TERUG

De etalage als kunstwerk

Sinds drie jaar worden onze etalages verzorgd door etalagebureau Eyework. Teun Verschoor en Joke Wijsman richtten het bedrijf 28 jaar geleden op. Wat komt er nu allemaal bij de etalage-inrichting kijken? Teun vertelt...De enorme ruimten in de loods op de Kleidijk in Rhoon, waar Eyework gehuisvest is, zijn van vloer tot plafond gevuld. Motorhelmen, elandkoppen, rollen behang, kerstkransen, kitscherige Indische olifantjes, strohoeden, vintage theekopjes en schommelstoelen... Zelfs een benzinepomp uit de jaren ’50. “We struinen sinds jaar en dag rommelmarkten, antiekzaken en Marktplaats af, maar we kopen ook designartikelen in”, zegt Teun. Wordt dit allemaal direct gebruikt? “Welnee! Gisteren kocht ik bij Piekfijn een doos vol gouden knoopjes, à la Chanel. Op een dag kan ik die vast gebruiken, denk ik dan. We zijn met z’n negenen in het bedrijf, iedereen zoekt hier naar spulletjes.”
 


Rijke etalage
Ieder seizoen krijgt Van den Assem nieuwe etalages. “We kijken altijd naar de mogelijkheden en de doelgroep van de afzonderlijke winkels. De winkel aan de Aert van Nesstraat heeft bijvoorbeeld een hele lange etalage. Hier is de doelgroep productgericht, mensen willen daadwerkelijk schoenen in de etalage zien. Bij de Shoe Club aan de Meent komt een heel ander publiek en kun je met één schoen of tas een etalage maken. We zorgen altijd voor een herkenbare stijl.”

“Een etalage moet er rijk uitzien. Je kunt beter één item goed etaleren, dan tien fout. Eerst wordt het type schoen bepaald: een sneaker of een sandaaltje? Elegant of juist comfortabel? We selecteren op basis van seizoen, collectie én gevoel. Natuurlijk kijk ik ook naar trends. Loopt Beyoncé op Hogan-sneakers? Dan doe ik daar wat mee! Het meeste werk zit in het uitdenken van een concept, de producten bij elkaar zoeken en het decor op maat maken. Het opzetten is eigenlijk zo gebeurd. Vooraf denken we na over materiaal, aankleding, decoratie, drukwerk en visuals. Alles om het ‘verhaal’ van het product zo krachtig mogelijk te vertellen.”
 


Bezeten van het werk
“Wij kiezen bewust voor kritische, veeleisende klanten die met ons in zee gaan om onze deskundigheid en van wie we de creatieve vrije hand krijgen”, zegt Teun. De inspiratie komt uit het leven zelf. Teun: “Ik houd nauwgezet bij wat er in de schoenenwereld gebeurt: wat doen mijn ‘concullega’s’ en hoe kunnen wij het anders doen?” Teun en Joke reizen vaak naar Parijs of Londen. “De etalages van Selfridges en Harvey Nichols zijn natuurlijk het summum. Ik wil ook dolgraag naar Tokyo, lekker etalages kijken! We zijn bezeten van het werk, het is echt een levenswijze.”

"Vroeger hing je een poster en een rompertje op en dat noemde je een etalage"


Van timmerman tot etaleur
De, in Rotterdam-Zuid geboren, Teun doet dit werk al 43 jaar. “Ik ben opgeleid tot timmerman. Op mijn zestiende zag ik een advertentie in de krant: leerling-etaleur gezocht. Leek me leuk, al had ik geen idee wat ik precies moest doen. In dietijd was het nog echt een mannenberoep. Nu zijn de meeste etaleurs vrouwen.” Maar dat is niet de enige verandering. “Vroeger hing je een poster en een rompertje op en dat noemde je een etalage. Of juist tientallen broeken en jasjes in een krappe ruimte. Etaleurs kregen een tekening mee waar ze zich aan moesten houden. Het vak was toen eigenlijk niet eens nodig. Nu is een goede etalage heel belangrijk. Een etalage bepaalt de uitstraling van een winkel en daarmee wie er binnenkomt." De truc is volgens Teun geen overdaad aan producten. “Het geheel moet art worden, de etalage als kunstwerk.”
 


Tekst: Karin Spillenaar-Koolen
Foto's: Paul de Graaff

Liefs, Maaike
Rating | Entry Details

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook
Stories

Piepende schoenen verhelpen wordt een eitje met deze 6 tips

Er is niets zo hinderlijk als piepende schoenen. Overal waar u loopt wordt u aangekeken, omdat uw schoenen zoveel geluid maken. Maar piepende schoenen verhelpen is helemaal niet zo moeilijk als u wellicht denkt. We geven u in dit artikel 6 simpele tips!
Stories

Dit is waarom de jaguar E-Pace dé droomauto is van elke bestuurder

De Jaguar E-Pace is de nieuwste SUV van Jaguar. Deze auto is niet alleen erg mooi om te zien, maar is ook helemaal geoptimaliseerd voor de bestuurder. U bent met andere woorden van alle gemakken voorzien. Wilt u mogelijk een Jaguar E-Pace bestellen in de toekomst? Lees dan in dit artikel alles over de auto!
Stories

Behind the brand: Woden

Scandinavisch minimalisme in schoenen voor hem en haar

Shop de producten

© 2017 Van den Assem Schoenen