Beste Assem-vip

Dames Heren Gallery collection

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Schoenen

Kleding

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Natte schoenen drogen

Natte schoenen drogen
Wel of niet in de droger?

De herfst heeft een onstuimig karakter. Geniet je de ene dag van het zonnetje, word je op een ander moment verrast met een frisse bui. Zo'n buitje is natuurlijk niet het einde van de wereld. Je bent tenslotte niet van suiker. Maar natte schoenen krijgen dankzij een grillige najaarsdag is niet fijn. Want natte schoenen betekent natte sokken en dus koude voeten. En laten we daar nu net niet op zitten te wachten wanneer het kwik daalt. Zodra je natte schoenen hebt, wil je je natte schoenen laten drogen. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? Kunnen schoenen in de droger bijvoorbeeld? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel.

Heb je geen natte schoenen, maar ben je wel toe aan nieuwe schoenen?

BEKIJK HIER ALLE DAMESSCHOENEN

En we hebben ook een heleboel herenschoenen!

BEKIJK HIER ALLE HERENSCHOENEN

In dit artikel lees je het volgende:

  • Natte schoenen drogen met behulp van kranten
  • Schoenen in de droger?
  • Schoenen drogen: niet met een föhn of magnetron
  • Natte leren schoenen drogen
  • Natte suède schoenen drogen
  • Schoenen droog houden

SCHOENEN DROGEN

Regen is heus geen ramp, maar natte schoenen zijn wel degelijk vervelend. Want natte schoenen zorgen voor natte sokken en dat resulteert in koude voeten. Daarbij kunnen natte schoenen behoorlijk gaan stinken. Dat komt, omdat bacteriën en schimmels goed gedijen in een vochtige omgeving. Om dit en de bijbehorende nare luchtjes te voorkomen is het dus zaak om natte schoenen zo snel mogelijk droog te krijgen. Hieronder lees je welke tips je kunt toepassen om het droogproces te versnellen en welke droogtips het beste werken bij leren en bijvoorbeeld suède schoenen.

NATTE SCHOENEN DROGEN MET BEHULP VAN KRANTEN

De eerste huis-, tuin- en keukentip die we met je willen delen is al zo oud als de stad Rome. Om je natte schoenen om te toveren in droge schoenen kun je gebruikmaken van oude kranten of bijvoorbeeld bakpapier. De uitvoering is simpel: maak van de oude kranten een paar stevige proppen. Stop ze vervolgens helemaal in het puntje van de neus van de schoen. Beetje aanduwen, zodat ze niet te los zitten. En nu is het wachten geblazen. Na verloop van tijd heeft het papier al het vocht geabsorbeerd. Nog een voordeel van het gebruik van kranten: deze tactiek voorkomt dat je schoenen gaan vervormen. Om het droogproces te bespoedigen, leg je je schoenen met kranten ergens op een droge plek. Zoals een oude schoenendoos bijvoorbeeld. Zo worden ze nog sneller droog. Na ongeveer 24 uur hebben de krantenproppen al het vocht uit je natte schoenen gehaald en zijn je schoenen weer zo goed als nieuw.

Let op: Zijn de natte schoenen in kwestie je beste, meest luxe en meest kostbare schoenen die je bezit? Of gewoon je favoriete paar waar je super zuinig op bent? Houd er rekening mee, dat het risico bestaat dat de inkt van het krantenpapier kan afgeven op de binnenkant van de schoen.

Tip: Haal voordat je de krantenproppen erin stopt, eerst je persoonlijke inlegzooltjes eruit. Leg ze eveneens op een krant te drogen.

Extra tip: Controleer regelmatig of de krantenproppen vervangen moeten worden. Als ze erg vochtig zijn, dan is het tijd voor verse proppen.

SCHOENEN IN DE DROGER?

Natte schoenen worden heel snel droog in de droger. Daar is geen woord aan gelogen. Maar of het verstandig is? Voor sommige schoenen geldt: geen probleem, stop maar in de droger en voor heel veel andere schoenen geldt juist het tegenovergestelde. Zo kunnen canvas, katoenen of synthetische schoenen wel in de droger. Al moet je er wel zeker van zijn dat de schoenzolen geen gel bevatten. Naast het feit dat schoenzolen geen gel mogen bevatten, wordt het ook afgeraden om leren schoenen en schoenen die isolerend werken in de droger te stoppen. Dit typen schoenen kun je beter de 'krantenbehandeling' geven. Grote kans dat wanneer je dit soort schoenen wel in de droger stopt, je er een heel ander paar voor terugkrijgt. Mocht je jouw canvas, katoenen of synthetische schoenen in de droger willen gooien, kies dan voor het normale of korte droogprogramma van maximaal zestig minuten. Mochten ze daarna nog steeds wat vochtig zijn, laat ze dan aan de lucht drogen of maak gebruik van de krantenbehandeling. Anders loop je het risico dat je schoenen krimpen.

Tip: Check op voorhand van welke materialen jouw schoenen zijn gemaakt. En bepaal op basis daarvan of je schoenen geschikt zijn om in de droger te laten drogen.

SCHOENEN DROGEN: NIET MET EEN FÖHN OF MAGNETRON

Mocht je geen droger hebben en wil je toch snel resultaat grijp dan niet naar de föhn of magnetron. Deze apparaten staan bekend om hun 'quick fix' aanpak, fijn voor je haren of bordje eten maar niet okay voor je schoenen. De kortstondige en extreme hitte tast het materiaal van je (natte) schoenen aan. Dat betekent dat het vervormt en dus minder comfortabel zit. Geen droger? Dan zit er echt niets anders op dan je oude kranten erbij te pakken en 24 uur te wachten.

NATTE LEREN SCHOENEN DROGEN

Een grote misvatting is om schoenen te laten drogen op of naast een verwarming. Je leren schoenen raken oververhit en het resultaat is vervormde schoenen die rijp zijn voor de prullenbak. Plaats je natte schoenen dus op een droge plek, ver weg van de verwarming, en help het droogproces een beetje door het gebruik van oude kranten. Geef je schoenen de kans om bij kamertemperatuur en in hun eigen tempo te drogen.

NATTE SUÈDE SCHOENEN DROGEN

Ook voor je favoriete suède schoenen geldt dat je ze zo ver mogelijk bij de verwarming vandaan houdt. Je suède schoenen op of naast de verwarming zetten, zorgt voor het kromtrekken van het leer. Wanneer dat eenmaal gebeurd is, krijg je dat nooit meer goed. Alles wat je schoenen nu nodig hebben, is wat TLC in de vorm kamertemperatuur en een paar krantenproppen zodat je suède schoenen hun vorm niet verliezen. Tip: Zijn je suède schoenen vies geworden van de regen? Wacht met het verwijderen van het vuil, totdat je schoenen helemaal droog zijn. Maak je droge suède schoenen vervolgens schoon met een schoenborsteltje of  een schone tandenborstel.

SCHOENEN DROOG HOUDEN

Voorgaande adviezen zijn allemaal gericht op het genezingsproces van de natte schoen. Maar je weet wat ze zeggen: voorkómen is beter dan genezen. Hoe doe je dat, je schoenen drooghouden in een land waar het regelmatig regent. Het eerste advies is een open deur, maar trek die suède parels niet aan wanneer je ziet dat het buiten regent. Mocht het op het moment van aantrekken hartstikke droog zijn en later op de dag alsnog beginnen te regenen, zorg dan dat je schoenen ingespoten zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Assempoetser-kit 'Keep them smooth' en onderhoudsset speciaal voor suède en nubuck schoenen. In de kit vind je een hoogwaardige verzorgingscrème en een water- en vuilafstotende spray van Collonil. Spuit je schoenen goed in door op dertig centimeter afstand de schoen in zijn geheel in te spuiten. Het liefst buiten (onder een afdak wanneer het regent) en op wekelijkse basis. Op deze manier houd je je schoenen in optimale conditie.

SCHOENEN DROGEN: EXTRA TIPS

Een succesvol droogproces staat of valt met het toepassen van de juiste aanpak. De krantentactiek is een goede en natuurlijke manier om je schoenen te laten drogen. En we hebben nog enkele tips voor je die van het droogproces van jouw schoenen een succesvol droogproces maken.

TIP 1: SCHOENSPANNERS

Wanneer je je schoenen op kamertemperatuur laat drogen kun je schoenspanners gebruiken, zodat je schoenen hun vorm behouden. Deze techniek kun je boven die van de oude kranten verkiezen, zeker wanneer het een kostbaar paar schoenen betreft. Met de krantentechniek loop je het risico dat de inkt afgeeft op de binnenkant van je schoen. Met schoenspanners loop je dit risico niet en zij zorgen er ook voor dat je schoenen hun vorm behouden.

TIP 2: VENTILATOR

Daar waar de föhn en de magnetron uit den boze zijn om in te zetten als versnelde droogtechniek, mag een ventilator weer wel. Een ventilator blaast wel, maar geen warme lucht en daarmee is de kans op schade aan je schoen minimaal. Zet je schoenen bijvoorbeeld op een schoenendoos en plaats de ventilator erachter. Nu is het wachten geblazen.

TIP 3: ZOUTKRINGEN WEGPOETSEN

Het grote nadeel van natte schoenen is niet alleen het feit dat je er koude voeten van krijgt. Als je pech hebt zit je, nadat je schoenen weer droog zijn, te kijken met een paar lelijke zoutkringen. Controleer je schoenen tijdens het droogproces regelmatig op deze kringen. Zodra je ze in het oog krijgt, wrijf je ze met een droge en schone doek weg. Op deze manier kun je al zoveel mogelijk zout verwijderen.

TIP 4: SCHOONWRIJVEN, INSMEREN EN SPRAYEN

Nadat je schoenen droog zijn is het van belang dat je ze verwent met een uitgebreide schoonheidsbehandeling. Zorg dat je schoenen, nadat ze droog zijn, helemaal schoon zijn. Wrijf het leer schoon met behulp van een droge doek. Schoonborstelen kan en mag ook met een schoenenborsteltje of een schone tandenborstel. Smeer de schoenen daarna in met de juiste schoenencrème. Als kers op de taart spuit je de schoenen in met water- en vuilafstotende spray.

SCHOENEN DROGEN ZO LUKT HET WEL

Het drogen van je schoenen is veelal een kwestie van geduld. Of je nu gebruikmaakt van de oude krantentruc (let op de inkt), schoenspanners, ventilator of droger (alleen als het kan), het duurt even voordat je je schoenen weer kunt dragen. En als ze dan eenmaal droog zijn, voorzie ze dan van een uitgebreide schoonheidsbehandeling. Dan kunnen je favoriete stappers er weer tegenaan. Er zijn vele manieren om je schoenen te drogen zoals je hebt kunnen lezen, maar het beste is om helemaal geen natte schoenen te krijgen. Ons advies: check het weerbericht en schaf een paar goede en modieuze regenlaarzen aan. Je knappe schoenen gaan dan mee in een stoffen tas.

Welke schoenen draag je onder een flared broek?

6 tips voor het onderhouden van suède

Welke schoenen draag je onder een jurk?

Yes, gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Yes, gelukt!

Ga naar mijn account