Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Mama mia: espadrilles mogen deze zomer niet ontbreken in je schoenenkast

Vandaag besteden we aandacht aan één van de meest zomerse schoenen die we kennen: de espadrille. Toch begon dit luchtige model haar carrière heel anders. In eerste instantie was de schoen met de herkenbare touwzool, bedoeld als werkschoen voor de boeren uit warme streken. Inmiddels prijkt de espadrille, wanneer de temperaturen stijgen en onze sneakers, enkellaarsjes, overknees en andere fijne warme laarzen echt een beetje teveel van het goede zijn, aan vele voeten. Nu het zomerseizoen bijna van start gaat, laten wij je kennismaken met deze, vinden wij, veelzijdige schoen die veelal wordt gespot in de meest hippe kleuren en gave prints. Natuurlijk hebben wij een aantal prachtige exemplaren voor jou geselecteerd en trakteren wij je op een korte les geschiedenis. Want waar komen die espadrilles nou eigenlijk vandaan?

Neem je liever meteen een kijkje in ons aanbod?

De geschiedenis van de espadrille

Voor de eerste espadrille gaan we flink terug in de tijd. Het waren de Egyptenaren die het zaadje plantten voor het uiteindelijke model. Zij bedachten de sandaal. De Romeinen gaven hier vervolgens hun eigen draai aan en kwamen met een pantoffelachtige schoen die meer bescherming bood tegen de zon. Dit ontwerp stond model voor de eerste echte espadrille. In de veertiende eeuw werden in Catalonië en de Basken de eerste espadrilles gemaakt. De hardwerkende boeren daar gaven de voorkeur aan deze schoen, omdat hij licht en luchtig was en hun voeten beschermden tegen de zon. De werkschoenen werden 'espardenyas' genoemd, wat later door de Fransen werd omgedoopt tot 'espadrilles'. Overigens noemden de Spanjaarden de luchtige schoenen 'alpargatas'.

null

Grensverleggende schoen

Het waren met name deze laatstgenoemden, de Spanjaarden, die uitermate dol waren op de espadrille. In sommige delen werden espadrilles zelfs onderdeel van de traditionele klederdracht. En de Spanjaarden brachten hun favoriete schoen ook over de grens. Tijdens hun wereldreizen waren het de espadrilles die hen andere landen lieten verkennen. Zo kwam de luchtige schoen ook in Midden- en Zuid-Amerika terecht. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat tijdens de Spaanse burgeroorlog, welke plaatsvond vlak voor de Tweede Wereldoorlog, de Catalaanse en Spaanse soldaten espadrilles onder hun uniform droegen. Wat voor ons nu dus een mooie en hippe zomerschoen is, was toen een schoen gemaakt voor het serieuzere werk.

Let's make shoes not war

Een aantal decennia later raakte de ontwikkeling van de espadrille in een stroomversnelling en steeg de populariteit van de mediterraanse schoen tot grote hoogte. In de jaren 60 werd er flink geëxperimenteerd met gekleurde espadrilles. Vroeg in de jaren 70 was het niemand minder dan de Franse modemeester Yves Saint Laurent, die de Spaanse fabrikant Castañer tegen het beroemde lijf liep. Dit bedrijf hield zich al sinds de jaren 20 bezig met het produceren van de espadrille en Yves zag mogelijkheden. Hij liep namelijk al een tijdlang rond met het idee een espadrille met sleehak op de markt te brengen en zocht nog naar the right man for the job. In Castañer vond hij de ideale partner en samen zorgden ze voor een ware hit op schoenengebied. De espadrille met sleehak is een vrouwelijke zomerschoen die veel dames tot op de dag van vandaag nog steeds graag dragen.

null

De look & feel van de espadrille

Een traditionele espadrille heeft een typisch uiterlijk. Zo hebben deze schoenen een canvas, katoenen of linnen bovenkant, welke bestaat uit één stuk en wordt vastgenaaid aan de touwzool. De zool is van oudsher plat en werd gemaakt van hennep, jute of espartoEsparto is een mediterraanse sterke grassoort die tegen een stootje kan. Hier is de naam 'espadrilles' ook van afgeleid. Vandaag de dag kennen we de espadrille in vele varianten. Zo komen verschillende modehuizen met hun eigen ontwerp gebaseerd op de traditionele espadrille. We zien espadrilles met plateauzolen, leuke prints, sleehak, open tenen, met of zonder veters, met sierlijke linten voor rond de enkels, in slide- of slippervorm et cetera. Toch is er één herkenbaar iets altijd overeind blijven staan: de touwzool. De touwzool van de espadrille 2.0 is tegenwoordig vaak verstevigd met een rubberen onderlaag.

Wat vind je van deze espadrilles?

Item 1 of 4

Zo draag je de espadrille

Dat espadrilles er zomers uitzien vanwege hun unieke touwzolen en het luchtige canvas, is iets wat zeker is. Maar wanneer draag je zo'n zonnige schoen? Wij zetten een aantal uitgekiende gelegenheden voor je op een rij waarbij de espadrille helemaal tot haar recht komt.

null

Festival vibe

Een beetje festival benadert die fijne bohemien-achtige sfeer. Mooie muziek, relaxte sfeer, vrolijke mensen: maximaal ontspannen dus. Bij een setting als deze, past de espadrille uitstekend. Denk aan een combinatie van deze fijne zomerse schoen met een zwierige rok (midi of maxi het kan beide!) of zo'n toffe jumpsuit. Maak deze outfit compleet met een paar zomerse accessoires, zoals een paar grote oorbellen, een setje rinkelende armbanden, een zonnebril en misschien een leuke hoed?

null

City trip

Of het nu een dagje shoppen in Rotterdam wordt of die leuke stedentrip naar Milaan: met een paar espadrilles vang je twee vliegen in één klap. Je ziet er op zo'n mediterraanse schoen direct stijlvol uit en ze lopen heerlijk. Tegenwoordig worden de touwzolen van de meeste espadrilles namelijk ondersteund met een rubberen zool, en dat loopt nét even wat stabieler. Trek voor dit uitje een lekkere boyfriend jeans aan en een luchtige top. Vergeet die grote shoppingbag trouwens niet waar al je aankopen in kunnen verdwijnen.

null

Drankje doen?

Niets is zo fijn als na een lange dag, terwijl de zon nog flink haar best doet, op een terrasje neerstrijken. Omdat het toch een uitje betreft is de iets chiquere espadrille dan misschien meer geschikt. Kies voor een espadrille met een sleehak of in een metallic of glitter look: iets meer feest en iets meer sfeer.

Espadrilles: yes please

Met de zomer in het vooruitzicht bereiden we ons voor op zonnige dagen die vragen om luchtige outfits en dito schoenen. Hoe fijn een slipper ook is, de meeste gelegenheden vragen om een ander soort schoen. Een schoen die iets gekleder staat en die tegelijkertijd voldoende luchtige eigenschappen bezit. Wij hebben de perfecte luchtige oplossing gevonden in de espadrille. Deze fijne instapschoen met Spaans temperament ziet er, dankzij de kenmerkende touwzool en de canvas bovenkant, op en top zomers uit. Zoals je ziet, bestaan er meerdere varianten op de klassieke espadrille. Waar het ene model zich leent voor een ontspannen bezoekje aan het strand, is een ander model juist meer geschikt als avondschoen. Dat maakt de espadrille zo leuk. Je kunt er alle kanten mee op. Wij denken dat iedere shoedrobe wel een mooie espadrille kan gebruiken. Dan hoef je alleen nog maar te kiezen: plat of sleehak? Naturel of print? Met linten of zonder poespas? Lastig...

Van welke espadrille krijg jij het warm?

Laat het ons weten in een reactie!