Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Welke tas draag je bij welke gelegenheid? Met deze tips sla je geen modeflater

Tassen: wij vrouwen hebben er nooit genoeg! En dat is ook niet zo vreemd. Niet elke tas is namelijk voor elke gelegenheid geschikt. We willen graag voor elke gelegenheid een andere tas én natuurlijk willen we ook bij elke outfit een tas die matcht. Maar hoe weet je nu welke tas bij welke gelegenheid past? Met een grote shopper aankomen op een chique diner is bijvoorbeeld niet erg fashionable. Er zijn oneindig veel verschillende modellen damestassen. Om je te helpen kiezen welke tas je kunt meenemen, zoeken we in dit artikel uit welke tas bij welke gelegenheid past. 

  • Clutch: voor een chique diner of avondje uit 
  • Crossbodytas: voor een feestje of tijdens het shoppen 
  • Handtas: naar het werk of tijdens de boodschappen 
  • Schoudertas: naar het terras of een lunch 
  • Shopper: een dagje weg (dierentuin, pretpark, picknick) 

Welke tas bij welke gelegenheid?

Als je graag een shopper meeneemt naar een diner, of een clutch naar je werk, dan mag dat uiteraard. Soms is het echter niet heel gepast en vaak ook totaal niet praktisch. Alle spullen die je nodig hebt op je werk, krijg je waarschijnlijk niet in een clutch gepropt. Er zijn natuurlijk geen regels die je vertellen welke tas bij welke gelegenheid past. Er zijn wel een soort ongeschreven regels en dan is er natuurlijk ook nog het praktische aspect waardoor bepaalde tassen beter geschikt zijn voor bepaalde gelegenheden. Hieronder gaan we in op de verschillende soorten tassen. 

Chic en stijlvol met een clutch

Stel je eens voor: je gaat naar een feestje en je draagt een mooie jurk met een paar prachtige pumps. Daarnaast heb je aandacht besteed aan de juiste sieraden. Je ziet er op en top uit! Een schoudertas zou jouw outfit geen eer aan doen... Zo'n grote tas zorgt ervoor dat de aandacht gevestigd wordt op de tas in plaats van op jou. Een clutch daarentegen is klein en bescheiden en zorgt ervoor dat je er stijlvol uitziet! 

Een clutch is een klein tasje dat in de hand wordt gedragen. Aan deze tas zit meestal geen schouderband. Vaker zien we een klein bandje aan clutches, dat je om je pols kunt dragen. In een clutch kun je al jouw spullen kwijt die je tijdens een avondje uit nodig hebt: sleutels, geld, telefoon en lippenstift. Daarom is een clutch uitermate geschikt voor een avondje uit, bijvoorbeeld naar een chique diner. Dit tasje is namelijk precies groot genoeg om al jouw spullen in kwijt te kunnen en klein genoeg om niet storend te zijn aan tafel. Een grotere tas kun je aan tafel soms lastig kwijt. Naast je stoel staat de tas in de weg voor obers en serveersters en onder de stoel past zo'n grote tas niet. Een kleine clutch kun je gemakkelijk kwijt door hem op schoot te leggen, onder je stoel of achter je rug op de stoel.

Buiten het feit dat de clutch erg handig is, is deze tas ook nog eens erg stijlvol. Met een clutch krijgt jouw outfit nét wat meer glamour. Ook voor een informeel feestje (niet alleen een gala) is een clutch perfect. Houd er wel rekening mee dat je een clutch in je hand houdt. Als je een hele avond staat, betekent dat dus dat je de hele avond jouw tas in je hand hebt. Als je dat vervelend vindt, kun je wellicht beter kiezen voor een kleine crossbody tas. Hier vertellen je hieronder meer over. 

Verstelbaar in lengte: de crossbodytas

Een crossbodytas heeft een lang hengsel waarmee je de tas schuin over jouw lichaam kunt dragen. Vandaar ook de naam 'crossbody'. Vaak zijn de hengsels verstelbaar in lengte, waardoor je zelf kunt bepalen op welke hoogte je de tas draagt. Ideaal! 

Deze tassen zijn er in uiteenlopende maten. De allerkleinste crossbodytassen zijn erg geschikt voor een avondje uit. Deze tasjes zijn vaak van vergelijkbare grootte als een clutch. Je kunt hier dus precies al jouw spullen in kwijt die je nodig hebt tijdens een avondje uit, zonder dat de tas zo groot is dat hij in de weg zit. Het voordeel van de kleine crossbodytas ten opzichte van een clutch, is dat je deze tas niet in je hand hoeft vast te houden.

Daarnaast zorgt de kleine crossbodytas er ook voor dat de aandacht niet van jezelf wordt afgeleid door een grote tas. Deze tas kan jouw outfit juist helemaal compleet maken. Bij een basic outfit kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tasje in een felle, gekke kleur om jouw outfit af te maken. Ga bijvoorbeeld voor een mooie rode crossbodytas of een lila of lichtblauwe variant. Wil je extra opvallen, ga dan voor een tas en schoenen in dezelfde kleur. 

In de grotere crossbodytassen kun je wat meer spullen kwijt. Deze zijn voor een avondje uit wellicht wat minder geschikt, omdat ze je in de weg kunnen zitten. Voor bijvoorbeeld een dagje shoppen is zo'n grotere crossbodytas dan wel weer erg handig! Je kunt hier alles in kwijt dat je nodig heeft voor een dagje shoppen en je hebt jouw beide handen vrij. Je hebt ook geen last van een tas die van je schouder af glijdt, zoals bij een schoudertas wel eens wil gebeuren.

Ruim en praktisch: de handtas

Een handtas is een tas met een kort hengsel die, zoals de naam al doet vermoeden, in de hand gedragen wordt. Een handtas kan eventueel ook aan de onderarm gedragen worden.

Handtassen zijn er in verschillende formaten, hoewel de gemiddelde handtas toch wel duidelijk een stuk groter is dan bijvoorbeeld een clutch. In een handtas kun je logischerwijs dus ook meer spullen kwijt. Deze tas is daarom erg geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen naar je werk. Naast jouw portemonnee, sleutels, mobiel en eventueel make-up, kun je hier namelijk ook nog makkelijk een agenda, pennen, (zonne)bril en een flesje water in kwijt. En als het nodig is, past er vaak ook een laptop of iPad in. 

Maar ook voor andere dagelijkse bezigheden is een handtas prima geschikt. Even een boodschap doen? Dan kan de handtas gewoon mee. Bovendien kun je jouw gekochte boodschappen waarschijnlijk gewoon kwijt in je handtas. Dat scheelt weer een plastic tasje, zo ben je ook nog eens hartstikke milieuvriendelijk bezig!

Handtassen kun je dus dragen bij zowel formele als casual outfits. Een mooie handtas zorgt ervoor dat je er stijlvol uitziet zonder dat je overdressed bent. Ze zijn er in alle kleuren en maten. Zoek je een handtas om mee te nemen naar jouw werk? Kies dan voor een veilige, neutrale kleur, zoals een grote zwarte handtas, een groene handtas, of eentje in cognac of beige. Kies voor een handtas voor in jouw vrije tijd voor een mooie print, zoals een dieren- of bloemenprint, of ga voor een opvallende kleur! 

Casual en comfortabel met een schoudertas

Met het hengsel dat aan een schoudertas zit, draag je de tas - zoals je waarschijnlijk al verwacht - aan jouw schouder. Schoudertassen zijn er in verschillende formaten. Afhankelijk van de gelegenheid en welke spullen je mee wilt nemen, kun je de grootte van de tas bepalen. Een kleine schoudertas is bijvoorbeeld geschikt voor een middagje naar het terras met vriendinnen of een informele lunch. Je hebt dan niet veel spullen nodig, die gemakkelijk passen in de kleine schoudertas. Daarnaast is deze tas erg fashionable zonder dat het too much wordt. Een clutch meenemen voor een middagje terrassen of een lunch kan soms namelijk een beetje overdreven zijn.

