TERUG

Schoenenkennisbank

Een stap voor stap beschrijving om uw perfecte outfit voor een zomerbruiloft samen te stellen.

Geschreven door Inge Cruijsen

De liefde wordt in de zomer massaal gevierd. Het ene na het andere koppel binnen uw familie- of kennissenkring besluit om in deze warme maanden een nieuwe stap in de relatie te zetten en voortaan als man en vrouw door het leven te gaan. Er wordt een dag gekozen waarop deze feestelijke mijlpaal gevierd gaat worden en u bent hiervoor uitgenodigd! Na het lezen van de uitnodiging slaat de eerste blijdschap echter al snel om in stress. Wat is een geschikte outfit voor een zomerbruiloft? En wat zijn de regels rondom de gewenste dresscode eigenlijk precies?
 
In dit artikel gaan we hier dieper op in. We vertellen u onder andere welke regels gelden voor de moeder van de bruid en hoe zowel avondgasten als daggasten zich dienen te kleden. Wilt u ook weten hoe uw partner zich moet kleden voor een zomerse bruiloft? Lees dan het artikel dat wij hierover geschreven hebben.

Speciale aandacht voor de moeder van de bruid

Moeder-helpt-bruid

De bruiloft van uw dochter is natuurlijk een speciale dag waarop u er picobello uit wilt zien. U mag deze dag flink uitpakken en echt iets van uw uiterlijk maken. Ook u staat als moeder van de bruid immers in de spotlight. Maar wist u dat er voor u speciale regels gelden wat betreft het selecteren van uw outfit?
 
Zo heeft u als moeder van de bruid het privilege om een witte jurk, een wit mantelpak of een wit broekpak te dragen. Als u dit doet, is het wel belangrijk om uw outfit af te stemmen op de outfit van uw dochter. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde kleurschakering of voor hetzelfde materiaal. Daarnaast bent u ook als u geen wit draagt vrij om uw kleding af te stemmen op die van uw dochter. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door kleuren uit het bruidsboeket terug te laten komen in uw outfit. Een mooie damespump in bijpassende kleur, maakt uw outfit compleet. 
 
Bent u de moeder van de bruidegom? Dan gelden er helaas geen speciale regels. U dient zich te kleden zoals alle andere bruiloftsgasten.

 

Daggasten en avondgasten

Om te bepalen hoe u zich dient te kleden voor de aanstaande bruiloft, is het belangrijk om te controleren of u bent uitgenodigd als daggast of als avondgast. Tijdens een bruiloft wordt hier vaak onderscheid in gemaakt.

U bent uitgenodigd als daggast

Ceremonie

Bron: Madamepoppy.nl

Als u door het bruidspaar bent uitgenodigd als daggast, bent u een belangrijke factor voor beiden. Steevast worden vaders en moeders, broers en zussen, opa’s en oma’s, goede vrienden en natuurlijk de getuigen uitgenodigd als daggast. Ook eventuele partners van bovengenoemden kunnen uitgenodigd worden als daggast.
 
Als daggast zijn er een aantal subtiele regels waar u zich aan dient te houden. Zo wordt het in de eerste plaats niet gewaardeerd als u in het zwart verschijnt. U bent immers op een bruiloft, niet op een begrafenis. Natuurlijk geldt er een uitzondering op deze regel als de dresscode vraagt om een zwarte outfit. 
 
Daarnaast draagt u als daggast meestal een corsage. Deze is qua kleur over het algemeen afgestemd op de kleuren van het bruidsboeket en zal dus niet altijd bij uw jurk passen. Toch dient u de corsage te dragen. Heeft u geluk en kiezen de bruid en de bruidegom ervoor om corsages te laten maken in meerdere kleuren? Kies dan een kleur die het best past bij uw outfit. Als vrouw draagt u de corsage op uw linkerschouder en zorgt u dat de steel schuin omhoog steekt.

U bent uitgenodigd als avondgast

Ook de avondgasten spelen een grote rol in het leven van het bruidspaar. Familie van het bruidspaar, vrienden, de buren, kennissen en collega’s worden vaak uitgenodigd om tot in de late uurtjes samen de liefde te vieren. Als avondgast mag u, in tegenstelling tot de daggasten wel zwart dragen. U dient echter geen corsage te dragen.

