TERUG

Schoenenkennisbank

Lik uw vingers af bij deze 10 overheerlijke speciale koffierecepten

Geschreven door Inge Cruijsen

Bent u ook pas op uw best nadat u een stevige kop koffie heeft gedronken?

Voor veel Nederlanders is die eerste kop koffie in de ochtend heilig. Maar vaak komen we niet verder dan een espresso of een 'gewone' kop koffie. Zonde eigenlijk, want koffie heeft veel meer te bieden dan dat. Zo zijn er tientallen speciale koffierecepten die uw koffie net iets exclusiever maken en kunt u de smaak van uw koffie beïnvloeden door de koffiebonen die u gebruikt.

Benieuwd geworden naar deze speciale koffierecepten?

Hieronder vindt u tien van deze overheerlijke koffierecepten. Maar eerst gaan we iets dieper in op de verschillende koffiebonen die u kunt gebruiken bij het maken van deze overheerlijke recepten.

 

Hoe verschillende koffiebonen uw koffie tekenen

Koffiebonen

Zoals u waarschijnlijk al weet, wordt koffie gemaakt van (gemalen) koffiebonen. Maar wist u ook dat er verschillende soorten koffiebonen zijn die de smaak van uw koffie bepalen?

Het bekendste onderscheid dat gemaakt wordt tussen koffiebonen is het onderscheid tussen arabicabonen en robustabonen.

  • Arabicabonen zijn mild van smaak en bevatten weinig cafeïne;
  • Robustabonen zorgen voor een pittige smaak en bevatten veel cafeïne.

In Nederland worden de arabicabonen en de robustabonen vaak met elkaar vermalen waardoor een bijzondere melange met een unieke smaak ontstaat. Namen voor deze melanges zijn bijvoorbeeld:

  • Roodmerk - 70% arabicabonen, 30% robustabonen;
  • Zilvermerk - 80% arabicabonen, 20% robustabonen;
  • Goudmerk - 100% arabicabonen.

 

Speciale koffierecepten om uw vingers bij af te likken

Een sterke bak koffie in de ochtend is voor veel mensen het startschot van een (drukke) werkdag. In het weekend, als het allemaal wat rustiger mag, is een van onderstaande speciale koffierecepten wellicht een leuk en lekker alternatief om het weekend in te luiden.

Lees snel verder en ontdek van welke van deze speciale koffierecepten het water u in de mond loopt.

 

1. Sinaasappelkoffie

Sinaasappelkoffie

We beginnen met een fruitig koffierecept waarbij gekozen is om de koffie te combineren met sinaasappel en chocolade. Hierdoor ontstaat een verrassende smaak die voor de perfecte start van de dag kan zorgen.

De benodigdheden voor 1 kop van deze overheerlijke sinaasappelkoffie zijn:

  • 10 gram suiker;
  • 1/2 sinaasappel;
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur;
  • 1 kop koffie;
  • Slagroom;
  • Chocoladesaus (optioneel).

De bereidingswijze van dit eerste speciale koffierecept is als volgt:

  1. Rasp de schil van de halve sinaasappel en zet deze apart.
  2. Pers de halve sinaasappel vervolgens uit en vang het sap op in een beker of glas.
  3. Pak een hoog glas en verdeel onderin wat chocoladesaus. Schenk de hete koffie hier vervolgens overheen.
  4. Voeg hier de suiker, sinaasappellikeur en het sap van de sinaasappel aan toe.
  5. Spuit nu een genereuze dot slagroom op de koffie.
  6. Garneer de koffie af met de geraspte sinaasappelschil uit stap 1.

Tip: Geen fan van de combinatie van chocolade met koffie en sinaasappel? Laat de chocoladesaus uit stap 3 dan weg. De koffie is zo nog even lekker!

 

2. Koffie die smaakt naar peperkoek

Koffie met peperkoekkruiden

Het tweede recept in deze lijst met speciale koffierecepten is vooral erg geschikt voor koude of eenzame avonden en ochtenden. De koffie die is bereid met peperkoekkruiden geeft u een heerlijk warm, winters gevoel. Deze koffie is daarmee de perfecte comfort drink.

Voor 1 kop koffie met peperkoekkruiden heeft u nodig:

  • 100 milliliter espresso;
  • 100 milliliter chocolademelk;
  • 50 milliliter melk;
  • 1 mespunt peperkoekkruiden;
  • Slagroom;
  • Suiker;
  • Lange vingers.

De bereiding van deze koffie met peperkoekkruiden is als volgt:

  1. Warm de chocolademelk op. Het is belangrijk dat de chocolademelk goed heet is, maar hij hoeft niet te koken.
  2. Giet de espresso vervolgens in een groot glas en schenk de warme chocolademelk hierbij. Voeg ook de peperkoekkruiden toe.
  3. Roer het geheel goed door.
  4. Voeg eventueel suiker toe om het geheel wat zoeter te maken.
  5. Spuit slagroom bovenop de koffie totdat het glas mooi vol zit.
  6. Steek ter decoratie een lange vinger in de koffie.

