Skip to content
Ga terug

Het ontstaan van modetrends: zo gaat dat dus!

Veranderingen in het modebeeld gaan razendsnel. Niet alleen de seizoenen bepalen dat er elke zoveel weken weer iets nieuws in de winkels hangt, maar ook -of misschien wel juist- modetrends maken dat wat gisteren nog fashionable was, vandaag echt niet meer kan. En andersom. Een goede reden om een klein onderzoek te doen naar het ontstaan van modetrends. Modetrends: we ontkomen er niet aan. Of je nu volgens de laatste mode gekleed gaat of al jaren een eigen stijl hebt waar jij je opperbest bij voelt, het kan niet anders dan dat je wat meekrijgt van de modetrend van het moment. Hoe komt dat eigenlijk? Hoe werken modetrends en wat is bepalend voor het ontstaan van modetrends? In dit artikel duiken we eens goed in het ontstaan van modetrends.

Wat is een trend?

Een trend is een ontwikkeling. En eigenlijk beginnen trends op een veel breder vlak dan alleen mode. Elke trend is een weerspiegeling van de tijdsgeest. Alle gebeurtenissen die plaatsvinden in de maatschappij genereren gezamenlijk een bepaald gevoel. Dit gevoel wordt door ontwerpers, die hier gevoeliger voor zijn dan ‘normale’ mensen, opgepikt, waarna zij hun interpretatie van dit gevoel doorvertalen in hun ontwerpen.

Wie begint ermee?

Ontwerpers van allerlei producten – op het gebied van mode, maar ook interieur, architectuur, voeding, etc. - zijn diegenen die een trend in gang zetten. Maar zij zijn niet de enigen. Trends beginnen altijd bij vrijdenkende creatievelingen. Dat kan dus ook een kunstenaar zijn, of dat ene hippe familielid of die kennis die de fashion week in Parijs bezoekt. Ook fashion bloggers, acteurs en popsterren kunnen trends ontketenen.

Hoe doen ze dat?

Als we ons even tot de ontwerpers beperken; ontwerpers vertalen het gevoel dat er heerst in de maatschappij naar nieuwe ontwerpen. Zo ontstond er bijvoorbeeld tijdens de recente crisisjaren een trend van vrolijke kleding met kleurige patronen. Er was duidelijk behoefte aan meer luchtigheid in donkere tijden en dat vond zijn weerslag in het modebeeld. Zo wordt duidelijk dat het ontstaan van modetrends altijd een reactie is op wat er in de wereld gebeurt.

En dan?

Tja, dat vroegen we ons inderdaad af: hoe komt het dan dat trends worden overgenomen door het grote publiek? Social media, tijdschriften en televisie zijn bij uitstek de kanalen waarop verslag wordt gedaan van de ontwikkelingen in het modebeeld. Zij schrijven en vloggen over de trends die zich aandienen en maken deze trends zo beschikbaar voor het grote publiek. Zodra dan een eerste groep early adopters en influencers een bepaalde trend overneemt, bestaat er een grote kans dat anderen de trend ook oppakken. Zij zien dat een groep mensen de keuze maakt om een trend te adopteren en voelen onbewust de verleiding om zich daarbij aan te sluiten. Dat is een automatische neiging die we als mens hebben. Op deze manier willen we voorkomen dat we spijt krijgen; spijt dat we niet zijn aangehaakt en daardoor iets hebben gemist of er niet bij horen.

Kortom: als er een schaap over de dam is volgen er meer?

Ja, vanuit een psychologisch oogpunt bekeken houden we er als mensen van om ons aan anderen te conformeren. Door anderen te volgen maken we een ‘veilige’ keuze en voelen we ons prettig.

Is het ontstaan van modetrends te voorspellen?

Er zijn mensen actief als trendwatchers, professionals die ‘voorspellen’ welke trends eraan zitten te komen. Dat doen ze door te kijken naar het wereldnieuws en het effect daarvan op de consument. Op basis daarvan maken zij een doorvertaling naar maatschappelijke trends, retailtrends, en ook modetrends. Grote modemerken werken soms samen met dergelijke trendwatchers en ontwikkelen hun nieuwe producten, hun nieuwe trend, op basis van de input van de trendwatcher.

De trends van dit moment

Nu we je hebben uitgelegd hoe het ontstaan van modetrends in zijn werk gaat, zou dit artikel niet compleet zijn als we niet een overzicht gaven van de modetrends voor mannen van dit moment! We hebben nog een flink deel van de zomer voor de boeg, dus je kunt er nog prima van profiteren om deze zomer helemaal on trend door het leven te gaan.

Modetrends voor mannen 2018

Modetrend 1: Elke dag comfortabel

Deze trend zagen we de afgelopen maanden al: gemakkelijk draagbare en comfortabele kleding voor elke dag. Casual kleding op zijn best. En dan hebben we het over sweaters, T-shirts, spijkerbroeken en chino's. Natuurlijk nog steeds met aandacht gecombineerd, zodat het uiteindelijke plaatje er goed uitziet.

Modetrend 2: Kleur

Mooi hoor, de kleurrijke herenmode van nu. Met deze trend draag je kleur, maar niet allerlei kleuren door elkaar, maar een uitgekiende combinatie van ton-sur-ton kleuren. Het is misschien even wennen, maar wij vinden het echt mooi! Trouwens, alles in een kleur kan ook wit zijn. Zomerser kan het niet!

Modetrend 3: Broeken, broeken en nog eens broeken

Broeken, in allerlei soorten en maten, bepalen je look. En dan hebben we het nu eens niet over een jeans. Wat dacht je van een bandplooibroek? Wellicht herinner je je nog dat je deze droeg in de jaren negentig? En hij is weer terug! Maar een opvallende kleur of print doet het ook goed. En wat te denken van de trend van wijde pijpen?

Modetrend 4: Groen

De kleur groen is helemaal in, op allerlei gebieden. We zien meer groen in de publieke ruimte, meer groen in het interieur en meer groen in het modebeeld. Je kunt een ton-sur-ton groene outfit samenstellen, zo pas je helemaal binnen modetrend 2 zoals we die hierboven bespraken. Zeer geschikt voor een smart-casual look. Experimenteer je liever met een casual look en de kleur groen, dan kun je ook dessins met de kleur groen aan je outfit toevoegen.

Modetrend 5: Urban survivor

Legergroen en legerprint zijn aanweziger dan ooit. Zelfs de smart casual-stijl kan het hebben. Bijvoorbeeld in combinatie met een nette chino en een zakelijk overhemd. Een leuk voordeel van deze trend is dat je er altijd mannelijk en stoer uitziet. Pas op: draag altijd maar één ‘army-geïnspireerd’ item en houd de outfit verder clean en zakelijk.

Modetrend 6: Jaren ‘20

Deze kledingstijl, die zijn oorsprong vindt in de looks uit de jaren '20 van de vorige eeuw, kenmerkt zich door overhemden zonder boord, een gilet, wollen broeken en blazers. De trend is vrij winters, maar ook in de zomer komen wij invloeden tegen. Denk aan de overhemden met mandarin collar en het gilet. Echt weer eens wat anders, dus deze trend kan een frisse boost geven aan uw outfit.

Modetrend 7: Sokken

Sokken spelen een belangrijke rol deze zomer. Je sokken mogen gezien worden! En dan met name de sokken met opvallende kleuren en spannende prints. Combineer deze bijzondere sokken met een leuke jeans met opgerolde broekspijpen, en je steelt de show.

En schoenen dan?

Natuurlijk zijn er ook trends te ontdekken in het schoenenaanbod van dit moment. De schoenentrends zijn divers en flink uiteenlopend en er valt dan ook heel wat te kiezen!

Het ontstaan van modetrends: interessant onderwerp toch?

Modetrends worden nog wel eens afgedaan als oppervlakkig, maar zo zie je maar dat modetrends eigenlijk een directe weergave zijn van maatschappelijke ontwikkelingen. Dat maakt het des te leuker om de trends eruit te kiezen die bij jouw persoonlijke smaak en stijl passen en jou helemaal on trend presenteren. Wat ook handig en misschien zelfs geruststellend is, is dat er veel trends tegelijkertijd zijn op het gebied van mode. Dus er zit altijd wel een trend bij die goed bij jou past!