Skip to content
Ga terug

Een herenportemonnee kopen: houd de hand niet op de knip!

Hoewel we er misschien niet zo bij stilstaan, is een portemonnee een belangrijk onderdeel van onze garderobe. We dragen hem immers dagelijks bij ons en halen hem ook regelmatig tevoorschijn. Dan wil je natuurlijk wel dat je portemonnee er toonbaar uitziet! Daarnaast is een portemonnee niet slechts een bewaarplaats voor je geld. Een portemonnee is iets persoonlijks, je bewaart er immers persoonlijke spullen in zoals je pinpas, rijbewijs of ID-kaart. Misschien bewaar je ook wel foto's van dierbaren in je portemonnee. Dan wil je natuurlijk wel een portemonnee die er goed uitziet én praktisch is. In dit artikel gaan we wat dieper in op de portemonnee. Want waar komt deze eigenlijk vandaan? En ga je een herenportemonnee kopen, waar moet je dan op letten?

De portemonnee

De portemonnee zoals wij hem vandaag de dag kennen, ontstond pas na de Tweede Wereldoorlog. Maar het begin van de portemonnee gaat al verder terug. Eeuwen geleden werd er alleen met muntgeld betaald, briefgeld bestond nog niet. Een portemonnee met aparte vakjes was dus ook niet nodig. Geld werd bewaard in een buidel die aan de riem werd gehangen. Na verloop van tijd werd deze buidel kleiner en handzamer zodat de buidel ook in een jaszak gedragen kon worden. Het werd een soort klein zakje met een metalen beugel. Vaak waren deze zakjes rijkelijk versierd.

In de 19e eeuw komt de pantalon in de mode. Hierdoor wordt de portemonnee weer aangepast: het ontwerp wordt platter, zodat hij in de broekzak past. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat de portemonnee zoals wij hem nu kennen. Briefgeld wordt vanaf dat moment meer en meer gebruikt en ook de creditcard wordt uitgevonden. Daarom krijgt de portemonnee verschillende vakjes voor pasjes en een apart vak voor briefgeld. De naam portemonnee komt uit het Frans. Het is een combinatie van de Franse woorden porter, wat dragen betekent, en monnaie, wat munt betekent.

Een herenportemonnee kopen

Het klinkt zo simpel: een herenportemonnee kopen. Maar juist omdat de portemonnee zo'n belangrijk onderdeel van de garderobe is, is het toch verstandig om even na te denken voordat je een beslissing neemt. Vooral voor heren is de portemonnee een belangrijk onderdeel van de garderobe. Wat dames hebben met hun handtas, hebben heren met hun portemonnee. Ze hebben een sterke band, zo lijkt het, en de portemonnee heeft een prominente plaats in de broek- of binnenzak. En die band met je portemonnee krijg je niet als je niet de juiste portemonnee aanschaft.

Daarom hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet waar je over na kunt denken bij het kopen van een herenportemonnee.

 

null

De indeling

Elke portemonnee heeft een andere indeling. Met of zonder apart vakje voor muntgeld, veel of weinig vakjes om pasjes in op te bergen... de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is daarom verstandig om, voordat je een portemonnee aanschaft, goed na te denken over wat je belangrijk vindt. Heb je veel pasjes? Dan is het verstandig een portemonnee te kiezen waar je deze in kwijt kunt. Heb je veel muntgeld, of eigenlijk heel weinig? Dan kun je aan de hand daarvan bepalen of je een portemonnee wilt met een apart muntgeldvakje.

De maat

Ga je een herenportemonnee kopen? Denk dan ook goed na over de grootte van de portemonnee. Wil je hem in je broek- of binnenzak dragen? Kijk dan eerst of de portemonnee die je op het oog heeft ook daadwerkelijk past. Daarnaast geldt ook: hoe groter de portemonnee, hoe meer rommel er in kan, en er waarschijnlijk ook in zal gaan. We zijn vaak geneigd om van alles in onze portemonnee te 'hamsteren'. Bonnetjes, kortingspasjes, munten van een evenement die niet gebruikt zijn; het verdwijnt vaak allemaal in de portemonnee. Hierdoor wordt je portemonnee uiteindelijk één grote verzameling van spullen die je eigenlijk niet dagelijks nodig heeft maar wel met je meesleept.

Niet alleen is dit erg onhandig, zo'n uitpuilende portemonnee ziet er ook slordig uit. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je in je beste pak een zakendiner afrekent en een volgepropte, slordige portemonnee tevoorschijn moet halen.

null

Het materiaal

De meeste herenportemonnees zijn gemaakt van leer of kunstleer. Omdat portemonnee veel gebruikt en dagelijks bij je draagt, is het belangrijk dat deze van een slijtvast materiaal is. Je kunt daarom het beste kiezen voor echt leer.

Leer is een materiaal dat jaren mee kan gaan en ontzettend stevig is. Je kunt controleren of een portemonnee van leer is door er aan te ruiken. Leer heeft een authentieke geur. Bij portemonnees van echt leer zal er ook in de portemonnee het bekende leerkeurmerk staan. Dit keurmerk heeft de vorm van een dierenhuid waarin 'Echt Leder' staat.

De hoeken

De hoeken van een portemonnee zijn ook een enigszins belangrijk element. Er zijn namelijk portemonnees met vierkante en ronde hoeken. Over het algemeen zijn de portemonnees met ronde hoeken mooier. Deze zijn vaak netter afgewerkt dan de portemonnees met vierkante hoeken.

Buiten het esthetische aspect is er ook nog het praktische aspect. Portemonnees met ronde hoeken zijn vaak meer slijtvast dan portemonnees met vierkante hoeken. De portemonnees met ronde hoeken glijden veel makkelijker uit je zak en zullen hierdoor minder snel slijten.

null

De kleur

Ga je een herenportemonnee kopen, dan is ook de kleur van de portemonnee belangrijk. Natuurlijk moet dit om te beginnen een kleur zijn die je mooi vindt. Het beste kun je een portemonnee kopen in één kleur, zonder allerlei versieringen erop. Voor vrouwen is een portemonnee met versiering prima, voor een man is een effen portemonnee beter passend. Zo kom je serieus over. Stel dat je een zakendiner hebt, je gaat afrekenen en haalt een portemonnee met Batman erop uit je broekzak... Hoe serieus zullen je zakenrelaties je dan nemen?

Daarnaast is het bij de kleur ook belangrijk om na te denken waar je de portemonnee gaat bewaren. Draag je de portemonnee in je broekzak en draag je vaak een spijkerbroek? Houd er dan rekening mee dat je jeans kunnen afgeven op je portemonnee. Vooral wanneer je een lichte portemonnee kiest, bestaat het risico dat hij verkleurt dankzij je jeans. Kijk dus bij het kiezen van de kleur naar wat je mooi vindt, maar ook wat praktisch is.

Goedkoop is duurkoop

Zoals bij veel producten, geldt dit ook bij portemonnees: goedkoop is vaak duurkoop. Je wilt immers een portemonnee die slijtvast is, lang mooi en heel blijft en waar je lang plezier van zult hebben. Je kunt dan beter investeren in een wat duurdere portemonnee van leer, dan een goedkopere variant kopen die je al snel weer weg kunt doen omdat hij stuk is. En wanneer je een duurdere portemonnee koopt, maar hier wel jaren mee doet, is deze zijn geld dus zeker waard.

Verschillende herenportemonnees

Bij het woord 'herenportemonnee' denk je waarschijnlijk gelijk aan de standaard portemonnee die al jaren wordt gebruikt, en die je waarschijnlijk zelf ook in je broekzak heeft zitten. Toch zijn er ook nog een aantal andere typen 'portemonnees'. Onze behoeften zijn door de jaren immers veranderd, en daar is handig op ingespeeld. Mocht je een 'gewone' portemonnee niet handig vinden, dan is er vast wel een ander model dat aansluit op je wensen!

null

Billfold

Een billfold is het meest bekende model herenportemonnee. De naam verraadt al wat er gebeurt bij de deze portemonnee: het briefgeld wordt dubbel gevouwen (bill - fold). Ga je een herenportemonnee kopen, dan kom je dit model gegarandeerd veelvuldig tegen. Deze portemonnee is praktisch en past goed in de broekzak. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom hij zo populair is.

De billfold heeft een vakje voor briefgeld, ruimte om pasjes op te bergen en eventueel een apart vakje voor muntgeld. Er is een billfold-model dat één keer opengeklapt kan worden, en een model dat twee keer opengeklapt kan worden.

null

Coat wallet

De coat wallet is een portemonnee die speciaal ontworpen is om te dragen in de binnenzak van je pak. Deze portemonnee heeft plek voor briefgeld en pasjes en dankzij het lange, smalle ontwerp kan hij gemakkelijk in de binnenzak gedragen worden.

Deze portemonnee is ideaal voor de mannen die vaak een pak dragen. Een 'normale' portemonnee is in een pak namelijk vaak goed zichtbaar en dat ziet er wat slordig uit. Met deze coat wallet heb je daar geen last van.

null

Telefoonhoesje

Wat we steeds vaker zien is dat een telefoonhoesje wordt gebruikt als portemonnee. Zo'n hoesje bevestig je aan je telefoon en kun je aan de voorkant openklappen. Aan de binnenkant heb je dan ruimte om pasjes op te bergen en soms kun je er ook wat briefgeld kwijt. Voor muntgeld is in een telefoonhoesje over het algemeen geen ruimte.

Aangezien we tegenwoordig onze smartphone overal mee naar toe nemen, is dit niet zo'n gek idee!

null

Pashouder

Uiteraard zijn er ook mannen die eigenlijk nooit brief- en muntgeld op zak hebben. Dan is een uitgebreide portemonnee ook overbodig. Daarom zijn er speciale pashouders ontworpen.

Een soort versimpelde portemonnee, waarin je alleen pasjes kunt opbergen. Er is geen ruimte voor briefgeld of muntgeld. Pashouders zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, van leer tot kunststof.

Deze of deze portemonnee?

Hoewel het simpel lijkt, zijn er dus toch wel wat dingen om rekening mee te houden. Ga je een herenportemonnee kopen, dan is het belangrijk dat je de juiste kiest. Denk daarom goed na over de keuze van de indeling, de vorm, het materiaal en de kleur van de portemonnee. Een portemonnee is een verlengstuk van de persoonlijkheid van de man, zoals de handtas dat is voor de vrouw. Met een slordige, gerafelde canvas portemonnee kun je echt niet aan komen zetten!