Skip to content
Ga terug

Een stap voor stap beschrijving om je perfecte outfit voor een zomerbruiloft samen te stellen

De liefde wordt in de zomer massaal gevierd. Het ene na het andere koppel binnen je familie- of kennissenkring besluit om in deze warme maanden een nieuwe stap in de relatie te zetten en voortaan als man en vrouw door het leven te gaan. Er wordt een dag gekozen waarop deze feestelijke mijlpaal gevierd gaat worden en je bent hiervoor uitgenodigd! Na het lezen van de uitnodiging slaat de eerste blijdschap echter al snel om in stress. Wat is een geschikte outfit voor een zomerbruiloft? En wat zijn de regels rondom de gewenste dresscode eigenlijk precies?

In dit artikel gaan we hier dieper op in. We vertellen je onder andere welke regels gelden voor de moeder van de bruid en hoe zowel avondgasten als daggasten zich dienen te kleden.

Speciale aandacht voor de moeder van de bruid

De bruiloft van je dochter is natuurlijk een speciale dag waarop je er picobello uit wilt zien. Je mag deze dag flink uitpakken en echt iets van je uiterlijk maken. Ook jij staat als moeder van de bruid immers in de spotlight. Maar wist je dat er voor jou speciale regels gelden wat betreft het selecteren van je outfit?

Zo heb je als moeder van de bruid het privilege om een witte jurk, een wit mantelpak of een wit broekpak te dragen. Als je dit doet, is het wel belangrijk om je outfit af te stemmen op de outfit van je dochter. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde kleurschakering of voor hetzelfde materiaal. Daarnaast ben je ook als je geen wit draagt vrij om je kleding af te stemmen op die van je dochter. Dit kun je bijvoorbeeld doen door kleuren uit het bruidsboeket terug te laten komen in je outfit. Een mooie damespump in bijpassende kleur, maakt je outfit compleet. 

Ben je de moeder van de bruidegom? Dan gelden er helaas geen speciale regels. Je dient zich te kleden zoals alle andere bruiloftsgasten.

Daggasten en avondgasten

Om te bepalen hoe je je dient te kleden voor de aanstaande bruiloft, is het belangrijk om te controleren of je bent uitgenodigd als daggast of als avondgast. Tijdens een bruiloft wordt hier vaak onderscheid in gemaakt.

Je bent uitgenodigd als daggast

Bron: Madamepoppy.nl

Als je door het bruidspaar bent uitgenodigd als daggast, ben je een belangrijke factor voor beiden. Steevast worden vaders en moeders, broers en zussen, opa’s en oma’s, goede vrienden en natuurlijk de getuigen uitgenodigd als daggast. Ook eventuele partners van bovengenoemden kunnen uitgenodigd worden als daggast.
 
Als daggast zijn er een aantal subtiele regels waar je je aan dient te houden. Zo wordt het in de eerste plaats niet gewaardeerd als je in het zwart verschijnt. Je bent immers op een bruiloft, niet op een begrafenis. Natuurlijk geldt er een uitzondering op deze regel als de dresscode vraagt om een zwarte outfit. 
 
Daarnaast draag je als daggast meestal een corsage. Deze is qua kleur over het algemeen afgestemd op de kleuren van het bruidsboeket en zal dus niet altijd bij je jurk passen. Toch dien je de corsage te dragen. Heb je geluk en kiezen de bruid en de bruidegom ervoor om corsages te laten maken in meerdere kleuren? Kies dan een kleur die het best past bij je outfit. Als vrouw draag je de corsage op je linkerschouder en zorg je dat de steel schuin omhoog steekt.

Je bent uitgenodigd als avondgast

Ook de avondgasten spelen een grote rol in het leven van het bruidspaar. Familie van het bruidspaar, vrienden, de buren, kennissen en collega’s worden vaak uitgenodigd om tot in de late uurtjes samen de liefde te vieren. Als avondgast mag je, in tegenstelling tot de daggasten wel zwart dragen. Je dient echter geen corsage te dragen.

