Skip to content
Harmonieuze look: blauwe jurk met groene tas
Ga terug

De kunst van het combineren: welke kleuren passen bij elkaar?

Een paar fuchsia pumps dat weg staat te stoffen in de kast, die gele broek die maar ongedragen blijft; ook jij hebt vast wel een paar schoenen of een kledingstuk dat permanent in je kledingkast bivakkeert. Omdat je er ooit als een blok voor viel, maar het in de praktijk wat lastig combineert met de rest van je garderobe. Zonde, want juist kleurrijke items geven een outfit vaak iets unieks. Maar niet getreurd, want na het lezen van dit artikel versta jij de kunst van het combineren van kleuren tot in de puntjes. Je leest welke kleuren bij elkaar passen en weet straks feilloos welke combinaties werken voor jou. Probeer de verschillende manieren van combineren uit en ontdek frisse, nieuwe combinaties met alle items uit jouw garderobe. Ga jij voor complementair, ton-sur-ton of harmonie?

In dit artikel lees je meer over:

  • De kleurencirkel als basis
  • Kleding combineren: welke kleuren passen bij elkaar?
  • 7 manieren om kleuren te combineren
  • Mer tips in combineren

Heb jij een kleurrijke outfit en zoek je nog een paar bijpassende schoenen in een rustige kleur? Of wil je juist een paar opvallende blikvangers om jouw outfit een extra boost te geven? Duik dan, voordat je verder leest, eerst in onze uitgebreide collecties dames- en herenschoenen.

null

De kleurencirkel als basis

Waarom spreekt de ene look je qua kleur wel aan en de andere niet? Grote kans dat je je hierbij (onbewust) laat leiden door kleurenleer van Johannes Itten. Deze Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent bedacht ergens rond 1920 de kleurencirkel. Dit kleurenoverzicht vormt tot op de dag van vandaag op allerlei gebieden -van de kunst tot interieurdesign en de mode-industrie- de basis voor het combineren van kleuren. De kleurencirkel bestaat in de binnenste cirkel uit de drie primaire kleuren: rood, blauw en geel. Deze drie sterke kleuren zijn de basiskleuren. De tweede cirkel wordt gevormd door drie secundaire kleuren: oranje, groen en paars. Deze kleuren ontstaan door steeds twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Zo worden geel en rood samen oranje, vormen geel en blauw samen groen en maken rood en blauw samen paars. De derde en laatste cirkel bestaat vervolgens uit twaalf primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Dit zijn uiteraard niet alle kleuren, maar ze geven wel een goed overzicht van de belangrijkste kleurcategorieën. De kleurencirkel is handig om te bepalen of kleuren in je schoenen en kleding goed met elkaar samengaan, of juist wat minder matchen.

vrouw met gele broek en blauwe blouse

Kleding combineren: welke kleuren passen bij elkaar?

Kijkend naar de kleurencirkel, vallen een paar dingen op. Aan de linkerkant van de cirkel staan de meer koele kleuren blauw, groen en paars. Rechts overheersen juist de warme kleuren geel, oranje en rood. Om in je outfit tot fijne kleurencombinaties te komen, kun je de kleuren uit de kleurencirkel op verschillende manieren combineren. Want welke kleuren passen daarin bij elkaar? Nou, bijvoorbeeld kleuren die in de cirkel naast elkaar liggen, maar ook kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan. Hieronder lees je hoe je de mooiste combinaties maakt met kleding, schoenen en accessoires in opvallende, uiteenlopende of juist dezelfde kleuren.

7 manieren om kleuren te combineren

Er zijn verschillende manieren om kleur in je outfit aan te brengen. Wij lichten hieronder zeven veel voorkomende combinatiestijlen toe. Zo kun je iedere dag voor een andere look gaan en komt je hele garderobe aan bod. Oók die ene kleurige jurk waar maar niets bij lijkt te passen.

Complementaire kleuren: roze jurk met groene tas

Het contrast opzoeken

Heb jij een mooie tas, jurkje, blouse of een paar schoenen in een felle kleur en vind je het moeilijk om er een passende outfit bij te vinden? Zoek het dan eens in de complementaire hoek. Complementaire kleuren zijn de kleuren die zich recht tegenover elkaar in de kleurencirkel bevinden. Zo zijn oranje en blauw complementair aan elkaar. Maar ook paars en geel vormen een perfect contrast. En roze en groen, zoals je hier op de foto ziet. Het leuke is: het metallic groene tasje van Lina Locchi oogt bij de felle roze jurk ineens een stuk minder opvallend. Dit komt omdat het geheel qua kleuren in balans is. Nu is het groene tasje wel een echt blikvanger. Je kunt hetzelfde doen met combinaties in iets minder fellere kleuren. Kijk bij onze tassen bijvoorbeeld voor een tas in bruin, lichtblauw, lila of een andere kleur en combineer deze met een outfit in de complementaire kleur.