Tip: Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de koffie te garneren met stukjes peperkoek. Zo wordt de smaak extra versterkt.

 

3. Koffie op z'n Hollands

Koffie met stroopwafel

Op en top Hollands is het natuurlijk als u uw koffie serveert met een lekkere stroopwafel. Nog lekkerder wordt het als u de smaak van de stroopwafel weet te verwerken in de koffie. Benieuwd hoe u dit kunt doen? Lees dan snel onderstaand recept.

De benodigdheden voor 1 Hollandse koffie zijn:

  • 1 kop koffie;
  • 1 grote stroopwafel;
  • Karamelsaus.

De bereidingswijze van deze koffie met stroopwafel is supersimpel en gaat als volgt:

  1. Verdeel de karamelsaus onder in een koffiemok.
  2. Schenk de koffie hier overheen.
  3. Dek het kopje af met de stroopwafel. Door de warmte van de koffie zal deze zacht worden en extra lekker zijn.

 

4. Baileys iced coffee

Baileys Iced Coffee

Alcohol en koffie gaan goed samen. Een van de likeuren die perfect te combineren is in speciale koffierecepten is Baileys. Kijkt u maar eens naar onderstaand recept. Bent u al aan het watertanden?

Voor 1 glas Baileys iced coffee heeft u het volgende nodig:

  • 200 milliliter koffie;
  • 60 milliliter Baileys;
  • IJsklontjes of een bol vanille-ijs.

Heeft u alle ingrediënten in huis? Dan is dit de bereiding die u moet volgen:

  1. Zet 200 milliliter koffie.
  2. Terwijl u de koffie maakt, vult u een glas met ijsklontjes of met vanille-ijs.
  3. Schenk de Baileys vervolgens over het ijs.
  4. Voeg tot slot de koffie toe en laat deze even afkoelen. Als de koffie helemaal is afgekoeld (en het ijs eventueel gesmolten is) is uw iced coffee klaar.

 

5. Espressotonic

Espressotonic

Misschien is een espresso niet het eerste drankje wat u zou nuttigen op een warme zomerdag. Combineert u de espresso echter met de bittere smaken van tonic, dan klinkt het al een stuk aantrekkelijker.

Benieuwd naar dit vijfde recept in deze lijst met speciale koffierecepten? Hieronder vindt u de ingrediëntenlijst en het stappenplan voor de bereiding.

Voor 1 koud glas espressotonic heeft u nodig:

  • 100 milliliter (koude) tonic;
  • 1 espresso;
  • IJsblokjes;
  • Eventueel een schijfje citroen.

De bereiding van een frisse espressotonic gaat als volgt:

  1. Zet een espresso.
  2. Pak vervolgens een glas en vul deze met ijsblokjes.
  3. Giet de tonic in het glas.
  4. Schenk de espresso nu bij de tonic in het glas.
  5. Voeg eventueel een schijfje citroen toe.

Tip: Deze espressotonic is natuurlijk het lekkerste als de koffie helemaal koud is. U kunt de koffie dus even laten staan voordat u hem gaat drinken, maar u kunt de koffie ook op voorhand maken en even af laten koelen in de koelkast voordat u hem bij de tonic schenkt.

 

6. Cappuccino met chocolade en rum

Cappuccino met chocolade en rum

Chocolade, rum en cappuccino: een beter combinatie is er bijna niet. Dit volgende recept mocht dan ook niet ontbreken in deze lijst met speciale koffierecepten.

De ingrediënten voor 1 cappuccino met rum en chocolade zijn:

  • 100 milliliter melk;
  • 75 milliliter espresso;
  • 30 gram (pure) chocolade;
  • 1 eetlepel suiker (optioneel);
  • 1 eetlepel rum;
  • Slagroom (optioneel).

U maakt deze cappuccino met rum en chocolade als volgt:

  1. Verwarm de melk totdat deze luchtig wordt.
  2. Voeg eventueel de suiker toe aan de melk om het geheel wat zoeter te maken.
  3. Breek de chocolade in stukjes en leg er een aantal onderin de koffiekop.
  4. Zet een espresso en schenk deze in de koffiekop.
  5. Giet de melk nu over de koffie. Let er hierbij op dat ook het schuim in de kop belandt.
  6. Garneer de koffie nu af met stukjes geschaafde chocolade en eventueel wat slagroom.

Tip: Bent u niet dol op cappuccino? Laat de melk dan weg en voeg alleen slagroom toe. De suiker kunt u eventueel door de espresso roeren, zodat de zoete smaak behouden blijft.

 

7. Kaneelkoffie

Kaneelkoffie

Kaneel is een specerij dat vooral veel in desserts gebruikt wordt. Maar ook in de koffie komt kaneel volledig tot zijn recht. Benieuwd hoe? Kijk dan snel naar onderstaand recept.

Voor 1 kop dampende kaneelkoffie heeft u nodig:

  • 1 kop koffie;
  • 1 eetlepel kaneelsiroop;
  • Melk;
  • Kaneelsuiker;
  • Kaneelstokje (optioneel).

Het maken van een kaneelkoffie doet u op de volgende manier:

  1. Zet een kop koffie.
  2. Verhit de melk en schuim deze op.
  3. Doe de kaneelsiroop in een koffiemok.
  4. Voeg de koffie en de kaneelsuiker hieraan toe.
  5. Voeg tot slot wat van de melk en het melkschuim toe.
  6. Om de kaneelsmaak extra in de koffie te laten trekken, kunt u ter decoratie een kaneelstokje in de koffie zetten.

 

8. Bananenkoffie

Bananenkoffie

De ingrediënten uit dit volgende speciale koffierecept zijn misschien niet een hele alledaagse combinatie, maar dat maakt het geheel niet minder lekker. Kijk hieronder snel hoe u van banaan en koffie een heerlijke bananenkoffie kunt maken!

Voor 1 kopje bananenkoffie heeft u nodig:

  • 1 banaan;
  • 1 koude kop koffie;
  • Water;
  • Chocoladesaus.

De bereiding van deze koffie gaat als volgt:

  1. Zet een kop koffie en laat deze afkoelen totdat hij helemaal koud is.
  2. Schil de banaan en snij deze in stukjes.
  3. Prak de banaan vervolgens samen met wat water zodat een glad mengsel ontstaat. Voor het gemak kunt u hier een blender voor gebruiken.
  4. Als de koffie koud is, voegt u het bananenmengsel bij de koffie.
  5. Roer het geheel goed door, zodat een mooi mengsel ontstaat.
  6. Schenk nu ter decoratie wat van de chocoladesaus over de bananenkoffie.

Tip: Wilt u het gezond houden? Laat de chocoladesaus dan weg!

 

9. Kahlua iced coffee

Kahlua iced coffee

Naast Baileys is ook Kahlua een favoriete likeur voor bij de koffie. Hieronder vindt u daarom een recept voor Kahlua iced coffee om uw vingers bij af te likken!

Voor 1 kop Kahlua iced coffee heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 milliliter koffie;
  • 60 milliliter Kahlua;
  • 1 bol vanille-ijs;
  • Melk;
  • IJsblokjes.

U kunt deze iced coffee zelf maken door onderstaand recept te volgen:

  1. Zet de koffie.
  2. Pak vervolgens een groot glas en doe hier wat ijsblokjes en het vanille-ijs in.
  3. Schenk de Kahlua over het ijs en voeg vervolgens ook de koffie toe.
  4. Om het geheel extra romig te maken, kunt u een scheut melk toevoegen.

 

10. Koffie met vanille-ijs

Koffie met ijs

We sluiten deze lijst van tien speciale koffierecepten af met een zoete koffie-variant, namelijk koffie met vanille-ijs. Perfect als dessert of als vervanging voor het dessert.

Voor 1 koffie met vanille-ijs heeft u het volgende nodig;

  • 1 koffie;
  • 1 bol vanille-ijs;
  • IJsblokjes (optioneel);
  • Munt (optioneel).

De bereiding van koffie met vanille-ijs is niet moeilijk. Doorloop de volgende stappen en serveer een heerlijke kop koffie:

  1. Pak een glas en leg hier één of twee ijsblokjes in.
  2. Zet de koffie en giet deze over de ijsblokjes.
  3. Voeg nu (voorzichtig) een bolletje vanille-ijs toe.
  4. Garneer de koffie af met een blaadje munt.

 

 

Speciale koffierecepten zijn er in overvloed. Hierdoor is er altijd wel een recept dat perfect past bij uw stemming of uw smaak. Uw dagelijkse kop koffie wordt met deze speciale koffierecepten nét even anders, maar absoluut niet minder lekker.

Welke van bovengenoemde speciale koffierecepten spreekt u het meest aan en gaat u binnenkort zeker eens proberen?

Laat het ons weten in een reactie!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

3 Stijlvolle Spaanse BiBi Lou schoenen voor dit seizoen

3 Stijlvolle Spaanse BiBi Lou schoenen voor dit seizoen

Schoenenkennisbank

De impact van TOMS schoenen

De impact van TOMS schoenen

Trendjournaal

8x de mooiste herenschoenen van dit moment

8x de mooiste herenschoenen van dit moment

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen