaan tussen Zwitsers vakmanschap en Amerikaanse technologie.

Een vooruitstrevend voorbeeld van een horloge dat door dit merk is gemaakt is van titanium. IWC was hiermee de eerste binnen de industrie die gebruik maakte van titanium. Horloges van IWC zijn daarnaast uiteenlopend wat betreft design. Het ene model is klassiek, terwijl het andere model meer richting stoer en sportief neigt.  

 

11. Jacob & Co.

Het volgende horlogemerk in deze lijst met luxe horlogemerken voor heren is Jacob & Co. Het merk is in 1986 opgericht en legt de focus vooral op traditionele ambacht. Dit combineren ze met de kunst van alchemie waardoor elegantie en gedetailleerde horloges ontstaan.

Jacob & Co. heeft daarnaast ook enkele bijzondere exemplaren in de collectie. Zo waren zij met hun Five Time Zone Watch pionier in het verwerken van meerdere tijdzones in één horloge. Dit was vooral voor zakenmannen die veel moesten reizen een doorbraak. Zij hoefden de tijd op hun horloge immers niet meer zelf aan te passen.

In navolging op dit eerste ontwerp is er later nogmaals een horloge met meerdere tijdzones uitgebracht door Jacob & Co.. Dit keer waren er maar liefst 20 tijdzones zichtbaar.  

 

12. Jaeger-LeCoultre

Het volgende horlogemerk stamt uit 1933. In dit jaar is Jeager-LeCoultre opgericht in Zwitserland. Het merk ontwerpt jaarlijks verschillende horloges die kenmerkend zijn door de eigenzinnige, complexe en tijdloze vormgeving.

Om in een oogopslag een Jaeger-LeCoultre te onderscheiden van welk ander merk dan ook, is het belangrijk om naar de wijzerplaat te kijken. Jaeger-LeCoultre heeft zich namelijk gespecialiseerd om hier iets unieks en gedetailleerds van te maken. De horloges zijn dus met recht een sieraad te noemen en zullen ongetwijfeld flink wat blikken vangen.  

 

13. Junghans

In Duitsland werd Junghans al in 1861 opgericht. Echter duurde het toen nog ruim 60 jaar voordat het eerste horloge gemaakt werd. Pas in 1927 werd dit namelijk een feit. Bij het maken van de horloges werden minimalistische waarden nagestreefd die invloeden hadden uit de Bauhaus.

Junghans richt zich daarnaast niet alleen op analoge horloges, maar ontwerpt ook digitale horloges. Iets wat veel andere luxe horlogemerken voor heren niet doen.

Een van de meest bijzondere ontwerpen in de historie van Junghans is een horloge dat de getoonde tijd automatisch aanpast naar de gewenste tijdzone.  

 

14. Lange & Söhne

Door de liefde voor de mechanische werking van een horloge is Lange & Söhne in 1845 opgericht. Dit van oorsprong Duitse merk heeft echter moeilijke tijden doorgemaakt. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf tijdelijk opgedoekt geweest en pas in 1990 nieuw leven ingeblazen.

Ze hebben bij deze wedergeboorte echter de historische kenmerken weten te behouden. Zo richten ze zich bij Lange & Söhne niet op het kwartshorloge, maar houden ze vast aan de mechanische werking. Dit was immers waar het allemaal mee begon. Daarnaast zijn horloges van Lange & Söhne te herkennen aan hun complexiteit.  

 

15. OMEGA

OMEGA is ook een van de bekendste luxe horlogemerken voor heren. Opgericht in Zwitserland in 1848 richten ze zich voornamelijk op de kwaliteit van horloges. In vergelijking met andere producenten had OMEGA een vooruitstrevende eigenschap genaamd coaxiale echappement. Voordeel van dit mechanisme was dat er nauwelijks nog smeer nodig was, waardoor het aantal onderhoudsbeurten van een horloge drastisch gereduceerd kon worden.

Een andere bijzondere gebeurtenis voor OMEGA was de horlogeselectie van NASA. Zo werd de Speedmaster van OMEGA bijvoorbeeld gedragen door de astronauten tijdens de eerste bemande maanlanding in 1969.

Tegenwoordig richt OMEGA SA zich vooral op het ontwikkelen van duikhorloges.  

 

16. Patek Philippe

In 1851 werd het Zwitserse merk Patek Philippe opgericht. Dit merk richt zich vooral op het maken van klassieke horloges, maar doet dit op een unieke manier.

De meest bijzondere uurwerken van Patek Philippe zijn overigens geen polshorloges, maar zakhorloges genaamd Calibre 89. In 1989 werden er vier horloges, één van geelgoud, één van witgoud, één van roségoud en één van platinum, ontwikkeld. Deze horloges bevatten 1728 componenten, hebben 33 functionaliteiten en zijn gemaakt van 18-karaats goud of platinum. Hierdoor worden ze omschreven als de meest gecompliceerde horloges ter wereld. De waarde van de horloges reikt tot enkele al dan niet tot tientallen miljoenen.  

 

17. Rolex

De volgende in deze lijst met luxe horlogemerken voor heren behoeft nauwelijks een introductie. Rolex is een van de machtigste horlogemerken ter wereld en is voor vrijwel iedereen bekend.

Rolex is van oorsprong Engels en werd in 1905 opgericht. Onderscheidend aan Rolex is de horlogekast. In 1925 werd namelijk de Oyster ontwikkeld. Een waterdichte, vuilwerende en schokbestendige horlogekast die zelfs na een duik in de 11 kilometer diepe Marianentrog nog steeds functioneerde.

Naast de onderscheidende horlogekast is Rolex ook te herkennen aan zijn duurzaamheid, kwaliteit en exclusiviteit.  

 

18. Seiko

Ook met het luxe horlogemerk voor heren Seiko maken we een klein uitstapje. Dit horlogemerk is namelijk Japans en opgericht in 1881.

Seiko richt zich, bijvoorbeeld in tegenstelling tot Lange & Söhne, voornamelijk op het op grote schaal fabriceren van kwartshorloges. Dit zijn horloges waarbij de tijd bepaald wordt door trillingen van kristallen, zogenoemde kwartskristallen.

Naast het maken van horloges richt Seiko zich ook op andere tijdwaarnemingen. Is het u bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat veel sportevenementen, zoals de Olympische Spelen, de tijdwaarneming uitbesteden aan Seiko?

 

19. Swatch

Ook Swatch is een van de horlogemerken voor heren die de meeste van ons wel zullen kennen. Hoewel het bedrijf al sinds 1983 bestaat, heeft Swatch vooral de laatste jaren een enorme sprong gemaakt.

De horloges hebben in vergelijking tot veel andere merken in deze lijst een modern uiterlijk en werden direct gezien als mode-item. De ongekende populariteit van Swatch was daarnaast ook te danken aan de prijs. Deze is namelijk relatief goedkoop. Dit doet overigens niets af aan de kwaliteit. Door de techniek rondom de kwartskristallen te combineren met de Zwitserse kwaliteit zijn deze horloges van eersteklas kwaliteit.

 

20. Vacheron Constantin

We sluiten deze lijst met luxe horlogemerken voor heren af met Vacheron Constantin. Dit horlogemerk is in 1755 opgericht in Zwitserland. Het merk kenmerkt zich door de kleine oplages van hun klassieke horloges die volgens de kenner een sober en ietwat ouderwetse uitstraling hebben.

Dat de oplages klein zijn, is echter niet meer dan logisch. Bij Vacheron Constantin wordt het oude ambacht van horloges maken in ere gehouden. Elk exemplaar wordt helemaal met de hand gemaakt.  

 

Een horloge kopen zou als man geen probleem hoeven te zijn. Zoals deze lijst laat zien zijn er tientallen luxe horlogemerken voor heren. Het ene merk duurder dan het andere merk, maar stuk voor stuk zullen de horloges een gekozen outfit complementeren en jouw status accentueren.

Wilt u deze lijst van 20 luxe horlogemerken voor heren ook aan vrienden laten lezen?

Deel dit bericht dan op social media.