In iedere gelegenheid de perfecte outfit voor een zomerbruiloft

Bron: Madamepoppy.nl

Bij het selecteren van je outfit voor een zomerbruiloft is het niet alleen belangrijk dat je de juiste kleding selecteert, maar ook dat je je outfit op de juiste manier complementeert met je kapsel, make-up, damesschoenen en accessoires. We bespreken hieronder de verschillende facetten waarmee je de perfecte outfit voor een zomerbruiloft kunt samenstellen. Deze regels gelden zowel voor daggasten als voor avondgasten.

Welke kleding hoort bij welke dresscode

Het selecteren van de juiste kleding is misschien wel de grootste uitdaging. Zeker als je aan een bepaalde dresscode moet voldoen. Om deze reden gaan we hiermee van start. Dit doen we door zeven verschillende dresscodes te bespreken.

1. White tie

We gaan volledig op chic met deze eerste dresscode. White tie wil namelijk zeggen dat je als dame in je zogenoemde avondtoilet dient te verschijnen. Je draagt een lange gala- of baljurk die versierd is met parels, pailletten of kristallen. De jurk loopt idealiter enigszins breed uit en reikt minimaal tot je hak.
 
Bij een dresscode als white tie is het belangrijk dat je er elegant en klassiek uitziet. Dit wil echter niet zeggen dat je niets mag laten zien. Een strapless jurk en chic decolleté passen prima binnen deze dresscode. Om je outfit een chique uitstraling te geven, zul je waarschijnlijk snel naar donkere kleuren grijpen. Echter moet je onthouden dat je naar een zomerse bruiloft gaat. Lichte kleuren passen hier beter bij en krijgen daarom de voorkeur over donkere kleuren.
 
Je maakt je outfit voor een zomerbruiloft af door de juiste accessoires toe te voegen. Denk hierbij aan ringen, armbanden of een mooi collier. Zorg er te allen tijde voor dat de kleur van uw sieraden matcht met de kleur van uw jurk. Bijzonder aan de dresscode white tie is dat er van jou verwacht wordt dat je lange handschoenen draagt. Ringen hoor je onder de handschoen te dragen en armbanden behoor je over de handschoenen te dragen. Tot slot dien je geen horloge te dragen. De tijd is bij een speciale gelegenheid zoals een bruiloft van ondergeschikt belang. Wat betreft schoenen verdienen klassieke pumps hier de voorkeur. 

2. Black tie

Ook de dresscodeblack tie is chic, zij het minder chic dan white tie. Als vrouw dien je een avondjurk met bescheiden decolleté te dragen. Je mag in principe zowel voor een lange als voor een korte jurk kiezen. Ben je echter uitgenodigd voor het diner, draag dan altijd een lange jurk. Een korte jurk is in dit gevalnot done. Ben je alleen uitgenodigd voor het feest, dan mag je wel een korte jurk dragen. Draag in dit geval wel een panty onder je jurk. Blote benen worden niet op prijs gesteld. 

Wat betreft accessoires dien je het minimalistisch te houden. Je draagt bijvoorbeeld geen horloge. Gezelligheid kent immers geen tijd. De hak van je schoen mag hoog zijn. Zorg in dit geval wel dat je in staat bent om hier een avond op te lopen. Vind je dit lastig? Kies dan voor een paar elegante damesschoenen met een kleinere hak. Om je outfit voor een zomerbruiloft helemaal af te maken, zorg je er ook voor dat je schoenen, tas en sieraden met elkaar matchen wat betreft kleur.

3. Cocktail

De volgende dresscode die we bespreken is cocktail. Ook deze dresscode wordt vaak gevraagd bij een zomerse bruiloft. Je hebt vast al een idee wat voor outfit je bij deze gelegenheid mag dragen: de cocktailjurk inderdaad. Dit is een feestelijke jurk die op of boven je knie valt. Je bent niet verplicht om een panty onder je jurk te dragen, maar dit mag wel. Wat betreft kleur, print en materiaal mag je in principe alle kanten op. Uiteraard met uitzondering van wit, crème en alle overige varianten van wit. Je maakt je outfit voor een zomerbruiloft af met een paar mooie hoge hakken, opvallende sieraden en een fraaie clutch.
 
