Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Nooit meer zere voeten, dit is hoe je de perfecte pump koopt!

Bijna iedere vrouw heeft wel een of meerdere paren van deze schoen in de kast staan: de pump. Deze prachtige, elegante schoen behoort tot de klassiekers en blijft dé schoen waar we graag op terugvallen als we willen shinen in een chique jurk, zakelijk pak of feestelijk tenue. Toch lijkt het soms lastig om een mooie én comfortabele pump te vinden. Niks zo vervelend als een paar pumps die je er geweldig uit vindt zien, maar liever niet draagt. Grote kans dat er op dit moment een paar pumps in je kast staan die het zonlicht nooit zien. Dat is zonde, maar hoeft niet nog eens te gebeuren. Want perfect passende, comfortabele pumps (met een hoge hak) bestaan echt! Om je te helpen bij het kiezen van een fijn paar pumps, hebben wij wat adviezen op een rijtje gezet. Zo hoef je niet bang te zijn voor blaren of pijnlijke voeten, maar draag je jouw powershoes met een glimlach!

Pumps die lekker zitten

Pumps kopen die er prachtig uitzien én lekker zitten, kan dat? Jazeker! Lekker zittende pumps zijn schoenen die optimaal aansluiten bij jouw voeten en voorzien zijn van een type hak en hakhoogte waar jij je het prettigst bij voelt. Hieronder lees je de tips die jou helpen bij het vinden van een paar hakken dat lekker zit!

1. Ga voor natuurlijke materialen

Om te beginnen is het verstandig om naar het materiaal van de pump te kijken, ga voor leer of suède. Echt leer en suède zijn namelijk ademend en fungeren daardoor als een tweede huid. Beide materialen zullen zich vormen naar de vorm van je voet. Dit zorgt ervoor dat er geen pijnlijke drukplekken ontstaan. Doordat leer en suède ademend zijn, heb je minder last van zweetvoeten. En zelfs als dat wel gebeurt, nemen leer en suède vocht op. Zo is de kans op nare luchtjes, blaren en bacteriën minder. Daarom raden wij je aan om voor leren pumps of suède pumps te gaan.

Pumps van natuurlijk materiaal

Item 1 of 10

2. Wie de schoen past...

We vertelden je net dat leer en suède de vorm van je voet aannemen, let dus op de maat schoenen die je koopt. Uiteraard mogen je schoenen niet te klein zijn, wel mogen je pumps op het moment van aankoop ietwat strakker zitten. Door erop te lopen wordt het materiaal van je schoen namelijk soepeler en vormt het zich naar je voet. Zo zul je na enkele keren dragen merken dat de pump naar je voet is gaan staan en niet meer knelt. De maat pumps die je koopt is -zoals bij iedere schoen- erg belangrijk. Koop je je pumps te groot dan zul je nadat je ze enige tijd hebt gedragen, merken dat de schoenen niet meer passend zijn. En als er iets erger is dan pijnlijke voeten, is het wel onderuitgaan omdat je uit je pump schiet.

Uitlopen versus uitzitten

Je hebt het vast al vaker gehoord van mensen om je heen: ‘nieuwe schoenen moet je inlopen’. Wanneer je schoenen inloopt, zullen de schoenen zich vormen naar je voet. Maar waarom zou je dat lopend moeten doen als het ook zittend kan? Trek die nieuwe pumps aan wanneer je thuiskomt, met een avondje op de bank op de planning. Zo kunnen je schoenen zich vast vormen naar je voet en werk je al zittend aan lekker zittende pumps. Dat is nog eens win-win!

3. Comfort bij teen en hiel

Anders dan bij helemaal platte schoenen schuift je voet in een pump -afhankelijk van de hoogte van de hak- vaak nog iets naar voren. Voel daarom goed -zeker bij een pump met spitse neus- of je tenen niet bekneld zitten. Bij een pump met ronde neus, zul je hier minder snel last van hebben. Je tenen hebben voldoende ruimte wanneer je pump ongeveer een duimbreedte langer is dan je voet. Let bij het passen van je pump ook op of deze een fijn voetbed heeft (dat bijdraagt aan het verlichten van de druk op de bal van je voet) en of de hiel beschikt over een stevig contrefort. Verder moet je pump ook in de breedte van je voet helemaal aansluiten om goed aan de voet te blijven zitten. Sluit je pump overal mooi aan en heb je voldoende ruimte bij de tenen? Dan is de vraag alleen nog maar: is het ook qua uiterlijk liefde op het eerste gezicht?

4. Wel of niet shoppen aan het begin van de dag?

Een veelgehoord advies bij het kopen van schoenen is dat je deze pas aan het eind van de dag moet passen. Dit omdat je voeten aan het eind van de dag wat kunnen opzwellen. Hierdoor kunnen de pumps die in de ochtend nog prima leken te passen, aan het eind van de dag ineens gaan knellen. Betekent dit dat je de musthaves die je 's ochtends ziet beter niet direct kunt kopen? Nee hoor, houd wel rekening met het feit dat je voeten aan het eind van de dag iets dikker kunnen zijn en zorg daarom bij het passen voor een heel klein beetje extra ruimte in de breedte.

5. Hoog niveau

Ben je het gewend om op hoge hakken te lopen? Grote kans dat je dan geen last van je voeten hebt aan het eind van de dag. Toch hebben sommige vrouwen na een dag lang op pumps lopen, last van een branderig gevoel in de bal van hun voet. Hoe dunner de zool van je pump, hoe minder demping. Je zult dan ook merken dat bij een pump met een dunne zool het branderige gevoel in de bal van je voet heviger is dan wanneer je pumps met een plateau draagt. Pumps met een plateauzool hebben meer demping en voelen daarom prettiger aan.

Leuke bijkomstigheid

Door een pump met een plateauzool te kopen, voelt de hak minder hoog tijdens het dragen. De hak ziet er nog steeds mooi en hoog uit, maar je staat net wat hoger dankzij het plateau waardoor het makkelijker wordt om op de pump te lopen. Een plateauzool is dan ook een ideale keuze wanneer je wel graag op hoge hakken loopt, maar dit niet dagelijks doet.

6. Altijd tijd om pumps te kopen

Heb je geen tijd om overdag een schoenenwinkel binnen te lopen? Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om online te shoppen. Passen kan dan wanneer het jou uitkomt. Wil je de kans dat je online een geweldig zittende pump vindt vergroten? Kijk dan bij de productomschrijving van de pump hoe deze valt (groot, klein of normaal), of de schoen in kwestie bijvoorbeeld ook in halve maten verkrijgbaar is en of het model een speciale breedtemaat kent. En blijken de pumps toch niet optimaal te passen? Je bent altijd welkom bij ons in de winkel om naar een oplossing te zoeken.

7. Steel de show!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een mooi, nieuw paar pumps kopen dat je het liefst altijd aan wilt. Maar erop staan of lopen blijkt toch niet zo’n succes. De pumps verdwijnen in de kast of krijgen het label ‘zitschoenen’. Dat is natuurlijk zonde. Je favoriete schoenen moet je altijd kunnen dragen. Of dit nu tijdens een werkdag op kantoor is of ‘s avonds tijdens een feestje. Pas je pumps dan ook uitgebreid en loop er tijdens het passen eens een stuk op. Zo krijg je de beste indruk van hoe je 'misschien-wel-nieuwe-pumps' lopen in het dagelijkse leven en kom je niet voor verrassingen te staan.

8. Een kritische blik

Er is niemand die je verplicht om op een extreem dunne naaldhak te lopen als je dat niet mooi of prettig vindt. Net zomin als dat je per se een blokhak in je schoenencollectie moet hebben. Belangrijk is jouw eigen comfort tijdens het lopen en dragen van de pumps. De hoogte is van belang:

  • Loop je nooit op hakken, kies dan voor niet al te hoge hakken. Laat de hoge hakken staan, of bouw je hakhoogte langzaam op door eerst pumps met hakken van 4 tot 6 centimeter te kopen.
  • Loop jij dagelijks met gemak op een hoge hak? Dan kun je gerust een paar elegante hoge hakken kopen. Kijk bij de hakken van 6 centimeter en hoger want een echte power pump is wel aan jou besteed!

Veel merken brengen hetzelfde model pump in verschillende hakhoogtes uit. Zo kan het zijn dat een model pump van bijvoorbeeld Peter Kaiser of Unisa in verschillende hakhoogtes voorkomt. Op die manier kun je altijd slagen voor een comfortabele pump op jouw favoriete hakhoogte. Een merk dat uitblinkt in elegante pumps met een opvallende, lage hak is het merk Brunate

BIJZONDERE PUMPS

Bijzonder zijn de pumps met een opvallend detail zoals peeptoes (pumps met een opening bij de neus), pumps met bandjes, of pumps met een bijzondere hak. Ook dit heeft weer effect op hoe de pumps lopen. Overweeg dus goed wat voor jou prettig aanvoelt.

KLEUR BEKENNEN

Naast verschillende vormen hebben we natuurlijk ook verschillende kleuren pumps waar je rekening mee moet houden bij je aankoop. Zie je graag stijlvolle zwarte hakken? Of maak je liever een statement met een felgekleurde rode pumpgroene pump of gele pump? Naast een opvallende kleur, kun je ook gaan voor een fraaie print.

Opvallende pumps

Item 1 of 10

Wat extra tips:

null

1. Neem blarenpleisters mee

Niets is vervelender dan een blaar lopen in je nieuwe schoenen. Toch kan dit, ondanks alle bovenstaande tips, gebeuren. Zorg er daarom voor dat wanneer je je nieuwe pumps draagt, je altijd blarenpleisters meeneemt. Blarenpleisters zijn zo opgeplakt en bieden snel verlichting bij pijn.

null

2. Neem extra schoenen mee 

Heb je het gevoel dat je niet de hele dag of avond op je nieuwe pumps kunt lopen? Neem dan een extra paar schoenen mee. Platte schoenen zoals sneakers, ballerina's of instapschoenen met een lagere hak zullen dan prettiger aanvoelen. Zorg er wel voor dat het extra paar schoenen goed combineert met je outfit.

null

3. Gebruik schoenspanners

Zie je er tegenop om in die net iets te strakke pump te lopen? Dan kunnen schoenspanners de oplossing voor je zijn. Schoenspanners zijn er voor zowel het spannen van de breedte als de lengte. Is de pump je net iets te smal? Kies dan voor een schoenspanner die de breedte wat op rekt. Wanneer de pump een fractie te klein is, kun je kiezen voor een schoenspanner die in de lengte iets meer ruimte creëert. De schoenspanners doen als het ware het werk voor jou: de schoenen zullen na verloop van tijd minder strak zitten dan bij de aankoop. Let wel: de schoenspanner heeft niet dezelfde vorm als je voet. Je zult dus bij het dragen van de pump merken dat deze nog wat naar je voet moet gaan staan.

Pumps onderhouden

Pumps kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Zo zijn er gladleren pumps, lakleren pumps, nubuck en suède pumps en bijvoorbeeld metallic leren pumps. Hieronder zie je in een kort en bondig overzicht, hoe je jouw pumps het best onderhoudt.

Gladleren pumps Voor de eerste reiniging: lauwwarme (niet te natte) doek. Kleurloze schoencrème aanbrengen die het leer verzorgt en beschermt. Naborstelen met uitpoetsborstel en nawrijven met een schone kantoenen doek voor extra glans. Extra tip: maak gebruik van schoenspanners wanneer je je pumps niet draagt. Zo behouden je pumps hun natuurlijke pasvorm. Tip: spuit je schoenen in met vuil- en waterafstotende spray.

Lakleren pumps Gebruik een zachte vochtige doek waarmee je het ergste vuil verwijdert. Wil je een lakleren pump optimaal laten glanzen, gebruik dan een speciale lakschoenencrème.

Metallic leren pumps Ook metallic leren pumps moet je met zorg schoonmaken. Geen harde borstels of ruwe sponsjes. Een zachte vochtige doek is liever voor dit materiaal. Voor extra glans raden we een speciale metallic schoencrème aan.

Nubuck & Suède pumps Spray je pumps vóór gebruik in met een vuil- en waterafstotende spray. Herhaal dit eens per week. Borstel je pumps regelmatig, ook na het gebruik van de impregneerspray. Gebruik een speciale suèdeborstel voor het borstelen van je pumps. Vooral nubuck is een kwetsbaar materiaal.

Ben je op zoek naar de juiste en onderhoudsmiddelen voor jouw pumps? Bekijk dan onze collectie Collonil-producten.

Chic én comfortabel: de pump!

Een paar comfortabele pumps kopen kan soms een uitdaging zijn en de eerste keer dat je jouw nieuwe blikvangers draagt, zullen ze misschien niet direct heerlijk aanvoelen. Met alle bovenstaande tips moet het echter lukken om de perfecte pump te vinden die in no-time als gegoten zit. Reserveer maar vast een plekje op de voorste rij in je schoenenkast, want zeker weten dat je binnenkort nieuwe favoriete pumps hebt die je nooit meer uit doet.