TERUG

De familie

Het ontstaan van Van den Assem schoenen. Van 1910 naar 2018 in 1500 woorden

Geschreven door Inge Cruijsen

Op het eerste gezicht is Van den Assem schoenen misschien één van de velen of de dertiende in een dozijn van schoenenwinkels. Kent u ons echter al iets beter of iets langer, dan weet u dat het bij ons niet draait om het verkopen van de duurste schoenen, maar om het verblijden van onze klanten. Op elke manier mogelijk. We willen het Van den Assem-gevoel dat door onze aderen stroomt overdragen op onze klanten, zodat u net zo verliefd wordt op schoenen als wij. En die schoenen daadwerkelijk verkopen… dat komt later dan wel!

 

Van den Assem in een notendop: liefde, familie en schoenen

Van den Assem - Aert van Nesstraat

Het hebben van een duidelijke visie is belangrijk voor een bedrijf, dus ook voor Van den Assem schoenen. De visie bij Van den Assem schoenen draait eigenlijk om drie belangrijke waarden, namelijk de klant, liefde voor schoenen en familie.

 

De klant

Klant helpen

Daar draait het om bij Van den Assem schoenen: de klant en de beleving die de klant heeft tijdens het winkelen bij Van den Assem schoenen. En deze magische beleving begint voor ons al zodra u de winkel binnenstapt. Een simpele ‘goedendag’ hoort er bij Van den Assem schoenen sowieso bij. Maar als u wilt versterken we de beleving met een kop koffie, een bakje thee of een heerlijk koekje.

En natuurlijk staan alle medewerkers voor u klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste schoenen. Want dat is wat wij het liefst doen, achterhalen wat u nou echt wilt en hier zo goed mogelijk op inspelen, zodat u de winkel met een lach op uw gezicht en met het gevoel dat u optimaal geholpen bent verlaat.

 

Liefde voor schoenen

Naast de klant spelen natuurlijk ook de schoenen een belangrijke rol bij Van den Assem schoenen. Zonder schoenen immers geen Van den Assem schoenen.

Universele raakvlakken bij de schoenen van Van den Assem schoenen zijn kwaliteit, comfort en een goede pasvorm. Komt u bij Van den Assem schoenen dan weet u dat het op deze punten wel goed zit.

Nu alleen nog het juiste type schoen in de goede maat en met de gewenste kleur of print zoeken! Maar daar helpen we u natuurlijk graag mee.

 

Familie

Van den Assem schoenen kenmerkt zich doordat het een hecht familiebedrijf is. Dit is onder andere merkbaar doordat er al meerdere Van den Assem-generaties aan het hoofd van de onderneming hebben gestaan. Daarnaast is het echter ook voelbaar in de winkels, het magazijn en het hoofdkantoor.

Medewerkers zijn betrokken, voelen zich gewaardeerd en hebben allemaal hun plekje binnen de Van den Assem familie. De liefde zit diep, want je doet het tenslotte met elkaar.

Dat deze drie waarden niet alleen in het huidige tijdperk belangrijk zijn, maar dat ze door de hele geschiedenis van Van den Assem schoenen lopen blijkt wel als we deze beter onder de loep nemen. Startend in 1910…

 

Van den Assem schoenen op een tijdlijn

Lambertus van den Assem

Het startpunt van Van den Assem schoenen ligt ruim honderd jaar in het verleden. In 1910 opende Lambertus van den Assem samen met zijn broer de allereerste winkel van Van den Assem schoenen. Dit deden ze in de Oostmolenstraat, een toentertijd populaire winkelstraat in Rotterdam.

Hoewel deze eerste zaak van Van den Assem schoenen goed liep en de broers onderling prima met elkaar overweg konden, was er één onoplosbaar obstakel. De ene broer had zijn hart verpand aan het goedkope schoenensegment, terwijl de andere broer, Lambertus, de focus wilde leggen op het kwaliteitssegment.

Van den Assem schoenen

Omdat de broers door hun verschil in visie niet langer samen dezelfde koers konden varen met Van den Assem schoenen, besloten ze in goed overleg om ieder hun eigen weg te gaan.

Lambertus Van den Assem werd zo de enige kapitein op het schip van Van den Assem schoenen en kon hierdoor ook precies zijn eigen koers varen. De focus kwam dus te liggen op kwalitatieve, comfortschoenen die veelal van Brabantse makelij waren. Of deze schoenen ook modieus waren, was minder belangrijk, want echt gevoel voor fashion had Lambertus niet.

 

De eerste stappen van Cees van den Assem binnen Van den Assem schoenen

Zoals het in een echt familiebedrijf hoort, wakkerde het liefdesvuur voor kwalitatieve schoenen dat Lambertus van den Assem had niet alleen in hemzelf. Ook zijn zoon, Cees van den Assem, had inmiddels een sterke passie voor schoenen ontwikkeld.

Deze passie was zelfs zo groot dat Lambertus Cees in 1951 naar het zuiden van het land stuurde zodat hij met eigen ogen kon zien hoe het er in de schoenenfabrieken aan toe ging. En hoe het hier ging vond Cees prachtig. Zijn liefde voor schoenen werd onvoorwaardelijk en het was dan ook een uitgemaakte zaak: Cees zou Van den Assem schoenen vroeg of laat van zijn vader Lambertus overnemen.

En zo geschiedde…

Nadat Lambertus van den Assem de zaak binnen Rotterdam had verhuisd van de Oostmolenstraat naar de Nieuwe Binnenweg nam Cees Van den Assem schoenen in 1956 uiteindelijk samen met zijn broer Ton en zus Leny over.

Van den Assem schoenen 1

Helaas bestond de overname niet alleen uit rozengeur en maneschijn, want al snel kwam Van den Assem schoenen in zwaar weer terecht. Het winkelend publiek bleef namelijk steeds vaker weg. Niet omdat Van den Assem schoenen geen goede schoenen meer leverde of omdat de richting die Cees, Ton en Leny opgingen de Rotterdammers niet beviel, maar simpelweg omdat het epicentrum van de stad zich door de bouw van de Lijnbaan enkele kilometers verplaatste.

Cees hield het hoofd echter koel. Hij had een rotsvast vertrouwen en zijn liefde voor goed schoeisel was groot, waardoor hij deze moeilijke tijd heeft weten om te buigen tot iets positiefs.

Met de aankoop van een nieuw pand verplaatste Van den Assem schoenen zich namelijk eerst naar de Aert van Nesstraat en later ook naar de Weissenbruchlaan. Twee locaties die een gunstige ligging hadden, waardoor Van den Assem schoenen weer back on track was.

 

Een nieuwe generatie, een nieuwe kijk

Berry en Leo van den Assem

Het schoenengen zit diep binnen de familie Van den Assem. Dit was niet alleen te zien bij vader Lambertus en zoon Cees, maar ook bij kleinzonen Berry en Leo.

Berry manifesteerde zich al op jonge leeftijd als een echte schoenenfreak. Hij heeft dit uiteindelijk doorontwikkeld door, net als zijn vader Cees, te gaan werken in de Brabantse schoenenfabrieken, maar ook door naar Italië te trekken en hier de dominante taal van de mode, Italiaans, te leren.

Bij Leo van den Assem is de passie en de liefde voor schoenen, in tegenstelling tot bij de andere heren in de familie, langzaam gegroeid. Dat de liefde ook voor Leo onvoorwaardelijk is, blijkt echter wel uit het feit dat hij de zaak nu samen met zijn broer runt.

Van den Assem schoenen 2

Bijzonder is dat de heren, die vanaf 1998 de koers bepalen, hun eigen stempel hebben weten te drukken op Van den Assem schoenen, zonder de kernwaarden die voor Lambertus en Cees zo belangrijk waren te verloochenen.

Belangrijk is zoals gezegd vanaf het eerste moment namelijk dat de klant, de liefde voor schoenen en het familiegevoel centraal staan. Of dit nu in de al bestaande schoenenzaken of in de nieuwe herenschoenenzaak was die is opgezet door Berry en Leo, doet niet ter zake. En ook online in de webshop draait het om de drie waarden die Van den Assem schoenen tekenen en onderscheiden van welke andere schoenenzaak dan ook:

 • De klant;
 • Liefde voor schoenen;
 • Familie.

 

Wat brengt de toekomst Van den Assem schoenen

Joep van den Assem

Sinds de oprichting van Van den Assem schoenen in 1910 hebben er natuurlijk veel veranderingen plaatsgevonden. Van den Assem schoenen is verhuisd en heeft zich uitgebreid met meerdere winkels. Dieptepunten zoals de leegloop door de bouw van de Lijnbaan zijn overwonnen en hoogtepunten zoals de opening van een nieuwe winkel van Van den Assem in Amsterdam en de start van de online webshop www.assem.nl zijn gevierd.

Maar wat gaat de toekomst Van den Assem schoenen brengen?

Een nieuwe Van den Assem-telg die het familiebedrijf overneemt en dit met evenveel passie en liefde voor kwaliteitsschoenen voortzet? Of brengt de toekomst iets heel anders?

Dat het schoenen-gen in ieder geval in de aderen van familie Van den Assem blijft stromen is een ding wat zeker is. Joep van den Assem, oudste zoon van Berry, is namelijk het liefst in de winkel te vinden, want schoenen, dat is zijn passie. Het is dan ook niet gek dat Joep zijn eerste stappen binnen het bedrijf heeft gezet en nu met veel plezier werkt in de dameszaak op de Aert van Nesstraat.

En wat de toekomst ook zal brengen, de drie kernwaarden van Van den Assem schoenen, de klant, liefde voor schoenen en familie zullen in ieder geval de leidraad blijven...!

 

 

108 jaar geleden is het avontuur van Van den Assem schoenen begonnen bij de eerste generatie en met één filiaal, waar u terecht kon voor kwalitatief goede schoenen die in de eerste plaats gericht waren op comfort. Inmiddels zijn we twee generaties verder en 20 filialen plus één webshop rijker en is Van den Assem schoenen niet meer weg te denken uit de Rotterdamse binnenstad. En dat willen we natuurlijk ook helemaal niet, want ook wij hebben ons hart verpand!

Heeft u bijzondere herinneringen aan Van den Assem schoenen of aan de de winkelervaring die u in één van onze filialen of webshop heeft beleefd?

Deel ze met ons in een reactie. We zijn erg benieuwd naar uw verhalen!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Behind the brand: Mace

Trendjournaal

Wat trek je aan naar een bruiloft in het najaar

Trendjournaal

City Western is de trend die cowboy stoer combineert met city chic

Rating | Entry Details

54321 (5.0/5, gebaseerd op 7 reacties)

Voeg een reactie toe

Reacties

 • Loes Verton op 08 May 2018 11:42

  54321

  Absoluut een boeiend verhaal. Een verhaal zoals het gaat in een Rotterdamse familiebedrijf, met het hart op de goede plek, en de verkoop van kwaliteit.

  John op 14 Feb 2020 15:07

  1


 • Reina van Velzen op 06 May 2018 10:59

  54321

  Wij kwamen, ik als kind, met mijn ouders bij Van Assem op de Oudedijk in Kralingen. Dit is toch zelfde bedrijf? Want over deze vestiging wordt niet gesproken.

  Reina van Velzen op 09 Sep 2019 18:59

  Nee, ik praat over 50 jaar geleden de winkel in Kralingen. Hij is al jaren wrh

  Gail op 07 May 2018 13:21

  Hallo Reina, wij hebben geen Van den Assem winkel in Kralingen. Bedoeld u misschien de vestiging in Hillegersberg? Groetjes, Gail (team Van den Assem)


 • Gail op 09 Apr 2018 09:15

  54321

  Wat een leuke reactie Georgia, fijn dat je het leuk vond om te lezen! Groetjes, Gail (team Van den Assem)


 • Georgia Baas op 07 Apr 2018 07:23

  54321

  Wat een geweldig inspirerend verhaal


 • Julia op 28 Mar 2018 09:54

  54321

  Rob Groeneweg op 14 Feb 2019 11:34

  Een fijne schoenenzaak met een ruim assortiment kwaliteitsschoenen. Sportief en modieus. Tijdens de beroemde van den Assem sales vaak juweeltjes van schoenen kunnen vinden. Ook mijn vrouw is fan van van den Assem. Ga zo door.


Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen