Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Tips om de binnenzool van je schoen schoon te maken

Een begrip als stinkschoenen staat haaks op die zorgvuldige collectie die jij in je schoenenkast hebt staan. Je bent gek op je mooie schoenen en je doet er dan ook best wat moeite voor om ze mooi te houden. Je maakt de buitenkant van je schoenen regelmatig schoen en poetst ze, zodat ze er altijd prima uitzien en je goed voor de dag kunt komen met je schoenen. Maar hoe zit het eigenlijk met de binnenkant van je schoenen? Denk je wel eens aan de binnenzool schoen schoonmaken? Lees hier meer over de waarde van het schoonmaken van de binnenzool en hoe je dit het beste aanpakt.

Schoenen reinigen is waarschijnlijk niet je favoriete klus. En ook daarbij wordt ook het schoonmaken van de binnenzool van die mooie damesschoen of herenschoen nogal eens vergeten. En dat met alle gevolgen van dien! Een van die gevolgen is dat, net als je binnenzool, ook je schoenen en voeten kunnen gaan ruiken. Niemand wil rondlopen op stinkschoenen. Dat is niet prettig voor jou en je omgeving. Zeker wanneer de temperaturen flink oplopen -er gaan geruchten dat het een hele warme zomer wordt- en je het risico loopt meer te transpireren dan gewoonlijk.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je meest luchtige schoenen aan te trekken, die gemaakt zijn van stof, zoals bijvoorbeeld espadrilles, of die ‘niet zoveel om het lijf hebben’ zoals sandalen of slippers. Maar dat is niet in alle omstandigheden mogelijk. Wanneer je een lange dag op kantoor hebt, waar je zakelijk gekleed dient te zijn, kun je moeilijk met je zomerse slippers aan komen. Dan heb je waarschijnlijk schoenen aan met een wat nettere, meer zakelijke uitstraling die zowel classy als modern kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan felgekleurde enkellaarsjes (wat neutralere kleuren zijn er uiteraard ook), veterschoenen met een dierenprint of comfortabele loafers. De heren hebben eindeloos veel keuze in veterschoenen, mocassins, loafers, gespschoenen en chique instapschoenen. Maar we gaan weer terug naar waar we het in dit artikel over wilden hebben: de binnenzool schoen schoonmaken. 

Ben je op zoek naar damesschoenen met een frisse binnenzool?

Ook voor de heren is er genoeg keus. 

Bekijk hier onze collectie herenschoenen

Mocht je na verloop van tijd onraad ruiken? Check dan onze tien tips schoonmaken inlegzolen en binnenzolen. Met behulp van deze lijst aan tips zijn je binnenzolen binnen no-time weer fris en fruitig!

Je geniet langer van je mooie dames- of herenschoenen wanneer je binnenzool of inlegzolen schoonmaken regelmatig op je to-do lijstje hebt staan. Hoe worden de binnenzolen van je schoenen eigenlijk vies? Het antwoord hierop is: zweet. Dat je voeten zweten is heel natuurlijk. Dit is nodig  om voeten en daarmee het hele lichaam koel te houden. Zweet ruikt nergens naar op het moment dat het je lichaam verlaat. Het bekende nare luchtje ontstaat pas op het moment dat de voeten warm en vochtig blijven. Warmte en vocht vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Het zijn deze bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de 'stinkvoeten'. En dus komt de binnenzool schoonmaken van je nette damesschoenen of chique herenschoenen erop neer dat je de bacteriën die de nare luchtjes veroorzaken zoveel mogelijk bestrijdt. Beter nog: dat je ze probeert te voorkómen.

Inlegzolen en binnenzool schoen schoonmaken: 10 tips!

Okay, je bent overtuigd van het belang schoonmaken inlegzolen en binnenzool. En je gaat het liefst precentief te werk. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we tien tips voor het schoonmaken van de binnenzolen van je schoenen.

Binnenzool schoonmaken: lucht

De gemakkelijkste manier om de binnenzolen van je schoenen schoon te houden is door je schoenen elke avond, na het dragen, te luchten. Als het kan haal je de binnenzool uit je schoenen en laat de schoenen en binnenzolen luchten. Des te droger je schoenen, des te minder je last hebt van nare luchtjes. Zet je schoenen niet bij een warmtebron, zoals de verwarming of in de zon. Dan droogt het leer te snel uit. Gewoon aan de lucht drogen is het beste voor je schoenen. Trek je dames- of herenschoenen pas weer aan als ze helemaal droog zijn. Zo geef je de bacteriën die nare luchtjes veroorzaken geen kans.

Schoenen reinigen: koffie

Koffie heeft een geur neutraliserend effect, waarmee je heel goed de nare geurtjes uit je mooie herensneakers of damesenkellaarsjes verwijdert. Je doet dat eenvoudigweg door een paar koffiepads in je schoenen te leggen en daar een nachtje te laten zitten. Haal de volgende dag de koffiepads uit je schoenen en gooi ze weg. De geur is geabsorbeerd en zo geneutraliseerd door de koffie en je mooie dames- of herenschoenen ruiken weer fris. Heb je geen koffiepads, maar wel koffiebonen, dan is dat ook een prima manier. De enige manier die we je afraden, is die van gemalen koffie in je schoenen. Wanneer de gemalen koffie met het vocht uit je schoenen mengt, kan dit wel eens een vieze smeerboel worden. En dat is nou juist niet de bedoeling!

Binnenzool schoenen: azijn

Waarschijnlijk vind je azijn nou ook niet bepaald lekker ruiken en vraag je je wellicht af hoe je met dit goedje je binnenzool schoen kunt schoonmaken. Azijn is echter hét middel voor allerlei schoonmaakklusjes, en zo ook voor het schoonmaken van de binnenzool. Drenk twee doekjes (een voor elke schoen) in een mengsel van water en azijn (verhouding 2 op 1) en knijp de doekjes uit zodat ze wel vochtig zijn, maar niet echt nat. Doe de vochtige doeken in je schoenen en laat dit zo een nacht staan. De volgende dag haal je de doeken eruit en laat je je schoenen nog even luchten. Je schoenen zijn weer fris voor gebruik! Naast dat je de binnenzool kunt schoonmaken met azijn, kun je ook je voeten af en toe een azijnbadje geven. Door azijn aan je voetenbadje toe te voegen, ga je mogelijke schimmels tegen en krijgen bacteriën geen kans aan je voeten. Je voorkomt zo de nare geurtjes in je schoenen, en je bent dan minder vaak bezig met het schoonmaken van de binnenzool.

Binnenzool schoonmaken: baking soda

Niet alleen azijn is een wondermiddel voor allerlei schoonmaakklusjes, ook baking soda is goed voor van alles. Je kunt je binnenzool dan ook schoonmaken met baking soda. Doe de baking soda in een organza-zakje of oud pantykousje en leg het in je schoen. Laat het zo een nachtje staan en verwijder het zakje weer. Je kunt de baking soda ook in je schoenen laten staan zolang je ze niet draagt. De geurtjes in je schoenen worden geneutraliseerd door de baking soda en je schoenen frissen er weer flink van op.

Schoenen reinigen: vanillesuiker

Wil je niet alleen de nare geurtjes uit je zomerse dames- of herenschoenen verdrijven, maar wil je graag dat ze echt lekker ruiken? Leg dan een paar zakjes vanillesuiker in je schoenen. Strooi de zakjes niet leeg, maar leg ze met zakje en al in je schoenen. Het beste resultaat boek je door de zakjes een paar dagen in je schoenen te laten zitten. Wanneer je de vanillesuiker weer uit je schoenen haalt, ruiken ze fris en aangenaam.

Binnenzool schoenen: schoonmaakmiddel

Je kunt de binnenzool van je schoenen ook schoonmaken met een zacht sopje. Gebruik wat zacht schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, handzeep of babyshampoo en los een beetje schoonmaakmiddel op in lauw water. Gebruik een oude tandenborstel om de binnenzool zachtjes schoon te borstelen. Gebruik een schone doek om de binnenzool droog te deppen. Houd in geen geval de binnenzool van je schoen onder de kraan! De binnenzool wordt dan té nat en door het vocht zullen je schoen alsnog onfris ruiken.

Binnenzool schoonmaken: Dettol

Dettol heeft een bacteriedodende werking en is daardoor zeer geschikt voor het schoonmaken van de binnenzool van je schoen. Maak een oplossing van water met een scheutje dettol en, net als bij tip 2 (azijn), drenk je twee doekjes (een voor elke schoen) in het mengsel van water en dettol en knijp de doekjes uit zodat ze vochtig zijn, en niet nat. Doe de vochtige doeken in je schoenen en laat dit zo een nacht staan. De volgende dag haal je de doeken eruit en laat je je schoenen nog even luchten. Dettol heeft een wat indringende geur, maar als je je schoenen even laat uitwaaien, buiten bijvoorbeeld, dan vervliegt deze geur en houd je frisse schoenen over.

Stinkschoenen vriezer

De bacteriën die nare luchtjes in je schoenen veroorzaken kunnen ook worden gedood door vrieskou. Doe hiervoor je schoenen in een plastic zak en leg de zak met schoenen in de vriezer. Na een nacht in de vriezer haal je je schoenen tevoorschijn en zijn ze klaar voor gebruik. Wel handig om ze even op temperatuur te laten komen voordat je ze weer aantrekt…

Inlegzolen cederhout

Wil je voorkomen dat je regelmatig de binnenzool van je kostbare schoenen moet schoonmaken, dan kun je ervoor kiezen om speciale binnenzolen tegen zweetvoeten aan te schaffen. Zo bestaan er bijvoorbeeld cederhouten zooltjes of zolen met een actieve koolfilter, die de nare geurtjes absorberen.

Schoenen reinigen: sokken

Het belangrijkste bij het schoonhouden van de binnenzool van je schoenen is om ervoor te zorgen dat je voeten droog blijven. Bacteriën houden van warmte en vocht daarin kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Draag dus bij voorkeur sokken die gemaakt zijn van materialen die je voeten drooghouden. Dat zijn geen katoenen sokken zoals veel mensen denken. Katoen voelt wel koel aan de voeten en het ventileert goed, maar het nadeel van katoen is dat het vochtig blijft. Wol daarentegen kan wel heel veel vocht opnemen zonder dat je voeten vochtig of klam blijven. Sokken gemaakt van een mengsel van wol en katoen zijn ook zomers niet te warm en zo dus een uitstekende optie wanneer je je voeten lekker fris wilt houden.

Stinkschoenen zijn verleden tijd

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Zo zijn er ook vele manieren om de inlegzolen of binnenzool van je dames- of herenschoenen schoon te maken en te houden. Welke manier het beste voor jou werkt? Kies de tip die jou het meest aanspreekt en mocht deze onverhoopt toch niet goed (genoeg) werken, dan heb je nog negen andere manieren om de binnenzool van je schoen schoon te maken en te houden. Er is altijd wel iets wat werkt bij het schoonmaken van de binnenzool van je schoen! Zo hoeven je nieuwe schoenen nooit onnodig in de kast te blijven staan. Want dat zou eeuwig zonde zijn.