TERUG

Schoenenkennisbank

Uw loopcomfort verhogen? Waarom zolen in schoenen de oplossing zijn voor u!

Geschreven door Inge Cruijsen

U ziet ze vast weleens hangen in de schoenenwinkel. Misschien heeft u ze zelfs uitgeprobeerd of draagt u ze dagelijks. Speciale zolen voor in damesschoenen of herenschoenen die uw loopcomfort verhogen. Over deze zolen is veel te doen. De een zweert erbij terwijl de ander denkt dat ze meer kwaad dan goed doen. Maar hoe zit het nu precies? In dit artikel vertellen we meer over zolen voor in schoenen. Zo vertellen we wat voor soorten zolen voor in schoenen er zijn, welke zooltjes in welke damesschoenen of herenschoenen gedragen kunnen worden en wanneer u het beste zolen in uw schoenen kunt dragen.

Zolen voor in schoenen: de eerste afsplitsing

Inlegzooltjes

Zolen voor in schoenen, ook wel inlegzolen genoemd, worden over het algemeen om twee redenen gedragen: om een schoen passend te maken of om medische redenen. In dit artikel gaan we dieper in op beide redenen. 

Uw schoen passend maken met zolen voor in schoenen

U zult bij het passen van nieuwe schoenen ongetwijfeld wel eens het gevoel hebben gehad dat uw maat er simpelweg niet tussen zat. De ene maat is net te klein en de maat die direct boven deze maat zit, is weer iets te groot. Wat nu? Een te kleine maat kopen? Of toch voor de te grote maat gaan? Eigenlijk zijn allebei deze keuzes niet ideaal. Gelukkig zijn daar de zolen voor in damesschoenen en herenschoenen. Deze losse zooltjes kunnen de (te) grote maat iets kleiner maken, waardoor de schoen toch past! U creëert met behulp van de zolen voor in schoenen dus eigenlijk uw eigen tussenmaat.

Zolen voor in damesschoenen en herenschoenen die bedoeld zijn om een schoen passend te maken, zijn er in verschillende vormen en diktes. Onze schoenenexpert Sofie legt u in de onderstaande video uit welke zooltjes er zijn en wanneer u deze verschillende soorten inlegzolen draagt.

 

 

Verschillende soorten zolen 

Om u daarnaast een goed beeld te geven van wat er mogelijk is wat betreft zolen voor in schoenen, sommen we een aantal soorten zolen voor u op.

Schoen en inlegzooltje

1. Zooltjes van badstof

Badstoffen zolen voor in schoenen worden vooral gedragen om enkellaarsjesdamessneakers of herensneakers passend te maken. Het materiaal van deze zool is zacht, waardoor uw voet comfortabel in de schoen valt. Extra voordeel van badstoffen inlegzooltjes is dat u deze eenvoudig kunt wassen om ze vervolgens opnieuw te dragen.

2. Zooltjes van leer en latex

Dit type zolen voor in schoenen bestaat uit een leren bovenwerk en een latex onderkant. Het voordeel van deze zolen is dat ze extra demping geven tijdens het lopen waardoor uw loopcomfort vergroot wordt. Nadeel is wel dat voor dit type zool vaak een iets wijdere schoen nodig is. Kiest u juist voor een smalle herenschoen of damesschoen, dan bestaat de kans dat de zooltjes niet passen.

3. Zooltjes van dun leer

Leren zooltjes

Dunne leren zooltjes worden vooral gedragen in sandalen en pumps. Met behulp van deze zooltjes zitten de sandalen of pumps iets strakker om uw voet en verkleint u de kans dat u tijdens het lopen uit uw elegante damesschoenen schiet, met alle gevolgen van dien natuurlijk…

4. Halve zolen

Een bijzondere variant van zolen voor in damesschoenen of herenschoenen zijn de halve zolen. Deze zolen bestaan eigenlijk alleen uit een voorkant. Het voordeel hiervan is dat u niet hoger in uw hiel komt te zitten, maar u bij de bal van uw voet wel extra comfort ervaart. Ook het tegenovergestelde is mogelijk. U leest meer over dit type zolen voor in schoenen onder het kopje ‘Zolen voor hielspoor’.

5. Zooltjes van gel

Tot slot de gelzooltjes. Deze zijn vooral populair onder dames die sandalen of (hoge) hakken dragen. Deze dunne zooltjes plakt u namelijk eenvoudig vast onder de bal van uw voet. Hierdoor voorkomt u dat uw voet naar voren schiet tijdens het lopen.

Daarnaast zwakt dit type zooltje het branderige gevoel onder de voet dat veel vrouwen ervaren als ze hakken dragen, af. Voordeel van deze zooltjes is dat u ze eenvoudig los kunt trekken en vervolgens in andere sandalen, pumps of enkellaarsjes opnieuw vast kunt plakken. U hoeft dus niet voor ieder paar schoenen aparte zooltjes te kopen.

Zolen voor in schoenen die om medische redenen gedragen worden

Controle bij podoloog

Naast inlegzolen die gedragen worden om een schoen passend te maken, zijn er ook inlegzolen die puur om medische redenen gedragen worden. De bekendsten zijn de steunzolen en de zolen voor hielspoor.

Steunzolen

Naarmate we ouder worden, krijgen onze voeten het steeds zwaarder. De kans is dan ook groot dat ze uiteindelijk wat naar binnen zakken en u klachten krijgt tijdens het lopen. Steunzolen kunnen hier uitkomst bieden. Ze hogen namelijk de holte die midden onder uw voet hoort te zitten op, waardoor u weer een meer natuurlijke houding aan kunt nemen. Steunzolen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. De meeste podologen kiezen echter voor leer of schuim. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen steunzolen niet in elk type dames- of herenschoen gedragen worden. In de regel kunt u stellen dat alleen schoenen met een los voetbed geschikt zijn voor steunzolen. In onze damescollectie bieden merken zoals Gabor, Mace, Hassia en Nubikk veelal modellen met een uitneembaar voetbed. In onze herencollectie kennen merken zoals Santoni, Magnanni, Floris van Bommel en Nubikk eveneens uitneembare binnenzolen. 

Een uitneembaar voetbed kan vervangen worden door de steunzolen. Daarnaast is het voor dragers van steunzolen belangrijk om naar het contrefort, oftewel de hielpartij, van de schoen te kijken. Deze moet, ook met steunzool, hoog genoeg zijn. Het contrefort zorgt immers voor stevigheid bij de hak.

Zolen voor hielspoor

Een andere medische aandoening die verzacht kan worden met behulp van zolen voor in schoenen is hielspoor. Speciale gelkussens die onder de hiel in de schoen geplaatst worden zorgen ervoor dat de indringende pijn die hielspoor kan veroorzaken, afneemt. Bijzonder aan de zolen die gebruikt worden bij hielspoor, is dat deze alleen uit een achterkant bestaan. Bij de bal van uw voet zit dus geen extra versteviging of ophoging.

Drie tips van de expert: de schoenenverkoper aan het woord

Schoen met inlegzooltje en schoen zonder inlegzooltje

U weet nu meer over de verschillende soorten zolen voor in schoenen. Zo weet u welke inlegzolen u kunt dragen als u een te grote damesschoen of herenschoen passend wilt maken, maar ook wanneer u om medische redenen inlegzolen nodig heeft. Afsluitend hebben we nog drie waardevolle tips die wij mee hebben gekregen van de expert als het aankomt op het vinden van de juiste schoen bij een voet: de schoenenverkoper. Deze delen we graag met u.

Tip 1: Laat je goed informeren bij de betere schoenenwinkel of podoloog

Bent u van mening dat u nu toch echt steunzolen moet gaan dragen? Dat het uw loopcomfort ten goede zal komen? Prima. U kunt in dit geval op zoek gaan naar een goede podoloog. Wij adviseren u om hierbij niet te kiezen voor de eerste de beste podoloog die u tegenkomt, maar om u goed en rustig te oriënteren. Ga eerst op gesprek en vraag of de podoloog in kwestie u voorbeelden van zijn of haar werk kan laten zien. Steunzolen die niet van goede kwaliteit zijn, kunnen de klachten die u heeft namelijk verergeren in plaats van verzachten.

Ook kunt u ervoor kiezen om eerst bij een van de betere schoenenwinkels naar binnen te lopen en u te laten adviseren wat betreft de zogenoemde comfortschoenen. Denk hierbij onder andere aan merken zoals HassiaGabor, Hartjes of Xsensible. Deze schoenen zijn niet alleen mooi, maar ze hebben ook een uitstekend voetbed en ze zijn gemaakt om het lopen voor u zo aangenaam mogelijk te maken. Misschien kunt u door eerst een aantal jaar op dit soort schoenen te lopen, het daadwerkelijk dragen van steunzolen nog even uitstellen (zie tip 3). Bij Van den Assem vindt u een uitgebreide collectie comfortschoenen onder de naam Assem Perfect Fit

Tip 2: Laat steunzolen ook eens thuis

Slingback Pumps

Als u al steunzolen draagt, hoeft u dit niet ieder uur van elke dag te doen. U kunt uw steunzolen ook eens niet dragen. Zeker als u niet veel hoeft te lopen, bijvoorbeeld als u gaat dineren in een restaurant of een avond naar het theater gaat, kunt u gerust eens kiezen voor een leuk paar damesschoenen zonder inlegzolen. Denk bijvoorbeeld eens aan die mooie pumps of enkellaarsjes die u nog in de kast heeft staan.

Tip 3: Stap niet te snel over op (steun)zolen

U heeft jarenlang op torenhoge hakken gelopen en begint nu langzaam te merken dat uw voeten dit niet meer aankunnen. Ze doen sneller, vaker en langer pijn. Tijd voor actie. U kiest voor platte instapschoenen, veterschoenen of enkellaarsjes met speciale zolen voor in schoenen om uw loopcomfort te verhogen. Maar heeft u er ook aan gedacht dat u voor een tussenoplossing kunt kiezen? Denk bijvoorbeeld aan een kwaliteitsschoen van merken zoals Peter Kaiser, Hassia, Gabor of Waldläufer. Deze schoenen hebben vaak een speciaal gevormd voetbed en een iets minder hoge hak. Ook dit zal uw voeten ontlasten, waardoor u minder klachten zult ervaren. U stelt op deze manier het dragen van (steun)zolen nog enkele jaren uit. Zo kunt u langer genieten van een groter assortiment aan damesschoenen om uit te kiezen. En wie wil dat nou niet?

Vertrouw op uw gevoel

Wij kunnen u adviezen geven wat betreft het dragen van zolen voor in damesschoenen of herenschoenen, maar u weet natuurlijk zelf het beste wat u nodig heeft. Het is daarom belangrijk om vooral naar uw gevoel te luisteren. Bent u van mening dat zolen voor in schoenen voor u de oplossing zijn, ga hier dan vol voor. En bent u juist van mening dat dit niet het geval is, stel het dan nog even uit.

En, wat is (na het lezen van dit artikel) uw mening over zolen voor in schoenen? Bent u er nog steeds even dol op als dat u al was? Of bent u nu juist van mening dat u het gebruik van (steun)zolen zo lang mogelijk uit wilt stellen?

Wij zijn erg benieuwd! Laat het ons weten door een reactie te delen.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Het verhaal achter de schoen: zo worden leren schoenen gemaakt

Schoenenkennisbank

Doe-het-zelf pedicure voor thuis: in 7 stappen naar heerlijk zachte voeten

Schoenenkennisbank

Kleurrijke herensneakers combineren: 5 opvallende exemplaren en stijltips 

Rating | Entry Details

54321 (5.0/5, gebaseerd op 16 reacties)

Voeg een reactie toe

Reacties

 • Thea van Dijk op 25 Jul 2019 20:49

  54321

  Deze goede informatie had ik eigenlijk al jaren eerder gelezen willen hebben! Was fervent hakkendraagster maar behoor nu tot de brigade van comfortschoen en steunzolen ... die ik inderdaad regelmatig aande kant gooi.

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1SELECT 0 FROM SELECT SLEEP29qsqli3333 XOR SELECT 0 FROM SELECT SLEEP29qsqli3333—ORXOR SELECT 0 FROM SELECT SLEEP29qsqli3333—OR

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  JohnSELECT 0 FROM SELECT SLEEP29qsqli3333 XOR SELE op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1

  John op 16 Mar 2020 16:10

  1


Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen