Skip to content
Katja  - 
Ga terug

6 Tips voor het onderhouden van suède

Het is zacht, het is warm en het heeft een heerlijk luxe uitstraling: suède. Dit materiaal is never out of style. Ook dit voorjaar spotten we verschillende soorten suède schoenen, hierbij vallen vooral de felgekleurde suède sneakers op. En of je nu kiest voor een chiquere lookgaat voor city western of juist sportief: suède schoenen staan met hun tijdloze uitstraling garant voor jarenlang draagplezier. Mits je jouw suède blikvangers goed onderhoudt natuurlijk, want dit kwetsbare materiaal vraagt wel wat extra aandacht. Maar suède schoenen onderhouden is na het lezen van dit item geen enkel probleem meer: met onze onderhoudstips geniet je nóg langer van jouw prachtige suède schoenen. 

6 x suède schoenen onderhouden

Omdat suède een schoen een exclusief uiterlijk heeft, maar wel bekenstaat als een kwetsbaar materiaal, geven we je graag 6 handige tips voor de verzorging en het onderhoud van suède. Zo kun je zonder problemen verliefd worden op schoenen gemaakt van dit fijne materiaal.

null

Tip 1: Spray voor suède schoenen

Voor alle leren schoenen, tassen en accessoires geldt dat een goede verzorging begint bij het voorkomen van vlekken. Dit doe je door je lerenitems regelmatig in te spuiten met een impregneerspray. De impregneerspray zorgt voor een beschermlaag, hierdoor krijgen vocht en vuil geen kans om in het leer te trekken. Suède is met haar open nerf structuur nog gevoeliger voor vlekken. Bovendien kan dit materiaal naast bescherming ook extra voeding gebruiken. Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.

Zo is de Collonil Suède + Nubuck Spray er in de kleuren: zwart, donkergrijs, blauw, donkerbruin en taupe. Hebben je suède schoenen een andere kleur? Gebruik dan de kleurloze Collonil CarbonWaterproof spray om je schoenen te beschermen.

Bij droog weer is een driewekelijkse spray-beurt voldoende om de beschermlaag op je schoenen optimaal te houden. Wanneer je suède schoenen nat zijn geworden, is het slim om deze op kamertemperatuur te laten drogen en daarna extra in te sprayen. Wil je je schoenen preventief beschermen? Controleer dan, voordat je jouw suède blikvangers aandoet, de weersvoorspellingen. Van alle leersoorten is suède immers het meest gevoelig voor vochtvlekken. Voorkomen is, ook in dit geval, beter dan genezen!

Tip 2: Suède schoenen schoonmaken

Hoe voorzichtig je ook met je suède schoenen bent, helemaal voorkomen dat je schoenen vies worden, is lastig. Is er vuil op je schoenen terechtgekomen? Laat dit dan eerst drogen. Het opgedroogde vuil verwijder je vervolgens met een speciale suèdeborstel. Hiermee borstel je voorzichtig, en in één richting, over de vlek. Het borstelen zorgt ervoor, dat het vuil loskomt van de haartjes en dat deze weer rechtop gaan staan.

Tip 3: Gum uit die vlek

Zie je, nadat je je suède schoenen hebt behandeld met een borstel, nog steeds een vlek? Gebruik dan een gum speciaal voor suède en wrijf hiermee voorzichtig over de plek. Spray suède schoenen na deze behandeling extra in met een beschermingsspray.

Tip 4: Water vraagt om.....extra water

Een onverwachte vochtvlek op je suède schoenen behandel je het beste met.....water! Maak de suèdeborstel nat en breng extra water op en om de vochtvlek aan. Wrijf het water lichtjes in over de hele schoen en dep deze daarna droog. Laat de schoen vervolgens op kamertemperatuur drogen. Ook na deze behandeling is het extra inspuiten van je schoenen met een suède schoenen spray noodzakelijk om de kleur te verstevigen en het suède te verzorgen.

Tip 5: Suède schoen verkleurd

Deze tip is heel eenvoudig, om je suède schoenen te beschermen tegen vuil en verkleuring, kun je ze het beste in een ademende schoenendoos of stoffen zak in een kast bewaren. Zo voorkom je dat je schoenen verkleuren of beschadigen en houd je ze nog langer mooi.

Tip: 6 Ga voor de juiste onderhoudsmaterialen

Heb je besloten om voor die mooie suède schoenen te gaan, dan wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Goed onderhoud vraagt in dit geval om de juiste verzorgingsproducten. Met de verzorgingsset van Frans Muller heb je alles wat je nodig hebt voor het onderhoud aan jouw suède blikvangers bij elkaar in één handige onderhoudskit. 

Suède: net even anders

Als het gaat om leer, onderscheiden we grofweg vier soorten: gladleer, nubuck, lakleer en suède. Veel leren schoenen vallen in één van deze categorieën. In dat rijtje is suède op een belangrijk punt net even anders, dan de drie andere materialen. Suède wordt immers -in tegenstelling tot gladleer, nubuck en lakleer- niet van de buitenkant, maar van de binnenkant van de huid gemaakt. Dit maakt dat suède een wat ruwer oppervlak heeft. Deze grove, geborstelde structuur is vatbaarder voor vuil en vetvlekken. Tegelijkertijd geven de haartjes suède juist die fluweelachtige, onweerstaanbare uitstraling.

Suède eyecatchers voor dames en heren

Dit jaar zien we opnieuw verschillende suède schoenen, uitgevoerd in een felle kleur of in stijlvol donkerblauw of camel. Het fijne van suède is, dat het altijd zorgt voor een classy casual look. Bij Van den Assem hebben we een ruime keus in suède schoenen voor hem en haar.

Voor hem

Suède is een zeer geliefd materiaal bij het vervaardigen van herenschoenen. De zachte oogopslag geeft de klassieke of juist trendy veter- of gespschoen een eigenzinnige twist. Merken die bedreven zijn in het maken van suède schoenen zijn labels zoals: Santoni, Magnanni en Floris van Bommel. Stuk voor stuk kunnen deze kwaliteitsmerken buigen op een jarenlange ervaring met het bewerken van leer, waardoor de meest prachtige creaties ontstaan. Santoni staat bekend om zijn vakmanschap, Magnanni om zijn creativiteit en Floris van Bommel om zijn durf. Maar ook het Van den Assem label By Berry kent een aantal mooie suède modellen, waaronder de chelsealaars. Een suède schoen is voor veel heren een aanwinst voor de schoenencollectie. En dat is goed te verklaren. De suède schoen kan zowel zakelijk als casual worden gedragen. Combineer de suède gespschoen, veterboot of chelsealaars met een mooie jeans, een crispy wit shirt en een jasje en je kunt zo het weekend in. Voor de meer zakelijke momenten, kies je voor een pak in combinatie met je favoriete suède schoenen. Ook bij verschillende sneakermerken is suède een geliefd materiaal. Zo voorzien labels zoals Hogan, Premiata en Diadora Heritage hun sneakers graag van suède accenten. 

Voor haar

Kies je dit jaar voor chique suède enkellaarsjes, hoge suède laarzen, ballerina's of toch die zachte sneakers, elegante pumps of stoere veterschoenen? En laten we de klassieke suède boots van UGG niet vergeten. Of het nu koud of warm weer is, je voeten zijn met schoenen van dit merk altijd perfect op temperatuur dankzij de binnenvoering van schapenvacht. Hoe dan ook: suède damesschoenen zijn er in vele soorten en maten. Wat dacht je van een suède pump van Peter Kaiser of Unisa? Met deze kwaliteitsmerken zit - en loop- je altijd goed. En met het voorjaar voor de deur is een suède instapschoen eigenlijk onmisbaar. Ook de stoere city western laarzen gaan we dit jaar in mooie suède uitvoeringen tegenkomen. En geef je je outfit graag een elegante maar pittige touch? Stijl deze dan af met een slank suède enkellaarsje. Kijk maar eens naar merken als Lilian en Mace, deze trendy labels weten wel raad met suède. Voor alledaags gemak kies je wellicht sneller voor suède sneakers of suède veterschoenen. Ook deze categorieën zijn bij ons meer dan goed vertegenwoordigd!

Suède: een beetje aandacht voor een maximaal effect

Geen enkel materiaal heeft zo’n zachte, warme en luxueuze uitstraling als het delicate maar prachtige suède. Behalve zachter dan gewoon leer, is suède ook warmer dan de andere leersoorten. Het is niet voor niets dat de naam ‘suède’ afstamt van het Franse ‘Gants de Suède’, oftewel: ‘Handschoenen uit Zweden’. Dit laat zien waar dit fijne materiaal oorspronkelijk voor gebruikt werd. En toch laten we ons soms weerhouden van een aankoop van een suède item, vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal. Echter, met het juiste onderhoud houd je jouw suède tassen en schoenen net zo lang mooi als ieder ander leren item. Dat wordt dus, naast het kopen van die fraaie suèdewannahaves, gewoon een extra bus onderhoudsspray inslaan.