Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Zakelijke kleding voor vrouwen: deze do's en don'ts hoor je te kennen

Vrouwen veroveren de arbeidsmarkt. Niet alleen met hun zakelijke inzichten, maar ook met hun feilloze gevoel voor stijl. Nette/zakelijke kleding voor vrouwen zorgt ervoor dat de eerste indruk die ze maken altijd goed is, waarna de weg voor zakelijk succes openligt. Hoe je je zakelijk kunt kleden, lees je in dit artikel. We bespreken wat de regels zijn rondom je bovenkleding, onderkleding, overjas, ondergoed, schoenen, accessoires, haar en make-up. Ook lees je meer over zakelijke kleding dames kiezen op basis van je individuele kledingstijl en je figuur.

Lees meer over:

 • Nette kleding / bovenkleding dames
 • Zakelijke kleding dames / de onderkleding
 • Nette kleding dames / de overjas -Nette kleding / het ondergoed
 • Nette kleding dames / accessoires
 • Zakelijke dameskleding / haar
 • Nette kleding dames / make-up
 • Nette kleding / schoenen: we weten allemaal dat mooie schoenen het plaatsje compleet maken. Je nette kleding of zakelijke outfit is pas een succes wanneer je deze weet te combineren met een mooi paar schoenen.
null

Nette kleding: bovenkleding dames

Vrouwen hebben wat betreft bovenkleding een ruime keuze. Waar mannen het voornamelijk met een colbert en overhemd moeten doen, kunnen vrouwen kiezen voor een nette top of blouse, eventueel in combinatie met een mooie blazer, maar ook voor een stijlvolle jurk. We bespreken de etiquette voor de verschillende items.

Een blouse of top

Als je je als vrouw zakelijk wilt kleden, is het raadzaam om een aantal nette blouses en tops in je kast te hebben hangen. Let er hierbij op dat de mouwen lang genoeg, maar niet té lang zijn. De ideale lengte ligt ter hoogte van je pols of je elleboog. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende ruimte heeft bij je borsten. Zeker bij het dragen van een blouse is dit een belangrijk punt. Het is van belang dat je de knopen kunt sluiten, zonder dat de stof gaat trekken.

De jurk

Zakelijke kleding voor vrouwen bestaat vaak niet alleen uit een nette blouse of mooie top, maar ook uit een stijlvolle jurk. Hiervoor gelden eveneens een aantal regels. Ten eerste is het bijvoorbeeld belangrijk dat je jurk niet te kort is. Dit wordt in de zakelijke wereld snel als ordinair gezien. Door jurken te dragen die op je knie vallen, zul je nooit als zodanig bestempeld worden. Zorg er daarnaast voor dat je zakelijke jurk voorzien is van kleine mouwtjes, zodat je schouders bedekt zijn.

null

De blazer

Ook de blazer is een item dat niet mag ontbreken in de kledingkast van een carrièretijger. Kwalitatieve blazers kunnen in veel situaties gedragen worden en laten zich gemakkelijk combineren. Zeker als je kiest voor mooi getailleerde exemplaren in rustige kleuren, zoals zwart en grijs. Maar ook een blazer in een kleur kan je zakelijke outfit een smaakvol accent geven.

Kleurgebruik

Op de werkvloer wordt het over het algemeen niet gewaardeerd als je verschijnt in opvallend gekleurde kleding. Kleed je daarom in neutrale, rustige kleuren, zoals zwart, grijs, taupe en nude en leg eventueel accenten met meer uitgesproken tinten, zoals rood, oranje en blauw.

Bloot en uitdagend

Ongeacht je kledingkeuze, geldt voor zakelijke kleding voor vrouwen dat de bovenkleding niet te bloot of uitdagend mag zijn. Probeer je decolleté bijvoorbeeld zoveel mogelijk te bedekken, zodat dit bescheiden blijft of helemaal niet zichtbaar is. Wist je dat je bij Van den Assem ook terecht kunt voor trendy kledingitems?

Zakelijke kleding dames: de onderkleding

Naast bovenkleding bestaat zakelijke kleding voor vrouwen natuurlijk ook uit onderkleding. We bespreken hoe je je zakelijk kunt kleden met behulp van een rok of pantalon.

null

De pantalon

Een pantalon is een nette broek. Over het algemeen is deze niet van spijkerstof gemaakt en heeft hij een neutrale kleur, zoals zwart of donkerblauw. In een informele werkcultuur is een nette jeans echter ook toegestaan. Let er in dit geval op dat je jeans geen slijtagesporen vertoont. De lengte van je pantalon komt over het algemeen tot op je schoenen. In de zomer of op warme dagen is een broek die tot net boven je enkels valt echter ook toegestaan. Zeker met het juiste paar damesschoenen zoals pumps, enkellaarsjes of instapschoenen kun je op deze manier een erg zakelijke en vrouwelijke look creëren.

De rok

Rokken zijn er in tientallen varianten. Je hebt de keuze uit zwierige en zomerse rokken of uit strakke en stijlvolle rokken. Met het oog op de zakelijke etiquette zijn kokerrokken met een blinde sluiting uitermate geschikt. Deze zijn vrouwelijk en stijlvol en geven je daarnaast een zelfverzekerde uitstraling. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de lengte van je kledingstuk. Een te korte rok wordt net als een te korte jurk snel als ordinair bestempeld. Houd daarom ook in dit geval een lengte tot op of net boven je knie aan.

De panty

Veel vrouwen worstelen met de vraag of een panty wel of niet bij zakelijke kleding voor vrouwen hoort. In principe is dit afhankelijk van de cultuur binnen je organisatie. Is deze erg strikt, dan worden blote benen waarschijnlijk niet gewaardeerd. Zorg in dit geval dus altijd dat je een panty aantrekt en een reserve-exemplaar in je tas stopt. De kleur van je panty is zwart of nude. In dit laatste geval is het belangrijk dat je panty je eigen huidskleur zoveel mogelijk evenaart. Bij een huidkleurige panty is het de bedoeling dat deze niet of nauwelijks opvalt. Dit geldt overigens niet alleen voor de kleur, maar ook voor de glans in het materiaal. Werk je in een organisatie die wat minder strenge zakelijke kledingvoorschriften hanteert, dan zijn blote benen in de zomer geen probleem. Zorg er dan wel voor dat je benen goed verzorgd en onthaard zijn. Behoefte aan inspiratie?

null

Zakelijke dameskleding : haar

Vrouwen hechten erg veel waarde aan hun coupe. Ze gaan daarom geregeld naar de kapper en verzorgen hun haar tot in de puntjes. Als we het over zakelijke kleding voor vrouwen hebben, is dat maar goed ook, want een onverzorgd kapsel kan je outfit een flinke deuk doen oplopen. Zorg er dus voor dat je kapsel verzorgd oogt, niet in de klit zit en eventuele uitgroei niet zichtbaar is. Je kunt je kapsel los, in een staart, vlecht of opgestoken dragen.

Nette kleding dames: make-up

We sluiten dit artikel over zakelijke kleding voor vrouwen af met het bespreken van uw make-up. Ook hier gelden een aantal (ongeschreven) regels.

De parfum

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Houd het subtiel. Het is voor niemand prettig om te werken in een overdaad aan geuren, ook al zijn deze aangenaam.

De nagels

Met je nagels kun je uitpakken. In vrijwel iedere kleur is een nagellak verkrijgbaar, waardoor je altijd in staat bent om je nagellak te matchen met je outfit. Zorg er wel voor dat je nagels niet te lang zijn. Dit werkt in de eerste plaats niet fijn, maar geeft daarnaast ook een ordinaire draai aan je outfit. Tot slot is het belangrijk om je nagels regelmatig te reinigen, zodat je nooit met afgebladderde nagellak op kantoor verschijnt. Hier scoor je geen punten mee.

De juiste balans

Make-up kan je helpen om je sterke gezichtskenmerken te versterken. Denk bijvoorbeeld aan je ogen of uw hoge jukbeenderen. Make-up is dan ook zeker iets dat bij zakelijke kleding voor vrouwen hoort, mits je de juiste balans weet te vinden. Je make-up mag niet te zwaar, maar zeker ook niet te licht zijn.

De basis: stijl en lichaamsvorm

Iedere vrouw heeft een andere stijl. De een kleedt zich graag klassiek en vrouwelijk, terwijl de ander liever wat stoerdere kleding aantrekt. Bij het selecteren van je zakelijke kleding, is het belangrijk om deze stijl vast te houden. Je hoeft zich tenslotte niet anders voor te doen dan je bent. Bovendien is er voor elke stijl zakelijke kleding voor vrouwen beschikbaar. Naast je eigen stijl is het belangrijk om ook rekening te houden met je lichaamsbouw. De variëteit in lichaamsvormen bij vrouwen zorgt ervoor dat niet alle kleding je pluspunten altijd optimaal accentueert en dat is over het algemeen toch waar we als vrouw naar streven. Ook als we ons zakelijk kleden. Nu je weet waar de basis ligt, wordt het tijd om dieper in te gaan op achtereenvolgens de bovenkleding, de onderkleding, je overjas, de schoenen, het ondergoed, de accessoires, je haar en je make-up.

null

Samenvattend: Alle do's en don'ts op een rij

In dit artikel hebben we een hoop besproken over de do's en don'ts van zakelijke kleding voor vrouwen. Om het overzicht te bewaren, hebben we alle punten nogmaals voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de do's

 • Kleed je volgens je eigen stijl;
 • Kleed je naar je lichaamsvorm;
 • Bedek je decolleté. Een bescheiden decolleté is aanvaardbaar;
 • De ideale mouwlengte voor je top of blouse is tot de polsen of ellebogen;
 • Zorg dat de stof van je top niet trekt rond je borsten;
 • Een gepaste lengte voor je jurk of rok is tot op of net boven de knie;
 • Kies voor items met neutrale kleuren en leg accenten met uitgesproken tinten;
 • De lengte van je broek is tot op de damesschoen of tot net boven de enkels;
 • Draag een kokerrok met blinde sluiting;
 • Zowel een panty als blote benen worden geaccepteerd;
 • Draag een lange overjas;
 • Draag pumps of stijlvolle sneakers in neutrale kleuren;
 • Kies voor een stijlvolle, kleine tas;
 • Gebruik een vleugje parfum;
 • Zorg voor de juiste balans wat betreft uw make-up.

Dit zijn de don'ts

 • Een diep decolleté;
 • Kleding die te bloot of uitdagend is;
 • Jeans (tenzij er een informele cultuur geldt bij uw organisatie);
 • Kleding in felle kleuren;
 • Blote schouders;
 • Een leren overjas;
 • Schoenen met een open teen, sandalen of slippers;
 • Zichtbaar ondergoed onder je kleding;
 • Een overdaad aan sieraden;
 • Een onverzorgd kapsel;
 • Afgebladderde nagellak.