TERUG

Schoenenkennisbank

Puur op het gevoel...De pasvorm van een schoen bepalen in 3 stappen.

Geschreven door Inge Cruijsen

U kent het wel. Nog voordat u een stap over de drempel van de schoenenwinkel heeft gezet, weet u al precies hoe uw nieuwe schoenen eruit moeten komen te zien. U weet welk type schoen u wilt, van welk materiaal de schoen gemaakt moet zijn en welke kleur uw nieuwe schoenen moeten hebben. In de winkel loopt u dan ook doelbewust op het gewenste paar af, vraagt u naar de juiste maat en past u de schoenen van uw dromen.

Hoewel de enkellaarsjes, sandalen, espadrilles, sneakers of instapschoenen of voor welk type schoen u dan ook bent gevallen, u prachtig staan of speciaal voor de heren: instapschoenen, sneakers, veterschoenen, gespschoenen of loafers, begint u toch te twijfelen. Zijn deze schoenen echt gemaakt voor uw type voet? Vertwijfeld blijft u voor de spiegel staan en vraagt u zich af of de pasvorm van een schoen, zoals die u aan heeft, wel bij u past. Om dit te kunnen bepalen is het belangrijk om te weten hoe de pasvorm van een damesschoen of herenschoen bepalen in zijn werk gaat. Wat zijn de belangrijke punten om naar te kijken? En wat heeft uw gevoel met de hele kwestie te maken? In dit artikel gaan we het met u doornemen. We vertellen u op basis waarvan u de keuze om een schoen al dan niet te kopen moet maken en wat de balwijdte, lengtemaat en contrefort u over de pasvorm van een schoen kunnen vertellen.

De pasvorm van een schoen bepalen: de balwijdte, lengtemaat en contrefort

Het klinkt zo eenvoudig. De pasvorm van een damesschoen of herenschoen bepalen om op basis daarvan altijd de juiste schoen te kunnen kopen. Het is echter niet zo eenvoudig. De pasvorm van een schoen bepalen is namelijk vooral een kwestie van gevoel. Een gevoel dat u vertelt of de schoen wel of niet past. Een gevoel dat u antwoord geeft op de vraag: zit deze schoen lekker? Geeft uw gevoel aan dat de schoen eigenlijk helemaal niet zo lekker zit, dan wordt het tijd om naar de balwijdte, lengtemaat en contrefort van uw voet te kijken. Deze kunnen u namelijk meer vertellen over waarom de pasvorm van een schoen wel of juist niet bij u past.

De balwijdte

Breedtemaat

De balwijdte, ook wel de breedtemaat of leest van een schoen genoemd, zegt iets over de omtrek van uw voet en de hoogte van uw wreef. Dit zijn twee belangrijke elementen voor het bepalen van de juiste pasvorm van een damesschoen of herenschoen, aangezien een goed passende schoen zowel mooi aan moet sluiten op uw wreef als op de zijkant van uw voet. De balwijdte wordt over het algemeen aangeduid door verschillende letters, oplopend van E tot en met M. Hierbij staat E voor een relatief smalle voet, terwijl M staat voor een relatief brede voet. Nu ligt het in de lijn der verwachting dat het voor u noodzakelijk is om de balwijdte van uw voet op te meten als u de juiste pasvorm van een schoen wilt bepalen. Dit kunt u in principe doen, maar het hoeft niet. Schoenmakers willen namelijk nog weleens hun eigen balwijdte hanteren bij een bepaalde letter. Zo kan merk A een omvang van 24 centimeter scharen onder een balwijdte F, terwijl merk B dit pas doet bij een omvang van 24,5 centimeter. In de praktijk is het weten van de omvang van uw voet dus geen garantie voor een passende schoen. Het geeft u natuurlijk wel een indicatie, maar om écht te kunnen bepalen of een schoen in de breedte past, zult u verschillende schoenen moeten passen en moeten voelen hoe de schoen zit. Maar wat moet u dan precies voelen? Of belangrijker nog: wat mag u niet voelen? Dit mag wel:

 • De schoen sluit aan rondom uw voet en wreef;
 • Mogelijk staat er een lichte spanning op het leer.