Shop hier de mooiste damestassen
Oranje pumps onder gele jurk

Een harmonieuze look

Vind jij een complementaire combinatie iets te opvallend en ga je liever voor een subtielere manier van kleuren combineren? Kies dan een aantal kleuren die naast elkaar ligt op de kleurencirkel. Zoals de oranje pumps bij de gele jurk in dit voorbeeld. Beide kleuren liggen naast elkaar op de cirkel, maar zijn toch verschillende genoeg om de outfit een sprankelende uitstraling te geven. Een gouden tip in dit geval is: beperk het aantal kleuren in je outfit tot maximaal drie. Zo behoud je de eenheid in je look en voorkom je dat het geheel te bont wordt. Hebben deze fraaie oranje pumps van Unisa je geïnspireerd? Bekijk dan vlug ons complete aanbod damespumps voor een paar pumps in jouw favoriete kleur!

Bekijk hier ons aanbod pumps
Oranje jurk met oranje pumps, ton-sur-ton

Het chique ton-sur-ton

Heb je een fraaie blouse, broek, paar schoenen of een ander kledingitem in een fijne kleur? Dan kun je er ook voor kiezen om diezelfde kleur in je hele outfit door te trekken. Deze monochrome look heet ook wel ton-sur-ton en oogt zowel rustig als chic. En last but not least: een look in één kleur laat je langer lijken. Dat is mooi meegenomen wanneer jij optisch graag wat centimeters aan je lengte toevoegt. Beige- en bruintinten lenen zich goed voor een look in ton-sur-ton. Maar je kunt hem ook spannender maken en kiezen voor een monochrome look in een opvallende kleur, zoals fuchsia, terra of felgroen.

Blauwe pumps onder bonte rok, colour blocking

Colour blocking

Colour blocking is een gewaagde manier van kleuren combineren. Welke kleuren passen bij elkaar bij colour blocking? Het fijne antwoord is, dat hier geen eenduidig antwoord op te geven valt. Colour blocking draait vooral om het combineren van grote -vaak opvallende- kleurvlakken. Dus kobaltblauwe Lina Locchi pumps combineren onder een rok met grote vlakken groen en rood, is helemaal goed. Kleuren mogen complementair aan elkaar zijn, maar ook ‘vloeken’ (denk aan felroze naast felrood). Kortom: colour blocking leent zich geweldig voor dat ene item in een felle kleur, dat op het eerste oog wat lastig te combineren lijkt met de rest van je kleding.

Roze tas bij blauwe jurk

Eén opvallend kleuraccent

Een altijd slimme keuze qua combineren, is kiezen voor één kleuraccent. Door te gaan voor een enkel opvallend kleuraccent, houd je je outfit overall rustig en voorkom je tegelijkertijd dat deze wat saai kan ogen. Bovendien is het dé manier om dat ene kleurrijke item nog beter uit te laten komen. In principe kan ieder item het opvallende kleuraccent zijn. In de praktijk lenen vooral tassen, schoenen en accessoires zich hier goed voor. Maar andersom is ook mooi: een opvallende jurk in combinatie met verder allemaal zwarte items. Smaakt deze fuchsia roze tas van Lina Locchi naar meer?

Bekijk hier alle tassen in fuchsia
Rode pumps onder bonte rok

Met bonte print

Vind je het combineren van kleuren in een outfit lastig? Dan kan een kleurrijke print je een steuntje in de rug bieden. Bij kleding in een print is vaak al een keuze gemaakt voor een aantal kleuren die goed samengaan. Nu is het verder een kwestie van kiezen voor items die qua kleur passen bij de print. En juist in de keuze voor de aanvullende items, kun je jouw look opvallender of minder opvallend stylen. In dit geval geven de rode pumps de rok met print een extra kleur boost. Bij Van den Assem Schoenen kun je trouwens terecht voor zowel je dameskleding in een bonte print, als de bijbehorende schoenen. Dat is nog eens makkelijk combineren!

gele broek en zwarte enkellaarsjes

Met zwart en/of wit

Heb je een item in een kleur die lastig te combineren lijkt? Dan is een combinatie met zwart en/of wit de ultieme oplossing. Zwart en wit zijn beide basiskleuren waarop je altijd terug kunt vallen. Ga bijvoorbeeld voor een paar witte damessneakers onder een opvallende broek. Of kies eens voor zwarte laarsjes. Stijlvol én verrassend in combinatie met een opvallende kleur.

Meer tips in combineren

Nu weet je precies waar je op kunt letten bij het maken van mooie kleurencombinaties in je outfit. Wil je jouw skills in het combineren van kleding en schoenen verder verfijnen? Lees dan ook onze blogs over ‘Welke schoenen draag je onder een jurk’ of ‘Welke schoenen kan ik dragen onder een pantalon?’ en je bent straks een overall expert op het gebied van combineren!