Beste gast

Dames Heren Gallery collection

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Sale

Nieuwe collectie

Schoenen

Kleding

Accessoires

Merken

Looks

Inspiratie

Damesschoenen

Herenschoenen

Merken

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Nieuwe collectie

Merken

Looks

Inspiratie

Goed op hakken lopen

Goed op hakken lopen
14 tips voor een zelfverzekerd loopje.

Ze zijn vrouwelijk, geven je een zelfverzekerde uitstraling én je voeten kunnen er behoorlijk last van hebben wanneer je er niet goed op kunt lopen. Hakken of pumps zijn onweerstaanbaar mooi, maar oh zo verraderlijk. Om je hakken voortaan de baas te zijn en te kunnen genieten van de voordelen van een schoen met hak, kun je leren om goed op hakken te lopen. Maar hoe pak je dat aan? Wij hebben veertien tips op een rij gezet die je leren lopen op hakken. Zo rock jij je power heels straks als geen ander!

Goed op hakken lopen: 14 tips voor een zelfverzekerd loopje

Het vergt oefening. Goed op hakken lopen, of het nu pumps of enkellaarsjes zijn, lukt bijna niemand zonder hier eerst wat moeite voor te moeten doen. De volgende tips maken het oefenen en het uiteindelijke lopen een stuk eenvoudiger.

Tip 1: Breed, smaller, smalst

Je hebt een mooi paar naaldhakken zien staan in de winkel en kon de verleiding niet weerstaan: dus heb je die elegante naaldhakken gekocht en je dit keer voorgenomen om écht goed op hakken te leren lopen. Een prima voornemen, maar helaas is het af te raden om direct met dit ene paar naaldhakken te beginnen. De hak onder deze elegante power pump is immers het kleinst en het smalst en dus het lastigst. Je doet er dan ook beter aan om iets eenvoudiger te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een damesschoen met een blokhak of een sleehak. Op deze manier kun je rustig wennen aan het lopen op hakken, zonder dat je direct inboet aan balans en stabiliteit. Wanneer je denkt dat je de nieuwe stand van zaken onder controle hebt, stap dan over op schoenen met een smallere of hogere hak en leer ook deze schoenen tot in detail kennen. Blijf dit proces herhalen, totdat je helemaal klaar bent voor die hoge hakken die op je staan te wachten in de kast!

Bekijk hier alle pumps

Tip 2: Booties in plaats van pumps

In de lente en zomer dragen we graag onze pumps met hakken, maar op de koudere dagen gaat onze voorkeur uit naar een mooi enkellaarsje met stevige hak. Deze damesschoenen bieden meer stevigheid dan pumps en vormen daarmee een veilige en stabiele basis. Dit komt door het afgesloten karakter van de enkellaars. Je voet wordt helemaal omsloten door de schoen, waardoor de kans dat de schoen tijdens het lopen losschiet, zoals bij pumps nog wel eens het geval is, kleiner is. Je kunt je dus volledig focussen op het goed op hakken lopen. Bijkomend voordeel is dat enkellaarsjes een stuk warmer zijn dan pumps. En als het dan weer lente wordt en het weer geschikter is voor pumps, heb je het goed op hakken lopen waarschijnlijk al aardig onder de knie.

Shop de mooiste enkellaarsjes

Tip 3: Kwaliteit boven kwantiteit

De ene schoen is de andere niet. Er zijn onderlinge kwaliteitsverschillen die invloed hebben op je loopcomfort. Nu is dit bij platte schoenen, zoals veterschoenen, instapschoenen, ballerina's en sneakers misschien niet direct een probleem, maar als je goed op hakken wil leren lopen is het raadzaam om altijd voor kwaliteit te kiezen. Ook als je bang bent dat je de schoenen uiteindelijk niet vaak zult dragen. We zullen je uitleggen waarom dit is. Kwaliteitsschoenen hebben over het algemeen een goed voetbed, wat ervoor zorgt dat je voeten comfortabeler in je schoenen passen. Het loopcomfort is goed, je hebt minder last van je voeten en het goed op hakken lopen wordt eenvoudiger. Bij schoenen met een voetbed dat minder comfortabel is, zal pijn aan je voeten er sneller voor zorgen dat je de hakken weer permanent verruilt voor sneakers en platte schoenen. En dat was nou juist niet de bedoeling.

Tip 4: Lengte en breedte

Om het goed op hakken lopen helemaal onder de knie te krijgen, is het belangrijk dat de schoenen die je draagt als gegoten zitten. Een te grote schoen, een te brede schoen of een te kleine schoen zal het je niet makkelijker maken. Sterker nog: slecht passende schoenen maken het alleen maar moeilijker. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een verhoogde druk, verminderde steun of extra pijn. Zaken die je niet kunt gebruiken als je probeert om goed op hakken te lopen. Het is dan ook van groot belang, dat je nieuwe damesschoenen met hakken perfect passen. Mocht je twijfelen aan je maat, vraag een goede vriendin je voet op te meten of loop eens binnen bij één van onze winkels. Wij helpen je graag.

Tip 5: Een beetje smokkelen kan altijd

Een groot struikelblok als het aankomt om goed op hakken te lopen, is voor veel vrouwen de pijn. Door de onnatuurlijke houding waarin de voeten staan, gaan deze na verloop van tijd pijn doen. Nu zal het geregeld op hakken lopen ervoor zorgen dat deze pijn afzwakt, maar er is ook een andere remedie die kan helpen, namelijk inlegzooltjes en kussentjes. Door deze in de schoen te leggen, vergroot je het comfort van het voetbed en ervaar je minder pijn aan je voeten. Eventuele wrijving tussen je voeten en je schoenen zal dan afnemen. Daarnaast zorgen inlegzooltjes bij een (iets) te grote schoen voor extra stevigheid, omdat ze de ruimte in je schoen opvullen. Je schoenen sluiten hierdoor beter aan op je voeten, waardoor je er makkelijker op kunt lopen.

Tip 6: Schouders naar achter, borst vooruit

Je hebt aan het begin van dit artikel kunnen lezen dat goed op hakken lopen je een zelfverzekerde uitstraling kan geven. Nu is dit natuurlijk niet het geval als je niet zelf het vertrouwen hebt dat je op de schoenen kunt lopen. Dit vertrouwen kun je ontwikkelen door de juiste loophouding aan te nemen. Want hoe loop je op hakken? Wat is in dat geval de juiste loophouding? Deze bestaat uit de volgende elementen:Schouders naar achterEen rechte rugBorst vooruitVoeten onder je heupenDaarnaast is het tijdens het lopen belangrijk dat je je voeten voor en niet naast elkaar zet. Als je wel eens een modeshow hebt gezien, dan weet je dat modellen op de catwalk op eenzelfde manier lopen. Tot slot doe je er goed aan om bij het dragen van je schoenen met hakken niet direct even grote stappen te zetten als wanneer je platte schoenen draagt. Met kleine stappen kun je je balans makkelijker houden en kun je je helemaal concentreren op het goed op hakken lopen. Als je denkt dat onder de knie te hebben, kun je langzaam de grootte van je stappen aanpassen, totdat je een fijne pas te pakken hebt.

Tip 7: Tapen maar

Misschien heb je volgende tip al wel eens voorbij zien komen. Op hoge hakken lopen wordt eenvoudiger als je je tenen aan elkaar tapet. De gedachte erachter is als volgt: tijdens het goed op hakken lopen voel je naar verloop van tijd pijn onder de bal van je voet. Deze pijn wordt veroorzaakt door een zenuw die zich tussen je derde en vierde teen bevindt, geteld vanaf je grote teen. Tape je deze tenen aan elkaar dan ontlast je de zenuw en neemt de pijn af. Een ideale oplossing die wat ons betreft het proberen meer dan waard is.

Tip 8: Preventief plakken

Ook als goed lopen op pumps met hoge hakken of enkellaarsjes met een flinke hak voor jou een koud kunstje is, kunnen je voeten hier minder blij van worden. Ze gaan toch gewoon pijn doen en er kunnen blaren ontstaan met nog meer pijn en ongemakken tot gevolg. Als je weet dat de kans groot is dat dit bij jou gebeurt, kun je je hier natuurlijk op voorbereiden. Plak bijvoorbeeld op voorhand al een blarenpleister op je hak of teen. De pleister zal de gevoelige plek ontlasten. Zo verklein je de kans dat de blaar daadwerkelijk doorzet.

Extra tip: stop altijd een paar blarenpleisters in je tas. Zo kun je ook als je al onderweg bent het ontstaan van eventuele blaren voorkomen.

Tip 9: Geoorloofd sjoemelen

Wil je langer lijken, maar behoort goed op pumps of enkellaarsjes met hakken lopen (nog) niet tot je specialiteiten? Dan zijn hakken met een plateauzool wellicht de oplossing. Niet alleen plak je met behulp van een plateauzool enkele centimeters aan je lengte, maar je kunt ook meer lengte toevoegen, zonder dat je direct op je tenen hoeft te gaan staan. Het plateau onder de bal van je voet compenseert immers met de hoek die je voet moet maken. Het klinkt als een simpel trucje, maar ook het lopen op hakken met plateauzolen vraagt om wat oefening. Ga in dit geval dus net als bij hakken zonder plateau niet direct voor de meest smalle of meest hoge hak en plateauzool.

Tip 10: Thuis is alles beter

Goed en lekker lopen op je nieuwe schoenen met hakken wordt niet alleen bepaald door jouw eigen kunnen. Ook de obstakels op straat hebben hier invloed op. Kiezels maken het voor iedereen lastig en ook een ongelijke ondergrond, iets wat bij trottoirs geregeld het geval is, kan een uitdaging zijn. Bevind je je nog in de eerste fasen van goed op damesschoenen met hakken lopen, dan zijn dit allemaal extra hindernissen die ervoor kunnen zorgen dat je de handdoek in de ring gooit. De basis leer je jezelf daarom het best thuis aan. Hier kun je gebruikmaken van een vlakke ondergrond, een rustige omgeving en een ruimte met weinig obstakels. De perfecte plek om te beginnen. En mocht je je tijdens het oefenen een keer onhandig verstappen, dan is er niemand die je ziet. Wel zo prettig!

Tip 11: Op hakken lopen zonder op hakken te lopen

Heb je even geen zin om op hakken te lopen, maar wil je wel oefenen? Loop dan (binnenshuis) even op je tenen. Het klinkt wat gek, maar door op je tenen te lopen, train je zowel je enkels als je benen. De spieren die zich hier bevinden worden sterker, waardoor ze je uiteindelijk beter kunnen dragen wanneer je daadwerkelijk op hakken gaat lopen.

Tip 12: Klinkers zijn een no-go zone

We vertelden je bij tip tien al dat de buitenwereld flink wat obstakels kent als het aankomt op goed op hakken lopen. Kiezels zijn verschrikkelijk en ook klinkers zorgen voor veel irritatie bij vrouwen die pumps of enkellaarsjes met -hoge- hakken dragen. Ze zijn vaak niet egaal gelegd en er zijn veel naden waar je op hakken gemakkelijk je balans verliest. Gebieden met klinkers kun je daarom het best vermijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar als het even kan is omlopen in dit geval geen slecht idee.

Tip 13: Vergeet je platte schoenen niet

Ben je eenmaal overstag wat betreft het lopen op schoenen met hakken, dan kun je in al je enthousiasme je favoriete veterschoenen, instapschoenen, ballerina's of sneakers met platte hak nog wel eens vergeten. Begrijpelijk, maar niet heel slim. Door op hakken te lopen, verkort je namelijk je kuitspieren. Trek je vervolgens je hakken uit en loop je op platte of blote voeten, dan rek je je kuitspieren weer op. Loop je elke dag de hele dag op hakken dan bestaat de kans dat je kuitspieren overbelast of beschadigd raken met als gevolg pijn, ongemak en veel ellende. Blijf daarom ook je platte schoenen en sneakers omarmen! Shop de mooiste sneakers

Tip 14: Oefenen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Goed op damesschoenen met hakken lopen is vooral een kwestie van ervaring en veel oefenen. Goed op hakken lopen betekent goed op je hakken kunnen lopen zonder bij elke stap te wiebelen. Veel vrouwen hebben er jaren voor moeten oefenen en maken nog steeds wel eens een foutje. Ze lopen te snel, hebben moeite met de ondergrond of dragen te grote of te kleine schoenen.

Door bovenstaande tips in acht te nemen en vooral veel te oefenen, wordt goed op hoge hakken lopen voor jou uiteindelijk een tweede natuur. Dan merk je niet eens meer dat je killer heels draagt! 

Shop hakken

Shop de hele damescollectie

Meer blogs lezen

Gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand Naar winkelmand

Gelukt!

Ga naar mijn account