TERUG

Schoenenkennisbank

Piepende schoenen verhelpen wordt een eitje met deze 6 tips

Geschreven door Romy Snelders

Zodra u ergens binnenkomt, draaien gelijk alle hoofden uw kant op. Iedereen vraagt zich namelijk af waar dat piepende geluid ineens vandaan komt. Enigszins gegeneerd probeert u rustig en ongezien verder te lopen maar helaas wil dat niet echt lukken. Uw schoenen piepen namelijk ontzettend! Piepende schoenen kunnen erg frustrerend en irritant zijn. Het kan zo vervelend zijn, dat u uw schoenen daarom niet meer draagt. Maar uw schoenen laten verdwijnen in de kast of vuilnisbak omdat ze piepen, is natuurlijk erg zonde. Bovendien is het ook helemaal niet nodig. Uw piepende schoenen verhelpen kan namelijk vaak gewoon met een aantal huis-tuin-en-keukentips.

Omdat wij weten hoe vervelend piepende herenschoenen of damesschoenen kunnen zijn, geven we u in dit artikel 6 tips om het gepiep te verhelpen. Zo kunt u straks weer rustig een ruimte binnenlopen zonder dat iedereen u geërgerd aankijkt vanwege uw piepende schoenen...

Het mysterie van de piepende schoen

Verschillende schoenen

Hoe komt het eigenlijk dat sommige schoenen piepen, en sommige helemaal niet? Meestal worden piepende herenschoenen, zoals loafers, veterschoenen of sneakers damesschoenen zoals pumps, ballerina's, sneakers en enkellaarsjes veroorzaakt door productiefoutjes, slijtage of vocht in de schoenen. Vaak wrijven twee delen van de schoen tegen elkaar. Daardoor ontstaat een irritant piepgeluid. Piepende of krakende schoenen kunnen erg hinderlijk en soms zelfs wat gênant zijn. U kunt ervoor kiezen om uw piepende schoenen niet meer te dragen. Dan is het probleem immers opgelost. Dit is echter wel ontzettend zonde van uw prachtige herenschoenen of damesschoenen! Gelukkig zijn er ook andere oplossingen waarmee u het gepiep kunt verhelpen en uw schoenen gewoon weer met veel plezier kunt dragen.

Ontdekken waar het geluid vandaan komt

Voordat u over kunt gaan tot het daadwerkelijk verhelpen van het gepiep van uw schoenen, is het belangrijk dat u eerst uitzoekt waar het vandaan komt. U kunt het probleem immers niet verhelpen, als u niet weet waar het probleem zich bevindt. Piepende schoenen kunnen namelijk op verschillende manieren veroorzaakt worden. Om erachter te komen waar het gepiep of gekraak precies vandaan komt, kunt u het beste uw herenschoenen, te denken aan boots, gespschoenen of mocassins, aantrekken en vervolgens bewegen met uw voeten. Loop eerst op en neer met de schoenen. Beweeg dan van voor naar achter met uw voeten en vervolgens van links naar rechts. Probeer goed te luisteren bij welke beweging u het gepiep hoort. Zodra u heeft achterhaald welke beweging het gepiep veroorzaakt, probeer dan te kijken welke delen van de schoen bij die beweging buigen. Vaak zijn dat de delen waar wrijving veroorzaakt wordt en waar dus het piepgeluid vandaan komt. Tip: Soms kan het lastig zijn om zelf te achterhalen wanneer uw schoen precies piept. Vraag of iemand u kan helpen. Die persoon kan dan gehurkt gaan zitten terwijl u loopt en beweegt met uw voeten. Deze persoon kan dan vaak beter horen wanneer de schoen piept en welke delen van de schoen op dat moment buigen.

Piepende schoenen verhelpen: zes tips

Piepende damesschoenen verhelpen  denk hierbij ook aan veterschoenen, instapschoenen en laarzen, kan op verschillende manieren. Uiteraard is de oplossing voor uw piepende schoenen afhankelijk van de oorzaak van het gepiep. We hebben zes tips voor u op een rijtje gezet waarmee uw piepende schoenen verhelpen zeker zou moeten lukken.