De dresscode cocktail staat het je toe om zich sexy te kleden. Echter zijn er wel grenzen. Zo vermijd je idealiter een te diep decolleté en zorgt je ervoor dat óf je benen óf je borst getoond worden. Beide wordt al snel als te uitdagend beschouwd.
 
Overigens ben je ondanks de naam van deze dresscode niet verplicht om jezelf in een cocktailjurk te hullen. Ook met een chic broekpak voldoe je aan de dresscode. Zorg er dan wel voor dat je je outfit feestelijk maakt. Dit kun je onder andere doen met behulp van je sieraden, je kapsel, je make-up en bijvoorbeeld een paar feestelijke pumpsenkellaarsjes of sandalen.

4. Tenue de ville

Stadskledij. Dat is de letterlijke vertaling van de volgende dresscode. Echter wil dit niet zeggen dat je je in kleding kunt hullen waarmee je naar de stad zou gaan. Je draagt een jurk die op, net boven of net onder je knie valt. Een net mantelpak of een rok met nette blouse of top volstaan ook. Het draait erom dat uw outfit netjes, maar niet te chic is. Het is immers geenblack tie en al helemaal geen white tie.

Om ervoor te zorgen dat je outfit voor een zomerbruiloft voldoet aan de dresscode kies je idealiter voor kleding in lichte kleuren of pasteltinten. Zeker in de zomer is zwart niet gebruikelijk. Daarnaast is het bij deze dresscode officieel niet toegestaan om in blote benen te verschijnen. Echter wordt hier bij warm weer en in de zomer een uitzondering op gemaakt en ben je niet verplicht om een panty te dragen. 

Je maakt je outfit af met een onopvallende tas, halfhoge hakken -zoals pumps of sandalen- of elegante enkellaarsjes. Draag je tot slot een blazer over je jurk, houd deze dan aan. Ook als het warmer weer wordt.

5. Smart casual

We laten de chique dresscodes achter ons en leggen de focus meer op comfort. Bij de volgende dresscode wordt casual kleding gecombineerd met chique accenten. Hierdoor ben je in staat om je netjes te kleden, zonder over de top te gaan.

Wat betreft kleding kun je alle kanten op. Een mooie jurk, een jumpsuit met blazer of vestje of een stijlvolle broek met blouse volstaan allemaal. Kies je voor dit laatste, de broek met blouse, vermijd dan de denim jeans. Tenzij deze zwart is, wordt hij als te casual beschouwd.

Met je accessoires zorg je voor de chique accenten die zo van belang zijn bij een smart casual look. Denk hierbij aan mooie sieraden en een paar smaakvolle pumps of instappers. Net als een denim jeans zijn sneakers uit den boze. Ook deze worden als te casual bestempeld.

6. Summer chic

Ook de dresscode summer chic richt zich op het combineren van casual en chic. De nadruk ligt hier echter wel op zomerse kleding, waardoor het de uitstekende dresscode is voor een zomerse bruiloft. 

De hoeveelheid regels is bij deze dresscode beperkt. Door zomerse kleding te combineren met chique elementen ben je simpelweg al klaar. Een mooie zomerjurk past perfect in dit plaatje, maar ook kleding gemaakt van linnen of katoen is zeer geschikt. Voordeel van deze laatste twee is dat de materialen genoeg lucht doorlaten waardoor eventuele zweetplekken nauwelijks opvallen. Wat betreft kleur kies je voor zomerse kleuren zoals pasteltinten of lichte kleuren. 

Je maakt het geheel af met enkele chique en zomerse accessoires. Denk hierbij aan een mooie zonnebril of een stijlvolle zonnehoed. Een paar mooie pumps of zomerse sandalen maken je outfit voor een zomerbruiloft compleet. Let overigens wel op dat je niet té zomers voor de dag komt. Hoewel de dresscode niet als formeel bestempeld kan worden, ben je wel degelijk aanwezig op een formele gebeurtenis en wordt er toch van je verwacht dat je je gepast kleedt.

7. Pink tie

De laatste dresscode die voor kan komen op een zomerse bruiloft is pink tie. Dit is de meest informele dresscode en staat je toe om te dragen wat je wilt. De focus ligt hier volledig op comfort en niet op presentatie.
 
Hoewel je in principe dus mag dragen wat je wilt, is het niet de bedoeling dat je in je oudste setje op de bruiloft verschijnt. Beter kies je voor je mooiste casual kleding zodat je goed voor de dag komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een katoenen broek, zwarte denim jeans of linnen rok met bijpassende top. 
 
Ook wat betreft accessoires en schoenen ben je vrij om te dragen wat je wilt, maar houd er ook hier rekening mee dat je op een bruiloft bent. Je doet er dus verstandig aan om je schoenen te poetsen.

Haar en make-up

Nu je weet welke kleding je hoort te dragen bij welke dresscode is het van belang om ook je haar en make-up nader te bestuderen. Beide helpen immers om je outfit voor een zomerbruiloft helemaal af te maken.

 

Het kapsel

Wat betreft je kapsel zijn er geen duidelijke regels. Je mag, ongeacht de dresscode, voor een kapsel kiezen dat je bij je outfit voor een zomerse bruiloft vindt passen. Enkele mogelijkheden zijn om je haar op te steken, los te laten hagen en eventueel te krullen of in een mooie paardenstaart of vlecht te binden. Met behulp van haaraccessoires zoals bloemen, kralen, haarspelden en een diadeem kunt je je kapsel een feestelijke touch geven. 

Om gedurende de dag geen spijt te krijgen van de door jou gekozen haardracht, is het belangrijk om de dagen die voorafgaan aan de bruiloft het weerbericht goed in de gaten te houden. Op deze manier kunt je je kapsel aanpassen, mocht het bijvoorbeeld gaan regenen of waaien. Het zou immers zonde zijn als je op iedere foto een verwaaid of verregend kapsel hebt, omdat je het weer niet in ogenschouw hebt genomen.

De make-up

Ook wat betreft de make-up zijn er geen strikte regels. Wel is het belangrijk om, ongeacht de dresscode, voor een natuurlijke en elegante look te gaan. Kies daarom voor natuurlijke tinten en breng hier en daar subtiele kleuraccenten aan, bijvoorbeeld in de vorm van matte lippenstift of felle nagellak. Als je denkt dat je een traantje weg zult pinken, raden we je aan om waterproof mascara en waterproof eyeliner te gebruiken. 

Als je bent uitgenodigd als daggast is het daarnaast belangrijk dat je make-up zowel geschikt is voor overdag als voor 's avonds. Overdrijf dus niet, maar houd je ook niet in.

Tot slot is het net als bij het kiezen van je kapsel belangrijk om ook bij het aanbrengen van je make-up rekening te houden met de vele foto's die gedurende de dag gemaakt worden. Kies voor matte kleuren en vermijd foundation die je huid laat glimmen. Je wilt immers niet de persoon zijn die op iedere foto opvalt door haar glimmende voorhoofd, of wel?

Helemaal klaar voor de feestelijke dag!

Als je als bruiloftsgast bent uitgenodigd op een zomerse bruiloft, kunt je je flink opdoffen. De mogelijkheden zijn wat betreft je outfit voor een zomerbruiloft eindeloos. Wel is het belangrijk dat je het niet te bont maakt. De bruid moet het stralende middelpunt zijn, niet jij. Het is immers haar dag. Houd daarnaast de gewenste dresscode in je achterhoofd bij het selecteren van de juiste outfit. Door je aan deze twee punten te houden, wordt het ongetwijfeld een geslaagde dag die bol staat van liefde en geluk.