Skip to content
Ga terug

Dresscode business casual: als man kun je dit najaar niet zonder deze 10 essentiële items

Is het bij jou op kantoor allemaal wat losser? Ben je niet verplicht om altijd strak in pak en mét stropdas op het werk te verschijnen? Dan is de dresscode business casual bij jou waarschijnlijk leidend. Bij deze dresscode is het belangrijk om zakelijk gekleed te gaan, maar ben je niet verplicht om jezelf voor de volle honderd procent aan de zakelijke kledingetiquette te houden.

Dé checklist voor de dresscode business casual voor heren

Fijn, maar aan de andere kant ook lastig. Welke kledingstukken zijn bijvoorbeeld geschikt voor business casual en welke vallen net buiten de boot? In dit artikel hebben we een handige checklist samengesteld aan de hand waarvan je jouw business casual garderobe samen kunt stellen en uit kunt breiden. Handig!

 

null

Item 1: Een katoenen overhemd (mét print)

Het is voor een zakenman nooit verkeerd om een flinke hoeveelheid katoenen overhemden te hebben. Voordeel van dit type overhemd, is dat het zowel in een chique als in een casual outfit goed gecombineerd kan worden. Ondanks dat je met een katoenen overhemd bij beide outfits uit de voeten kunt, zitten er wel verschillen in katoenen overhemden. Zo wordt een effen wit, marineblauw of zwart overhemd snel gezien als zakelijk, terwijl een overhemd met (drukke) print bestempeld wordt als casual. Om te voldoen aan de dresscode business casual is het daarom verstandig om voor de gulden middenweg te gaan. Niet te casual en niet te zakelijk.

Hoe je dat doet? Draag bijvoorbeeld een overhemd met subtiele print, zoals een streep- of stippenpatroon, dan is het belangrijk dat de print niet té druk is. Er moet immers nog gewerkt worden en het zou zonde zijn als de print van je overhemd jou en je collega’s afleidt.

null

Item 2: Een overhemd van spijkerstof

Een tweede niet te missen item binnen de dresscode business casual is het overhemd van spijkerstof. Zeker in combinatie met een mooi vest (zie item 4) zoals op bovenstaande foto te zien is, kun je met dit item niet fout gaan. Een overhemd van spijkerstof kan overigens ook prima gedragen worden in combinatie met een mooie trui. Nu denk je misschien: maar dan ziet men mijn overhemd toch helemaal niet? 

Klopt, veel van het overhemd is door er een trui overheen te dragen niet zichtbaar. De kans is echter groot dat de manchetten en de boord van je overhemd wel zichtbaar zijn. Ze geven een chique, stijlvolle en elegante touch die je outfit afmaakt tot een zakelijk, maar niet té zakelijk geheel. En als de vrijdagmiddagborrel start kun je je trui uittrekken om in je overhemd van spijkerstof casual voor de dag te komen. 

null

Item 3: Een donkerblauwe blazer

Het hebben van een blazer is nooit verkeerd. Je kunt deze aantrekken als het koud is, als je naar buiten moet of als je je outfit wat pittiger wilt maken. Wel is het bij het dragen van een blazer belangrijk dat deze bij de rest van je outfit past. Iets wat niet met elke kleurencombinatie zomaar het geval is. Je kunt daarom op veilig spelen en ervoor zorgen dat je altijd een zwarte blazer bij de hand heeft. Deze kleur past immers bij vrijwel elke andere kleur en staat daarnaast ook nog eens erg zakelijk.

Iets meer risico neem je als je een donkerblauwe blazer aanschaft. Ook deze kleur past bij veel andere kleuren en heeft een zakelijke feeling. Donkerblauw is echter ook een kleur die niet zakelijk, maar casual gedragen wordt. In combinatie met een mooie pantalon (item 7) en het eerdergenoemde overhemd (item 1 en item 2) doe je de dresscode business casual echt eer aan.  

null

Item 4: Een vest of cardigan

Een vest heb je ongetwijfeld in verschillende vormen, maten en diktes. Voor de dresscode business casual voor heren is het hebben van een dun gebreid vest, de zogenoemde cardigan, een echte aanrader. Het vest kan gedragen worden over een overhemd om de juiste balans tussen zakelijk en casual te bereiken. Daarnaast is het ook mogelijk om dit kledingstuk te dragen over bijvoorbeeld een T-shirt, voor de meer casual look.

Wat betreft de kleur van je cardigan kun je alle kanten op. Een subtiele donkerblauwe of zwarte cardigan kan natuurlijk altijd, maar ook een bruine, bordeauxrode of donkergroene cardigan passen perfect binnen het plaatje van business casual. Hierbij ben je helemaal vrij om te doen wat je wilt. Je kleedt zich immers volgens de dresscode business casual, waarbij de zakelijke kledingetiquette minder de doorslag geeft dan bij een zakelijke dresscode.

null

Item 5: Een coltrui

Vanuit een zakelijk oogpunt is het zowel voor mannen als voor vrouwen belangrijk dat ze zichzelf met hun kleding niet letterlijk blootgeven. Nu doen mannen dit onder andere door het dragen van een stropdas, maar het kan ook anders. De dresscode business casual is bijvoorbeeld heel geschikt voor een coltrui.