Dit mag niet:

 • De schoen mag geen pijn veroorzaken;
 • De schoen mag niet te los of te strak zitten;
 • Gespen moeten dicht kunnen. Vooral voor mannen met een hoge wreef die op zoek zijn naar gespschoenen is dit een heikel punt. Geef hier dan ook voldoende aandacht aan.

De lengtemaat

Lengtemaat

Naast de breedtemaat is het ook belangrijk dat uw toekomstige nieuwe damesschoenen of herenschoenen de juiste lengtemaat hebben. Te kleine of te grote schoenen lopen immers niet comfortabel en kunnen op de lange termijn zelfs gezondheidsproblemen, zoals hamertenen tot gevolg hebben. Onder de lengtemaat, vaak simpelweg afgekort tot maat of schoenmaat, wordt de afstand van uw hiel tot uw grote teen verstaan. Deze afstand wordt berekend in centimeters en heeft corresponderende nummers die voor volwassenen lopen van 36 tot 48. Welke maat u heeft, hoeft u waarschijnlijk niet te berekenen. Dit weet u op basis van de damesschoenen of herenschoenen die u draagt en eerdere schoenen die u heeft gekocht. Het is overigens wel mogelijk om uw lengtemaat te berekenen. Dit doet u dan door de lengte van uw hiel tot uw grote teen op te meten met een meetlint. Vervolgens zoekt u in een maattabel de corresponderende maat bij het aantal centimeters dat uw voet lang is. Hoewel het weten van uw lengtemaat u in de schoenenwinkel een hoop tijd kan besparen, biedt het geen garantie dat uw nieuwe sandalen, ballerina's, instapschoenen, laarzen, espadrilles, sneakers, veterschoenen of enkellaarsjes altijd perfect zullen passen. En wat betreft de heren: ook bij uw nieuwe veterschoenen, boots, loafers, gespschoenen, sneakers en instapschoenen komt de juiste pasvorm van een schoen vooral neer op het gevoel dat een schoen u geeft. Wat u wel en wat u niet hoort te voelen, beschrijven we hieronder: Dit mag wel:

 • U kunt uw tenen strekken;
 • U heeft een paar millimeter over tussen de voorkant van de schoen en uw grote teen.

Dit mag niet:

 • U kunt uw tenen niet strekken;
 • Er is geen ruimte tussen de voorkant van de schoen en uw grote teen.

Het contrefort

U weet nu hoe uw schoen in de breedte en in de lengte aan moet voelen. Het laatste punt dat we moeten bespreken is dus het contrefort, oftewel de hielpartij. Ook deze is bepalend voor de pasvorm van een schoen. Misschien kent u het gevoel wel. U heeft een paar damesschoenen of herenschoenen aan en hoewel deze bij uw tenen en de bal van uw voet fijn lijken te zitten, heeft u behoorlijk wat ruimte bij uw hiel. U heeft misschien zelfs zoveel ruimte dat uw hiel bij iedere stap enkele millimeters omhoog komt. Het contrefort lijkt met andere woorden te groot. Het contrefort is de versteviging aan de achterzijde van een schoen en speelt een grote rol bij de stabiliteit die u in uw schoen voelt. Wederom moet u op basis van gevoel bepalen of het contrefort juist is of niet. Er zijn helaas geen maten of maattabellen die u kunnen vertellen welke contrefort past bij uw voeten. Bij het bepalen van de pasvorm van een damesschoen of herenschoen is het belangrijk dat het contrefort sluitend om uw hiel zit. Het contrefort zit in dit geval ‘op slot’ en uw voet heeft genoeg ruimte tijdens het lopen, maar niet te veel ruimte om vrij te bewegen. Om te bepalen of het contrefort sluitend om uw voet zit, kunt u deze het best aantrekken met behulp van een schoenlepel. Valt uw voet comfortabel in de schoen en hoort u een lichte ‘pfff’ dan zit de schoen ‘op slot’ en is het contrefort juist. In de regel zult u dit gevoel gaan herkennen naarmate u meerdere schoenen past.

De pasvorm van een schoen bepalen: vier allesomvattende tips

Zoals u heeft kunnen lezen is de pasvorm van een damesschoen of herenschoen bepalen vooral een kwestie van goed voelen. Lastig, want uw gevoel kan soms iets heel anders zeggen dan uw verstand. Daarom hebben wij nog vier waardevolle tips voor u op een rijtje gezet.

Tip 1: Staan en lopen

Staan en lopen zijn twee belangrijke onderdelen als het aankomt op het bepalen van de pasvorm van een schoen. Het is dan ook gebruikelijk om tijdens het passen van schoenen even rond te lopen en stevig op twee benen te gaan staan. Wist u bijvoorbeeld dat u alleen door te lopen kunt bepalen of u de juiste lengtemaat heeft? Uw voet heeft enkele millimeters nodig om tijdens het lopen op de juiste manier af te kunnen rollen. Of uw voet die ruimte heeft, kunt u niet zittend bepalen. Sta dus op en loop een aantal meter door de winkel. Zit de schoen nu nog net zo lekker als toen u zat?

Tip 2: Ga er niet op voorhand vanuit dat schoenen uitlopen

Leren herenschoenen

U heeft vast weleens damesschoenen of herenschoenen gekocht waarvan de pasvorm net niet helemaal juist was. De schoenen waren zo mooi en u had de verwachting dat het materiaal nog wel uit zou lopen, waardoor de pasvorm beter aan zou sluiten op uw voeten. Dit is echter niet altijd het geval. Schoenen van leer of suède lopen over het algemeen wel uit, maar dat geldt niet voor alle materialen. Het is erg afhankelijk van het merk, model en materiaal van de schoen. Vraag daarom een winkelmedewerker om professioneel advies. Wat wel een zekerheid is, is dat de schoen zich na verloop van tijd naar uw voet vormt. Door de warmte die uw voet uitstraalt, past het materiaal zich aan. 

Extra tip: Zitten uw nieuwe schoenen net zo fijn als uw oude schoenen? Ook dan moet u zich afvragen of de pasvorm juist is. Het materiaal van uw oude schoenen is door alle kilometers die u erop gelopen heeft soepeler geworden, waardoor de schoen minder strak zit. Voelt uw nieuwe schoen aan zoals uw oude schoen, dan zal deze na verloop van tijd zijn comfort verliezen.

Tip 3: Ga af op de ervaring van een verkoper

De pasvorm van een schoen bepalen is lastig. U zult op uw gevoel moeten vertrouwen, wilt u met het juiste paar damesschoenen of herenschoenen de winkel uit lopen. Uw gevoel is echter niet uw enige leidraad. Ook de ervaring van een verkoper kan u helpen bij het kiezen van de juiste pasvorm van een schoen. Zo hebben zij uw voet snel geanalyseerd en weten ze welke pasvorm het best past bij uw voeten. Komt u er zelf dus niet uit? Schakel de hulp en expertise van een verkoper in. Ze kunnen u ongetwijfeld helpen en op zaken wijzen waar u zelf niet aan had gedacht.

Tip 4: Volg uw gevoel

Deze afsluitende tip is misschien wel de belangrijkste. Bij het passen van schoenen en het bepalen van de pasvorm van een schoen, móét u uw gevoel volgen. Uw balwijdte en lengtemaat kunnen u een richting op sturen en een indicatie geven van welke pasvorm bij uw voet past, maar ze bieden geen garantie. Uw gevoel wel. Deze vertelt u immers of dat nieuwe paar damessneakers, enkellaarsjes, sandalen, pumps, veterschoenen of ballerina's al dan niet fijn om uw voet zit. De pasvorm van een schoen bepalen is een gevoelskwestie. We kunnen u wel vertellen wat u moet doen en waar u op moet letten, maar uiteindelijk zult u op uw gevoel af moeten gaan. Zit die herenscheaker, loafer, gespschoen, boot, instapschoen of veterschoen lekker én vindt u hem mooi? Dan heeft u de juiste schoen gevonden.

Wat zijn uw ervaringen met de pasvorm van een schoen bepalen? En vertrouwt u altijd op uw gevoel bij het passen van schoenen?

Laat het ons weten in een reactie. Wij zijn benieuwd!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Dé look voor casual friday: hoe business casual voorkomt dat je je te (in)formeel kleedt op kantoor

Trendjournaal

Oog voor detail: 5 x de mooiste manieren om veters te strikken

Schoenenkennisbank

Ben jij een dierenliefhebber? Zo draag je schoenen met dierenprint

Rating | Entry Details

54321 (5.0/5, gebaseerd op 1 reactie)

Voeg uw reactie toe

Reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen