Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Tips voor smalle voeten

Misschien klinkt dit verhaal je bekend in de oren: je ziet een fantastisch paar schoenen dat je gewoon móét hebben. Je nieuwemusthaveszijn in een handomdraai besteld en je kunt niet wachten om ze te passen. In je hoofd ga je alvast na welke outfits in jouw garderobe perfect zullenmatchenmet deze blikvangers. Eenmaal aan je voeten blijken je nieuwe schoenen echter te breed. Herkenbaar? Hoe elegant en sierlijk smalle voeten ook zijn, in de praktijk maakt het hebben van smalle voeten het vinden van de juiste schoenen wel eens wat lastiger. Daarom delen wij hier een aantal slimme tips voor het vinden van perfect passende schoenen voor de smalle kinder-, dames- of herenvoet! Wie de schoen met slanke leest past, trekke hem aan!

Tips voor perfect passende schoenen voor smalle voeten

Het hebben van smalle voeten hoeft absoluut niet te betekenen dat er leuke schoenen aan je neus voorbijgaan. Wel kun je de kans op een schoen met de juiste pasvorm vergroten, door bijvoorbeeld te kijken welke trendy modellen het beste passen bij jouw voeten. Of kun je je richten op de merken die bekendstaan om hun fraaie schoenen met slanke leest. En natuurlijk zijn er altijd nog hulpmiddelen die jouw droomschoenen eenvoudig goed passend kunnen maken. Lees er alles over in de onderstaande tips!

Tip 1: Lever niet in op lengte

Een kleinere schoen heeft een smallere leest. Niet zo gek dus dat mensen met smalle voeten vaak geneigd zijn om te kiezen voor net iets te kleine schoenen. Naast het ongemak dat het lopen op te kleine schoenen met zich meebrengt, kan het op termijn zorgen voor vervelende voetklachten. Een voortdurende beknelling van de tenen kan zelfs uitmonden in voetafwijkingen, zoals het ontwikkelen van hamertenen. Hierbij zorgt een verbuiging van het teengewricht tussen het eerste en tweede kootje dat de teen krom komt te staan (als een hamer). Een hamerteen kan pijnlijk zijn en maakt het lopen lastiger. Wanneer je je voet goed kunt afwikkelen en je tenen voldoende ruimte hebben, dan is de maat goed. Raken je tenen de neus van je schoen? Dan is deze te klein. En helaas zijn te kleine schoenen niet uit te lopen tot passende exemplaren. Dus twijfel je over de lengte van je nieuwe wannahaves? Kijk dan nog even een maatje verder of richt je pijlen op een blikvanger met slanke leest!

Tip 2: Let op de wijdtemaat van je schoen

Een lekker zittende schoen heeft een juiste lengte- én wijdtemaat. De wijdte, leest of breedte van een schoen wordt bepaald door de omtrek van je voet en de hoogte van je wreef. Om ervoor te zorgen dat schoenen goed aansluiten, bestaan er verschillende wijdtematen, deze geven de breedte van een schoen weer. De meest voorkomende wijdtemaat is ‘G’. Andere wijdtematen zijn:

  • E: extra smalle voet
  • F: smalle voet
  • G: gemiddelde voetbreedte
  • H: iets bredere voet
  • J: brede voet
  • K: extra brede voet

Heb je smalle voeten, dan is het verstandig om jezelf, in je zoektocht naar de perfecte schoen, vooral te richten op schoenen met een slanke leest in maat E, F of G. Heeft het model waar jij je oog op hebt laten vallen, geen aangegeven wijdtemaat? Dan betekent dit niet automatisch dat de schoen niet past. Verschillen in het model, gebruikte materialen of afwerking, maken dat ieder model (van welk merk dan ook) anders aan de voet zit. Zo valt een schoen van Hassia in maat G breder uit dan bijvoorbeeld een damesschoen van Wäldlaufer. Daadwerkelijk passen biedt dan uitkomst. En valt je nieuwe schoen toch wat breder uit dan gedacht? Kijk dan eens rond bij de merken die bekendstaan om hun schoenen met fraaie slanke leest!

Tip: in onze webshop kun je via het linkermenu onder het kopje 'Specialisatie' direct filteren op verschillende wijdtematen. 
 

Tip 3: Ga voor merken met een slanke leest

Heb je smalle voeten, dan is het altijd fijn om een aantal kwaliteitsmerken damesschoenen te kennen die vaker schoenen met een slanke leest maken. Zo heeft kwaliteitslabel Gabor bijvoorbeeld elegante enkellaarsjes, veterschoenen en laarzen in wijdtemaat F, speciaal voor de smalle damesvoet dus! Verder zijn de prachtige enkelboots van Attilio Giusti Leombruni perfect voor de smallere voet en zijn de schoenen van trendy merken zoals Lamica en Pertini ook vaak op basis van een slanke leest gemaakt. Verder bevatten de collecties van onder andere merken zoals BrunateUnisaLa CabalaDL SportWoden en Peter Kaiser stuk voor stuk schoenen met een fijne pasvorm voor de smallere voet.
Ook voor de heren is aan de slanke leest gedacht, denk bijvoorbeeld aan het merk Santoni

Tip 4: Inlegzolen

Soms kan een eenvoudig hulpmiddel helpen om een schoen die net iets te wijd zit, passend te maken. Zo kan het toevoegen van een halve of hele inlegzool ervoor zorgen dat je schoen wel op de juiste wijze aan je voet zit!

Damesschoenen met slanke leest

Smalle sneakers

Niets zo leuk als een trendy sneaker onder een jurkje of casual jeans. Daarbij heb je dit seizoen opnieuw ruime keus qua modellen: van sportieve schoenen met vintage look tot de snelle runners met elastieken banden en chunky zool, er is voor iedere sneaker-liefhebber wat wils. Maar wat zijn nou de ideale sneakers voor smalle voeten? Dat zijn er mogelijk meer dan je denkt! Zo maken verschillende schoenmerken sneakers met een slanke leest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan merken zoals DL Sport en Woden. Het Italiaanse kwaliteitslabel Santoni maakt, behalve herensneakers met een smallere leest, ook smalle boots en instapschoenen voor heren.

Pumps smalle voeten

Waar met veterschoenen of een paar hoge laarzen nog een heel klein beetje gesmokkeld kan worden, is dit met pumps wat lastiger. Pumps moeten perfect passen wil je er comfortabel op kunnen lopen, zonder het risico dat je schoen ineens uitschiet. Tegelijkertijd wil je ook als dame met smalle voeten bij tijd en wijlen kunnen shinen op een goed paar power pumps. Maar waar vind je die heerlijk zittende smalle pumps? Nou bijvoorbeeld bij hét pump-merk: Unisa Daarnaast maken onder andere Brunate en Peter Kaiser fraaie tijdloze klassiekers voor de smallere voet.

Slanke leest veterschoenen

Een veelgehoorde tip aan mensen met smalle voeten is om te kiezen voor veterschoenen. Veters kunnen ervoor zorgen dat de schoen meer op maat van de voet wordt gemaakt. Dit is deels waar: door de veters aan te trekken, kun je de schoen nog beter aan laten sluiten op je voet. Maar dan nog mag je schoen in basis niet te breed zijn. Een veterschoen met slanke leest blijft ook in dit geval de beste keuze. Nieuwsgierig naar wat mooie voorbeelden? Kijk dan eens bij de schoenen van Pertini!

Enkellaarsjes voor smalle voeten

Een laatste type schoen waarbij het heel belangrijk is dat de leest goed aansluit op je voet, zijn de enkellaarsjes. Merken die hierin uitblinken zijn onder andere Lamica, Pertini en Unisa. 


Schoenen voor smalle kindervoeten

Ben jij gezegend met een paar ranke voeten? Grote kans dat jouw kind dan ook op smalle voet leeft. Kinderen hebben in verhouding tot volwassenen vaker te maken met smalle voeten. Om die reden zijn kinderschoenen -ook in de grotere maten- vaak smaller van leest dan reguliere dames- of herenschoenen. Dat schoenen goed aansluiten en de juiste steun bieden, is juist voor kindervoeten in de groei heel belangrijk. Een merk dat gespecialiseerd is in het maken van schoenen speciaal voor smalle kindervoeten is Clic! Daarnaast gelden onze eerdere tips ook voor kinderschoenen: de ene schoen is de andere niet, een wijdtemaat kan per merk kinderschoenen verschillen. Kijk verder bij het passen van een nieuwe kinderschoen of deze zowel in de lengte als aan de zijkanten van de voet en bovenop de wreef goed aansluit. Heeft jouw kind juist een bredere voet? Ook voor mooie, hippe kinderschoenen voor brede kindervoeten kun je voor advies en een breed aanbod bij ons terecht.


Op zoek naar een schoen met slanke leest?

Gelukkig zijn er, zoals je hebt gelezen, verschillende tips die leiden tot het vinden schoenen voor de smalle voet die er geweldig uitzien en perfect aansluiten. Van elegante enkellaars, smalle sierlijke sandalen, tot feestelijke pumps of fijne slippers en ballerina's voor de smalle voet: welk type schoen je ook zoekt, hij is er in een slanke leest. Ook zijn er genoeg sportschoenen voor smalle voeten.

Vind je het prettig om persoonlijk advies te krijgen bij je zoektocht naar een nieuwe blikvanger? Stap dan eens binnen bij een van onze winkels. Bij Van den Assem vind je een groot aanbod in diverse schoensoorten van verschillende merken die wel raad weten met een smalle voet. We helpen je graag bij het vinden van dé schoen voor jou. Onze medewerkers weten namelijk precies hoe alle merken vallen en kunnen je, op basis van jouw voorkeuren, snel en eenvoudig een aantal paren met slanke leest laten passen. Zo shop jij voor jezelf, of voor je kind, in no time een trendy én geweldig zittende smalle schoen. En wie weet, ontdek je een fantastisch nieuw merk waar je nog heel veel jaren plezier van gaat hebben! Kom je in onze webshop dat droompaar tegen, maar twijfel je of deze schoen wel gaat passen? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers van de klantenservice, zij weten je alles te vertellen over de pasvorm van jouw nieuwe musthaves.