Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Dé look voor casual friday: hoe business casual voorkomt dat je je te (in)formeel kleedt op kantoor

Ook zo'n fan van de business casual look? Strak in pak is tegenwoordig allang niet meer de trend als het aankomt op zakelijke kleding. Mannen kleden zich wat losser en hoeven zich niet meer aan zoveel kledingvoorschriften te houden. De dresscode business casual is een geliefde manier van kleden en zorgt voor een classy en tevens ietwat nonchalante look.

Maar wat houdt de dresscode business casual precies in en hoe kleed je je hiernaar? Welk T-shirt, overhemd, casual colbert heren, broek, riem, sokken of schoenen vallen onder de business casual dresscode? In dit artikel lees je (bijna) alles over deze nonchalante en toch geklede dresscode.

Business casual men

De dresscode business casual, ook welsmart casualgenoemd, staat het mannen zoals gezegd toe om zich vrijer te kleden dan de zakelijke kledingetiquette voorschrijft. Dit wil echter niet zeggen dat je zomaar alles kunt dragen wat je wilt. Ook met de dresscode business casual voor heren kleed je je namelijk zakelijk, maar ben je vrij om dit te combineren met casual elementen. Het voordeel van dezedresscodeis dat je beter in staat bent om je eigen stijl aan je outfit toe te voegen. Hierdoor zit je waarschijnlijk meer op je gemak aan je bureau dan wanneer je kleding draagt die je eigenlijk niet bij jezelf vindt passen. Om je wegwijs te maken in de gebruiken en gewoontes binnen de business casual dresscode hebben we deze opgesplitst in verschillende onderdelen. Zo vertellen we je wat de mogelijkheden zijn omtrent je bovenkleding, onderkleding, accessoires en kapsel.

Business casual heren: de bovenkleding

We beginnen met de bovenkleding. Hierbij bespreken we het overhemd, het T-shirt en/of je trui en de colbert of jas.

null

Het overhemd

Het overhemd met enkele manchet is een graag gezien item binnen business casual voor heren. Zeker als deze van katoen is en een mooie kraag of boord heeft. Om in model te blijven mag de boord zowel met baleinen verstevigd zijn als met knopen aan het overhemd vastgezet worden. In dit laatste geval draag je geen stropdas. Het is één van de twee, maar niet beide. Wat betreft kleur kun je alle kanten op. Kies je voor een wit overhemd dan ben je formeel en veilig gekleed, maar ook andere kleuren zoals donkerblauw, zwart of een gekleurde streep zijn zeer geschikt binnen business casual voor heren. Let wel op dat de print op je overhemd niet té schreeuwerig of té kleurrijk is. Je favoriete Hawaiiaanse overhemd laat je bijvoorbeeld beter in de kast hangen.

Het T-shirt of de polo

Naast een overhemd kun je binnen de business casual dresscode ook in een nette polo of met een net T-shirt op kantoor verschijnen. Hierbij zijn in principe alle kleuren geoorloofd, maar doe je er verstandig aan om drukke prints of opvallende teksten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de kwaliteit van je T-shirt of polo te kijken. Idealiter draag je het T-shirt of de polo onder een colbert, blazer of jasje.

null

De trui

Is het eigenlijk te koud om alleen een T-shirt of polo aan te trekken, maar ook weer net te warm voor een colbert? Dan biedt de sweater of longsleeve uitkomst. Let wel op dat je sweater niet te casual is. Een drukke print of heftige tekst kun je beter achterwege laten. Wat betreft kleur mag je wel uitpakken. Hier geldt voor de sweater en de longsleeve namelijk hetzelfde als voor het T-shirt en het overhemd.

null

Casual colbert heren

Business casual voor heren vraagt zo nu en dan om het dragen van een mooi, zakelijk jasje. Denk hierbij aan een blazer of colbert, maar ook aan een ander stijlvol jasje. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de colbert wat betreft kleur en materiaal past bij je outfit. Daarnaast is het ook belangrijk om het juiste model te kiezen. Zorg ervoor dat de blazer, het jasje of de colbert getailleerd is en deze een sportieve uitstraling heeft. Je draagt bij business casual voor heren over het algemeen niet de colbert die je normaal gesproken bij je pak zou dragen. Deze jasjes zijn vaak te zakelijk en passen qua model in combinatie met de rest van je outfit net niet helemaal.

De stropdas

Vind je de stropdas ook altijd zo’n kwelling? Dan heb je geluk. De dresscode business casual voor heren verlangt namelijk niet van jou dat je deze draagt. Draag je wel graag een stropdas bij je business casual outfit? Lees dan ons artikel ‘De stropdas knopen: een stap voor stap uitleg voor de 6 meest voorkomende knopen. Hierin vertellen we je hoe je de meest voorkomende knopen maakt.

Business casual men: de onderkleding

We hebben zojuist besproken hoe je je business casual kunt kleden wat betreft je bovenkleding. Een outfit is echter niet compleet zonder de juiste onderkleding. We bespreken hieronder welke voorschriften gelden bij business casual voor heren.

null

De broek

Er zijn verschillende broeken die je binnen deze dresscode kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan een pantalon, een chino, een corduroy of een linnen broek. Een spijkerbroek trek je over het algemeen niet aan, tenzij deze van goede kwaliteit en van een donkere stof is gemaakt. Naast het type broek is het ook belangrijk om naar de lengte van de broek te kijken. Om je outfit zo zakelijk en netjes mogelijk te houden, zorg je ervoor dat de broekspijpen de bovenkant van je schoenen net aantikken. Een langere of kortere broek ziet er al snel slordig en onverzorgd uit en vermijd je dus liever. Ook wijde of nietszeggende pijpen kun je beter zoveel mogelijk omzeilen. Kies daarom voor broeken met een slim fit model. Deze broeken hebben over het algemeen wat smallere pijpen die erg goed passen bij business casual voor heren.

null

De riem

Met een riem maak je je outfit helemaal af. Zeker als je kiest voor een leren riem die matcht met je schoenen en daarnaast wat betreft kleurenpalet past bij je overhemd. Wist je trouwens dat je riem enkel een esthetische functie heeft en niet gedragen wordt om je broek ook daadwerkelijk op zijn plaats te houden?

Business casual: schoenen

Business casual voor heren geeft je veel vrijheid wat betreft je kleding. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Je bent bijvoorbeeld niet verplicht om leren lakschoenen aan te trekken, iets dat bij een meer formele dresscode al snel het geval is. Wel is het aan te raden om veterschoenen van kwalitatief goed leer of van mooi suède te dragen. Sneakers zijn bij business casual voor heren te casual. Tenzij je je ook graag in je vrije tijd graag smart casual kleedt, dan kan een sneaker natuurlijk prima. Of loafers binnen de dresscode business casual voor heren passen is overigens discutabel. De een vindt van wel, terwijl de ander zweert bij de veterschoen. Voordat je besluit om met een paar degelijke loafers op kantoor te komen, is het dus aan te raden om te kijken welke visie hierin leidend is binnen jouw bedrijf. Veterschoenen en gespschoenen mogen altijd.

Wat betreft de kleur van je schoenen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals zwart, bruin, grijs en donkerblauw. Met schoenen in een van deze kleuren straalt je outfit rust en iets zakelijks uit. Tot slot is het natuurlijk ook binnen business casual voor heren belangrijk dat je schoenen netjes en schoon zijn.

De sokken

Het lijkt zo’n klein onderdeel van je outfit, maar toch is het belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt: je sokken. Je kunt hierbij het best aanhouden dat de kleur van de sokken overeen moet komen met de kleur van je broek. Je zou er daarnaast eventueel voor kunnen kiezen om sokken met een opvallende kleur of een gekke print te dragen, maar afhankelijk van de bedrijfscultuur die bij je op kantoor heerst, is dit wellicht meer iets om voor de casual friday te bewaren.

Business casual men: de accessoires

Als man kan het lastig zijn om een outfit te complementeren met accessoires. De keuze is niet heel groot en veel accessoires zijn te casual of juist te zakelijk. Een van de accessoires waar je altijd, en zeker binnen business casual voor heren, succes mee zult hebben is een mooi horloge. Er zijn verschillende stijlen en tal van merken waaruit je kunt kiezen. Wil je weten wat de opties zijn? Lees dan het artikel 20 luxe horlogemerken die de echte gentleman niet zullen misstaan’. Overigens zullen een mooie ring en eventueel zelfs een pochetje ook niet misstaan binnen deze dresscode.

Business casual heren: het kapsel

In principe hebben we nu je volledige outfit doorgenomen en weet je precies hoe je zich volgens de dresscode business casual voor heren kunt kleden. We willen echter nog benoemen dat het niet alleen belangrijk is om de juiste kleding te dragen, maar ook om naar je kapsel te kijken. Voor een zakelijke en professionele uitstraling is het belangrijk dat je ook hier aandacht aan besteedt. Een letterlijke just-out-of-bed-look is bijvoorbeeld een no-go. De dresscode business casual voor heren stelt je in staat om jezelf zakelijk te kleden en toch je eigen stijl vast te houden. Je bent op deze manier waarschijnlijk beter op je gemak, waardoor je met meer plezier aan het werk bent. Geen wonder dus dat deze dresscode in steeds meer bedrijven en branches de nieuwe manier van kleden is.