Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Hoe een pochet dragen hoort: een uiteenzetting van hét herenaccessoire

Hoe een pochet dragen hoort: een uiteenzetting van hét herenaccessoire
De pochet is hét accessoire voor de stijlvolle man en vrijwel voor iedere situatie geschikt.

Vandaag in the picture: de pochet.Je kent het wel: samen met je vrouw of partner ben je uitgenodigd voor een chic evenement. Je vrouw staat zich al uren op te doffen in de badkamer en jij trekt je beste pak uit de kast. Als je deze aangetrokken hebt, kies je de juiste accessoires. Een mooi horloge en eventueel een klassieke ring of stoere armband. Daar houdt het wel mee op...tenminste dat dénk je. Maar niets is minder waar. Je kunt het meest stijlvolle accessoire onder de herenaccessoires, de pochet, immers nog toevoegen aan je outfit.

Maar hoe, horen we je denken. Een pochet dragen doe je aan de hand van enkele regels, persoonlijke voorkeuren en eigen gemaakte afwegingen. Welke dit zijn, leggen we in dit artikel uit.

Wat is een pochet?

Pochet: wat is het en waar komt dit accessoire vandaan? De pochet, in wezen niets meer dan een vierkante doek die opgevouwen in de borstzak van een jas wordt gedragen, kent een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd gebruikten arbeiders de pochet bijvoorbeeld al om het zweet van hun voorhoofd te vegen tijdens een lange, warme werkdag en ook in latere tijdperken is de pochet terug te vinden, zij het in steeds mindere mate. Uiteindelijk verdween de pochet zelfs helemaal uit beeld en werd deze vervangen door een zakdoek die mannen in plaats van in de borstzak in hun broekzak verstopten. Aan het begin van de 20ste eeuw maakte de pochet echter opnieuw furore en was deze weer steevast in de borstzak van goedgeklede mannen te vinden.

In eerste instantie alleen in het wit en te allen tijde in combinatie met een smoking, maar later ook met bijzondere prints, kleuren of vouwpatronen en bij diverse jasjes. En zo zien we de pochet heden ten dage nog steeds. In verschillende kleuren, met verschillende prints en met bijzondere vouwpatronen. Hierdoor is de man in staat om eenzelfde pak tijdens verschillende gelegenheden te dragen en zo iedere outfit om te toveren tot een elegant geheel.

Pochet: alleen voor mannen met lef

Hoewel de pochet dus al lange tijd een rol speelt in de outfit van een man, werd de pochet niet altijd als zodanig aangemerkt. Een benaming die vaker werd gebruikt was 'lefdoekje', waarbij 'lef' is afgeleid van het Hebreeuwse lebh, wat hart en moed betekent. Alleen mannen met voldoende moed/lef waagden zich dus aan een pochet dragen. En ook tegenwoordig is niet iedere man dapper genoeg om zijn outfit aan te vullen met een pochet. Zonde, want er is voor iedere gelegenheid wel een geschikte pochet te vinden.

Pochet: materialen

De ene pochet is de andere niet. Er zijn tientallen al dan niet honderden verschillende prints beschikbaar en ook wat betreft kleur kun je alle kanten op. Bij het kiezen van de juiste pochet begin je echter niet bij het selecteren van de print of de kleur, maar bij het kiezen van het materiaal. Een pochet is over het algemeen gemaakt van katoen, linnen of zijde.

Welke stof het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van de gelegenheid waar je de pochet draagt. Katoen en linnen zijn relatief casual en kunnen dus het beste bij dit soort gelegenheden gedragen worden. Zijde is door de glimmende stof een stuk exclusiever en chiquer. Dit type pochet draag je daarom idealiter alleen naar formele gelegenheden.

Wat betreft de kleur en het design van de pochet is het belangrijk dat deze past bij het kleurenpalet van je outfit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je pochet eenzelfde kleur heeft als je overhemd of kies voor een bijpassende tint. Let er in ieder geval op dat de kleur of de print van je pochet niet gelijk is aan de kleur of print van je stropdas.

Twijfel je over de kleur van de pochet die je wilt dragen? Kies dan voor een witte pochet. Dit is een klassieke, veilige kleur waarmee je altijd goed zit.

Pochet: louter versiering of ook een nuttige accessoire?

Hier kunnen we kort over zijn. De pochet heeft tegenwoordig enkel een esthetische functie en is bedoeld als verfraaiing van het pak en je outfit. De functie die de pochet vroeger had, het deppen van het voorhoofd om eventueel zweet te verwijderen, is overgenomen door de zakdoek. De pochet laat je het beste netjes in je borstzak zitten.

Hoe draag je een pochet?

Een pochet dragen kan in principe altijd. Er zijn verschillende gelegenheden waarbij je een jasje draagt en waarbij je dus een pochet kunt dragen. Echter, zoals eerder is gezegd is de gelegenheid bepalend voor het kiezen van de stof en ook de vouwtechnieken worden grotendeels bepaald door de situatie. We nemen hieronder een aantal situaties met je door waarbij een pochet dragen tot de mogelijkheden behoort. We bespreken ook welke vouwpatronen gebruikt kunnen worden. Hoe je deze vouwtechnieken zelf toe kunt passen, leggen we aan het eind van dit artikel aan je uit.

Pochet Black en White tie

Black en White tie zijn twee formele dresscodes en vragen dan ook om een chique outfit. Je draagt afhankelijk van de situatie een smoking (black tie) of een rokkostuum (white tie) en vult deze aan met een witte, zijden pochet. Een andere stof die dezelfde klasse uitstraalt als zijde is overigens ook toegestaan. Belangrijk is het om je pochet strak en subtiel te houden. Dit doe je in eerste instantie natuurlijk al door de kleur, maar daarnaast ook door de vouwtechniek. Deze moet recht en strak zijn. Een populaire vouw is in dit geval de classic flat fold.

Pochet Formeel

Bij een formele dresscode waarbij je strak in pak gehuld gaat, complementeer je je outfit ook met een pochet. Deze pochet mag gezien worden, maar hij mag niet alle aandacht opeisen. Je kiest daarom het best voor een pochet met effen print of subtiel patroon. Idealiter past de pochet bij de kleur van je overhemd. Zowel eenzelfde als een bijpassende kleur zijn daarbij goed. De vouwtechnieken die je voor deze dresscode hanteert, hoeven niet zo strak te zijn als bij black en white tie het geval is. Dit kán echter wel. Mogelijke vouwpatronen zijn de classic flat fold, de two corner up fold en de three corner up fold.

Pochet Business casual

Een pochet dragen kan ook als je volgens de business casual dresscode gekleed gaat. Belangrijk is het in dit geval dat je pochet matcht met je overhemd en, indien je deze draagt, je stropdas. Let in dit laatste geval wel op dat de pochet niet precies dezelfde kleur of print heeft als je stropdas. Opvallende kleuren of prints zijn hier overigens wel mogelijk. Je kunt dus aardig uitpakken met je pochet. Ook wat betreft de vouwtechnieken is alles wat losser, mits je de pochet goed vouwt natuurlijk. Een zeer geschikt vouwpatroon is de one corner fold.

Pochet Casual

Bij een casual dresscode mag je wat betreft je pochet het meest uitpakken. Bij deze dresscode zijn met andere woorden de minste regels. Wat betreft de kleur van de pochet is het belangrijk dat deze past bij de kleuren in de rest van je outfit. Ook het design moet hier enigszins bij passen, maar je mag hier eigenlijk gewoon kiezen wat je mooi vindt. Een vouwtechniek die je kunt hanteren is de casual fold. Je kunt echter ook voor een mooi contrast zorgen door de pochet strak op te vouwen. Maak in dit geval bijvoorbeeld gebruik van de classic flat fold of de one corner fold.

Pochet vouwen: zo ga je te werk

Zoals je net hebt kunnen lezen, zijn er verschillende methoden om de pochet te vouwen. We bespreken hieronder hoe je deze vouwtechnieken zelf toepast.

Pochet classic flat fold

De classic flat fold is een simpele techniek waarbij je afhankelijk van de situatie strak of wat losser kunt vouwen. Bij een casual outfit is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om alle hoeken netjes op elkaar te vouwen, terwijl dit bij black en white tie wel een must is.

Een pochet dragen met een classic flat fold doe je door hem op de volgende manier te vouwen:

 • Leg de pochet uitgevouwen voor je neer. Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet linksonder, rechtsonder, linksboven en rechtsboven zitten.
 • Vouw de pochet horizontaal dubbel en leg hierbij rechts op links.Vouw de pochet nu verticaal dubbel en leg hierbij de onderkant op de bovenkant.
 • Vouw de pochet nogmaals horizontaal dubbel, maar leg ditmaal links op rechts.Vouw de pochet tot slot een laatste keer verticaal dubbel, zodat deze in je borstzak past. Het is niet nodig om de pochet volledig dubbel te vouwen.

Pochet three corner up fold

De three corner up fold is een klassieke, maar formele vouwtechniek. Als je gebruik maakt van deze techniek straal je kracht en zelfvertrouwen uit. Iets wat in zakelijke situaties nog wel eens van pas kan komen. Een pochet dragen met een three corner up fold doe je door hem op de volgende manier te vouwen:

 • Leg de pochet uitgevouwen voor je neer.
 • Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet aan alle zijden in het midden liggen in de vorm van een ruit of diamant.
 • Vouw de pochet nu verticaal dubbel en leg hierbij de onderkant op de bovenkant.
 • Zorg dat de punten precies op elkaar liggen.
 • Vouw de rechterpunt van de pochet schuin omhoog, zodat deze links van de bovenste punt komt te liggen.
 • Vouw de linkerpunt van de pochet schuin omhoog, zodat deze rechts van de bovenste punt komt te liggen.
 • Vouw de rechterkant van de pochet nu over het midden door deze horizontaal te vouwen. Probeer er op deze manier voor te zorgen dat je pochet even breed wordt als je borstzak.
 • Vouw vervolgens ook de linkerkant van de pochet over het midden door hem horizontaal te vouwen. Op deze manier zorg je ervoor dat je pochet even breed wordt als je borstzak.
 • Vouw de onderkant naar voren, zodat de pochet in je borstzak past. De drie punten steken logischerwijs boven je borstzak uit.

Pochet two corner up fold

Ook de two corner up fold is een traditionele en formele vouwtechniek. De two corner up fold straalt verfijning uit en maakt je outfit actief. Let bij deze vouwtechniek wel op: zowel de voor als de achterkant van je pochet zijn zichtbaar.

Een pochet dragen met een two corner up fold doe je door deze op de volgende manier te vouwen:

 • Leg de pochet uitgevouwen voor je neer.
 • Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet aan alle zijden in het midden liggen in de vorm van een ruit of diamant.
 • Vouw de pochet verticaal dubbel en leg hierbij de onderkant op de bovenkant.
 • Zorg ervoor dat de punten net niet op elkaar, maar naast elkaar liggen.
 • Vouw de rechterpunt nu horizontaal naar links totdat deze tussen de linkerpunt en het midden ligt.
 • Vouw vervolgens de linkerpunt horizontaal naar rechts totdat deze tussen de rechterpunt en het midden ligt.
 • Vouw de linkerpunt om de pochet heen. De linkerpunt zit nu aan de voorkant van de pochet. Het is de bedoeling dat je pochet na het uitvoeren van stap 3, 4 en 5 even breed is als je borstzak.
 • Vouw de onderkant naar voren, zodat je pochet in je borstzak past.

Pochet one corner up fold

De one corner up fold is een erg traditionele vouw. Deze kan in verschillende situaties gedragen worden.

Een pochet dragen met een one corner up fold doe je door deze als volgt te vouwen:

 • Leg de pochet uitgevouwen voor je neer. Zorg ervoor dat de hoeken van de pochet aan alle zijden in het midden liggen in de vorm van een ruit of diamant.
 • Vouw de pochet nu horizontaal dubbel en leg hierbij de linkerpunt op de bovenste punt en de onderste punt op de rechterpunt.
 • Vouw de pochet nogmaals dubbel. Zorg er hierbij voor dat je de rechterpunt op de bovenste punt legt en de onderste punt op de linkerpunt.
 • Vouw de rechterpunt nu naar het midden.Vouw de linkerpunt ook naar het midden en leg deze over de rechterpunt. Je pochet heeft nu de vorm van een vlieger die even breed is als je borstzak.Vouw tot slot de onderste punt naar voren en stop de pochet in je borstzak.

Pochet casual fold

Tot slot de casual fold. De naam van deze vouwtechniek zegt eigenlijk al genoeg. De pochet is namelijk geschikt voor een casual dresscode. Dit komt mede doordat deze vouwtechniek niet symmetrisch is en een erg levendig karakter heeft.

Een pochet dragen met een casual fold doe je door deze als volgt te vouwen:

 • Leg de pochet uitgevouwen voor je neer.
 • Pak de pochet in het midden tussen duim en wijsvinger vast en til hem op.
 • Laat de pochet rustig door de palm van je andere hand glijden en vouw de pochet verticaal dubbel waarbij de onderkant op de bovenkant komt te liggen, zodat de pochet in je borstzak past.
 • Je hoeft de pochet niet volledig dubbel te vouwen.

Pochet is onmisbaar

Een pochet dragen maakt het mogelijk om elke outfit op een eenvoudige manier om te toveren van een doorsnee outift naar een stijlvolle en verfijnde outfit. Ongeacht de gelegenheid waarvoor je je kleedt. Voor de stijlvolle man is de pochet dan ook een accessoire, die eigenlijk niet in de garderobe mag ontbreken. Een mooi maatpak met pochet in combinatie met een paar elegante herenschoenen zorgen samen voor een tijdloos en stijlvol plaatje. 

Shop damesschoenen

Shop herenschoenen

Bekijk de nieuwe collectie

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account