Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Duurzamere schoenen

Langzaamaan raken steeds meer mensen doordrongen van de noodzaak om duurzaam en bewust te leven. De grootste reden hiervan is het welzijn van onze aarde. Het is geen nieuws dat het roer om moet, willen de generaties na ons ook kunnen genieten van onze wereldbol. Bewust leven uit zich in eindeloos veel vormen. Zo staat de één minder lang onder de douche, zet de ander de verwarming standaard een graad of wat lager, koopt een derde alleen maar seizoensgroenten en mijdt een vierde te allen tijde het vliegtuig. Ook wat betreft beautyproducten, kleding én voeding kun je bewust het verschil maken.

De jaarlijks terugkerende duurzaamheidscampagne Nationale Week Zonder Vlees sluit aan bij het groeiende bewustzijn dat elke dag vlees eten niet noodzakelijk is. Naast een flexitarisch eetpatroon lijken sustainable fashion en duurzamere schoenen steeds meer aan terrein te winnen. Benieuwd met welke items jij duurzamere stappen kunt maken? Ontdek in dit artikel de duurzamere alternatieven uit onze collectie. 

Het sprookjesverhaal achter VEJA

Het Franse merk VEJA is een populair duurzaam merk dat hard aan de (veganistische) weg timmert. VEJA -dat Portugees voor 'zien' is, als in: kijk eens goed naar je sneakers, kijk naar het verhaal dat erachter zit- werd in 2005 opgericht door twee Franse idealisten: Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion. Deze toen vijfentwinigjarige avonturiers reisden na hun economiestudie anderhalf jaar de wereld over om tegen reiskostenvergoeding de duurzame ontwikkelingsprojecten van bedrijven als Accor, Carrefour en General Electric te analyseren. So far, so good. Maar in China, waar ze ongeveer drie maanden verbleven om fabrieken te bezoeken, kregen ze een behoorlijke eye opener. Daar ontdekten ze dat de fabrieksomstandigheden best prima kunnen zijn, maar dat de leefomstandigheden van de werknemers tegelijkertijd verschrikkelijk kunnen zijn. In een kamer van vijfentwinig vierkante meter sliepen ruim dertig Chinese werknemers. Ze werkten klokje rond, tegen abominabele lonen. Dat moet anders dachten de jeugdvrienden.

Maakproces duurzame sneakers VEJA 

Wat VEJA doet, is het maakproces van hun sneakers zo duurzaam mogelijk laten verlopen. Zo is een deel van hun collectie volledig vegan (vegan = veganistisch waarbij geen dierlijke producten of stoffen worden gebruikt). VEJA schoenen worden gemaakt van biologisch katoen, dat door boeren in Brazilië en Peru wordt verbouwd en geoogst met respect voor mens en milieu. VEJA koopt de katoenoogst rechtstreeks van de boeren aan met inachtneming van de fairtradebeginselen. Het rubber, waar de schoenzolen van worden gemaakt, is het zogenaamde 'wild rubber' dat uit het Amazonewoud afkomstig is en wat rechtstreeks van de seringueiro-gemeenschappen wordt aangekocht (Brazilianen die latex, een melkachtige sap, tappen uit de rubberboom, waarvan rubber wordt gemaakt). Een ander voorbeeld is het gebruik van B-mesh in bepaalde VEJA schoenen. B-Mesh wordt gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Er worden 3 plastic flessen gebruikt om een ​​paar sneakers te maken. Dit upcyclingproces creëert een slimme stof, zowel ademend als waterdicht.

VEJA leer

Het merendeel van de VEJA sneakers zijn van leer gemaakt. Maar ook van het leer kan VEJA zeggen, dat het op een honderd procent plantaardige manier gelooid is. Het sneakermerk koopt geen leer aan afkomstig uit het Amazonegebied, noch van een gebied dat is ontbost voor veehouderij. VEJA-leer komt uit het zuiden van Brazilië. Bij het verwerken van leer is het 'bruinen' de meest delicate stap. Daarom werkt het sneakerlabel met een leerlooierij die onder strenge controle staat en gecertificeerd is. En het merk blijft zoeken naar nog 'groenere' manieren om het productieproces verder te verduurzamen. Zo heeft VEJA onlangs in Brazilië een techniek ontdekt, waarmee het leer soepel wordt gemaakt met behulp van de schors van de Acacia-boom. Nu wordt hier chroom voor gebruikt. Hoewel chroom een natuurlijke stof is, kan het erg vervuilend zijn wanneer het gaat oxideren en niet op de juiste manier wordt afgebroken. Zelfs Hermès schijnt interesse te hebben getoond in de nieuwe techniek!

Look of the shoe

Een VEJA is van verre te herkennen, dankzij de 'V' die op weerszijden van de wreef staat. Het vaak minimalistische karakter van de sneakers -wit en met of zonder kleuraccent- valt bij velen in de smaak. De klassieke VEJA is laag, voorzien van een witte zool en dito veters. Hij doet wat retro aan en staat vooral leuk onder een casual outfit. Daarnaast lopen ze heerlijk, niet in de laatste plaats omdat ze op een verantwoorde manier zijn geproduceerd.

Ervaar het comfort van VEJA zelf met deze lage dames sneaker met ronde neus. Uitgevoerd in wit leer en voorzien van perforaties op de neus. Aan weerszijden van de wreef bevindt zich het V logo in de kleur oud roze, de achterbies beschikt over een merkembleem in de kleur roze voor een feminine touch. De binnenzijde is uitgevoerd in stof en de uitneembare loopzool is te vervangen door een persoonlijk zool.

Het populaire Franse schoenenmerk produceert ook voor heren een duurzame collectie. Ga bijvoorbeeld voor deze wit leren sneaker voor heren met zwarte en rode accenten en eveneens perforaties op de neus.

Schoenen gemaakt van appels - maak kennis met WOMSH

Een nieuw merk in onze collectie: WOMSH. Dit schoenenlabel is ontstaan in 2014, vanuit de wens om duurzaam te zijn. De naam is een acroniem van 'Word Of Mouth Shoes', om de liefde en het respect voor de omgeving te bevorderen. WOMSH wil een nieuwe inkoopfilosofie creëren die bewuster en eco-vriendelijk is en deze zoveel mogelijk verspreiden, zodat hun waarden omgezet worden tot de dagelijkse standaard. Hiervoor investeert het merk veel in onderzoek naar materialen met een lage impact op het milieu. WOMSH schoenen worden ontworpen, geproduceerd en verpakt in Italië. Gemaakt uit liefde voor het land, vakmanschap en design. 

Apple skin in plaats van leer

Duurzaam en innovatief, dat is de oplossing van WOMSH om schoenen te produceren van het afval dat ontstaat binnen de verwerkingsindustrie van appels. Apple Skin is een speciaal materiaal dat wordt gemaakt van 50% appelvezels in combinatie met 50% PU (polyurethaan). Deze innovatie is afkomstig van het bedrijf Frumat Leather. Het Italiaanse bedrijf won eerder al de 'Technology and Innovation' prijs in 2018. Doordat er in de schoen geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke producten, is deze volledig vegan te noemen. Deze Vegan lijn van WOMSH heeft dezelfde stijl en kwaliteit als de andere WOMSH sneakers voor dames en heren.  

Een nieuwkomer in onze collectie is deze on-trend dames dad sneaker van WOMSH. Dit sneaker model Wave Rosé is uitgevoerd in roze canvas en suède. Op de achterbies en de tong van de schoen prijkt de merknaam in het zwart. De binnenzijde is uitgevoerd in stof en leer en het uitneembare voetbed is te vervangen door een persoonlijke inlegzool. Met deze dad sneaker maak je niet alleen een goede eerste stap richting een duurzame wereld maar ook een fashionable statement.

Een duurzamere toepassing van leerproducten

Naast de schoenen uit de Vegan-line, produceert WOMSH ook schoenen van leer. De leren schoenen van WOMSH zijn gemaakt van het zogenoemde 'Bianca leder'. Dit is metaal gelooid leer. Het leer dat WOMSH gebruikt is afkomstig van slachtafval en alleen van EU oorsprong gelooid in Europa. 

Een tweede leven

Wist je trouwens dat afgedragen WOMSH schoenen hergebruikt worden? De materialen die verwerkt worden in de schoenen, worden later weer gebruikt om te verwerken in kunststof vloertegels in speeltuinen. 

WODEN schoenen gemaakt met kurk 

Het gebruik van de kurkzolen in WODEN schoenen is goedgekeurd als duurzaam materiaal door diverse milieuorganisaties zoals WWF en 'Rainforest Alliance'. De bast van de kurkboom wordt voorzichtig van de stam geschraapt, zonder de boom te beschadigen. Hierdoor is de boom in staat om een nieuwe bast te creëren. Dit duurt 9 jaar. Dit proces kan herhaald worden gedurende 200 jaar, wat betekent dat de bast van een kurkboom 22 keer verwijderd kan worden, gedurende het leven van de boom.

De sneakers van WODEN zijn ontworpen volgens Scandinavisch design, maar dat wil niet zeggen dat er geen gebruik van knallende kleuren wordt gemaakt. Wat vind je bijvoorbeeld van deze opvallende oranje schoen? Dit is model Ydun van het trendy Deense merk. Deze oranje stoffen dames sneaker is voorzien van suède elementen en opgestikt schubben motief met het merkembleem op de achterbies en op de tong. De verdikte rand rondom de instap draagt bij aan optimaal draagcomfort. Het uitneembare voetbed heeft een kurkprint en kan eventueel vervangen worden door een persoonlijke inlegzool. De zwarte details bij de achterbies en tong leveren een speelse twist. 

Is oranje niet je favoriete kleur? Goed nieuws, want het sneaker model Ydun is nu ook verkrijgbaar in rustige kleuren zoals taupe en hierboven in oudroze. 

Maak kennis met Premium Basics

Nieuw in onze collectie is het Italiaanse merk Premium Basics. Dit jonge sneakerlabel streeft naar verandering binnen de mode-industrie en bescherming van de planeet voor ons en voor de toekomstige generaties. Om een stap richting een duurzame wereld te zetten produceert het merk uitsluitend vegan schoenen met een premium Italiaans design. Deze wit nepleren vegan sneaker voor dames is voorzien van roze details en perforaties op de neus en langs de instap. Daarnaast beschikt dit model ook over roze details langs weerszijden van de wreef, op de achterbies en tong. De wit met grijze veters zijn gemaakt van gerecycled PET en de witte sterren boven de loopzool vormen het herkenbare signatuur van Premium Basics. Stijltip: combineer deze sustainable sneakers met een mooie blazer en vegan leather broek. 

Kenmerken duurzame schoenen

Je weet nu dat bovenstaande merken verantwoord en duurzaam zijn. Maar hoe herken je een echte 'groene' of vegan schoen tussen alle 'gewone' schoenen? Het is toch zonde wanneer je denkt duurzaam geproduceerde schoenen te kopen, terwijl het rubber op onverantwoorde wijze van een boom wordt getapt. Lees hieronder de vijf punten die iedere duurzame schoen kenmerken. 1. Goede grondstoffen 2. Vermijden of zuiveren van schadelijke stoffen 3. Goede arbeidsomstandigheden 4. Duurzaam gebruik 5. Hergebruik of biobak.

Van duurzame schoenen naar bewuste tassen van Hvisk

Dat schoenen duurzaam kunnen zijn bewijzen merken als VEJA en bijvoorbeeld ook TOMS. Maar ook binnen de accessoires vinden we labels die duurzaam geproduceerde sierraden, sjaals, portemonnees, riemen, handschoenen en ook tassen designen en maken. Dit laatste accessoire -tassen- heeft op veel dames een grote aantrekkingskracht. Een goede tas maakt een outfit helemaal compleet. En een duurzame tas is nog meer punten scoren. Het Deense merk Hvisk startte in 2014 met het ontwerpen en produceren van betaalbare accessoires die zowel trendy als tijdloos zijn. En niet te vergeten: gemaakt van veganistisch materiaal. Lastig zou je denken. Toch is het tassenlabel uit Kopenhagen een regelrechte hit.

Hvisk: made in vegantown

Merken als Hvisk laten zien dat er geen dieren hoeven te sterven, zodat wij in mooie fashion kunnen rondlopen. De tassen van het Deense Hvisk worden voornamelijk gemaakt van polyurethane, ook wel PU-leer genoemd. Het stikselwerk van deze volledig vegan-tassen bestaat uit honderd procent polyster en eco-vriendelijke lijm, zonder dierlijke derivaten. Wat ook bijdraagt aan de geloofwaardigheid is het PETA-approved keurmerk. Dierenwelzijnorganisatie PETA heeft Hvisk volledig vegan verklaard.

Caymen Pocket

De mooie vegan crossbody Caymen Pocket in croco print is zowel duurzaam als hip te noemen. De tas is in sprekende kleuren te krijgen als geel, roze en hemelsblauw. De tas is afsluitbaar door middel van een magnetische drukknoop onder deze klep. Tevens bevindt zich half onder de klep een steekvak. De volledige binnenvoering is van stof. Verder heeft dit model een afneembaar schouderhengsel welke in lengte te verstellen is. De Cayman Pocket is voorzien van verschillende handige vakjes. Dit handzame accessoire komt goed van pas wanneer je de hele dag op pad bent, maar liever niet met een tas 'maatje boodschappen-doen' rondloopt.

Caymen schoudertas

Toch meer opbergruimte nodig? Dan is deze vegan schoudertas uitgevoerd in een trendy beige laklook met krokodillenprint de perfecte shoppartner. De schoudertas is afsluitbaar door middel van een rits aan de bovenzijde. De volledige binnenvoering is van stof en voorzien van een twee afsluitbare vakken. Verder heeft dit model een afneembaar schouderhengsel welke in lengte te verstellen is. Op deze manier kan je de tas ook als crossbody dragen. Drapeer deze trendy tas over je arm als we weer het terras op mogen of tijdens een middag shoppen.

Go green

Langzaamaan worden we ons steeds meer bewust van onze footprint. Al lijkt een verantwoorde sneaker of duurzaam geproduceerde tas een druppel op een gloeiende plaat, alle beetjes helpen. De hierboven genoemde merken laten zien dat duurzaam niets afdoet aan stijl en coolness. Sustainable fashion en vegan schoenen here we come!