Dit item is aan de ene kant zakelijk en verfijnd, maar door het materiaal ook casual en ongedwongen. Zeker als je de coltrui draagt in combinatie met een cardigan of vest (item 4) of met een overhemd van spijkerstof (item 2) zoals op de foto. Het is wel aan te raden om de coltrui alleen op de wat koudere dagen te dragen. Het doet tenslotte afbreuk aan een stijlvolle look als je constant aan de kraag trekt, omdat deze niet lekker zit.

null

Item 6: Een donkere spijkerbroek

Ook van dit item kun je er nooit genoeg in de kast hebben liggen. De donkere spijkerbroek is zo’n item dat in elke situatie gedragen kan worden. Gedurende een zakelijk diner, een casual bijeenkomst of een semi-casual netwerkborrel, met een donkere spijkerbroek sla je nooit een modderfiguur. Wel is het belangrijk om de mate van slijtage goed in de gaten te houden. Hoe meer de broek versleten en verkleurd is, hoe minder hij geschikt is voor zakelijke situaties. Zelfs als de dresscode business casual van kracht is, is een versleten en verwassen spijkerbroek not done.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om de lengte van de broek zo nu en dan te controleren. Belangrijk is dat deze niet te kort is, maar zeker ook niet te lang. De broek heeft de juiste lengte als deze de bovenkant van je schoenen net aantikt. Eventueel kun je hiervoor je broekspijpen een of twee keer omslaan.

null

Item 7: Een grijze pantalon

Naast de donkere spijkerbroek is ook de grijze pantalon een echte musthave binnen de dresscode business casual. Wel is het in dit geval belangrijk om de pantalon op de juiste, niet te zakelijke, manier te combineren. Een gelijk gekleurde colbert, overhemd en stropdas zijn al snel too much, maar in combinatie met een overhemd en nette sweater of trui is je outfit zeer geschikt voor de dresscode business casual.

Ook bij de pantalon geldt dat deze niet te lang en niet te kort mag zijn. Een mooie lengte is tot de bovenkant van je schoenen. Draag je echter booties zoals de man op bovenstaande foto, dan geldt deze richtlijn niet. Houd hierbij een gelijke lengte aan als bij lage schoenen om er zeker van te zijn dat je modieus voor de dag komt.

null

Item 8: Een paar suède veterschoenen

De verkeerde schoenen kunnen helaas nog weleens afbreuk doen aan een outfit. Denkt u zich bijvoorbeeld eens in: je hebt een katoenen overhemd, cardigan en mooie pantalon aan en daaronder draag je een oud en afgetrapt paar veterschoenen. Hoewel je outfit voor het overgrote deel netjes en elegant is, zijn het vooral je schoenen die opvallen. Op de verkeerde manier welteverstaan.

Om te voorkomen dat je ooit niet anders kunt dan je oude paar schoenen aantrekken, is het belangrijk om altijd een net paar schoenen in de kast te hebben staan. Voor de dresscode business casual zijn suède veterschoenen ideaal. Ze zijn netjes en zakelijk, maar zorgen ook voor een vriendelijke en ontspannen uitstraling. Ook leren veterschoenen passen binnen de dresscode business casual. Hierbij ligt de nadruk wel meer op business en minder op casual, maar ook dat kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Door je suède schoenen op de juiste manier te onderhouden, blijven ze lang mooi en kun je ervan blijven genieten.

null

Item 9: Een of enkele stropdassen

Stropdassen zijn binnen de business casual dresscode een heikel punt. Waar de een ze als te formeel en stijf ervaart, vindt een ander dat ze er echt bij horen. Het is daarom niet verkeerd om er in ieder geval een of een paar in de kast te hebben liggen, voor het geval dat. Heb je het gevoel dat je je formeler moet kleden, dan kun je een stropdas toevoegen en heb je het idee dat het allemaal wel wat relaxter mag, dan kan de stropdas eenvoudig uit. Vergeet in dit laatste geval niet om ook je bovenste knoop van je overhemd los te maken.

Bij het kiezen van de juiste stropdas is het overigens wel belangrijk om goed naar de rest van je outfit te kijken. Zo is het belangrijk dat de stropdas donkerder is dan je overhemd en dat deze tot op je broekrand hangt. Het smalle gedeelte zit daarnaast netjes weggewerkt achter het brede deel van je das. 

null

Item 10: Een sjaal

Tot slot de sjaal. Dit accessoire voor de man mag ook niet ontbreken bij de dresscode business casual. De sjaal kan gezien worden als een casual vervanging voor de stropdas. Hij staat netjes, maar heeft ook iets nonchalants. 

Bij het dragen van een sjaal als accessoire is het belangrijk om voor het juiste materiaal te kiezen. Zo zijn wol en kasjmier vooral geschikt voor de winter of voor buiten. Materialen als linnen, katoen en zijde zijn daarentegen geschikt voor de lente en zomer, maar ook voor binnen. Hierbij wordt zijde gezien als de meest chique variant, terwijl linnen en katoen als meer casual bestempeld worden.

Het leuke aan het dragen van een sjaal is overigens dat je in staat bent om je outfit een persoonlijke touch te geven. Zo kun je kiezen voor kleuren en patronen die je zelf mooi vindt en waarmee je denkt je persoonlijkheid uit te kunnen stralen. Hierbij mag je bont uitpakken, maar je mag het ook bescheiden houden.

Check? Check!

De dresscode business casual laat je vrij. Je hoeft zich niet aan de kledingetiquette te houden, maar dit mag wel. Aan de andere kant wordt wel van je verwacht dat je er zakelijk, smaakvol en modieus bijloopt. Met deze checklist voor de dresscode business casual moet dat ongetwijfeld gaan lukken. Je hebt enkele handvatten om te bepalen welke kleding je kunt dragen, maar bent verder grotendeels vrij om op je eigen manier de puntjes op de ‘i’ te zetten. 

Wat zijn jouw favoriete items binnen de dresscode business casual?

Laat het ons weten door een reactie achter te laten! We zijn benieuwd.