Een grotere schoudertas is geschikt voor een dagje shoppen. De tas hangt comfortabel aan je schouder, zodat je met beide handen tussen de kledingrekken kunt zoeken naar een nieuwe outfit. Ook heeft een grotere schoudertas genoeg ruimte om bijvoorbeeld een flesje water mee te nemen.

Een schoudertas is eigenlijk voor alle dagelijkse bezigheden geschikt. Elke vrouw zou dan ook eigenlijk minstens één schoudertas in haar tassencollectie moeten hebben!

Alles in één met een shopper

Een shopper lijkt een beetje op een schoudertas. Deze tas wordt namelijk ook aan de schouder gedragen. Waar een schoudertas vaak één lang hengsel (en eventueel nog kleine hengsels) heeft, wordt de shopper gekenmerkt door twee middellange hengsels. Daarnaast is het een fijn pluspunt aan deze tassen dat ze lekker groot zijn.

Een shopper is, zoals de naam al zegt, handig als je gaat shoppen. In deze grote tas kun je namelijk een hoop van jouw aankopen kwijt. Hierdoor heb je jouw handen niet vol met allerlei verschillende tasjes, maar draag je alles handig in één tas mee. Hetzelfde geldt als je een boodschap gaat doen. Ook dan is de shopper een handige tas om mee te nemen, omdat je jouw boodschappen er ook in kwijt kunt.

Maar ook als je een dagje uit gaat met het gezin, kan een shopper handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een picknick, een dag naar de dierentuin of naar een pretpark. Of gebruik het als grote strandtas. Vaak willen we dan toch wat drinken, broodjes en wat lekkers meenemen. En in zo'n grote shopper kun je dat makkelijk allemaal kwijt!

De perfecte tas kiezen

Wij vrouwen kiezen over het algemeen voor een tas omdat we deze mooi vinden. Natuurlijk kijken we ook naar het praktische aspect -passen al mijn spullen er in, zitten er handige vakjes in de tas- maar het uiterlijk van een tas is toch vaak het belangrijkste. Nu heb je net al gelezen dat je bij jouw keuze voor een bepaalde tas rekening kunt houden met de gelegenheid. Maar wist je dat een bepaald model tas ook kan helpen om jouw figuur beter uit te laten komen? Waarschijnlijk heb je bij het kopen van een tas er nog nooit op gelet of de tas bij jouw figuur past, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om jezelf én jouw tas er nog beter uit te laten komen.

  • Kies een tas die bij jouw postuur past
    Ben je klein en tenger? Dan kun je beter niet voor een mega grote shopper kiezen. Dan lijkt het namelijk of de tas er met jou vandoor gaat, in plaats van andersom. Het mooiste is het als de tas en de persoon die hem draagt in verhouding zijn.
     
  • Accentueer het juiste lichaamsdeel
    Met een tas accentueer je bepaalde lichaamsdelen. Als je bijvoorbeeld een crossbodytas draagt op jouw heupen, dan worden deze geaccentueerd. Heb je brede heupen en een smalle taille en wil je de aandacht liever op jouw smalle taille vestigen? Dan kun je de tas wat hoger dragen of bijvoorbeeld kiezen voor een schoudertas. Een handtas die langs het been wordt gedragen, accentueert de benen. Als je jouw benen graag wilt accentueren, kun je dus voor een handtas kiezen.
    Het lichaamsdeel waar je jouw tas op draagt, wordt dus geaccentueerd. Mocht je een bepaald lichaamsdeel liever niet accentueren, kun je hier dus rekening mee houden. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je een tas koopt die jij mooi vindt!  

Ondanks dat er geen regels zijn over welke tas bij welke gelegenheid past, hebben we je met dit artikel toch een aantal richtlijnen gegeven. Daarnaast heb je kunnen lezen hoe een tas jouw figuur kan accentueren. Hoewel je hier natuurlijk rekening mee kunt houden, gaat het er uiteindelijk om dat je een tas draagt die je mooi vindt, waar je je prettig bij voelt en die jouw outfit helemaal af maakt. Een tas is immers hét accessoire voor dames.