TERUG

Schoenenkennisbank

Schoenen inlopen: dé 8 trucjes om uw nieuwe pareltjes zo snel mogelijk pijnloos te kunnen dragen!

Geschreven door Romy Snelders

U kent het vast wel: u heeft een nieuw paar schoenen gescoord en u bent er he-le-maal verliefd op. Na een paar uur lopen op de schoenen is de liefde echter over, want uw voeten doen ontzettend pijn!

Het liefst trekt u uw nieuwe damesschoenen of herenschoenen natuurlijk direct de hele dag aan. Of het nu een paar schoenen is dat u gekocht heeft voor een feestje, voor uw werk of voor een andere gelegenheid, nieuwe schoenen dragen we bij voorkeur meteen. En dan het liefst ook pijnloos.

Helaas is de realiteit soms dat u, nadat u uw nieuwe schoenen een paar uur heeft gedragen, ontzettend zere voeten krijgt. Resultaat: voeten met flinke blaren en een nieuw paar schoenen dat in de kast verdwijnt.

U moet soms uw nieuwe schoenen inlopen en dat kan wat tijd kosten. Maar er zijn gelukkig een aantal trucjes waarmee u dit proces kunt versnellen. In dit artikel verklappen we u acht trucs waarmee u uw schoenen sneller kunt inlopen. Zo draagt u die nieuwe schoenen zo snel mogelijk de hele dag zonder pijn!

 

Voorzorgsmaatregelen bij nieuwe schoenen

Er wordt vaak aangeraden om nieuwe schoenen niet direct een hele dag te dragen, maar om dit op te bouwen. De eerste dag zo'n twee uurtjes, de volgende dag vier, enzovoorts. Totdat de schoenen uiteindelijk ingelopen zijn en u ze een hele dag pijnloos kunt dragen. Dit is dan eigenlijk ook de beste manier om nieuwe schoenen in te lopen. Maar hier hebben we niet altijd het geduld voor.

Er zijn een aantal trucjes waarmee u ervoor kunt zorgen dat u uw schoenen sneller inloopt, die we zo direct aan u zullen verklappen. Daarnaast hebben we nog een aantal tips voor 'voorzorgsmaatregelen' die u kunt treffen als u nieuwe schoenen heeft gekocht en deze toch direct een hele dag wilt gaan dragen.

 

1. Blarenpleisters!

Schoenen inlopen

Ga voorbereid op pad door blarenpleisters mee te nemen. Mocht u dan gedurende de dag last krijgen van een blaar, kunt u er in elk geval een pleister opplakken om de pijn wat te verzachten. U kunt ook eventueel op voorhand al een pleister plakken op een plek waar de schoen knelt, zodat de kans op blaren kleiner wordt.

 

2. Deodorant rollen

Er zijn een aantal plaatsen op de voeten waar vaak wrijving ontstaat bij het dragen van nieuwe schoenen. Voornamelijk de hiel en de tenen zijn hier gevoelig voor. Door deze wrijving ontstaan vervolgens blaren. Gaat u uw nieuwe damesschoenen of herenschoenen direct een hele dag dragen? Rol dan wat deodorant op de plaatsen waar veel kans is op wrijving. Deodorant vermindert de wrijving en zo heeft u dus minder kans op blaren.

 

3. Een extra paar schoenen

Schoenen omwisselen

Neem eventueel een extra paar schoenen mee als u uw nieuwe schoenen een hele dag gaat dragen. Krijgt u echt last van uw voeten, dan is het namelijk wel prettig om uw nieuwe schoenen te kunnen verwisselen voor een paar dat al ingelopen is. En dat is ook een stuk charmanter dan de rest van de dag rond te strompelen van de pijn...

 

Schoenen inlopen, het kan sneller!

Een nieuw paar schoenen kan soms nog wat stug zijn en strak aan uw voeten zitten. Voordat u een hele dag pijnloos op uw nieuwe sneakers, enkellaarsjes, pumps, ballerina's of instapschoenen kunt lopen, moet u de schoenen inlopen. Met de volgende 8 tips kunt u het proces van schoenen inlopen versnellen, zodat u uw nieuwe blikvangers zo snel mogelijk de hele dag kunt dragen.

 

1. Sokken dragen

Witte Sneakers

Door wat dikkere sokken te dragen in uw schoenen, rekken de schoenen een beetje op. Nu is het voor de dames niet heel charmant om een paar pumps met dikke sportsokken te dragen als u over straat gaat, maar u kunt deze damesschoenen bijvoorbeeld 's avonds thuis een paar uur dragen met dikke sokken erin. Wilt u toch met sokken de deur uit? Probeer dan eens een paar glittersokjes. Zo loopt u uw schoenen wat uit en bent u ook nog eens hartstikke fashionable.

Heren kunnen hun nieuwe herenschoenen vaak wel met sokken dragen overdag. Maar wilt u zeker weten dat u niet halverwege de dag begint te strompelen vanwege blaren op uw voeten, dan kunt u ook voor de veilige optie gaan en uw nieuwe sneakersinstapschoenen, loafers of boots eerst thuis een paar uur dragen met sokken.

Omdat uw voeten 's avonds al wat uitgezet zijn, werkt dit trucje extra goed als u de schoenen 's avonds met dikke sokken draagt. Trek uw nieuwe schoenen 's avonds thuis een paar uur aan met dikke sokken en u zult voelen dat ze na een paar dagen al wat opgerekt zijn.

 

2. Natte kranten

Dit simpele trucje werkt erg goed voor leren dames- of herenschoenen die aan de voorkant knellen. Maak wat kranten vochtig en maak hier proppen van. Stop deze vervolgens aan de voorkant in uw schoenen en laat ze zo een nachtje staan.

Probeer om zoveel mogelijk kranten in de schoenen te stoppen maar let er wel op dat de schoen niet vervormt. Nadat de schoenen een nachtje hebben gestaan met de natte kranten trekt u ze de volgende dag aan als ze nog vochtig zijn. Het prettigste is dan om de schoenen wel met sokken te dragen.

Door de schoenen te dragen als ze nog vochtig zijn, gaan ze precies naar uw voeten staan.

 

3. Vochtige sokken

Pijnlijke voeten

Dit is wellicht niet de prettigste optie, want lopen met natte sokken is niet erg comfortabel. Maar gaat u lederen schoenen inlopen, dan werkt dit wel. Maak een paar dunne sokken vochtig en draag deze in uw nieuwe schoenen. Door het vocht gaat het leer uitzetten en wordt het soepeler. De schoen vormt zich zo snel naar uw voet.

Het is even een onprettig gevoel met die natte sokken in uw schoenen, maar het is het zeker waard. Uw nieuwe blikvangers zullen al snel als gegoten zitten!

 

4. Draag de schoenen eerst thuis

Het liefst gaat u natuurlijk meteen met uw nieuwe schoenen naar buiten. Naar uw werk, naar een feestje of naar een diner. Het maakt niet uit naar welke gelegenheid u gaat, uw nieuwe schoenen laat u het liefst meteen aan de hele wereld zien.

Om uw schoenen goed in te lopen is het echter een beter idee om ze eerst een paar keer thuis te dragen. U kunt ze dan namelijk gewoon weer uittrekken op het moment dat u zere voeten krijgt. Zo kunt u het dragen van de schoenen opbouwen. Trek uw nieuwe schoenen bijvoorbeeld 's avonds thuis een paar uurtjes aan en draag ze dan elke dag net iets langer. Al snel zult u de schoenen dan een hele dag pijnloos kunnen dragen.

Tip: Koopt u een paar schoenen voor een speciale gelegenheid? Bijvoorbeeld nette damesschoenen of herenschoenen voor een bruiloft. Koop deze dan ruim van tevoren, zodat u ook dan de tijd heeft om de schoenen thuis in te lopen.

 

5. Een schoenspanner

Schoenspanners

Met een schoenspanner kunt u ervoor zorgen dat uw nieuwe schoenen al snel minder strak om uw voeten zitten. Daarnaast zorgt een schoenspanner er ook voor dat leren schoenen hun vorm behouden en dat er minder snel scheurtjes in het leer ontstaan. Een win-win situatie dus. Schoenspanners zijn er in verschillende soorten, vormen en materialen. Sommige schoenspanners rekken de schoen enkel in de lengte op, sommige ook in de breedte. Bedenk dus hoe u de schoen wilt oprekken voordat u een schoenspanner aanschaft.

 

6. Een aardappel

Dit is een echt huishoudtrucje: een aardappel in uw nieuwe schoenen stoppen. Schil een grote aardappel, veeg deze kort even af zodat hij niet te vochtig is en stop hem voorin uw schoen.

Zorg ervoor dat de aardappel groot genoeg is om een soort 'bobbel' te veroorzaken in uw schoen. Als de aardappel te klein is heeft dit trucje simpelweg geen effect. Laat de aardappel een of twee nachten in uw schoen zitten om deze wat op te rekken.

Naast het oprekken heeft de aardappel nog een andere fijne bijkomstigheid: aardappels schijnen namelijk goede geurvreters te zijn. Mochten er nare luchtjes aan uw schoenen zitten, zijn deze dus ook direct verwijderd.

 

7. Uw schoenen föhnen

Uw föhn is niet alleen geschikt om uw haar mee in model te brengen, u kunt er ook uw nieuwe pumps, laarsjes of sneakers mee in model brengen! Dit trucje werkt voor zowel leren als synthetische schoenen.

Trek een paar dikke sokken aan in uw nieuwe schoenen en verwarm met een föhn de plek of plekken waar de schoenen knellen. Door de schoenen te verwarmen worden ze soepeler. Als u de schoenen na het verwarmen nog zo'n tien minuten aanhoudt, kunnen ze naar uw voeten gaan staan.

 

8. De schoenmaker

Schoenmaker

Hebben alle voorgaande trucs niet het gewenste effect gehad, of laat u het toch liever aan een professional over? Dan kunt u natuurlijk altijd met uw nieuwe schoenen naar de schoenmaker gaan.

De schoenmaker kan vervelende knelpunten vaak gemakkelijk verwijderen of uw schoenen wat oprekken zodat ze beter zitten. De schoenmaker weet ook precies welke methode voor uw schoenen het beste werkt. Succes gegarandeerd dus!  

Uw damesschoenen of herenschoenen inlopen kan soms wel een week duren. Met de trucjes uit dit artikel kunt u dat proces gelukkig wat versnellen, zodat u uw nieuwe schoenen zo snel mogelijk kunt dragen. Ondanks dat deze trucs helpen om het proces van schoenen inlopen wat te versnellen, zijn het geen wondermiddelen: het betekent niet dat u dankzij deze trucs uw nieuwe schoenen al na één dag pijnloos de hele dag kunt dragen. Voor schoenen inlopen geldt nog altijd: geduld is een schone zaak...  

Heeft u nog tips om schoenen sneller in te lopen?

Deel ze met ons in een reactie!

Rating | Entry Details

43210 (4.8/5, gebaseerd op 9 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

 • Fanja op 03 Nov 2019 19:07

  54321

  Je kan het ook met water doen. Dat gaat als volgt. Doe koud water in een plastic zakjes, sluit deze goed af zodat het niet lekt. Stopt deze in de schoenen ( moet genoeg water inzitten ) zet de schoen in de diepvries, ( doordat het water bevriest gaat het uitzetten en rekt de schoen op ) laat de schoenen een dag in de diepvries staan. Daarna zal je zien dat de schoenen comfortabeler zitten.


 • Hanneke op 10 Apr 2019 07:37

  54321

  Walk away spray helpt uitstekend!


 • Jessica op 13 Mar 2019 11:06

  32121

  Mijn ‘tip van de dag’ is: Koop vooral geen schoenen die al in de winkel (te) strak zitten! Sinds ik daarmee gestopt ben (en een 0,5 tot 1 maat groter koop) heb ik nooit meer last gehad van blaren en/of zere voeten


 • Leny Valstar op 17 Sep 2018 17:19

  54321

  Kleine toevoeging bij de vochtige sokken: als echte schoenverslaafde heb ik de nodige ervaring met inlopen. Ik draag overigens alleen leren schoenen. Ik maak de sokjes nat met vrij warm water. Voelt minder naar én het leer wordt sneller soepel door de warmte. Lekker s'avonds in huis, werkt perfect. En zijn het hakken, dan sta ik gewoon een uurtje te strijken op mijn pumps met sokken. Gaat dan nog sneller


Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Hoe niet de kleren, maar oxford schoenen de man maken!

Eén van de populairste herenschoenen zijn oxford schoenen. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis…
Lees meer
4465 | 0 | 14 Dec 2019

Schoenenkennisbank

Zelf je voetproblemen oplossen is makkelijker dan je denkt. Lees hier wat je kunt doen.

We willen ze nog wel eens vergeten: onze voeten. De kans dat er zich een voetenkwaal ontwikkeld, is hierdoor…
Lees meer
3183 | 0 | 13 Dec 2019

Schoenenkennisbank

Zo onderhoud je lakschoenen: 7 tips voor schone shiny lakschoenen

Lakschoenen zijn tijdloos, elegant en geven je outfit een chic accent. Maar hoe onderhoud je deze schoenen?…
Lees meer
11364 | 4 | 10 Dec 2019

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen