Skip to content
Ga terug

Wijn met een prijskaartje: een verzameling van de 20 duurste wijnen ter wereld

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan. En vandaag is dan de dag aangebroken dat je als een echte keukenprins of -prinses in de keuken staat om het menu ook daadwerkelijk te bereiden. Vanavond, bij het door jou georganiseerde diner, moet alles immers perfect zijn. Het eten, de tafelschikking en natuurlijk de wijn.

Deze eerste twee heb je inmiddels onder controle en ook wat betreft de wijn sta je sterk. Je hebt een aantal exclusieve en voortreffelijke wijnen geselecteerd en klaargezet voor vanavond. En hoewel deze wijnen ongetwijfeld in de smaak zullen vallen, had je graag indruk willen maken met een van de duurste wijnen ter wereld.

Welke dit zijn?

In dit artikel laten we je dat zien. We beginnen bij de ‘goedkoopste’, bouwen het langzaam op en eindigen bij de duurste wijn van dit moment.

 

De top 20 duurste wijnen ter wereld

Let op: De prijzen van onderstaande wijnen zijn gemiddelden op basis van de prijzen die verschillende aanbieders hanteren voor een fles van 750 milliliter.

20. Staatsweingut Kloster Eberbach Erbacher Steinberger Riesling Trockenbeerenauslese

We beginnen ‘goedkoop’. Met een prijskaartje van €2307,- per fles haalt deze wijn de twintigste plek in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze riesling is afkomstig uit Duitsland. Hier hebben de druiven in de wijngaarden in de Rheingau kunnen rijpen, waarna ze geplukt en verwerkt zijn. De wijn heeft een luxueuze, maar gebalanceerde smaak die het best combineert met desserts waarin fruit de boventoon voert.

19. Domaine Faiveley Musigny Grand Cru

De tweede wijn, die afkomstig is uit Frankrijk, heeft een prijskaartje van €2391,-. De wijn is afkomstig uit de Côte de Nuits (Bourgogne)Een streek waar de meerderheid van de wijnen uit deze lijst vandaan komen.

De wijn is gemaakt met pinot noir druiven. Deze zorgen voor een mooie rode wijn die perfect combineert met eend, gans en wild. De wijn heeft een klassieke en hartige smaak. Precies wat je verwacht van zo’n prijzige wijn.

18. Petrus

Je weet ongetwijfeld dat men in de streek Bordeaux goede wijnen maakt. Zo ook deze volgende wijn die met een gemiddelde prijs van €2396,- de achttiende plek in deze lijst heeft veroverd: Petrus. De druif die voor deze wijn is gebruikt, is de merlot. Een traditionele druif voor dit gebied. De Petrus is een smakelijke en aromatische wijn die veel klassieke smaken bevat. De wijn komt vooral tot zijn recht in combinatie met rood vlees zoals biefstuk en hert.

17. Taylor Fladgate Scion Vintage Port

Port hoort volgens sommigen niet in deze lijst met duurste wijnen ter wereld thuis. Port is echter niets meer dan wijn die versterkt is. Deze port heeft zijn plekje dus gewoon verdiend. Gemiddeld betaalt u €2426,- voor een fles.

De port is afkomstig uit Porto, een wijnstreek uit Portugal. De wijn heeft een rijke en warme smaak, waardoor deze perfect gebruikt kan worden als dessertwijn. Daarnaast combineert deze port ook erg goed met chocolade en karamel. Een drankje voor de zoetekauw dus.

14. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon

We maken even een tripje naar de andere kant van de oceaan. De Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, een wijn met een prijs van €2598,- per fles, is namelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. De Napa Valley in Californië om precies te zijn. Hier wordt de cabernet sauvignon gebruikt voor het maken van deze wijn. De rode wijn heeft een gedurfde smaak die niet door iedereen gewaardeerd wordt. De wijn is op zijn best in combinatie met rood vlees.

13. Domaine du Comte Liger-Belair La Romanée Grand Cru

We zijn de grens van vijfentwintighonderd euro inmiddels gepasseerd. De volgende wijn heeft met €2704,- een prijskaartje dat daar ruim overheen gaat. De Domaine du Comte Liger-Belair La Romanée Grand Cru is afkomstig uit de Côte de Nuits in Frankrijk. Hier is wederom de pinot noir gebruikt als basis. De wijn heeft een smaak die perfect te combineren valt met onder andere eend.

12. Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru

We zijn bijna bij de top tien van duurste wijnen ter wereld aangekomen. Deze witte wijn valt hier met een gemiddelde prijs van €2715,- echter net buiten. De Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru is afkomstig uit de Côte de Beaune in Frankrijk. Voor de basis is gebruik gemaakt van de chardonnay. Een klassieke wijn die bij veel mensen in de smaak valt. De wijn is romig en complex van smaak, maar wordt gebalanceerd als je deze combineert met gevogelte, zoals kip of kalkoen.

11. Domaine de la Romanée-Conti La Tache Grand Cru Monopole

Op nummer elf vinden we met een prijs van €2864,- de Domaine de la Romanée-Conti La Tache Grand Cru Monopole. Ook deze wijn is afkomstig uit de Côte de Nuits in Frankrijk en wederom is gebruik gemaakt van de pinot noir druif. Dit heeft een prachtige rode wijn met klassieke en krachtige smaken tot gevolg. De wijn combineert goed met verschillende ingrediënten, maar valt vooral in de smaak in combinatie met wild.