Tip 1: Strooi wat talkpoeder in uw schoenen

Talkpoeder

Heeft u achterhaald waar het gepiep vandaan komt? Mooi! Als het gepiep van uw herenschoenen of damesschoenen veroorzaakt wordt aan de binnenkant van de schoen, is dat gemakkelijk op te lossen. Gepiep vanuit de binnenkant van de schoen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden omdat de binnenzool tegen de schoen wrijft of omdat uw voeten langs de binnenkant van de schoen wrijven. Het piepende geluid in uwe herenloafers of damessneakers verhelpen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit probleem kan gemakkelijk worden opgelost door wat talkpoeder in uw schoenen te strooien. Talkpoeder absorbeert het vocht dat ontstaat door de wrijving. De wrijving wordt hierdoor verminderd, en dat resulteert in schoenen zonder gepiep! Piepen uw schoenen omdat de binnenzool schuurt? Til de binnenzool dan uit uw schoen en strooi talkpoeder langs de binnennaden van de schoen. Kunt u de binnenzool niet verwijderen? Wrijf dan talkpoeder in de rand van de zool. Als het gepiep veroorzaakt wordt door wrijving bij de tong van de schoen, strooi dan talkpoeder op de tong, onder de veters. Tip: Geen talkpoeder in huis? Maizena schijnt ook prima te werken!

Tip 2: Gebruik het juiste onderhoudsmiddel

Schoenen onderhouden

Bij schoenen van leer en suède is het onderhoud erg belangrijk. Deze schoenen vereisen aandacht, maar uiteindelijk heeft u er daardoor alleen maar langer plezier van. Door uw schoenen op de juiste manier te onderhouden blijven ze niet alleen langer mooi, u voorkomt hiermee ook dat de schoenen gaan piepen. Bij leren en suède schoenen kan namelijk een piepend of krakend geluid veroorzaakt worden wanneer de schoenen wat stugger worden. Met het juiste onderhoudsmiddel kunt u de schoenen soepel houden. Kies bij leren schoenen dus voor een onderhoudsmiddel voor leer en bij suède schoenen voor een onderhoudsmiddel speciaal voor suède. Deze onderhoudsmiddelen zijn speciaal afgestemd op het materiaal van uw schoen en werken daarom beter dan een universeel onderhoudsmiddel.

Tip 3: De hak vastmaken

Een piepend of krakend geluid kan ook veroorzaakt worden doordat de hak van uw herenschoen of damesschoen los zit. Ook dit probleem kunt u zelf verhelpen. Met secondelijm of rubbercement kunt u de hak weer vastmaken aan uw schoen. Dit is wel een erg nauwkeurig klusje. Te veel lijm kan namelijk zorgen voor beschadigingen of lelijk vlekken op uw schoenen. Als u liever het zekere voor het onzekere neemt, kunt u er natuurlijk voor kiezen om de schoenen naar de schoenmaker te brengen. Deze kan gemakkelijk, snel en vakkundig uw hak weer vastmaken.

Piepende schoenen door vocht

Dr martens

Het piepende geluid bij het lopen kan ook veroorzaakt worden doordat er vocht in uw mooie nieuwe herensneakers of damesenkellaarsjes zit. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat u door de regen heeft gelopen. Ook hiervoor hebben we een aantal tips.

Tip 4: Laat uw schoenen goed drogen

Deze tip klinkt vrij logisch en het is daarom wellicht wat overbodig om hem te noemen. Toch doen we het. Zijn uw herenschoenen of damesschoenen nat geworden, dan is het belangrijk dat u ze goed laat drogen voor u ze een volgende keer aantrekt. Het klinkt aantrekkelijk om uw schoenen bij de verwarming te zetten. Daar is het immers lekker warm en dan drogen uw schoenen snel! Toch is dit voor schoenen van leer of suède geen goed idee. Door de warmte gaat het leer namelijk uitdrogen. En ook buiten in de volle zon kunt u uw schoenen beter niet neerzetten. Ook hier bestaat het gevaar van uitdroging. Bovendien kan de felle zon uw schoenen ook nog eens doen verkleuren en dat wilt u uiteraard voorkomen. Schoenen van leer of suède die nat geworden zijn kunt u daarom het beste laten drogen aan de lucht.

Tip 5: Stop kranten in uw schoenen

Schoenen met kranten

Zijn uw sneakers, pumps, veterschoenen of loafers helemaal doorweekt na een flinke stortbui? Dan kan het drogen soms wel een flinke tijd duren. Dat is niet erg handig als u uw schoenen graag snel weer wilt dragen. Een manier om uw herenschoenen of damesschoenen sneller te laten drogen is door kranten in uw schoenen te stoppen. Maak proppen van de kranten en stop deze in uw schoenen. Zorg ervoor dat u de kranten ook goed vooraan in de neus van uw schoenen stopt. De kranten zullen het vocht opnemen en daardoor worden uw schoenen sneller droog.

Tip 6: Laat uw binnenzolen goed drogen

Schoenen met losse binnenzool

Als het kan, dan is het verstandig om de binnenzolen uit uw schoenen te halen wanneer u uw schoenen gaat drogen. U kunt uw binnenzolen dan apart laten drogen. Hierdoor drogen ze extra goed en het droogproces wordt ook nog eens versneld.

Special video: Schoenenspreekuur met tips over piepende schoenen

Misschien heeft u na het lezen van onze tips behoefte aan tips die ook visueel worden ondersteund? Onze schoenendeskundige Sofie Pelkmans legt in onderstaande video onder andere uit wat te doen bij piepende schoenen. Hoor en zie hoe zij korte metten maakt met piepende schoenen.  

 

 

Komt u er zelf niet uit?

Het kan natuurlijk dat u er zelf maar niet achter komt waardoor het gepiep van uw herenschoenen of damesschoenen worden veroorzaakt. Of misschien weet u wel wat de oorzaak is, maar lukt het u niet het op te lossen. En wellicht laat u het gewoon liever aan een expert over, omdat u bang bent uw schoenen te beschadigen.

Naar de winkel

Als u nieuwe loafers, veterschoenen, sneakers of andere herenschoenen heeft gekocht die piepen, kunt u er altijd mee teruggaan naar de winkel. Soms komt het namelijk voor dat schoenen piepen vanwege een productiefout. Dan kunt u het probleem niet zelf oplossen. In de winkel kunnen ze voor u checken waar het probleem van uw piepende schoenen vandaan komt en kunnen ze meedenken naar een oplossing om het probleem te verhelpen.

Naar de schoenmaker

Natuurlijk kunt u met uw piepende pumps, ballerina's, sneakers, enkellaarsjes, espadrilles, instapschoenen of andere damesschoenen ook altijd naar de schoenmaker gaan. Hij kan voor u uitzoeken waar het probleem zit en met u bespreken hoe dit eventueel kan worden opgelost. Piepende schoenen verhelpen lukt namelijk niet altijd met huis-tuin-en-keukentips. Soms is het probleem wat ingewikkelder en kan het beter door een professional worden opgelost.

Heeft u nog andere tips voor het verhelpen van piepende schoenen?

Laat het ons weten in een reactie!  

Rating | Entry Details

32101 (3.5/5, gebaseerd op 6 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Het verhaal achter de schoen: zo worden leren schoenen gemaakt

Het verhaal van je schoenen begint al ver voor deze in je kast staan. Leren schoenen maken is namelijk…
Lees meer
5268 | 2 | 19 Nov 2019

Schoenenkennisbank

Duurzame schoenen

Duurzame fashion, schoenen en accessoires worden steeds belangrijker voor de modeliefhebber van nu. VEJA…
Lees meer
373 | 0 | 16 Nov 2019

Schoenenkennisbank

Video: welke schoen bij een brede voet en hoge wreef? 

Lees meer
400 | 0 | 15 Nov 2019

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen