Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nubuck schoenen onderhouden

Nubuck schoenen onderhouden
Van sneaker tot boot of enkellaars, dit seizoen vind je de mooiste modellen nubuck leren schoenen.

Van sneaker tot boot of enkellaars, dit seizoen vind je de mooiste modellen nubuck leren schoenen. Het stoere en tegelijkertijd fluweelzachte nubuck doet zowel donkere als beige- en pasteltinten extra mooi uitkomen. Niet zo vreemd dus dat nubuck in veel schoenencollecties een serieuze opmars maakt. Nubuck leer is net zoals gladleer, een stevige leersoort. Van een paar nubuck leren schoenen kun je dan ook jarenlang plezier hebben. Míts je jouw nubuck pareltjes tenminste goed onderhoudt.  Want ondanks zijn stoere uitstraling, is de nubuck leren schoen wel gevoelig voor vlekken en krassen. Wil jij weten hoe jij jouw nubuck leren schoenen zo lang mogelijk mooi houdt? Lees dan hier onze 7 tips over het schoonmaken van nubuck leren schoenen.

In dit artikel lees je alles over:

  • Wat is nubuck leer?
  • De voor- en nadelen van nubuck schoenen
  • Nubuck schoenen onderhouden, 7 tips
  • Nubuck schoenen verven
  • Nubuck schoenen onderhouden: veel liefde en aandacht

Kijk je liever eerst even rond in ons aanbod dames- en herenschoenen?

Wat is nubuck leer?

Neem een kijkje in de gemiddelde schoenenkast en de kans is groot dat er verschillende soorten leren schoenen staan. Hierbij bepaalt de manier waarop het leer bewerkt is, voor een groot deel de uitstraling van een schoen. De meest voorkomende bewerkingen zijn gladleer, lakleer, suède en nubuck. Bij gladleer wordt de bovenlaag van de dierenhuid glad afgewerkt. In het geval van lakleer krijgt deze een extra glanzende toplaag. Bij suède wordt juist de onderzijde van de bovenste huidlaag bewerkt. Dit geeft suède leren schoenen hun bekende zachtheid en souplesse.

Nubuckleer ontstaat, net zoals gladleer en lakleer, na bewerking van de buitenkant van de lederhuid. Deze wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor het leer een matte, fluweelachtige uitstraling krijgt. Omdat nubuckleer net zo sterk is als gladleer, is het een duurzame leersoort. Deze combinatie van luxe en stevigheid, maakt nubuck tot een geliefd materiaal voor het maken van sneakers, enkellaarzen en laarzen. Want al hebben nubuck leren schoenen bij veel schoenenmerken al jarenlang een vaste plaats in de collectie veroverd, de laatste seizoenen kunnen we simpelweg niet meer om nubuck leren schoenen heen.

De voor- en nadelen van nubuck

Net zoals iedere leersoort, heeft nubuckleer eigen specifieke eigenschappen. Laten we beginnen met de mooie eigenschappen, waardoor jij zelf misschien ook wel fan van nubuck bent.

De voordelen van nubuck

Een fijne eigenschap van nubuck, is dat het ‘ademt’. Dit maakt dat je voeten ook bij warm weer lekker droog en fris blijven. Een andere mooie eigenschap van nubuckleer, is dat het de chique, zachte uitstraling van suède combineert met de stevigheid van gladleer. Dit maakt van nubuck een duurzame leersoort met een heel eigen look. Het matte, fluweelachtige leer doet zowel de donkere kleurtinten als trendkleuren zoals wit, beige, pasteltinten en zachte bruin- en grijstinten mooi uitkomen. Nubuck leren schoenen lenen zich daarmee perfect voor een natuurlijke, elegante kledingstijl.

De nadelen van nubuck

Hoewel nubuck vanbinnen net zo stevig is als gladleer, is de bovenlaag vanwege het opschuren gevoeliger voor vuil en vet- of vochtvlekken. Deze kwetsbaarheid is een eigenschap waarmee je bij de aankoop van een paar nubuck leren schoenen rekening moet houden. Gelukkig is met het juiste onderhoud veel vlekkenleed te voorkomen. Wil jij zo lang mogelijk kunnen genieten van jouw prachtige nubuck leren schoenen? Lees dan snel onze tips over het beschermen van je nubuck schoenen én over nubuck schoenen schoonmaken.

Het verschil tussen nubuck en suède

Van de verschillende leersoorten, liggen nubuck en suède qua uiterlijk het dichtst bij elkaar. Zo hebben beide leersoorten een zachte, matte uitstraling. Toch is er een groot verschil: waar nubuck ontstaat na bewerking van de bovenste huidlaag, vormt bij suède de binnenkant van de dierenhuid het uitgangspunt. Om deze binnenkant te kunnen bewerken, wordt het leer bij suède in meerdere lagen gesplitst. Hierdoor is suède zachter, soepeler en minder stevig dan nubuck. Dankzij deze soepelheid leent suède zich bijvoorbeeld goed voor schoenen, zoals mocassins, instapschoenen en zachte laarsjes. Terwijl nubuck wordt gebruikt bij robuustere schoenen, zoals boots, laarzen en sneakers. Twijfel je of een paar schoenen van suède of van nubuck is gemaakt? Voel dan even voorzichtig hoe stevig of soepel het leer is. Voelt de schoen stevig aan, dan is het een nubuck leren schoen.

Hoewel nubuck en suède verschillende leersoorten zijn, hebben ze met elkaar gemeen dat de buitenkant van het leer -door het opschuren- gevoeliger is voor vlekken. Dankzij het opschuren, komen de poriën van de huid open te staan. Hierdoor nemen zowel nubuck als suède vocht en vuil makkelijk op. Met als gevolg: vlekken. Wat betreft verzorging en onderhoud geldt voor suède en nubuck dan ook dezelfde aanpak. Dit betekent dat je onderstaande tips over nubuck schoenen onderhouden, dus ook kunt toepassen op je suède blikvangers!

Nubuck schoenen onderhouden in 7 tips

Natuurlijk geniet je het liefst zo lang mogelijk van je prachtige, fluweelzachte nubuck schoenen. Gelukkig doen een beetje speciale aandacht en verzorging wonderen als het gaat om het mooi houden van je nubuck schoenen. Met deze tips in vlekken voorkomen en nubuck schoenen schoonmaken, geniet jij extra lang van jouw nubuck lievelingen.

Tip 1: voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt een beetje als een open deur, maar wat er niet op de schoen komt, hoeft er ook niet af. Met andere woorden; een belangrijk onderdeel van nubuck schoenen onderhouden, is de preventieve behandeling. Spray je schoenen minimaal eens per maand in met een verzorgende impregneerspray, zoals de Collonil Carbon Pro Waterproof Spray. Deze onderhoudsspray legt een beschermende laag over het leer. Hierdoor krijgen vocht en vuil geen kans om in te trekken. Bovendien helpt het regelmatig inspuiten van je nubuck schoenen om de kleur helder te houden. Wil je dit effect nog versterken? Kies dan een spray in de kleur van je schoenen. Zo is de Collonil Suède + Nubuck Spray er in de kleuren zwart, taupe, donkerbruin, blauw en donkergrijs.

Hoe spray je nubuck schoenen in?

Houdt de spray op 30 centimeter van de schoenen en voorzie ze zo van een dunne, gelijkmatige, beschermende laag. Laat de schoenen vervolgens zo’n 30 minuten drogen. Draag je je nubuck schoenen dagelijks? Spray ze dan eenmaal per week in voor een optimaal resultaat.

Tip 2: laat vuil eerst opdrogen

Laat nubuck schoenen die vies zijn geworden, eerst opdrogen. Daarna kun je de nubuck schoenen poetsen -ofwel voorzichtig schoonvegen- met een schone borstel. Eindig hierbij met bewegingen in dezelfde richting.

Tip 3: nubuck schoenen schoonmaken met een suèdeborstel

Heb je het droge vuil afgeborsteld en is er een hardnekkige vlek achtergebleven? Verwijder deze vlek dan met behulp van een suèdeborstel. Gebruik de rubberen zijde van de borstel om de vlek weg te poetsen. Zodra de vlek is verwijderd, draai je de borstel om en gebruik je de koperen zijde om het leer weer op te ruwen.

Tip 4: gum uit die vlek

Wanneer je na de behandeling met de suèdeborstel nog een vlek blijft zien, kun je deze proberen weg te gummen met een speciale gum. Gebruik daarna de suèdeborstel om het nubuck op te ruwen.

Tip 5: bestrijd een vochtvlek met... extra water

De open poriën van nubuckleer maken nubuck schoenen extra gevoelig voor vocht- en vetvlekken. Vocht en vet trekt hier namelijk gemakkelijker in dan bijvoorbeeld bij gladleren of lakleren schoenen het geval is. Regelmatig sprayen met een water- en vuilafstotende spray is de belangrijkste manier om dit te voorkomen. Krijgen je nubuck schoenen onverwachts tóch te maken met een vochtvlek, behandel ze dan met.....water! Maak de suèdeborstel nat en breng extra water op en om de vochtvlek aan. Wrijf het water met de suèdeborstel lichtjes in over het gebied rond de vlek en dep de vochtige vlek daarna droog. Droog de schoen vervolgens op kamertemperatuur. Ook na deze behandeling is het extra inspuiten van je schoenen met een suède schoenenspray noodzakelijk om de kleur te verstevigen en het suède te verzorgen.

Tip 6: nubuck schoenen schoonmaken na een vetvlek

Dit type vlek is de hardnekkigste van alle vlekken. Toch hoeft een vetvlek niet het einde van je nubuck schoenen te betekenen. Behandel een verse vetvlek door deze meteen te deppen met absorberend papier, zoals keukenpapier. Dit neemt een groot deel van het vet op. Strooi vervolgens wat talkpoeder op de achtergebleven vetvlek. Ook dit poeder heeft een absorberende werking. Laat de schoen met het talkpoeder een nacht staan en borstel het poeder de volgende dag met de suèdeborstel van de schoen. Let hierbij wel op dat je het poeder niet in de schoen wrijft. Spray ook hier na afloop de schoen opnieuw in.

Tip 7: investeer in de juiste onderhoudsmaterialen

Zoals je ziet, is het goed onderhouden van je nubuck schoenen niet moeilijk wanneer je over de juiste onderhoudsmaterialen beschikt. Zo zijn een goede impregneerspray en suèdeborstel onmisbare items. Heb jij graag alle materialen voor een liefdevolle verzorging van je nubuck schoenen in huis, dan biedt de Frans Muller Onderhoudskit voor Nubuck en Suède schoenen uitkomst. Deze kit is uitgerust met een suèdeborstel, schoenlepel en een Collonil impregneerspray en onderhoudsspray. Zo heb je de complete verzorging van jouw nubuck schoenen altijd bij de hand in één simpele kit.

Nubuck schoenen verven

Zijn je nubuck schoenen zo vies geworden dat het schoonmaken van je schoenen niet voldoende is, maar neem je liever geen afscheid van je nubuck blikvangers? Dan kun je er tot slot voor kiezen om je nubuck schoenen te verven. Let hierbij wel op dat de verf die je kiest, geschikt is voor het verven van nubuck schoenen. Gebruik voor het beste resultaat een verf in dezelfde kleur. Er zijn verschillende manieren om je nubuck schoenen te verven. Zo kun je gebruikmaken van een kleurspray, of de schoenen verven met indringverf. Wil je je nubuck schoenen een laatste kans geven, door ze te verven? Dan is ons advies om jezelf vooraf goed te laten informeren over de behandeling die het beste past bij jouw nubuck schoenen. Maar vraag je onze eerlijke mening, dan zien wij maar één goede oplossing voor beschadigde nubuck schoenen: vlug op zoek gaan naar een gloednieuw paar nubuck blikvangers waar je weer helemaal verliefd op raakt!

Nubuck schoenen onderhouden: met liefde en aandacht

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel, hebben nubuck schoenen heel wat te bieden. Ze ogen fluweelzacht, maar zijn ondertussen van een stevige, duurzame kwaliteit. Míts je jouw nubuck schoenen tenminste regelmatig wat liefdevolle verzorging en preventieve aandacht geeft. Nu je precies weet hoe je jouw nubuck schoenen het beste kunt onderhouden, houd niets je meer tegen om op zoek te gaan naar jouw perfecte nubuck leren topschoenen!

6 tips voor het onderhouden van suède

Metallic schoenen onderhouden

Wat te doen tegen stinkende voeten

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account