TERUG

Schoenenkennisbank

De twee (!) betekenissen van de leest van een schoen uitgelegd

Geschreven door Inge Cruijsen

“Hoe voelt de leest van de schoen aan?”

Misschien is deze vraag wel eens aan u gesteld door een verkoper of verkoopster in de schoenenwinkel. Terwijl u een paar schoenen aan het passen was, twijfelde u wat u nu precies moest zeggen. Want de leest van een schoen…, wat is dat nou eigenlijk precies?

In dit artikel leggen we het u uit, zodat u de volgende keer als deze vraag gesteld wordt, precies weet hoe u hem kunt beantwoorden!

Een term, twee betekenissen

Twee houten leesten

De term ‘de leest van een schoen’ kan verschillende betekenissen hebben. Zo kan met de leest verwezen worden naar een hulpmiddel dat door de schoenenontwerper wordt gebruikt bij het vervaardigen van de schoen, maar er kan ook gerefereerd worden aan de balwijdte of breedtemaat van de schoen.

Verwarrend? Eigenlijk niet! Beide betekenissen hebben namelijk veel met elkaar te maken. We leggen het u uit.

Hét hulpmiddel van de schoenenontwerper

Als het om de leest van een damesschoen of herenschoen gaat, kan het dus gaan over een hulpmiddel, of beter gezegd een gereedschap, dat gebruikt wordt door de maker of ontwerper van schoenen.

De leest is in dit geval een item dat gemaakt is van hout, metaal, kunststof of aluminium. Met de leest wordt de voet in de schoen gerepresenteerd. Hierdoor is de schoenmaker in staat om de schoen als het ware om een voet heen te ontwerpen en te maken. De schoenen krijgen op deze manier precies het gewenste uiterlijk en ook de pasvorm zal precies goed zijn.

Zou de schoenmaker geen gebruik maken van een leest, dan is de kans groot dat het materiaal waarvan de schoenen gemaakt worden vervormt of dat de pasvorm uiteindelijk niet juist blijkt te zijn. Problemen waarbij de schoenen te breed of te smal uitvallen, zijn in dat geval de orde van de dag. En dat is uiteraard niet handig!

Omdat er tientallen verschillende soorten schoenen zijn, zult u begrijpen dat er ook meerdere soorten leesten zijn. De ene leest is bijvoorbeeld perfect voor schoenen met een smalle flank, terwijl een ander type leest beter geschikt is voor schoenen met een hoge hak of een brede of juist een spits toelopende neus.

Om te illustreren hoe de gebruikte leest het uiterlijk van een paar schoenen kan bepalen, laten we zien hoe schoenen qua uiterlijk kunnen verschillen. Dit doen we zowel voor herenschoenen als damesschoenen.

Let op: Bij het uiterlijk van de schoen doelen we niet op kleur of materiaal, maar puur op de vorm van de schoenen.

Leesttype 1: Een smalle flank

Schoenen met een smalle flank kenmerken zich door een nauwsluitende zijkant. Dit type schoenen zit strak om de voet gesloten. Bij damesschoenen ziet u deze leest van een schoen vooral terug bij pumps, maar ook bij andere typen schoenen is deze leest gebruikelijk. Denk bijvoorbeeld aan instapschoenen voor dames, maar ook instapschoenen voor heren.

Voorbeelden van dames- en herenschoenen met een smalle flank

Bij bovenstaande schoenen is goed te zien hoe een smalle flank de schoenen tekent. De damespumps van Gabor (links) zitten dankzij het gebruik van een leest met smalle flank aaneengesloten om uw voet. Draagt u deze prachtexemplaren naar een swingend feest, dan hoeft u niet bang te zijn dat uw schoenen bij de eerste de beste dansmove van uw voeten vliegen.

Ook de herensneakers van Santoni (rechts) kenmerken zich door een smalle flank. Dit geeft de schoenen een erg elegant uiterlijk, waardoor ze het perfecte paar zijn bij een chique of feestelijke gelegenheid. Samen met uw vrouw danst u de sterren van de hemel met deze bijzondere Santoni schoenen.

Leesttype 2: Een brede flank

Naast schoenen met een smalle flank, zijn er ook schoenen waarbij de leest van de schoen zich kenmerkt door een brede flank. Deze leest ziet u vooral terug bij sneakers en veterschoenen. Doordat de schoenen een brede flank hebben en dus iets ruimer om uw voet zitten, kunt u ze wat losser dragen. U heeft hierdoor meer bewegingsruimte rond bijvoorbeeld uw tenen.

Voorbeelden van dames- en herenschoenen met een brede flank

 

Bovenstaande damessneakers van het merk Ghoud (links) hebben in vergelijking met de pumps hierboven een relatief brede flank. Lomp zijn ze echter niet. Wel hebben de sneakers een casual uitstraling. In de zomer zijn dit bijvoorbeeld de perfecte schoenen voor onder een zwierige rok of jurk, maar ook onder een elegante short maakt u met deze schoenen de blits.

De bovenstaande herensneakers van Nubikk (rechts) hebben een casual uitstraling en kenmerken zich door een brede flank. Door de sneeuwwitte kleur geven ze uw outfit een zomers tintje. Heeft u een actieve dag gepland, dan zijn dit de sneakers van uw keuze. Perfect voor bijna iedere gelegenheid. Bijna, want voor een wandeling door het bos raden we u bijvoorbeeld toch andere schoenen aan, zoals een mooie stevige boot.

Leesttype 3: Een spitse neus

Bij de leest van een schoen kan onderscheid gemaakt worden in de breedte van de flank, maar er kan ook gekeken worden naar de neus. Deze kan bijvoorbeeld spits, maar ook breed toelopen. En hoewel u het misschien niet verwacht, geeft het type neus de schoen een heel ander uiterlijk. Kijkt u maar eens hieronder en onder het kopje ‘Leesttype 4: Een brede neus’.

Voorbeelden van dames- en herenschoenen met een spitse neus

 

Chic, hè? De leest van een schoen met een spitse neus is opvallend en heeft een zakelijk en stijlvol uiterlijk. Bovenstaande bronskleurige pumps van Peter Kaiser (links) zijn ideaal voor een zakelijke lunch of een belangrijke business meeting. Draag deze schoenen bijvoorbeeld met een mooi mantelpak voor een sophisticated look.

Ook de gespschoenen van het Italiaanse merk Santoni (rechts) zijn erg chic en zakelijk. Onder een stijlvol pak zijn deze schoenen altijd goed. Door de spitse neus van uw schoenen, straalt u een flinke dosis zelfvertrouwen uit. En wie wil dat nou niet?

Leesttype 4: Een brede neus

Tot slot bespreken we graag de leest van een schoen met een brede neus. In dit type schoenen heeft u voldoende ruimte om goed met uw tenen te bewegen. Het dragen van deze schoenen is daardoor altijd een genot. Het zijn echte go-to schoenen.

Voorbeelden van dames- en herenschoenen met een brede neus

 

Casual en opvallend. Zo zouden wij de enkellaarsjes van Nubikk (links) met brede neus willen omschrijven. De brede neus geeft de laarsjes een nonchalante uitstraling. Extra leuk aan deze schoenen is dat u ze, ondanks hun opvallende print, met tientallen outfits kunt combineren. Combineer deze schoenen bijvoorbeeld met een mooie nauwsluitende jeans en een opvallende top in een knalkleur, zoals: zonnig geel, vlammend rood of diepgroen. Een perfecte match met deze Nubikk beauties!

Wat betreft herenschoenen kunt u, als u gaat voor een brede leest van een schoen, onder andere kiezen voor deze sneakers van Nubikk (rechts). De bergsluitingen in combinatie met de brede neus zorgen voor een ongedwongen en hippe look. Zeker als u deze schoenen draagt met een modieuze, licht verwassen jeans en een mooie trui of polo.  

De breedtemaat van een schoen

Een leest van een damesschoen of herenschoen kan dus gebruikt worden door een ontwerper of maker van een schoen, maar met de leest van een schoen kan ook de breedtemaat of balwijdte van de schoen bedoeld worden. Deze tweede betekenis heeft dus wel iets te maken met de leest die gebruikt wordt door de ontwerper of maker, maar is toch net iets anders.

De breedtemaat wordt bepaald op basis van de omtrek van een voet en de hoogte van een wreef. Wat de maat is wordt vervolgens aangegeven met letters, oplopend van E (smal) tot M (breed). Vraagt een verkoper u dus of de leest van een schoen goed aanvoelt, dan bedoelen ze dus eigenlijk of de schoen in de breedte lekker zit.

Welke breedtemaat u heeft kan overigens per ontwerp, schoen en merk verschillen. Staar u dus niet blind op de leest van een schoen. Past u een nieuw paar damesschoenen of herenschoenen en hebben deze een breedtemaat waarvan u niet had verwacht dat deze bij uw voeten past, maar zitten ze u als gegoten? Dan heeft u de juiste schoenen gevonden!

Afwijken van het gemiddelde

Als het gaat om de leest van een damesschoen of herenschoen, dan is er eigenlijk geen officieel gemiddelde. Zoals we u vertelden kan de gebruikte classificering van de leest per schoen en per ontwerper afwijken.

Toch is er wel een aantal leesten waar het merendeel van de voeten onder geschaard kan worden. Geldt dat niet voor uw voeten? Geen nood!

U moet niet denken dat uw mooie damesschoenen of stijlvolle herenschoenen met een extra brede of extra smalle leest minder mooi zijn. Mooie schoenen komen in alle breedtematen, dus ook in die van u! Pure damesmerken als Peter Kaiser en Hassia maken prachtige damesschoenen in ook de relatief smalle maat F. Dat maakt deze elegante schoenen niet mooier of juist minder mooi.

Ook herenschoenen onderscheiden zich door de breedtemaat van de schoen. Het gerenommeerde merk Santoni, maakt onder andere ook schoenen in een breedtemaat F en zijn dus vooral geschikt voor heren met een relatief smalle voet.

Maar ook voor heren met een iets bredere voet zijn er prachtige schoenen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de de schoenen van het Nederlandse merk Floris van Bommel? Dit kwaliteitsmerk heeft onder andere schoenen met wijdtemaat H en zien er erg gedurfd uit.

De leest van de schoen kent geen geheimen meer voor u

Gaat u binnenkort weer op jacht naar het perfecte paar damesschoenen of herenschoenen en wordt de vraag: “Hoe voelt de leest van de schoen aan?”, u gesteld door een verkoopmedewerker?

Dan weet u nu precies wat hiermee bedoeld wordt. U heeft uw antwoord dan ook klaar. Mocht de schoen die u aan het passen bent dan net niet lekker zitten, dan kunt u samen met de verkoper op zoek naar schoenen die wel precies de juiste leest hebben. Want schoenen horen u als gegoten te zitten en door de juiste leest van een schoen te kiezen is dat mogelijk!

Weet u van vrienden en kennissen dat ze ook moeite hebben met het onderscheid tussen de twee betekenissen van de leest van een schoen?

Deel dit bericht dan op social media!

Rating | Entry Details

43211 (4.0/5, gebaseerd op 2 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

Laat uw dromen uitkomen met uw eigen fantastische walk-in closet (tips & inspiratie)

Wilt u uw eigen walk-in closet maken? In dit artikel geven we u 8 tips en veel inspiratie om de walk-in…
Lees meer
5230 | 0 | 22 Aug 2019

Schoenenkennisbank

Double monk strap schoenen dragen doet u zo

In dit artikel leest u alles over double monk strap schoenen en hoe u deze kunt combineren met verschillende…
Lees meer
6711 | 0 | 19 Aug 2019

Schoenenkennisbank

Kleurrijke herensneakers combineren: zo wordt het geen bonte kermis

Kleurrijke herensneakers combineren is lastig. Zeker als u niet helemaal weet wat de trends op dit gebied…
Lees meer
3909 | 0 | 15 Aug 2019

Shop de producten

Witte sneakers

Nubikk

Witte sneakers

€ 199,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte sneakers

Ghoud

Zwarte sneakers

€ 245

Te koop bij: Van den Assem

Beige enkellaarsjes

Nubikk

Beige enkellaarsjes

€ 189,95

Te koop bij: Van den Assem

Grijze sneakers

Nubikk

Grijze sneakers

€ 179,95

Te koop bij: Van den Assem

Pumps met bloemenprint

Gabor

Pumps met bloemenprint

€ 62,95

Te koop bij: Van den Assem

Cognackleurige sneakers

Santoni

Cognackleurige sneakers

€ 399,95

Te koop bij: Van den Assem

Bronzen pumps

Peter Kaiser

Bronzen pumps

€ 69,95

Te koop bij: Van den Assem

Bruine gespschoenen

Santoni

Bruine gespschoenen

€ 419,95

Te koop bij: Van den Assem

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen