Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Vermeer, Picasso en da Vinci: heb jij deze 11 beroemdste schilderijen ter wereld al gezien?

U houdt ervan of u houdt er niet van…
U ziet er wat in of u ziet er niets in…

Kunst is iets wat voor de een erg inspirerend werkt en wat de ander volledig koud laat. Er zijn echter kunstwerken die door vrijwel iedereen herkend en gewaardeerd worden: de beroemdste schilderijen ter wereld. Welke dit zijn en wat het verhaal achter deze indrukwekkende schilderingen is, vertellen we u in dit artikel.

(Her)ken je ze allemaal?  

De elf beroemdste schilderijen ter wereld

Er zijn tal van beroemde schilderijen en kunstwerken die in de meest prestigieuze musea tentoongesteld worden. De elf schilderijen die we in dit artikel gaan bespreken, zijn zeker het bezichtigen waard, want wat zijn ze prachtig.   

1. De geboorte van Venus - Sandro Botticelli (1483)

De naam De geboorte van Venus doet wellicht iets anders vermoeden dan wat er op dit schilderij te zien is. Deze beeltenis, die rond 1483 is gemaakt door Sandro Botticelli, is echter de vertaling van De geboorte van Venus zoals deze in de Griekse mythologie verteld wordt. Het verhaal gaat als volgt:

De godin Venus (ook wel Aphrodite genoemd) wordt geboren uit de zee en rijst als volgroeide vrouw op uit het zeeschuim. Voortgeblazen door Zephyrus (de personificatie van de westenwind) en Aura (de personificatie van de lichte wind) drijft ze op een grote schelp richting Cyprus. Op het schilderij komt ze op de plek van bestemming aan en wacht de godin van het voorjaar, Flora, op haar met een mantel om haar naakte lichaam te bedekken.

De geboorte van Venus is een van de beroemdste schilderijen ter wereld en te bezichtigen in de Uffizi-galerij in Florence, Italië. In Paphos, Cyprus is daarnaast de geschiedenis van Aphrodite nog rijkelijk zichtbaar voor geïnteresseerden.  

 

2. Het laatste avondmaal - Leonardo da Vinci (1495 - 1498)

Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci is een bijzondere muurschildering waarin verraad, angst en twijfel een grote rol spelen. Het verhaal dat verteld wordt beschrijft Johannes 13:21-26, oftewel het laatste avondmaal van Jezus en zijn twaalf apostelen. Gedurende het diner vertelt Jezus dat een van de discipelen hem gaat verraden. Iets wat onder hen logischerwijs voor ongeloof, twijfel en onzekerheid zorgt. Niet alleen bij de trouwe apostelen, maar ook bij Judas die met de beloning voor zijn verraad in zijn hand tussen de apostelen gepositioneerd is.

Overigens gaan er verschillende theorieën over het personage dat rechts naast Jezus zit. Sommigen claimen dat dit geen apostel, maar de vrouw Maria Magdalena is. Iets dat de aantekeningen van da Vinci overigens tegenspreken.

Doordat de muurschildering op de droge stenen is aangebracht, heeft de prent in de loop der eeuwen flink schade geleden. Omdat Het laatste avondmaal een van de beroemdste schilderijen ter wereld is, is er diverse keren, maar met wisselend succes getracht om de schildering te restaureren. Tegenwoordig is het onder strikte voorwaarden te bezichtigen in het klooster van Santa Maria Della Grazie in Milaan, Italië.

 

3. Mona Lisa - Leonardo da Vinci (1503-1506)

De Mona Lisa, ook geschilderd door Leonardo da Vinci, zal geen onbekend doek voor u zijn. Wat mogelijk wel verborgen is gebleven voor u, is het verhaal achter de Mona Lisa. Dit is namelijk mythisch en hangt van veronderstellingen aan elkaar.

Zo is het schilderij vermoedelijk een portret van Lisa Gherardini dat Leonardo da Vinci tussen 1503 en 1506 in opdracht van Francesco del Giocondo maakte. Er zijn echter ook kunsthistorici die beweren dat het hier om een andere dame gaat of die claimen dat de Mona Lisa in werkelijkheid een zelfportret van da Vinci is.

Een tweede mysterie rondom de Mona Lisa is natuurlijk haar glimlach. Niet alleen de vraag óf ze lacht, maar ook de vraag waarom ze lacht blijft onbeantwoord en is aanleiding voor vele theorieën. Zo beargumenteert de een dat het een glimlach van puur geluk is, terwijl de ander pretendeert dat de glimlach een symptoom is van een gruwelijke ziekte.

Als echte kunstliefhebber is het natuurlijk aan u om het Louvre en de Mona Lisa een bezoek te brengen en uw eigen theorie op het doek los te laten.  

 

4. De schepping van Adam - Michelangelo Buonarroti (1511)

De beroemdste schilderijen ter wereld zijn niet allemaal op doek geschilderd, zoals u misschien zou verwachten. De schepping van Adam, de wereldberoemde plafondschildering van de hand van Michelangelo Buonarroti is in 1511 op het gewelf van de Sixtijnse Kapel geschilderd en daarmee eerder een fresco dan een schilderij te noemen.

Door de gekozen techniek, waarbij de verf op de natte kalk is aangebracht, zijn de verschillende schilderingen die samen het volledige plafond van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad bedekken een indrukwekkend en imposant kunststuk geworden.

De schepping van Adam is een representatie uit het verhaal Genesis (1:26-27). Hierbij wordt het leven door de aanraking van God als het ware in Adam geblazen. Een andere, minder letterlijke vertelling stelt daarnaast dat De schepping van Adam laat zien dat men immer streeft naar het goddelijke.

 

5. De nachtwacht - Rembrandt van Rijn (1639 - 1642)

Het volgende schilderij is een inkoppertje. Natuurlijk heeft u hiervan gehoord. De nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld die door een Nederlander is gemaakt. Rembrandt van Rhijn kreeg de opdracht om een groepsportret te maken van de leden van het schuttersgilde onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh.

Hoewel het een groepsportret is, heeft Rembrandt van Rhijn niet voor een statisch beeld gekozen. De leden van de schutterij zijn zich nog aan het formeren en voeren nog verschillende handelingen uit.

Saillant detail is dat het doek dat nu door u en mij bezichtigd kan worden, niet het volledige schilderij is dat van Rhijn tussen 1639 en 1642 heeft geschilderd. Door een verhuizing in 1715 is van alle zijden een flinke strook afgeknipt. Hierdoor is de prent gereduceerd tot ongeveer 80% van de oorspronkelijke grootte.

De nachtwacht is te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

6. Meisje met de parel - Johannes Vermeer (1665-1667)

Meisje met de parel is een intrigerend portret dat tussen 1665 en 1667 door Johannes Vermeer is geschilderd. Alhoewel, een portret mag het eigenlijk niet genoemd worden. Meisje met de parel is een tronie: een portret van een anoniem model, waarbij het niet zozeer gaat om het afbeelden van een specifieke persoon, maar om het afbeelden van het bijzondere gezicht of karakter van het desbetreffende model. Zo ook bij Meisje met de parel.

Meisje met de parel is trouwens niet de oorspronkelijke naam die aan dit schilderij is gegeven. Totdat het schilderij in 1902 in het bezit kwam van het Mauritshuis in Den Haag stond het bekend als Meisje met tulband.

Na de naamsverandering hebben experts aangetoond dat de parel die zichtbaar is op de prent geen echte parel kan zijn. Zo is deze te groot, is de spiegeling te opvallend en komen ook de kleur en de vorm niet overeen met die van een parel. Ondanks deze bevindingen is de naam van het schilderij niet opnieuw gewijzigd. Het meisje met de parel gaat dus nog steeds door het leven als Meisje met de parel.  

 

7. De sterrennacht - Vincent van Gogh (1889)

We blijven met De sterrennacht nog even bij de Hollandse meesters. In 1889 schilderde Vincent van Gogh deze sterrenhemel boven een kleine stad met een hoge kerktoren en opvallende heuvels.

Van Gogh schilderde dit landschap in een periode waarin hij gefascineerd werd door de sterren en met name door de vraag of men met de dood net zo eenvoudig naar de sterren kon reizen als dat we met de trein van punt A naar punt B kunnen reizen. De sterrenhemel is niet het enige bekende werk van van Gogh rondom dit thema. Het is echter wel het beroemdst.

De duistere gedachte achter het schilderij is kenmerkend voor van Gogh als persoon. Zo schilderde hij dit schilderij gedurende een vrijwillige opname in een psychiatrisch ziekenhuis in Saint Rémy en slipte hij vlak na het voltooien van De sterrennacht in een diepe depressie.

Ondanks dat Vincent van Gogh De sterrennacht zelf als een mislukking zag, werd het een van de beroemdste schilderijen ter wereld en heeft het een plekje veroverd in the Museum of Modern Arts (MoMA) in New York.  

 

8. De schreeuw - Edvard Munch (1893)

De schreeuw is een indrukwekkend en ietwat duister doek van de hand van Edvard Munch dat bol staat van de emoties. Het verhaal achter het doek beschrijft een ervaring die Munch had tijdens een avondwandeling in de buurt van Oslo.

Samen met zijn vrienden was Munch op weg terug naar de stad, toen hij besloot om bij een fjord te pauzeren. Gedurende deze pauze zag Munch de uitgestrekte grijsblauwe fjord met daarboven een lucht die door de ondergaande zon bloedrood kleurde. Dit beeld in combinatie met zijn vermoeidheid, eenzaamheid en angsten zorgde ervoor dat het voor Edvard Munch voelde alsof de natuur schreeuwde. Iets wat hij volgens eigen zeggen niet alleen zag, maar ook letterlijk hoorde.

De gebeurtenis maakte zoveel indruk op Munch dat hij deze heeft vertaald naar bovenstaand schilderij. Heden ten dage een van de beroemdste schilderijen ter wereld.

Overigens is De schreeuw niet uniek. Munch had de gewoonte om een nieuwe versie van een schilderij te maken zodra het verkocht werd. Van De schreeuw zijn dus verschillende versies in omloop. Het origineel is alleen te bewonderen in de Nasjonalgalleriet in Oslo, Noorwegen.  

 

9. De waterlelies - Claude Monet (+/- 1899 - 1926)

De Sixtijnse Kapel van het impressionisme. Dat zijn De waterlelies van Claude Monet. Bijzonder aan De waterlelies is dat het schilderij niet uit één, maar uit verschillende representaties van waterlelies bestaat.

Claude Monet vond waterlelies zo prachtig dat hij een grote vijver liet aanleggen op zijn landgoed, zodat hij deze én in de buitenlucht én onder verschillende weersomstandigheden kon schilderen. Deze schilderijen zijn overigens niet allemaal representaties van wat Monet daadwerkelijk in zijn tuin zag. Aan het eind van zijn leven verslechterde het zicht van Claude Monet aanzienlijk en heeft hij de schilderijen voornamelijk op basis van zijn herinneringen geschilderd. Hij werd hierin gestimuleerd door een goede vriend van hem. In totaal komen er ruim tweehonderd schilderingen van waterlelies van de hand van Monet, waarvan er diverse tot de beroemdste schilderijen ter wereld behoren.

Sinds het overlijden van Claude Monet wordt een aantal van zijn waterlelies tentoongesteld in Musée de l’Orangerie in Parijs. Andere plekken waar De waterlelies te bezichtigen zijn, zijn Neue Pinakothek in München en the Museum Of Modern Arts (MoMA) in New York.  

 

10. De volharding der herinnering - Salvador Dalí (1931)

Een droomwereld waarin vaste objecten smelten. Dat is hoe De volharding der herinnering van Salvador Dalí het best omschreven kan worden.

Het surrealistische schilderij schreeuwt somberheid en eenzaamheid, wat ook terugkomt in het verhaal achter het schilderij. Salvador Dalí had namelijk zo’n grote belangstelling voor de relativiteitstheorieën van Einstein, die de betrekkelijkheid van tijd op een natuur- en meetkundige manier weergeven, dat hij zich hier meerdere malen door liet inspireren bij het maken van zijn schilderingen. Zo ook bij De volharding der herinnering. De klokken symboliseren dit principe van relativiteit.

Ruim 23 jaar na het voltooien van De volharding der herinnering maakt Salvador Dalí een vervolg: Het uiteenvallen van de volharding der herinnering. Hierbij lijkt het eerdere werk sterk in verval en staat de relativiteit van tijd dus wederom centraal.

Doordat De volharding der herinnering een van de beroemdste schilderijen ter wereld is, is het opgenomen in de collectie van the Museum of Modern Arts in New York en kan het aldaar bezichtigd worden. Het uiteenvallen van de volharding der herinnering is te zien in het Salvador Dalí Museum in Florida.  

 

11. Guernica - Picasso (1937)

Kunst is niet altijd een realistische weergave van de werkelijkheid. Ook bij de beroemdste schilderijen ter wereld is dit niet altijd het geval, zoals de Guernica van Pablo Picasso uit 1937 laat zien.

Guernica is een abstracte en vooral symbolische prent van het bombardement op Guernica, dat, eveneens in 1937, ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog werd uitgevoerd door de Duitse Luftwaffe. Het bombardement op Guernica is de geschiedenisboeken ingegaan als het eerste terreurbombardement in Europa.

Met het schilderij wilde Pablo Picasso de chaos die ten tijde van het bombardement heerste voelbaar maken. Dit deed hij niet door een representatieve weergave te geven van de feiten, maar door ongestructureerd representaties van verschillende gevoelens te schilderen. Zo representeert het afgebroken zwaard de gesneuvelde soldaten en drukt de moeder die links in beeld huilt om haar kind het verdriet om de onschuldige slachtoffers uit. Het gebrek aan kleur staat tot slot symbool voor de oorlog en de droefheid van het moment.

Guernica is te bezichtigen in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (MNCARS) in Madrid, Spanje.  

 

En…?

Hoeveel van deze elf beroemdste schilderijen ter wereld ken je en heb je al weleens gezien?

Als je een echte kunstliefhebber bent, dan zitten er ongetwijfeld een aantal doeken tussen die je al af kunt strepen.

En een bezoek aan de andere werken?

Dat staat ongetwijfeld op het verlanglijstje. Deze kunstwerken zijn immers stuk voor stuk bijzonder, uniek en van onschatbare waarde.

Wil je deze lijst met de beroemdste schilderijen ter wereld delen met andere kunstliefhebbers?

Doe dat dan eenvoudig door op onderstaande buttons te klikken.