10. Domaine Leroy Richebourg Grand Cru

De Domaine Leroy Richebourg Crand Cru vormt met een prijs van €2976,- per fles een mooie middenmoot in deze lijst met de duurste wijnen ter wereld.

De wijn is afkomstig uit Frankrijk, de Côte de Nuits om precies te zijn. Door het gebruik van de pinot noir druif is deze wijn te classificeren als één van de betere rode wijnen en daardoor erg geschikt als drank bij wild, zoals eend en kwartel.

9. Leroy Domaine d’Auvenay Mazis-Chambertin Grand Cru

We hebben al verschillende wijnen uit de Côte de Nuits besproken. Zo ook de volgende rode wijn. Deze wijn kost per fles van 750 milliliter gemiddeld €3340,-.

Deze rode wijn is gemaakt van de pinot noir druif, waardoor deze een hartige en klassieke smaak heeft. De wijn is net als de nummer 10 in deze lijst met de duurste wijnen ter wereld geschikt in combinatie met eend en ander wild.

8. Domaine Leroy Chambertin Grand Cru

De prijzen worden steeds iets hoger. Voor een fles van de volgende wijn betaal je gemiddeld bijvoorbeeld al bijna vijfendertighonderd euro, namelijk €3418,-. Ook deze wijn is afkomstig van de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk. De pinot noir druiven die zijn gebruikt zorgen voor een klassieke smaakbeleving die niet zal misstaan bij hartige hoofdgerechten.

7. Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese

We gaan weer even terug naar de witte wijnen en naar Duitsland. Deze wijn gemaakt van de rieslingdruif kost per fles gemiddeld €4161,-. De Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese is afkomstig uit de Moezel in Duitsland. Hierdoor is deze wijn vooral geschikt als dessertwijn. De sterke, maar gebalanceerde smaken komen namelijk het best tot hun recht bij fruitige, niet te zoete, desserts.

6. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru

We gaan door met de nummer zes: de Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru kost maar liefst €4476,- per fles en staat daarmee op de zesde plek in deze lijst met duurste wijnen ter wereld.

De wijn betreft een heerlijke chardonnay uit de Côte de Beaune in Frankrijk. Deze wijnsoort maakt dat deze wijn uitblinkt in combinatie met kip of kalkoen. De complexe smaken vullen deze ingrediënten namelijk perfect aan.

5. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru

We gaan inmiddels wat betreft prijs al over de magische €5000,- heen. De Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru. Deze wijn heeft een prijskaartje van €5212,- per fles van 750 milliliter.

De wijn is gemaakt van de pinot noir druif. Deze heeft in de wijngaarden van de Côte de Nuits in Frankrijk de tijd gehad om te rijpen, waarna hij verder is verwerkt tot wijn. Deze rode wijn heeft een hartige, klassieke smaak die het best te combineren is met wild. Denk hierbij aan kwartel, parelhoen of eend.

4. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru

We blijven nog even bij de Franse wijnen. De Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru is een Franse wijn afkomstig uit de Côte de Beaune en kost gemiddeld €5841,- per fles. Deze witte wijn is gemaakt van de chardonnaydruif, een van de bekendste druivensoorten die voor wijn gebruikt wordt. De complexe en romige smaken van deze wijn zijn erg goed te combineren met gevogelte, zoals kalkoen of kip.

3. Domaine Leroy Musigny Grand Cru

We zijn op het erepodium aangekomen. De Domaine Leroy Musigny Grand Cru is met een schappelijke prijs van €6199,- per fles namelijk de nummer 3 wat betreft duurste wijnen ter wereld.

De wijn is afkomstig uit de Côte de Nuits in Frankrijk. Een plek waar veel gebruikt wordt gemaakt van de pinot noir druif. Zo ook voor deze wijn. Voor de beste smaakbeleving kun je deze wijn combineren met wild, zoals gans of eend.

2. Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese

Ook in Duitsland weten ze hoe je wijn moet maken. Met een prijskaartje van €7726,- is dit de duurste wijn die afkomstig is uit Duitsland. Specifiek komt deze wijn uit de Moezel. De druif die voor deze witte wijn gebruikt is, is de riesling. Een druivensoort die door de specialist als de beste druif voor witte wijn wordt bestempeld. De smaken van deze wijn zijn een uitstekende aanvulling op fruit an sich en op fruitige desserts in het bijzonder.

1. Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru

De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld.

Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt. Hier zijn de pinot noir druiven gerijpt en geplukt, waarna ze zijn verwerkt tot wijn. Kenners classificeren de geur van deze wijn als die van roze bloemblaadjes.

De prijzen van deze 20 wijnen lopen sterk uiteen, maar behoren allemaal tot het hogere segment. Het zijn dan ook geen wijnen die je zomaar even opentrekt. Als je deze duurste wijnen ter wereld al weet te bemachtigen, bewaar je ze voor een speciale gelegenheid waarbij je eens flink uit wilt pakken. Maar als het dan zover is en je de fles ontkurkt, zal het ongetwijfeld een smaakexplosie worden die je niet snel zult vergeten. 

À votre santé!