TERUG

Schoenenkennisbank

Dé look voor casual friday: hoe business casual voorkomt dat u zich te (in)formeel kleedt op kantoor

Geschreven door Inge Cruijsen

Strak in pak is tegenwoordig allang niet meer de trend als het aankomt op zakelijke kleding. Mannen kleden zich wat losser en hoeven zich niet meer aan zoveel kledingvoorschriften te houden. De dresscode business casual voor heren is namelijk vooral op kleine kantoren en binnen specifieke branches als marketing en communicatie de nieuwe manier van kleden.

Maar hoe kleedt u zich volgens de dresscode business casual voor heren?

 

Business casual voor heren

De dresscode business casual, ook wel smart casual genoemd, staat het mannen zoals gezegd toe om zich vrijer te kleden dan de zakelijke kledingetiquette voorschrijft. Dit wil echter niet zeggen dat u zomaar alles kunt dragen wat u wilt. Ook met de dresscode business casual voor heren kleedt u zich namelijk zakelijk, maar bent u vrij om dit te combineren met casual elementen.

Het voordeel van deze dresscode is dat u beter in staat bent om uw eigen stijl aan uw outfit toe te voegen. Hierdoor zit u waarschijnlijk meer op uw gemak aan uw bureau dan wanneer u kleding draagt die u eigenlijk niet bij uzelf vindt passen.

Om u wegwijs te maken in de gebruiken en gewoontes binnen de business casual dresscode hebben we deze opgesplitst in verschillende onderdelen. Zo vertellen we u wat de mogelijkheden zijn omtrent uw bovenkleding, onderkleding, accessoires en kapsel.

 

De bovenkleding

We beginnen met de bovenkleding. Hierbij bespreken we het overhemd, het T-shirt en/of uw trui en de colbert of jas.

Het overhemd

Overhemd aantrekken

Het overhemd met enkele manchet is een graag gezien item binnen business casual voor heren. Zeker als deze van katoen is en een mooie kraag of boord heeft. Om in model te blijven mag de boord zowel met baleinen verstevigd zijn als met knopen aan het overhemd vastgezet worden. In dit laatste geval draagt u geen stropdas. Het is één van de twee, maar niet beide.

Wat betreft kleur kunt u alle kanten op. Kiest u voor een wit overhemd dan bent u formeel en veilig gekleed, maar ook andere kleuren zoals donkerblauw, zwart of een gekleurde streep zijn zeer geschikt binnen business casual voor heren. Let wel op dat de print op uw overhemd niet té schreeuwerig of té kleurrijk is. Uw favoriete Hawaiiaanse overhemd laat u bijvoorbeeld beter in de kast hangen.

 

Het T-shirt of de polo

Naast een overhemd kunt u binnen de business casual dresscode ook in een nette polo of met een net T-shirt op kantoor verschijnen. Hierbij zijn in principe alle kleuren geoorloofd, maar doet u er verstandig aan om drukke prints of opvallende teksten zoveel mogelijk te vermijden.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de kwaliteit van uw T-shirt of polo te kijken. 

Idealiter draagt u het T-shirt of de polo onder een colbert, blazer of jasje.

 

De trui

Man in longsleeve

Is het eigenlijk te koud om alleen een T-shirt of polo aan te trekken, maar ook weer net te warm voor een colbert?

Dan biedt de sweater of longsleeve uitkomst. Let wel op dat uw sweater niet te casual is. Een drukke print of heftige tekst kunt u beter achterwege laten. Wat betreft kleur mag u wel uitpakken. Hier geldt voor de sweater en de longsleeve namelijk hetzelfde als voor het T-shirt en het overhemd.

 

De colbert en het jasje

Sportieve colbert

Business casual voor heren vraagt zo nu en dan om het dragen van een mooi, zakelijk jasje. Denk hierbij aan een blazer of colbert, maar ook aan een ander stijlvol jasje.

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de colbert wat betreft kleur en materiaal past bij uw outfit. Daarnaast is het ook belangrijk om het juiste model te kiezen. Zorg ervoor dat de blazer, het jasje of de colbert getailleerd is en deze een sportieve uitstraling heeft. U draagt bij business casual voor heren over het algemeen niet de colbert die u normaal gesproken bij uw pak zou dragen. Deze jasjes zijn vaak te zakelijk en passen qua model in combinatie met de rest van uw outfit net niet helemaal.

 

De stropdas

Vindt u de stropdas ook altijd zo’n kwelling? Dan heeft u geluk. De dresscode business casual voor heren verlangt namelijk niet van u dat u deze draagt.

Draagt u wel graag een stropdas bij uw business casual outfit? Lees dan ons artikel ‘De stropdas knopen: een stap voor stap uitleg voor de 6 meest voorkomende knopen’. Hierin vertellen we u hoe u de meest voorkomende knopen maakt.

 

De onderkleding

We hebben zojuist besproken hoe u zich business casual kunt kleden wat betreft uw bovenkleding. Een outfit is echter niet compleet zonder de juiste onderkleding. We bespreken hieronder welke voorschriften gelden bij business casual voor heren.

De broek

Business casual broek

Er zijn verschillende broeken die u binnen deze dresscode kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan een pantalon, een chino, een corduroy of een linnen broek. Een spijkerbroek trekt u over het algemeen niet aan, tenzij deze van goede kwaliteit en van een donkere stof is gemaakt. 

Naast het type broek is het ook belangrijk om naar de lengte van de broek te kijken. Om uw outfit zo zakelijk en netjes mogelijk te houden, zorgt u ervoor dat de broekspijpen de bovenkant van uw schoenen net aantikken. Een langere of kortere broek ziet er al snel slordig en onverzorgd uit en vermijdt u dus liever.

Ook wijde of nietszeggende pijpen kunt u beter zoveel mogelijk omzeilen. Kies daarom voor broeken met een slim fit model. Deze broeken hebben over het algemeen wat smallere pijpen die erg goed passen bij business casual voor heren.

 

De riem

Riem-2

Met een riem maakt u uw outfit helemaal af. Zeker als u kiest voor een leren riem die matcht met uw schoenen en daarnaast wat betreft kleurenpalet past bij uw overhemd.

Wist u trouwens dat uw riem enkel een esthetische functie heeft en niet gedragen wordt om uw broek ook daadwerkelijk op zijn plaats te houden?

 

De schoenen

veterschoen business casual

Business casual voor heren geeft u veel vrijheid wat betreft uw kleding. Hetzelfde geldt voor uw schoenen. U bent bijvoorbeeld niet verplicht om leren lakschoenen aan te trekken, iets dat bij een meer formele dresscode al snel het geval is. Wel is het aan te raden om veterschoenen van kwalitatief goed leer of van mooi suède te dragen. Sneakers zijn bij business casual voor heren te casual.

Of loafers binnen de dresscode business casual voor heren passen is overigens discutabel. De een vindt van wel, terwijl de ander zweert bij de veterschoen. Voordat u besluit om met een paar degelijke loafers op kantoor te komen, is het dus aan te raden om te kijken welke visie hierin leidend is binnen uw bedrijf.

Wat betreft de kleur van uw schoenen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals zwart, bruin, grijs en donkerblauw. Met schoenen in een van deze kleuren straalt uw outfit rust en iets zakelijks uit.

Tot slot is het natuurlijk ook binnen business casual voor heren belangrijk dat uw schoenen netjes en schoon zijn.

 

De sokken

Het lijkt zo’n klein onderdeel van uw outfit, maar toch is het belangrijk dat u hier aandacht aan besteedt: uw sokken.

U kunt hierbij het best aanhouden dat de kleur van de sokken overeen moet komen met de kleur van uw broek.

U zou er daarnaast eventueel voor kunnen kiezen om sokken met een opvallende kleur of een gekke print te dragen, maar afhankelijk van de bedrijfscultuur die bij u op kantoor heerst, is dit wellicht meer iets om voor de casual friday te bewaren.

 

De accessoires

Luxe horloge

Als man kan het lastig zijn om een outfit te complementeren met accessoires. De keuze is niet heel groot en veel accessoires zijn te casual of juist te zakelijk.

Een van de accessoires waar u altijd, en zeker binnen business casual voor heren, succes mee zult hebben is een mooi horloge. Er zijn verschillende stijlen en tal van merken waaruit u kunt kiezen. Wilt u weten wat de opties zijn? Lees dan het artikel ‘20 luxe horlogemerken die de echte gentleman niet zullen misstaan’.

Overigens zullen een mooie ring en eventueel zelfs een pochet u ook niet misstaan binnen deze dresscode.

 

Het kapsel

In principe hebben we nu uw volledige outfit doorgenomen en weet u precies hoe u zich volgens de dresscode business casual voor heren kunt kleden.

We willen echter nog benoemen dat het niet alleen belangrijk is om de juiste kleding te dragen, maar ook om naar uw kapsel te kijken. Voor een zakelijke en professionele uitstraling is het belangrijk dat u ook hier aandacht aan besteedt. Een letterlijke just-out-of-bed-look is bijvoorbeeld een no-go.

 

De dresscode business casual voor heren stelt u in staat om uzelf zakelijk te kleden en toch uw eigen stijl vast te houden. U bent op deze manier waarschijnlijk beter op uw gemak, waardoor u met meer plezier aan het werk bent. Geen wonder dus dat deze dresscode in steeds meer bedrijven en branches de nieuwe manier van kleden wordt.

Wilt u uw collega’s ook laten zien welke kleding gedragen kan worden binnen de business casual voor heren dresscode?

U kunt dit bericht eenvoudig delen op social media.

Rating | Entry Details

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Zonder gewiebel op hakken lopen? Met deze 14 tips loopt u zonder problemen op hakken!

Goed op hakken lopen is niet eenvoudig. De 14 tips uit dit artikel kunnen u helpen om van goed op hakken…
Lees meer
16465 | 2 | 25 Jun 2019

Trendjournaal

Slingback pumps oubollig en truttig? Deze 20 prachtexemplaren bewijzen het tegendeel!

Slingback pumps oubollige schoenen? Niets is echter minder waar. Wij laten 20 prachtexemplaren zien!…
Lees meer
7368 | 2 | 22 Jun 2019

Schoenenkennisbank

Hoe uw schoenen onderhouden uw outfit afmaakt: 4 materialen uitgelegd (25 tips)

Schoenen zijn een belangrijk deel van uw outfit. Uw schoenen onderhouden is dan ook belangrijk en mag…
Lees meer
20244 | 1 | 21 Jun 2019

Shop de producten

Blauwe riem

Magnanni

Blauwe riem

€ 89,95

Te koop bij: Van den Assem

Cognac veterschoenen

Magnanni

Cognac veterschoenen

€ 279,95

Te koop bij: Van den Assem

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen