Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Geen pillen meer: pluisjes verwijderen én voorkomen doe je zo!

Je kent het vast wel: je hebt net een nieuwe trui gekocht, en na slechts één keer wassen zit de hele trui vol met pluisjes. Hierdoor ziet die mooie nieuwe trui er ineens uit alsof je hem al drie jaar non-stop draagt. Gruwelijk irritant zijn ze, die pluisjes, ook wel pillen genoemd. Pluisjes verwijderen van je kleding, hoe pak je dat aan? Bestaat er een pluisjesverwijderaar die werkt? Of beter nog: hoe voorkom je pluisjes op je kleding?! Wij zochten voor je uit hoe je pluizen van je trui kunt verwijderen én hoe je je toekomstige nieuwe lievelingsitems behoedt voor een pluizen-plaag!

Pluizen en haren verwijderaar

Het hebben van kleine pluisjes of haren op je kleding is erg vervelend. Ze zorgen ervoor dat een kledingstuk er al snel oud en onverzorgd uitziet, terwijl je het kledingstuk misschien pas net gekocht hebt. Want ook een nieuwe wollen trui kan al direct pluisjes afgeven. Erg zonde natuurlijk, toch betekenen deze pluisjes niet dat je je kledingstuk direct weg kunt gooien. Zo kun je pluisjes op je kleding laten verwijderen door deze naar de stomerij te brengen. Maar er zijn ook een aantal manieren om zelf de pluisjes van je fijne wollen trui of jas te verwijderen! Om je te helpen je favoriete kledingstuk weer pluisvrij te maken, zetten we de beste methodes voor je op een rijtje. Dus lees deze tips en word een geoefende pluisjesverwijderaar!

null

Pluizen en haren verwijderen met een pluizendief


Blijkbaar hebben veel mensen last van die vervelende pillen, want er is zelfs een speciaal apparaatje uitgevonden om pluisjes van kleding te verwijderen: de pluizendief! De pluizendief wordt ook wel ontpiller of pluizentondeuse genoemd. Met dit handige apparaat scheer je de pluisjes van je kleding af. Dankzij een handig beschermkapje voor de mesjes, is het risico op gaten minimaal. Wel is het belangrijk dat je je kleding op een vlakke ondergrond legt en dat je met de pluizendief niet te hard op de stof drukt. Wat ons betreft is dit een ideale uitvinding!

Bekijk deze ontpiller

Pluizen en haren verwijderen met een pluizenborstel

Een pluizenborstel is enigszins vergelijkbaar met een kledingroller: beiden zijn gemaakt om pluisjes en haartjes van kleding te verwijderen. Een kledingroller is echter vaak een rol waar een soort plakband omheen zit, waaraan de haartjes en pluisjes blijven kleven. Een pluizenborstel is een borstel met een fluwelen stuk stof waar de haartjes en pluisjes aan blijven kleven. Rol de pluizenborstel steeds in dezelfde richting over je kledingstuk om de pluisjes te verwijderen. Zodra je klaar bent, maak je de pluizenborstel gemakkelijk schoon door met je hand in tegengestelde richting over de borstel te gaan. De pluisjes komen op deze manier gemakkelijk van de borstel af. Een pluizenborstel is vooral geschikt voor het verwijderen van loszittende pluisjes. Bij pillen die nog aan de kleding vastzitten, werkt een pluizenborstel echter niet altijd goed.

Pluizen en haren met een scheermesje

Het klinkt misschien een beetje eng om je kleding met een scheermes te lijf te gaan, maar het werkt wel! Met een wegwerpmesje verwijder je heel handig de pluisjes van je kleding. Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!

Tip: Vind je het scheren toch wat risicovol? Gebruik dan eerst een botter scheermesje om de kans op gaten te verkleinen!

Pluizen en haren met een schoenborstel

Wat te doen wanneer je wollen trui pluist? Je kent wellicht wel de rubberen schoenborsteltjes waarmee je suède damesschoenen of herenschoenen behandelt. Met deze borsteltjes kun je ook pluisjes van kleding verwijderen. Door met dit borsteltje over bijvoorbeeld je pluizige trui te gaan, borstel je de pillen van je trui af. Let er op dat je hierbij in één richting borstelt.

Met een puimsteen en een kledingroller

Een andere methode om pluisjes van je kleding te verwijderen, is door deze te behandelen met een puimsteen. Hoewel een puimsteen over het algemeen gebruikt wordt om eelt te verwijderen, is deze ook geschikt om pluisjes van je kleding te verwijderen. Wrijf met een puimsteen over de gebieden waar zich pillen hebben gevormd en behandel je kledingstuk vervolgens na met een kledingroller. Je zult zien dat een groot deel van je pluisjes verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Pluizen en haren met een nagelschaartje

Als er slechts een paar pluisjes op je trui zitten, kun je deze eveneens verwijderen met een nagelschaartje. Trek de pillen omhoog en knip ze voorzichtig af. Dit kan ook met een gewone schaar, maar dan bestaat er een kans dat je je kledingstuk beschadigt. Een nagelschaartje is kleiner en meestal ook wat minder scherp, zo verklein je dus de kans dat je in je kleding knipt. Zitten er echter heel veel pillen op je kleding, dan is het stuk voor stuk afknippen van de pluisjes geen aanrader. In dat geval kun je beter gebruikmaken van een van de andere bovenstaande manieren om pluizen van je kleding te verwijderen.

Pluisjes op wasgoed verwijderen of beter nog: voorkomen!

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Pluisjes van je kleding verwijderen kun je na het lezen van bovenstaande tips als de beste, maar het liefst wil je natuurlijk je kleding zo lang mogelijk mooi houden. Het helemaal voorkomen van pluisjes op je kleding is bijna onmogelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het pillen aanzienlijk te verminderen. Met onderstaande tips kun je pluisjes op je kleding voor een groot deel voorkomen.

Pluisjes op wasgoed voorkomen: volg het waslabel

Het klinkt zo logisch, toch doen we het niet altijd: het wasvoorschrift volgen. Het gebeurt je vast weleens dat je een kledingstuk iets te heet wast, of in de droger gooit terwijl dat volgens het label eigenlijk niet mag. En je bent niet de enige, hoor! Toch is het natuurlijk het beste om kledingstukken te wassen volgens het voorschrift, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Zo'n label zit er immers niet voor niets in...

Pluisjes op wasgoed voorkomen: was kleding binnenstebuiten

De pillen op kledingstukken ontstaan door wrijving, die onder andere plaatsvindt tijdens het wassen. Door kleding binnenstebuiten te wassen haal je deze wrijving niet weg. Je zorgt er echter wel voor dat je kledingstukken met de binnenkant tegen elkaar aan schuren. En het hebben van pluisjes aan de binnenkant van je trui is toch wat minder erg!

Pluisjes op wasgoed voorkomen: kies het juiste wasprogramma

Ook deze tip klinkt erg logisch, maar gebeurt niet altijd. Het juiste wasprogramma gebruiken voor je kleding is belangrijk om pluisjes op je kleding te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wollen kleding altijd echt op het programma voor wol wast. Hiermee ga je pluisvorming gedeeltelijk tegen.

Pluisjes op wasgoed voorkomen: gebruik een speciale waszak

Kledingstukken die extra gevoelig zijn voor pillen, kun je het beste niet samen wassen met kleding waar 'scherpe' voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een rits, aan zitten. Nog beter is het om de pluisgevoelige kleding in een speciale waszak te wassen. Door de kleding in een waszak te wassen voorkom je dat de pluisgevoelige kleding onnodig tegen andere kledingstukken aan schuurt. Hierdoor ontstaan minder snel pillen.

Pluisjes op wasgoed voorkomen: droog je kleding aan de (buiten)lucht

We gaven het al eerder aan: de droger is niet ideaal voor kleding die 'pluisgevoelig' is. Door de ontelbare omwentelingen die de kleding in de droger maakt, ontstaat ontzettend veel wrijving - en wrijving zorgt voor pillen. Om pluisjes op je kleding te voorkomen is het daarom beter om je kleding te laten drogen aan de (buiten)lucht. Als je je kleding in de zomer buiten in de zon hangt, is deze binnen een mum van tijd droog! In de winter kan het wat langer duren voordat je kleding droog is - leg je lekkere wollen truien in de winter daarom binnen op het droogrek - maar het is het wachten zeker waard. Je wollen kleding blijft zo een stuk mooier. En wat heb je liever: kleding die snel droog is, maar er onverzorgd uitziet, of kleding die wat langzamer droogt maar nog oogt als nieuw?

Tip: Wil je je kleding toch graag in de droger drogen? Stop pluisgevoelige kleding dan in een waszak, zo verminder je de wrijving met andere kledingstukken.

Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer

Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen! Helaas is dit echter geen permanente oplossing, maar voor eventjes helpt het wel. Daarnaast wordt je wollen trui hier ook minder statisch van. Twee vliegen in één klap dus! Hoewel het bijna onmogelijk is om het pillen van kleding helemaal tegen te gaan, weet je nu in ieder geval wat je kunt doen om het zo veel mogelijk te voorkomen. En ook wanneer het kwaad al geschied is, kun je nu dankzij deze tips handig en snel de pluisjes van je kleding verwijderen!

Pillen - wat zijn het precies?

De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen. Tijdens het dragen van je kleding ontstaan pillen vooral op plaatsen waar veel wrijving plaatsvindt: onder de oksels, op de ellebogen, in de hals en op het zitvlak (bijvoorbeeld bij jurken en rokken). Bij het wassen, maar ook tijdens het drogen van kleding ontstaat veel wrijving omdat de kleding tijdens dit proces ontelbare keren wordt rondgedraaid. Daarnaast kan een kledingstuk in de wasmachine of droger langs scherpe voorwerpen -zoals de ritssluiting van een broek- schuren. Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen.