Skip to content
Ga terug

Weet je je geen raad met de dresscode ‘stadskledij’? Lees dan deze Tenue de Ville uitleg

Je hebt het ongetwijfeld al eens alsdresscode op een uitnodiging zien staan:Tenue de Ville. Deze dresscode wordt vaak voorgeschreven bij bijvoorbeeld bruiloften, openingen, recepties of strandfeesten. Maar weet je ook wat deze dresscode precies inhoudt? In dit artikel geven we je een Tenue de Ville uitleg voor de man. Zo weet je een volgende keer dat deze dresscode voorgeschreven wordt precies wat je wel en niet kunt dragen.

Tenue de wat?

De letterlijke vertaling van het FranseTenue de Villeis 'stadskledij', oftewel kleding die men draagt naar de stad. 'Dat klinkt gemakkelijk!', denk je nu waarschijnlijk. Naar de stad kun je immers prima een jeans en een sweater dragen. Toch is dat niet helemaal wat er met deze dresscode bedoeld wordt. Deze dresscode stamt namelijk uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde om de stad in te gaan. Mode werd destijds steeds belangrijker en op steeds meer informele gelegenheden werd formele kleding gedragen. In die tijd gingen heren de stad in met een pantalon en een colbert en dames droegen vaak een mantelpakje.

Tenue de Ville is dan ook een kledingstijl voor heren met een perfecte balans tussen formeel en casual. Deze dresscode is formeler dan business casual, maar minder formeel dan avondkleding. Tenue de Ville kan vrij vertaald worden als 'nette kleding voor overdag'. Tegenwoordig zien we Tenue de Ville voornamelijk op bruiloften, strandfeesten, recepties en andere feestelijke gelegenheden waarbij men niet té formeel gekleed hoeft te zijn. Zo is een kostuum voor heren bij een bruiloft bijvoorbeeld niet meer de standaard. 

Hoewel deze dresscode kan worden geïnterpreteerd als nette kleding voor overdag, zien we Tenue de Ville ook steeds vaker 's avonds gedragen worden. Wanneer een feestelijke gelegenheid al in de middag begint en doorgaat tot in de avond, kan Tenue de Ville prima als dresscode voorgeschreven worden.

Tenue de Ville 2020 - what to wear

Stadskledij, nette kleding voor overdag... Van al deze termen word je nog altijd niet veel wijzer. Op de eerstvolgende gelegenheid waarbij Tenue de Ville als dresscode geldt, wil je natuurlijk wel verschijnen in een outfit die perfect binnen deze dresscode past. We geven je daarom in dit artikel een complete Tenue de Ville uitleg. Alle onderdelen van jouw outfit komen aan bod - van je kleding tot je accessoires. Lees snel verder voor onze Tenue de Ville tips voor de man anno 2020. 

null

Kleding

Tenue de Ville is in de basis nette kleding. Dat betekent dat bij deze dresscode door mannen doorgaans een pak wordt gedragen, dus een pantalon en een colbert. Dit kan een maatpak of een confectiepak zijn. Kies bij Tenue de Ville dus geen spijkerbroek. 

Het belangrijkste is dat het pak mooi aansluit aan jouw lichaam. Een slim fit colbert is daarom doorgaans een goede keuze. Onder je colbert draag je een mooi overhemd. Hierbij is in principe de regel dat de kleur van het overhemd altijd lichter is dan de kleur van je colbert. Onder een donkerblauw colbert kun je bijvoorbeeld een lichtblauw of wit overhemd dragen. Een zwart overhemd onder een grijs colbert is daarentegen not done.

Bij Tenue de Ville mag een gilet gedragen worden, maar dit hoeft niet per se. Je bent hierin helemaal vrij. Wanneer je naar een meer formele gelegenheid gaat, zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het wel te doen en bij een informelere gelegenheid juist niet.

null

Kleuren

Dat je bij Tenue de Ville geacht wordt een pak te dragen, betekent niet dat dit oubollig of saai hoeft te zijn. Je kunt bij deze dresscode namelijk volop variëren met de kleuren van jouw pak.
Het standaard zwarte pak past eigenlijk niet echt bij Tenue de Ville. Kleuren als bruin, grijs, blauw of beige zijn wel erg geschikt voor deze dresscode. Zachte kleuren, aardetinten en ook pastelkleuren passen helemaal bij Tenue de Ville. Pastelkleuren zijn vooral erg mooi in de zomer, voor bijvoorbeeld een bruiloft die buiten wordt georganiseerd of een strandfeest.
Je kunt bij Tenue de Ville een pak dragen waarbij de pantalon en colbert dezelfde kleur hebben, maar je mag ook twee kleuren combineren. En ook gemêleerde kleding is toegestaan bij deze dresscode.

Printjes

Behalve variëren met kleur, kun je bij deze dresscode ook kiezen voor kleding of accessoires met een printje of patroon. Belangrijk hierbij is dat je wel onthoudt dat bij Tenue de Ville subtiliteit en eenvoud de boventoon voeren. Een subtiel printje is dus prima, maar helemaal uit je dak gaan met de gekste grafische prints kun je beter niet doen. Ook is het verstandig om te kiezen voor één print en niet meerdere prints te combineren. Wil je graag een printje dragen, draag dan bijvoorbeeld alleen een stropdas met een subtiel printje. Ga je voor meerdere items met een print, dan wordt het al snel wat te druk.

null

Sokken

Sokken worden vaak als laatste snel toegevoegd aan een outfit. Dat is zonde, want sokken zijn een belangrijk onderdeel van je outfit. Daarom besteden we in onze Tenue de Ville uitleg ook aandacht aan de sokken.

Het is het mooiste als je kiest voor sokken die goed passen bij de rest van jouw outfit. Witte sportsokken onder een pak zijn bijvoorbeeld een echte no go. Maar kies je dan voor sokken in de kleur van je pak of in de kleur van je schoenen?
Het is vaak het mooist om te kiezen voor sokken in de kleur van jouw pak. Draag je een beige pak met bruine schoenen? Kies dan beige sokken. Draag je een grijs pak met zwarte schoenen? Kies dan grijze sokken. Op deze manier zit je altijd goed.

null

Schoenen

Waar voor avondkleding vaak zwarte, leren schoenen de norm zijn, is dat voor Tenue de Ville niet het geval. Je mag hier gerust wat meer uitpakken met jouw schoenen. Schoenen van leer of suède kunnen beiden. Jouw schoenen hoeven ook niet per se zwart te zijn. Bruine, cognackleurige of bijvoorbeeld blauwe schoenen passen ook prima bij Tenue de Ville. Daarnaast kun je ook variëren met oxford schoenen, monk strap shoes of andere schoenen.

Ook brogue schoenen zijn erg geschikt voor deze dresscode. Brogues zijn schoenen met decoratieve perforaties. Deze schoenen zijn vaak echte eyecatchers en je geeft jouw outfit hiermee een bijzondere look. Van origine werden brogue decoraties vooral toegepast op nette, zakelijke schoenen, maar tegenwoordig zien we deze ook steeds vaker op schoenen die wat meer casual zijn. Bij een Tenue de Ville kun je ook best kiezen voor een meer casual variant van brogues, mits de gelegenheid dit toelaat.

null

Accessoires

Er zijn verschillende accessoires die passen bij de dresscode Tenue de Ville. Daarom mogen de accessoires niet ontbreken in onze Tenue de Ville uitleg. Met accessoires kun je lekker creatief zijn bij deze dresscode en een echt statement maken. Afhankelijk van de gelegenheid kun je kiezen voor klassieke of juist wat meer gedurfde accessoires in bijvoorbeeld opvallende kleuren.

Ook bij de accessoires is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de uitstraling van de outfit in zijn geheel subtiel moet blijven. Bovendien is het ook goed om jouw outfit en accessoires af te stemmen op de gelegenheid. Is het meer formeel? Dan is het vaak gepaster om het geheel wat rustiger te houden. Is de gelegenheid informeel? Dan kun je met een gerust hart kiezen voor een pochet met een gek printje bijvoorbeeld.

Manchetknopen

Het is zeker niet verplicht om manchetknopen te dragen bij Tenue de Ville. Het staat vaak echter wel erg stijlvol. Voor een formelere gelegenheid waar de dresscode Tenue de Ville is, raden we je daarom wel aan om manchetknopen te dragen. Je maakt hiermee jouw outfit helemaal af én straalt klasse uit.

Stropdas of vlinderdas

Een stropdas mag absoluut niet ontbreken bij Tenue de Ville. Belangrijk hierbij is dat de stropdas past bij de rest van jouw outfit. Dat betekent echter niet per se dat de stropdas dezelfde kleur moet hebben als de rest van de outfit. Je kunt namelijk ook kiezen voor een stropdas met een subtiel printje, of een stropdas die juist opvalt door zijn felle kleur. Let er uiteraard wel op dat de gelegenheid het toelaat om een stropdas met een printje of een felle kleur te dragen.

Heb je geen zin in een stropdas, of wil je jouw outfit een opvallende touch geven? Dan kun je er ook voor kiezen om een vlinderdas te dragen. Ook hierbij draait het erom dat de vlinderdas bij de rest van jouw outfit past. Een vlinderdas is bij een informelere gelegenheid een prima vervanger van de stropdas. Bij een formele gelegenheid is een stropdas meer gepast.

null

Pochet

Bij Tenue de Ville wordt vaak een pochet gedragen in de borstzak. Je kunt kiezen voor een klassieke pochet, maar je kunt ook kiezen voor een pochet in een opvallende kleur of met een bijzondere print. Op die manier geeft je jouw outfit een speelse touch, wat erg leuk is wanneer je naar een wat meer informele gelegenheid gaat.

Riem

Wat betreft een riem is het erg mooi wanneer je deze afstemt op de kleur van jouw schoenen. Een riem is niet verplicht bij Tenue de Ville, maar het staat vaak wel erg chique. Zeker wanneer je riem en schoenen qua kleur op elkaar zijn afgestemd.  

Tegenwoordig bestaan er talloze kledingstijlen voor heren. In dit artikel gingen we in op de Tenue de Ville dresscode voor de man. Je weet nu wat je bij dit kledingvoorschrift wel en niet kunt dragen. De volgende keer dat je een uitnodiging krijgt voor een feestelijke gelegenheid met dresscode Tenue de Ville, weet je dus zeker dat je in stijl zult verschijnen! 

En de dames dan?

Vooruit, nog een aantal laatste tips, gericht op de dresscode Tenue de Ville voor de vrouw.
Dames, kies een mooi cocktailjurkje of rok tot op de knie. Blote benen mogen gezien worden, maar let op: alleen als de jurk of rok lang genoeg is. Ga daarbij voor zachte pastelkleuren, zoals mintgroen, lichtblauw of roze. En style jouw outfit af met nette pumps of chique ballerina's. Zo creëer je een chique, vrolijke look. 'Stadskledij' voor de moderne vrouw! 

Heeft dit artikel met Tenue de Ville uitleg je geholpen en wil je anderen ook helpen? 
Deel het artikel op jouw social media en laat een reactie achter onder dit artikel.