 

In iedere gelegenheid de perfecte outfit voor een zomerbruiloft

Ceremonie stel

Bron: Madamepoppy.nl

Bij het selecteren van uw outfit voor een zomerbruiloft is het niet alleen belangrijk dat u de juiste kleding selecteert, maar ook dat u uw outfit op de juiste manier complementeert met uw kapsel, make-up, damesschoenen en accessoires. We bespreken hieronder de verschillende facetten waarmee u de perfecte outfit voor een zomerbruiloft kunt samenstellen. Deze regels gelden zowel voor daggasten als voor avondgasten.

Welke kleding hoort bij welke dresscode

Het selecteren van de juiste kleding is misschien wel de grootste uitdaging. Zeker als u aan een bepaalde dresscode moet voldoen. Om deze reden gaan we hiermee van start. Dit doen we door zeven verschillende dresscodes te bespreken.

 

1. White tie

We gaan volledig op chic met deze eerste dresscode. White tie wil namelijk zeggen dat u als dame in uw zogenoemde avondtoilet dient te verschijnen. U draagt een lange gala- of baljurk die versierd is met parels, pailletten of kristallen. De jurk loopt idealiter enigszins breed uit en reikt minimaal tot uw hak.
 
Bij een dresscode als white tie is het belangrijk dat u er elegant en klassiek uitziet. Dit wil echter niet zeggen dat u niets mag laten zien. Een strapless jurk en chic decolleté passen prima binnen deze dresscode. Om uw outfit een chique uitstraling te geven, zult u waarschijnlijk snel naar donkere kleuren grijpen. Echter moet u onthouden dat u naar een zomerse bruiloft gaat. Lichte kleuren passen hier beter bij en krijgen daarom de voorkeur over donkere kleuren.
 
U maakt uw outfit voor een zomerbruiloft af door de juiste accessoires toe te voegen. Denk hierbij aan ringen, armbanden of een mooi collier. Zorg er te allen tijde voor dat de kleur van uw sieraden matcht met de kleur van uw jurk. Bijzonder aan de dresscode white tie is dat er van u verwacht wordt dat u lange handschoenen draagt. Ringen hoort u onder de handschoen te dragen en armbanden behoort u over de handschoenen te dragen. Tot slot dient u geen horloge te dragen. De tijd is bij een speciale gelegenheid zoals een bruiloft van ondergeschikt belang. Wat betreft schoenen verdienen klassieke pumps hier de voorkeur. 

 

2. Black tie

Avondjurk-dichtritsen

Ook de dresscode black tie is chic, zij het minder chic dan white tie. Als vrouw dient u een avondjurk met bescheiden decolleté te dragen. U mag in principe zowel voor een lange als voor een korte jurk kiezen. Bent u echter uitgenodigd voor het diner, draag dan altijd een lange jurk. Een korte jurk is in dit geval not done. Bent u alleen uitgenodigd voor het feest, dan mag u wel een korte jurk dragen. Draag in dit geval wel een panty onder uw jurk. Blote benen worden niet op prijs gesteld. 
 
Wat betreft accessoires dient u het minimalistisch te houden. U draagt bijvoorbeeld geen horloge. Gezelligheid kent immers geen tijd. De hak van uw schoen mag hoog zijn. Zorg in dit geval wel dat u in staat bent om hier een avond op te lopen. Vindt u dit lastig? Kies dan voor een paar elegante damesschoenen met een kleinere hak. Om uw outfit voor een zomerbruiloft helemaal af te maken, zorgt u er ook voor dat uw schoenen, tas en sieraden met elkaar matchen wat betreft kleur.

 

3. Cocktail

Cocktail

De volgende dresscode die we bespreken is cocktail. Ook deze dresscode wordt vaak gevraagd bij een zomerse bruiloft. U heeft vast al een idee wat voor outfit u bij deze gelegenheid mag dragen: de cocktailjurk inderdaad. Dit is een feestelijke jurk die op of boven uw knie valt. U bent niet verplicht om een panty onder uw jurk te dragen, maar dit mag wel. Wat betreft kleur, print en materiaal mag u in principe alle kanten op. Uiteraard met uitzondering van wit, crème en alle overige varianten van wit. U maakt uw outfit voor een zomerbruiloft af met een paar mooie hoge hakken, opvallende sieraden en een fraaie clutch.
 
De dresscode cocktail staat het u toe om zich sexy te kleden. Echter zijn er wel grenzen. Zo vermijdt u idealiter een te diep decolleté en zorgt u ervoor dat óf uw benen óf uw borst getoond worden. Beiden wordt al snel als te uitdagend beschouwd.
 
Overigens bent u ondanks de naam van deze dresscode niet verplicht om uzelf in een cocktailjurk te hullen. Ook met een chique broekpak voldoet u aan de dresscode. Zorg er dan wel voor dat u uw outfit feestelijk maakt. Dit kunt u onder andere doen met behulp van uw sieraden, uw kapsel, uw make-up en bijvoorbeeld een paar feestelijke pumps, enkellaarsjes of sandalen.

 

4. Tenue de ville

Tenue-de-ville

Stadskledij. Dat is de letterlijke vertaling van de volgende dresscode. Echter wil dit niet zeggen dat u zich in kleding kunt hullen waarmee u heden ten daags naar de stad zou gaan. U draagt een jurk die op, net boven of net onder uw knie valt. Een net mantelpak of een rok met nette blouse of top volstaan ook. Het draait erom dat uw outfit netjes, maar niet te chique is. Het is immers geen black tie en al helemaal geen white tie.
 
Om ervoor te zorgen dat uw outfit voor een zomerbruiloft voldoet aan de dresscode kiest u idealiter voor kleding in lichte kleuren of pasteltinten. Zeker in de zomer is zwart niet gebruikelijk. Daarnaast is het bij deze dresscode officieel niet toegestaan om in blote benen te verschijnen. Echter wordt hier bij warm weer en in de zomer een uitzondering op gemaakt en bent u niet verplicht om een panty te dragen. 
 
U maakt uw outfit af met een onopvallende tas, halfhoge hakken -zoals pumps of sandalen- of elegante enkellaarsjes. Draagt u tot slot een blazer over uw jurk, hou deze dan aan. Ook als het warmer weer wordt.

 

5. Smart casual

Smart-casual

We laten de chique dresscodes achter ons en leggen de focus meer op comfort. Bij de volgende dresscode wordt casual kleding gecombineerd met chique accenten. Hierdoor bent u in staat om zich netjes te kleden, zonder over de top te gaan.
 
Wat betreft kleding kunt u alle kanten op. Een mooie jurk, een jumpsuit met blazer of vestje of een stijlvolle broek met blouse volstaan allemaal. Kiest u voor dit laatste, de broek met blouse, vermijdt dan de denim jeans. Tenzij deze zwart is, wordt hij als te casual beschouwd.
 
Met uw accessoires zorgt u voor de chique accenten die zo van belang zijn bij een smart casual look. Denk hierbij aan mooie sieraden en een paar smaakvolle pumps of instappers. Net als een denim jeans zijn sneakers uit den boze. Ook deze worden als te casual bestempeld.

 

6. Summer chic

Summer-chic

Ook de dresscode summer chic richt zich op het combineren van casual en chic. De nadruk ligt hier echter wel op zomerse kleding, waardoor het de uitstekende dresscode is voor een zomerse bruiloft. 
 
De hoeveelheid regels is bij deze dresscode beperkt. Door zomerse kleding te combineren met chique elementen bent u simpelweg al klaar. Een mooie zomerjurk past perfect in dit plaatje, maar ook kleding gemaakt van linnen of katoen is zeer geschikt. Voordeel van deze laatste twee is dat de materialen genoeg lucht doorlaten waardoor eventuele zweetplekken nauwelijks opvallen. Wat betreft kleur kiest u voor zomerse kleuren zoals pasteltinten of lichte kleuren. 
 
U maakt het geheel af met enkele chique en zomerse accessoires. Denk hierbij aan een mooie zonnebril of een stijlvolle zonnehoed. Een paar mooie pumps of zomerse sandalen maken uw outfit voor een zomerbruiloft compleet. Let overigens wel op dat u niet té zomers voor de dag komt. Hoewel de dresscode niet als formeel bestempeld kan worden, bent u wel degelijk aanwezig op een formele gebeurtenis en wordt er toch van u verwacht dat u zich gepast kleedt.

 

7. Pink tie

De laatste dresscode die voor kan komen op een zomerse bruiloft is pink tie. Dit is de meest informele dresscode en staat u toe om te dragen wat u wilt. De focus ligt hier volledig op comfort en niet op presentatie.
 
Hoewel u in principe dus mag dragen wat u wilt, is het niet de bedoeling dat u in uw oudste setje op de bruiloft verschijnt. Beter kiest u voor uw mooiste casual kleding zodat u goed voor de dag komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een katoenen broek, zwarte denim jeans of linnen rok met bijpassende top. 
 
Ook wat betreft accessoires en schoenen bent u vrij om te dragen wat u wilt, maar houdt er ook hier rekening mee dat u op een bruiloft bent. U doet er dus verstandig aan om uw schoenen te poetsen.

 

Haar en make-up

Nu u weet welke kleding u hoort te dragen bij welke dresscode is het van belang om ook uw haar en make-up nader te bestuderen. Beide helpen immers om uw outfit voor een zomerbruiloft helemaal af te maken.

 

Het kapsel

Kapsel-bruiloftsgast

Wat betreft uw kapsel zijn er geen duidelijke regels. U mag, ongeacht de dresscode, voor een kapsel kiezen dat u bij uw outfit voor een zomerse bruiloft vindt passen. Enkele mogelijkheden zijn om uw haar op te steken, los te laten hagen en eventueel te krullen of in een mooie paardenstaart of vlecht te binden. Met behulp van haaraccessoires zoals bloemen, kralen, haarspelden en een diadeem kunt u uw kapsel een feestelijke touch geven. 
 
Om gedurende de dag geen spijt te krijgen van de door u gekozen haardracht, is het belangrijk om de dagen die voorafgaan aan de bruiloft het weerbericht goed in de gaten te houden. Op deze manier kunt u uw haardracht aanpassen, mocht het bijvoorbeeld gaan regenen of waaien. Het zou immers zonde zijn als u op iedere foto een verwaaid of verregend kapsel heeft, omdat u het weer niet in ogenschouw heeft genomen.

 

De make-up

Make-up-voor-bruiloft

Ook wat betreft de make-up zijn er geen strikte regels. Wel is het belangrijk om, ongeacht de dresscode, voor een natuurlijke en elegante look te gaan. Kies daarom voor natuurlijke tinten en breng hier en daar subtiele kleuraccenten aan, bijvoorbeeld in de vorm van matte lippenstift of felle nagellak. Als u denkt dat u een traantje weg zult pinken, raden we u aan om waterproof mascara en waterproof eyeliner te gebruiken. 
 
Als u bent uitgenodigd als daggast is het daarnaast belangrijk dat uw make-up zowel geschikt is voor overdag als voor 's avonds. Overdrijf dus niet, maar houdt u ook niet in.
 
Tot slot is het net als bij het kiezen van uw kapsel belangrijk om ook bij het aanbrengen van uw make-up rekening te houden met de vele foto's die gedurende de dag gemaakt worden. Kies voor matte kleuren en vermijdt foundation die uw huid laat glimmen. U wilt immers niet de persoon zijn die op iedere foto opvalt door haar glimmende voorhoofd, of wel?

 

Helemaal klaar voor de feestelijke dag!

Als u als bruiloftsgast bent uitgenodigd op een zomerse bruiloft, kunt u zichzelf flink opdoffen. De mogelijkheden zijn wat betreft uw outfit voor een zomerbruiloft eindeloos. Wel is het belangrijk dat u het niet te bont maakt. De bruid moet het stralende middelpunt zijn, niet u. Het is immers haar dag. Houdt daarnaast de gewenste dresscode in uw achterhoofd bij het selecteren van de juiste outfit. Door u aan deze twee punten te houden, wordt het ongetwijfeld een geslaagde dag die bol staat van liefde en geluk.
 
Wilt u anderen binnen uw kenniskring deelgenoot maken van de mogelijkheden voor hun outfit voor een zomerbruiloft?
 
Deel dit bericht dan op social media!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

Ken je deze herenschoenen grote maten al?

Trendjournaal

De populairste schoenen van november

Schoenenkennisbank

Hoe maak je een riem korter?

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen