TERUG

Schoenenkennisbank

Loafers dragen anno 2019: een essentiële gids voor de de stijlvolle man van nu

Geschreven door Inge Cruijsen

Vrouwen houden over het algemeen van schoenen en hebben gerust meer dan tien paar in de kast staan. Mannen doen het per seizoen vaak met een stuk minder. Toch is het voor de stijlvolle man niet verkeerd om meerdere paren in de kast te hebben staan. Als u stijlvol voor de dag wilt komen, is het immers belangrijk om de juiste schoenen te matchen met de juiste outfit. Een van de soorten schoenen die absoluut niet mag ontbreken in uw kast is de loafer. Deze elegante schoen is in verschillende varianten verkrijgbaar en zowel te combineren met een casual als met een chique outfit. Hoe loafers te dragen zijn, vertellen we u in dit artikel.

Voordat we dit doen, gaan we kort iets dieper in op de geschiedenis van de loafer. Hoe is deze schoen ontstaan en welke soorten zijn er inmiddels allemaal? Daarna vertellen we u hoe u loafers dragen moet en op welke manier u de verschillende loafers kunt combineren met uw outfit.

De populariteit van de loafer uitgelegd

Het verhaal van de loafers begint in 1847. In dat jaar werd de eerste loafer, de Wildsmith loafer, gemaakt in Londen. Het doel van de schoen was om de Engelse aristocraten te dienen. Zij konden de schoen immers snel en gemakkelijk aan- en uittrekken als zij bijvoorbeeld een wandeling over hun landgoed wensten te maken. Verscheidene jaren later werd de loafer ook bij het grote publiek bekend. Dit gebeurde dankzij een Noorse schoenmaker genaamd Nils Gregoriusson Tveranger. Hij werd op een van zijn reizen door Engeland geïnspireerd door de Wildsmith loafer en maakte bij thuiskomst zijn eigen variant. Deze verspreidde hij in 1930 in Europa onder ‘de gewone burger’ waar de schoen een groot succes werd. Dat de schoenen een hit waren, viel ook de Amerikanen op. Zij namen het concept van instapklare schoenen mee overzees, waar een familie uit New Hampshire in 1950 in staat was om de loafers, zoals we die nu kennen te ontwerpen.

Penny, tassel en kilt. Hoe zien de verschillende loafers eruit?

De klassieke loafer stamt dus uit de jaren ‘50. Dit wil echter niet zeggen dat er sindsdien nooit meer iets aan de loafer is veranderd. Er zijn inmiddels meerdere varianten op de markt die stuk voor stuk hun eigen karakteristieke uiterlijke kenmerken hebben.

1. De penny loafer

 

 

De penny loafer is een klassieke loafer die te herkennen is aan de leren band die dwars over de wreef van de voet loopt. In deze band prijkt over het algemeen een diamantvormige opening waar een kleine munt (een penny) in gelegd kan worden. Waar deze munt voor bedoeld is, is nooit echt duidelijk geworden. De een beweert dat het een modestatement was van Engelse prep school studenten, terwijl een ander betoogt dat de opening gebruikt werd om geld te bewaren, zodat de drager in geval van nood altijd iets op zak had.

Hoe draagt u de penny loafer?

De penny loafer is een relatief formele loafer die niet bij iedere outfit even goed staat. Gaat u bijvoorbeeld casual gekleed, dan kunt u beter niet voor de penny loafer kiezen. Kiest u voor een iets nettere outfit, dan is de penny loafer een passende aanvulling.

2. De tassel loafer

 

 

Ook de tassel loafer is een klassieke schoen die gemakkelijk aan- en uitgetrokken kan worden. De loafer is te herkennen aan de decoratieve kwast die voor op de schoen bevestigd is. De tassel loafer wordt over het algemeen vervaardigd van suède. Er zijn echter ook varianten die van leer gemaakt zijn.

Hoe draagt u de tassel loafer?

De tassel loafer is minder formeel dan de penny loafer en kan daardoor beter met casual of semi-casual dan met chique kleding gecombineerd worden.

3. De driving loafer

 

 

Deze variant van de loafer is ontworpen om het besturen van dure Italiaanse auto’s gemakkelijker te maken, zonder dat de bestuurder met zijn schoenenkeuze afbreuk deed aan de rest van zijn smaakvolle outfit. De zool van de driving loafer heeft traditioneel een opvallend profiel, zodat een autobestuurder de grip op de pedalen gemakkelijk kon behouden. Heden ten dage wordt dit concept echter niet altijd in een even sterke mate doorgevoerd. De driving loafer heeft daarnaast vaak ook enige decoratie op de wreef. Dit kan in de vorm van een strik die doorloopt rond de hak van de schoen, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een leren band, zoals bij de penny loafer.

Hoe draagt u de driving loafer?

De driving loafer is een erg toegankelijke loafer die in het dagelijks leven door veel mannen gedragen wordt. Zeker in de zomer is dit de go-to schoen voor de stijlvolle man.

4. De snaffle loafer

 

 

Dat de loafer een succes was, werd ook door de grote modehuizen opgepikt. Zo speelde Gucci bijvoorbeeld op de trend in door zijn eigen loafers te ontwerpen: de snaffle loafer. In de volksmond ook wel de 'Gucci loafer' genoemd. Dit type loafer is te herkennen aan een gouden koperband die dwars over de wreef loopt. De koperband heeft veel weg van een gesp, maar kan net niet als zodanig geclassificeerd worden.

Hoe draagt u de snaffle loafer?

De snaffle loafer kan geclassificeerd worden als semi-casual of chic. U kunt deze stijlvolle schoen onder andere dragen onder een nette jeans of onder een casual suit.

5. De kilt loafer

 

 

De naam van deze loafer doet al vermoeden wat de inspiratie is geweest. De kilt loafer is een ode aan de Schotse klederdracht en kenmerkt zich door de opvallende versiering op de wreef van de voet. De gelijkenis met de kilt is zeer treffend te noemen. Dit is echter niet de enige versiering die de kilt loafer heeft. In veel gevallen heeft de kilt loafer namelijk ook een opvallende wingtip voorkant.

Hoe draagt u de kilt loafer?

De kilt loafer is een opvallende variant van de loafer die in verschillende situaties gedragen kan worden. De kilt loafer zit wat betreft formaliteit tussen chic en casual in. Echter kunt u deze schoen beter dragen bij een korte broek dan bij een pak.

6. De venetian loafer

 

 

De loafers die we hierboven beschreven hebben, hebben vrijwel allemaal een opvallende decoratie. De venetian loafer heeft deze versieringen niet. Het is een simpele schoen die zich kenmerkt door de open ruimte tussen de lip en de rest van de schoen.

Hoe draagt u de venetian loafer?

Hij ziet er eenvoudig uit, maar kan daardoor gemakkelijk gecombineerd worden. Zeker bij alledaagse kleding zoals een jeans of korte broek komen deze loafers volledig tot hun recht.

De klassieke materialen suède en leer

Loafers worden over het algemeen van twee materialen gemaakt: suède en leer. Hoewel beide in de meeste situaties volledig tot hun recht komen, zijn er genuanceerde verschillen tussen de materialen.

Suède loafers

Loafers gemaakt van suède zijn een echte klassieker die uw outfit een stijlvolle afwerking geven. Suède geeft uw schoenen een zachte uitstraling die vooral bij bruintinten prachtig uitkomt. Echter is suède niet het gemakkelijkste materiaal. Als drager van suède loafers zult u er rekening mee moeten houden dat de schoenen vatbaar zijn voor vlekken en het reinigen er voor kan zorgen dat de schoenen sneller slijten.

Leren loafers

Met leren loafers zit u altijd goed. Leer is een duurzaam materiaal dat, mits van hoogstaande kwaliteit, lange tijd meegaat. Dit laatste houdt echter wel in dat u het best voor een iets duurdere schoen kunt gaan, waarbij de kwaliteit van het leer hoger is. Het voordeel van leren loafers is dat ze zowel bij een chique als bij een casual outfit gedragen kunnen worden. Heeft het leer een glimmende laklaag? Dan is de schoen het meest geschikt voor chique gelegenheden en wellicht wat overdone voor een casual outfit.

Hoe loafers dragen nu eigenlijk moet: dit is de etiquette

Loafers klinken wellicht als schoenen waar u snel inschiet als u net iets te laat bent voor een evenement of vergadering. Toch is dit niet het geval. Als u de loafer op een smaakvolle manier wilt dragen, is er een aantal regels die u dient te volgen. We zullen u precies uitleggen hoe loafers dragen nu precies moet.

Casual, semi-casual en chic: wat kan wel en wat kan niet

In principe zijn loafers een stijlvol alternatief voor iedere andere schoen die u buiten uw werk om aan zou trekken. De loafer is echter chiquer en tilt uw outfit met gemak naar een hoger niveau. Hoewel de loafer dus in verschillende situaties gedragen kan worden, is het wel belangrijk dat u deze op de juiste manier combineert met uw kleding. Deze combinatie is afhankelijk van de aard van de gelegenheid.

Casual

Als u heeft besloten om uw loafers in een casual setting te dragen, dan past u het best ook uw kleding hierop aan. Een net pak is dus wat overdreven, maar een mooie jeans met stijlvolle polo passen perfect. Op warme dagen zou u zelfs uw loafers kunnen combineren met een korte broek. Dit ziet er zomers ongedwongen en informeel uit. Kies in dit geval wel voor loafers met een lichte kleur. Beige of lichtbruin is in dit geval beter dan zwart. Wat wellicht leuk om te weten is, is dat de loafer zich door de jaren heen heeft ontwikkeld van klassiek tot sportief in de meest brede zin van het woord. Aangezien de sportwereld van grote invloed is op het totale modebeeld, ontkomt ook de classy loafer niet aan een extra sportieve touch. Zo bestaan er verschillende soorten loafer-zolen en één daarvan is de sportieve zool. Deze is over het algemeen wat dikker en grover dan de klassieke variant. Een 'sportieve' loafer staat leuk onder een casual outfit en leent zich prima voor vakanties.

Semi-casual

Loafers-semi-casual Als u iets netter voor de dag wilt komen, kunt u wederom met loafers uit de voeten. U kunt de loafers in dit soort situaties het best combineren met een linnen of chino broek en overhemd. Wel is het belangrijk dat uw loafers opvallen. Niet doordat ze een schreeuwende kleur hebben, maar doordat ze goed zichtbaar zijn. Sla uw broekspijpen een aantal keer om, zodat er ruimte vrijkomt tussen uw loafers en uw broek. Let wel op: het is niet de bedoeling dat uw enkel zichtbaar is als u staat.

Chic

Loafers-chique

Ook tijdens een chique gelegenheid zouden loafers de schoenen van uw keuze kunnen zijn. Tijdens chique gelegenheden kunt u het best voor zwarte of bruine loafers kiezen en deze combineren met een nette broek en blazer of met een nette broek, een overhemd en een stropdas. Ook een casual suit is prima te combineren met loafers. Zorg er dan wel voor dat de loafers niet te opvallend zijn. Idealiter hebben ze een donkere kleur en zijn ze van hoogwaardig materiaal gemaakt. Let ook in dit geval op de lengte van uw broek. De broek mag niet over de loafers vallen, maar er mag ook niet te veel ruimte vrij zijn. Als de broek tot de rand van de loafers komt, heeft u de juiste lengte gevonden.

Wanneer kunnen loafers niet?

De loafer kan bij casual gelegenheden, semi-casual gelegenheden en bij chique gelegenheden. U vraagt zich nu wellicht af of er ook situaties zijn waarbij u de loafer het best in de kast kunt laten staan. Deze situaties zijn er zeker. Zo zijn loafers niet geschikt als u verwacht wordt op een black tie-evenement of als u een driedelig pak aanheeft.

Loafers met of zonder sokken dragen

Loafers-zonder-sokken-1

Sinds de loafer bestaat vraagt men zich al af hoe loafers dragen moet. In Europa is men bijvoorbeeld van mening dat sokken niet gecombineerd kunnen worden met loafers. Echter zijn er ook genoeg mannen die hun loafers wel het liefst dragen met sokken. Hoe zit het nu?

Hoe loafers dragen moet: de traditionele manier

Als u zich helemaal volgens de traditionele regels wilt kleden, zult u blootsvoets in uw loafers moeten stappen. Hierbij is het wel belangrijk dat u uw broekspijpen enkele centimeters oprolt. Alleen op deze manier krijgt u de elegante look waarnaar u op zoek bent.

Tip: Blootsvoets in uw loafers stappen heeft een aantal nadelen. U krijgt namelijk vrij snel warme voeten die ook nog eens beginnen te zweten. Nu kunt u dit voor lief nemen, maar u zou ook gebruik kunnen maken van kleine, onzichtbare sokken. Deze komen niet boven uw schoen uit, maar voorkomen wel dat uw voeten gaan zweten en misschien onaangenaam gaan ruiken.

Hoe loafers dragen moet: een tweede geaccepteerde manier

Dat loafers officieel gezien zonder sokken gedragen dienen te worden, wil echter niet zeggen dat u hier ook aan moet voldoen. Wel is het belangrijk om, als u sokken draagt, de juiste sokken met de juiste loafers te combineren. Als u niet wilt dat de nadruk op uw sokken ligt, draag dan egale sokken in dezelfde kleurschakering als uw loafers. Wilt u dat uw sokken juist wel nadruk krijgen, draag dan sokken met een patroon. Belangrijk hierbij is dat het patroon op uw sokken terugkomt in de rest van uw outfit. Als u overigens besluit om sokken te dragen, is het wel de bedoeling dat uw sokken ook gezien worden. Ze verstoppen onder uw broekspijpen is er niet bij. U had dan immers net zo goed geen sokken aan kunnen trekken. Beter draagt u een iets kortere broek of rolt u uw broekspijpen wat op. Hoe loafers dragen precies moet is dus meer dan het simpelweg aantrekken van uw loafers. Er zijn verschillende regels die aangeven welke loafers in welke situatie gedragen kunnen worden. Daarnaast kan niet iedere loafer gedragen worden met elk type kleding. Wel bent u in staat om met de loafer uw gewone outfit net dat beetje extra klasse te geven, waardoor u te allen tijde een stijlvolle verschijning zult zijn.

Wilt u andere mannen in uw omgeving ook bewust maken van de etiquette rondom het dragen van loafers?

Deel dit artikel dan op social media!

Rating | Entry Details

32121 (3.0/5, gebaseerd op 2 reacties)

Voeg uw reactie toe

Reacties

  • Koen van 't Geloof op 06 Jul 2018 15:01

    54321


Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

Laat uw dromen uitkomen met uw eigen fantastische walk-in closet (tips & inspiratie)

Wilt u uw eigen walk-in closet maken? In dit artikel geven we u 8 tips en veel inspiratie om de walk-in…
Lees meer
5230 | 0 | 22 Aug 2019

Schoenenkennisbank

Double monk strap schoenen dragen doet u zo

In dit artikel leest u alles over double monk strap schoenen en hoe u deze kunt combineren met verschillende…
Lees meer
6711 | 0 | 19 Aug 2019

Schoenenkennisbank

Kleurrijke herensneakers combineren: zo wordt het geen bonte kermis

Kleurrijke herensneakers combineren is lastig. Zeker als u niet helemaal weet wat de trends op dit gebied…
Lees meer
3909 | 0 | 15 Aug 2019

Shop de producten

Loafers

Pikolinos

Loafers

€ 89,95

Te koop bij: Van den Assem

Loafers

By Berry

Loafers

€ 131,95

Te koop bij: Van den Assem

Loafers

By Berry

Loafers

€ 103,95

Te koop bij: Van den Assem

Loafers

Tod's

Loafers

€ 332,95

Te koop bij: Van den Assem

Loafers

Magnanni

Loafers

€ 239,95

Te koop bij: Van den Assem

Loafers

Giuseppe Maurizio

Loafers

€ 89,95

Te koop bij: Van den Assem

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen